TWEET ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ


0
(0)

Tweet Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά για την ορκωμοσία του Τζον Μπάιντεν 

Καλή θητεία στον @JoeBiden, τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Αντιπρόεδρο @KamalaHarris.

Η δημοκρατία νίκησε. Ελπίζουμε σε μια νέα σελίδα στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

– Ναι στην φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία, κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Κανένας -που δεν έχει δουλειά στο χώρο των πανεπιστημίων- ανεξέλεγκτος. Είναι καθαρή η θέση μας, δημόσια διατυπωμένη και από το βήμα της Βουλής.

– Θέλουμε να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί αυτό έχει να κάνει απολύτως με το μέλλον και τις ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά μας και το μέλλον της χώρας μας. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μπορούν τα πανεπιστήμια να αναλάβουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν το χώρο τους. Με ομάδες αστυνομικών, μπορεί να είναι ιδιώτες, αυτά θα αποφασίσουν. Βεβαίως, κανένας δεν μπορεί να μπαίνει στο πανεπιστήμιο χωρίς κάρτα. Να μπει ένα τέλος στην ανομία, να είναι πραγματικά ένας χώρος διακίνησης ιδεών.

– Υπάρχει μία νίκη της δημοκρατίας, η φωνή του αμερικανικού λαού νίκησε, νικήθηκαν οι φωνές του διχασμού και το λαϊκισμού και αυτή είναι μία νίκη για όλους στον κόσμο που πιστεύουν στις αξίες αυτές. Ελπίζουμε να υπάρξει νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

– Το βάρος της χώρας μας θα πρέπει να πέσει στο να πιέσουμε την Τουρκία -μέσω της πίεσης των εταίρων μας- να δεχτεί στο εσωτερικό δίκαιο της, το δίκαιο της θάλασσας, γιατί θα αποτελέσει σοβαρή ρεαλιστική βάση για να υπάρξει σοβαρή επίλυση, αν από διερευνητικές περάσουμε σε διαπραγματεύσεις.

– Σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει μεγάλη ευθύνη η ελληνική πλευρά με τη στάση της που δεν έχει δώσει στους συμμάχους μας να κατανοήσουν τα δίκαιά μας, πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία, τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρώπη από τη νέα στάση της Τουρκίας.  Γι’ αυτό λέμε, αυτή η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να τελειώσει, γιατί δεν οδηγεί στην υπεράσπιση των δικαίων.

– Η δική μας θέση είναι ότι ναι, χρειάζεται να δούμε πώς θα ανοίξουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Το άνοιγμα με ασφάλεια σημαίνει ότι παίρνεις τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και παίρνεις αποφάσεις με βάση το φορτίο της κάθε περιοχής.

– Τα σχολεία δεν μπορεί να ξανανοίξουν όπως λειτουργούσαν πριν κλείσουν. Δηλαδή, με συνωστισμό στις τάξεις, χωρίς τεστ για καθηγητές και μαθητές και ιδιαίτερα όταν υπάρχει κρούσμα.

– Η κα Δημαδάμα, που ήρθα σε επικοινωνία, δεν θέλει να δώσει συνέχεια σε ότι έχει πει. Εγώ απερίφραστα της δήλωσα τη στήριξή μας.

– Στηρίζουμε απερίφραστα την κίνηση της κας Μπεκατώρου για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και της σιωπής. Πρέπει να φοβούνται οι δράστες και όχι τα θύματα. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, οι δράσεις θα μένουν ατιμώρητοι.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Α. Παυλόπουλος: Οι αστυνομικοί λένε ότι δεν είναι δική τους δουλειά πηγαίνουν στα Πανεπιστήμια.

Φώφη Γεννηματά: Πράγματι δεν είναι δική τους δουλειά. Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια και σε λίγες ημέρες θα κάνουμε μία ανοιχτή εκδήλωση για το θέμα με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, φοιτητών και στελεχών του κινήματος μας. Λέγαμε εδώ και ένα χρόνο ότι η λύση που προωθούσε η κυβέρνηση για το άσυλο δεν έφερνε αποτελέσματα και δεν έφερε αποτελέσματα. Αποφάσισαν να μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια ότι ώρα θέλει και δυστυχώς εξακολουθούν να γίνονται στα υπόγεια των πανεπιστημίων αυτά που γίνονταν και πριν. Εμείς θέλουμε να λυθούν μία και καλή τα προβλήματα. Θέλουμε να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια γιατί αυτό έχει να κάνει απολύτως με το μέλλον και τις ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά μας και το μέλλον της χώρας μας. Επομένως δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μπορούν και πρέπει τα πανεπιστήμια να αναλάβουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν το χώρο τους. Με ομάδες φύλαξης και βεβαίως κανένας δεν μπορεί να μπαίνει στο πανεπιστήμιο χωρίς κάρτα εισόδου. Να μπει ένα τέλος στην ανομία, να είναι πραγματικά ένας χώρος διακίνησης ιδεών. Να υπάρχει έλεγχος.  Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι τα πανεπιστήμια. Να σεβόμαστε το χώρο, να μάθουμε στα παιδιά να τον σέβονται και η πλειοψηφία τους θέλει έναν χώρο που να ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που έχουν κάνει να βρεθούν εκεί και να εξασφαλίζει το μέλλον τους. Επομένως έχει σημασία αντί να βρισκόμαστε απέναντι και να διχαζόμαστε με τέτοιες λογικές αστυνομοκρατούμενου πανεπιστημίου να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις να έχουμε τα πανεπιστήμια που αξίζει η χώρα μας και η νέα γενιά της πατρίδας.

Α. Παυλόπουλος: Για ποιο λόγο δεν το έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι πρυτανικές αρχές;

Φώφη Γεννηματά: Χρειάζεται να μπει ένα τέλος. Υπάρχουν ευθύνες και στις πρυτανικές αρχές και στα πολιτικά κόμματα. Όμως, τα πράγματα ωριμάζουν,  αλλάζουν οι συνθήκες και σήμερα είναι κοινή πεποίθηση πως πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία και κάτι πρέπει να αλλάξει. Έχουμε παραδείγματα για το τι συμβαίνει γύρω μας, στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Μπορούμε να τα δούμε, να τα προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα και επιτέλους να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Όμως, ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνηση είναι τελείως λάθος. Οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, σε σύγκρουση, σε πόλωση, που δεν επιτρέπει τη συνεννόηση και την εξεύρεση λύσης. Προσπαθήσαμε εδώ και ένα χρόνο να βρούμε λύση, προσωπικά επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό παιδείας από τότε που μιλούσαμε για το άσυλο. Δεν μας άκουσαν. Μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα από τότε και να είμαστε τώρα ένα βήμα μπροστά. Συζητάμε με ένα χρόνο καθυστέρηση ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Α. Παυλόπουλος: Για να είναι καθαρό κυρία Γεννηματά, ναι στη φύλαξη;

Φώφη Γεννηματά: Ναι στην φύλαξη όχι στην αστυνομοκρατία, κάρτα εισόδου για τους φοιτητές κανένας που δεν έχει δουλειά στο χώρο των πανεπιστημίων ανεξέλεγκτος. Είναι καθαρή η θέση μας, δημόσια διατυπωμένη και από το βήμα της Βουλής. Τα έχω πει εδώ και ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.  Το χειρότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο.

Α. Παυλόπουλος: Τι θα γίνει με τα ελληνοτουρκικά; Εσείς ζητήσατε καθαρές γραμμές. Πώς θα γίνει το ραντεβού της Δευτέρας; Πως πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει ο κ. Μπάιντεν πια που είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου;

Φώφη Γεννηματά: Κατ’ αρχήν με τη νίκη Μπάιντεν, υπάρχει μία νίκη της δημοκρατίας, η φωνή του αμερικανικού λαού νίκησε, νικήθηκαν οι φωνές του διχασμού και το λαϊκισμού και αυτή είναι μία νίκη για όλους στον κόσμο που πιστεύουν στις αξίες αυτές. Ελπίζουμε να υπάρξει νέα σελίδα στις Η.Π.Α. Είναι σημαντικό βήμα η επιστροφή της Αμερικής στη συμφωνία για το κλίμα και μας αφορά όλους. Για τα εθνικά μας θέματα, ήμουν απόλυτα σαφής στη Βουλή ότι χρειάζονται καθαρές κόκκινες γραμμές και επικαιροποιημένη εθνική γραμμή. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει αλλάξει γραμμή. Έχει δώσει τέλος στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Ακολουθεί στρατηγική νεοοθωμανική, αναθεωρητική που βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό ζητούσαμε να γίνει κατανοητό από την ελληνική πλευρά έτσι ώστε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να χαράξουμε αυτή την επικαιροποιημένη εθνική γραμμή για να αντιδράσουμε οργανωμένα και με σχέδιο απέναντι σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας.  Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός δεν το έχει αποδεχτεί μέχρι σήμερα. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συνεκτική πολιτική δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά. Απλά αντιδρά σε κάθε δράση της Τουρκίας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η επανεκκίνηση των διερευνητικών.  Είναι προφανές ότι οι διερευνητικές δεν εξελίσσονται κάτω από ένα κλίμα πίεσης, έντασης και συνεχιζόμενων προκλήσεων. Αυτό περίμενα ότι θα έπρεπε να έχει γίνει σαφές. Ξεκαθάρισα ότι το βάρος της χώρας μας θα πρέπει να πέσει στο να πιέσουμε την Τουρκία μέσω και της πίεσης των εταίρων μας να δεχτεί στο εσωτερικό δίκαιο της, το δίκαιο της θάλασσας γιατί θα αποτελέσει σοβαρή ρεαλιστική βάση για να υπάρξει σοβαρή επίλυση αν από διερευνητικές περάσουμε σε διαπραγματεύσεις.

Α. Παυλόπουλος: Αν, όμως, οι εταίροι σου δεν θέλουν, δεν έχεις πολλές επιλογές. Ο Μαας ήταν μπροστά στο Τσαβούσογλου όταν εκτόξευσε πολεμικές απειλές. Άρα;

Φώφη Γεννηματά: Παίζει μεγάλο ρόλο η θέση της χώρας μας και πως έχει παλέψει όλα αυτά τα θέματα. Αν εμείς δεν πιέσουμε από την πλευρά δεν βρούμε τρόπους να κινητοποιήσουμε τους συμμάχους μας τότε έχουμε και εμείς ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν. Και πιο συγκεκριμένα έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Όταν τους προηγούμενους μήνες δεν παίρνονταν οι αποφάσεις που έπρεπε για σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και ο Πρωθυπουργός δήλωνε ικανοποιημένος γιατί έχουμε απαίτηση από το Μαας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας; Άρα σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει μεγάλη ευθύνη η ελληνική πλευρά με τη στάση της που δεν έχει δώσει στους συμμάχους μας να κατανοήσουν τα δίκαιά μας πως συμπεριφέρεται η Τουρκία, τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρώπη από τη νέα στάση της Τουρκίας.  Γι’ αυτό λέμε αυτή η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να τελειώσει γιατί δεν οδηγεί στην υπεράσπιση των δικαίων.

Α. Παυλόπουλος: Πως κρίνεται την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση; Είστε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και των άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων;

Φώφη Γεννηματά: Το πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα με την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πως η κυβέρνηση κάνει συνεχώς μπρος πίσω. Η Κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Εκνευρίζεται ο κ. Μητσοτάκης όταν του λέω στη Βουλή ότι ακολουθεί τη γραμμή βλέποντας και κάνοντας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η δική μας θέση είναι διατυπωμένη δημόσια και την έχουμε καταθέσει γατί θέλουμε να συμβάλλουμε, να βοηθήσουμε για να αντιμετωπιστεί η πανδημία που είναι ο κοινός εχθρός. Η δική μας θέση είναι ότι ναι, χρειάζεται να δούμε πως θα ανοίξουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Το άνοιγμα με ασφάλεια σημαίνει ότι παίρνεις τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και παίρνεις αποφάσεις με βάση το φορτίο της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντιες αποφάσεις για όλη την χώρα, που είδαμε ότι δεν προστατεύουν ούτε την υγεία, ούτε από τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Α. Παυλόπουλος: Να ανοίξουν, λοιπόν, τα σχολεία σε όλη τη χώρα ή ανά περιοχές;

Φώφη Γεννηματά: Να ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομική δραστηριότητα είναι προτεραιότητα, αλλά πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Πρέπει να γίνει όπου το επιδημιολογικό φορτίο το επιτρέπει. Για τα σχολεία δεν μπορεί να ξανανοίξουν όπως λειτουργούσαν πριν κλείσουν. Δηλαδή, με συνωστισμό στις τάξεις, χωρίς τεστ για καθηγητές και μαθητές και ιδιαίτερα όταν υπάρχει κρούσμα. Είδαμε ότι δεν λειτούργησε στο προηγούμενο διάστημα. Άρα με ποια λογική θα ανοίξουν, όπως έκλεισαν, ενώ υπήρχε πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργούσαν.

Α. Παυλόπουλος: Άρα θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο που να δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμά τους…

Φώφη Γεννηματά: Δεν έχουμε ακούσει να αλλάζει κάτι η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας στα σχολεία. Εμείς είχαμε πει να υπάρξει εκ περιτροπής λειτουργία, να βρεθούν περισσότερες αίθουσες από δημοτικούς χώρους, να χρησιμοποιείται βεβαίως και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Α. Παυλόπουλος: Αυτό, όμως, δημιουργεί πολλές ταχύτητες, επηρεάζει το ωράριο των γονιών.

Φώφη Γεννηματά: Τα πιο σημαντικό από όλα είναι να προφυλάξουμε την υγεία των πολιτών.

Α. Παυλόπουλος: Ναι αλλά και το μεροκάματο είναι σημαντικό;

Φώφη Γεννηματά: Μιλάμε για γυμνάσια και λύκεια τώρα. Δεν μιλάμε για δημοτικά, που ήδη λειτουργούν. Στα γυμνάσια και τα λύκεια το άνοιγμα δεν συνδέεται τόσο άμεσα με το μεροκάματο των γονιών. Μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά. Άρα  να δούμε κατά προτεραιότητα την υγεία των παιδιών, των οικογενειών τους  και των καθηγητών, γιατί υπήρξαν σοβαρά προβλήματα από το προηγούμενο διάστημα. Είχα τραυματική, προσωπική εμπειρία για το που οδήγησαν όλα αυτά με τον τρόπο που λειτούργησαν τα σχολεία με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με 30 παιδιά στις τάξεις, να υπάρχει κρούσμα, να κλείνουν οι τάξεις, να μην υποχρεώνονται τα παιδιά να κάνουν τεστ και στο τέλος όποιον πάρει ο χάρος.

Α. Παυλόπουλος: Ένα σχόλιο για τις φοβερές αποκαλύψεις στον αθλητισμό; Οι ομοσπονδίες μετατράπηκαν σε καθεστώτα; Και επειδή είχατε επικοινωνία με την κα Δημαδάμα, σας αποκάλυψε το όνομα του ανθρώπου που λέει ότι την παρενόχλησε και τι σκοπεύετε να κάνετε.

Φώφη Γεννηματά: Η κα Δημαδάμα που ήρθα σε επικοινωνία δεν θέλει να δώσει συνέχεια σε ότι έχει πει. Εγώ απερίφραστα της δήλωσα την στήριξή μας. Η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να πέσει φως, τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορείς να παρέμβεις  στις αποφάσεις ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.  Θεωρώ πως έχει πάρει τις αποφάσεις της όπως με ενημέρωσε. Η πρόθεση μας της ήταν να ανοίξουν τα στόματα, να μιλήσουν οι γυναίκες, να σπάσει ο κύκλος της σιωπής.

Α. Παυλόπουλος: Σας είπε αν υπάρχει ακόμα στο κόμμα αυτός ο άνθρωπος;

Φώφη Γεννηματά: Μας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στέλεχος ενεργό στο κόμμα μας , ότι ήταν πρόσωπο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Από την μεριά μου ξεκαθάρισα αν είναι διατεθειμένη να δώσει στοιχεία το κόμμα θα πράξει τα δέοντα που επιβάλλονται. Όμως αφού δεν αφορά ενεργό στέλεχος μας εδώ και χρόνια, μένουμε στην απερίφραστη στήριξή μας σε όλες τις γυναίκες, που παίρνουν την απόφαση να μιλήσουν για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και της σιωπής. Πρέπει να φοβούνται οι δράστες και όχι τα θύματα. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα οι δράσεις θα μένουν ατιμώρητοι. Στην υπόθεση της κας Μπεκατώρου υπάρχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, δεν γνωρίζουμε σε βάθος την υπόθεση, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και έχω την εμπιστοσύνη ότι θα γίνει ότι πρέπει σε βάρος όσων έχουν συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Σε ότι αφορά τις ομοσπονδίες δεν θέλω να τους βάλω όλους σε ένα τσουβάλι. Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική και άδικη για μερικούς ανθρώπους που αγωνίζονται για τον αθλητισμό, για τη σημαία και την Ελλάδα. Αυτό που έχει σημασία είναι να σπάσει το πέπλο της σιωπής, να σπάσει ο φόβος, άνδρες και γυναίκες να φτιάξουμε έναν κύκλο αλληλεγγύης για να στηρίξουμε τα θύματα. Να σταματήσει η λογική ότι φταίει και η γυναίκα  ότι προκάλεσε που κάνουν τη γυναίκα ότι είναι ένοχη ή ότι δεν κατάλαβε.

Α. Παυλόπουλος: Λένε ότι τον κ. Λοβέρδο «τον «φάγατε» για να τον αποψιλώσετε ενόψει συνεδρίου».

Φώφη Γεννηματά: Για όνομα του θεού είναι παράλογα πράγματα είναι υπερβολή αυτό που ακούγονται γύρω από το κόμμα μας. Έκανε ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης κανένας δεν μίλησε. Γίνονται όλα αυτά στο ΣΥΡΙΖΑ με τρεις, τέσσερις γραμμές και κείμενα στην Κεντρική Επιτροπή κανένας δεν μιλά στο βαθμό που μιλά για μας. Κάναμε μία επιλογή και νομίζω ότι οφείλαμε να την κάνουμε. Θεωρώ ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης με την εμπειρία ο ένας και την ορμή ο δεύτερος  μπορούν να στηρίξουν την γραμμή μας Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει να μας εκπροσωπεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με το καλύτερο τρόπο. Τα ζητήματα των εκλογών στο κόμμα μας θα μας απασχολήσουν στο τέλος του ‘21. Τώρα είμαστε προσηλωμένοι στα ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας και τα προβλήματα των ανθρώπων. Μην αδικείτε το Κίνημα Αλλαγής.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΦΟΥΣΚΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων με τον τόσο βαρύγδουπο τίτλο, που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι σε σημαντικό βαθμό μια αναπαραγωγή διατάξεων του σχετικού νόμου και του προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε κατ’ ακολουθίαν του.

Πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο στην δημοσιότητα το δήθεν «ενδιαφέρον» της για το δημόσιο χώρο.

Προσπαθεί δε με το ανακοινωθέν «σχέδιο» για τις δημόσιες συναθροίσεις, να στρέψει προσωρινά τα βλέμματα μακριά από τις κύριες επιδιώξεις της για την δημιουργία ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστήμιου, που συγκεντρώνει ήδη τις ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο των πρυτανικών αρχών και των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και σημαντικών στελεχών της ΝΔ.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση ο ρόλος της έχει αποκαλυφθεί.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ψηφιοποίηση, που επιταχύνθηκε από την υγειονομική κρίση, αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις. Πολλά πράγματα αλλάζουν με δραματικό ρυθμό και μεταφέρουν τον κόσμο της εργασίας σε μια νέα εποχή με ανατροπές και μετασχηματισμούς αρκετών δεδομένων όπως τα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως απασχόληση, γίνεται το κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ και κάποιο καιρό να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι εργοδότες σε διεθνές αλλά κι επιμέρους εθνικά επίπεδα.

Βασικοί πυλώνες των σχέσεων εργασίας και παραγωγής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένοι, μεταμορφώνονται ποιοτικά, ποσοτικά και θεσμικά: Ωράριο, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές συμβάσεις και δικαιώματα, συνδικαλισμός και διεκδικήσεις, η ιδιότητα του εργαζομένου, του εργοδότη του αυτοαπασχολούμενου. Έννοιες που φιλτράρονται πλέον από νέα δεδομένα. Η συζήτηση θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως: Πως διαμορφώνονται οι προκλήσεις αυτές στο διεθνές περιβάλλον και πως αντανακλώνται οι αλλαγές αυτές στην εγχώρια αγορά εργασίας; Ποιες είναι οι θεσμικές απαιτήσεις των νέων δεδομένων; Πως ρυθμίζονται και πως προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις οι κοινωνικοί εταίροι, ο κόσμος της εργασίας και της παραγωγής; Με ποια μορφή θα αποτελεσματικός και χρήσιμος ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων στα νέα δεδομένα; Πως επιβιώνει και συνεχίζει να εξελίσσεται το κοινωνικό κράτος και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις θα προηγηθούν των ορατών μεγάλων επιπτώσεων;

Σε αυτούς τους προβληματισμούς καλείται να απαντήσει η ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ) με θέμα: Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα στην εποχή της Τηλεργασίας και της Οικονομίας της Πλατφόρμας” την Πέμπτη 28.01.2021, στις 18.00’.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γούλας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ηλίας Κικίλιας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Καρούζος – Δικηγόρος, Εργατολόγος, Μαρίλη Μέξη – Σύμβουλος του ILO, Επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων Gig Economy Παν. Graduate Institute της Γενεύης και Χρήστος Πρωτόπαπας – πρ. Υπουργός& πρόεδρος ΓΣΕΕ. Συντονίζει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πρόεδρος ΙΝΣΟΣΙΑΛ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τις σελίδες του ΙΝΣΟΣΙΑΛ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το Ινστιτούτο ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, αξιοποιεί και προάγει την επιστημονική γνώση, την ανάλυση, επεξεργασία και σύνθεση προτάσεων και προωθεί τη δικτύωση πολιτικών, επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά, τον Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βοιωτίας Γιώργο Μουλκιώτη και τους Βάσω Λάσπη και Κώστα Γκιζίμη, υπεύθυνους υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις δομές υγείας της Βοιωτίας, που αποτελούν και εμβολιαστικά κέντρα COVID-19.

Το κεντρικό θέμα συζητήσεων κατά τις επισκέψεις στις δύο νοσοκομειακές μονάδες Λιβαδειάς και Θήβας αποτέλεσε η πορεία διεξαγωγής εμβολιασμού καθώς και η επικρατούσα κατάσταση στις συγκεκριμένες δομές υγείας. Στις συναντήσεις όπου συμμετείχαν ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Αθανάσιος Τσαντήλας, ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Κωνσταντίνος Χροναίος και εκπρόσωποι από τα Σωματεία των εργαζομένων, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή της εμβολιαστικής διαδικασίας (επάρκεια στελέχωσης των κέντρων εμβολιασμού και δόσεων εμβολίου, αποτελεσματικότητα συστήματος καταγραφής, πιθανή προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό περιοχών με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, κλπ) καθώς και τη γενικότερη λειτουργία των δομών υγείας του Νομού.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της διεξαγωγής του εμβολιασμού αλλά και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας όπου δραστηριοποιούνται (ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ), καθώς επίσης και την αναγκαιότητα μόνιμης στελέχωσής τους.

 

Τα μέλη του κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής επεσήμαναν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Διαβεβαίωσαν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις διοικήσεις των δομών υγείας ότι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, της ομαλής διεξαγωγής της εμβολιαστικής διαδικασίας, της γενικότερης αναβάθμισης του συνόλου των δομών Υγείας του Νομού και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τους διαβεβαίωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να ζητούν από την Κυβέρνηση την έμπρακτη αναγνώριση των υπηρετούντων στην πρώτη γραμμή της συνεχιζόμενης μάχης κατά του κορωνοϊού.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 21.1.2021

Φώφη Γεννηματά: «Ναι» στη φύλαξη των Πανεπιστημίων, «όχι» στην αστυνομοκρατία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Open η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τα Πανεπιστήμια: Η θέση μας είναι καθαρή και δημόσια διατυπωμένη από το βήμα της Βουλής, ενώ λέμε εδώ κι ένα χρόνο ότι η λύση που προωθούσε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το άσυλο δεν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα. Εμεί λέμε «ναι» στη φύλαξη, «όχι» στην αστυνομοκρατία. Με κάρτα εισόδου για τους φοιτητές και να μην είναι κανείς που δεν έχει δουλειά στους χώρους των πανεπιστημίων ανεξέλεγκτος. Εμείς, θέλουμε ν’ αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί αυτό έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας και της ίδιας της χώρας. Τα πανεπιστήμια, όμως, μπορούν ν’ αναλάβουν μόνα να περιφρουρήσουν τους χώρους τους, όπως στην Ευρώπη και θ’ αποφασίσουν εκείνα πώς. Πρέπει, όμως, να μπει τέλος στην ανομία και τα πανεπιστήμια να είναι πραγματικά ένας χώρος διακίνησης ιδεών.

Για τα ελληνοτουρκικά: Χρειάζονται κόκκινες γραμμές και μια επικαιροποιημένη εθνική γραμμή. Να πιέσουμε την Τουρκία μέσω των εταίρων να δεχθεί στο δίκαιό της το Δίκαιο της Θάλασσας που δικαιώνει τις θέσεις μας. Θ’ αποτελέσει σοβαρή και ρεαλιστική βάση για να υπάρξει σοβαρή επίλυση εάν από τις διερευνητικές επαφές περάσουμε στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση, με την υποχωρητική στάση της, δεν έχει δώσει στους συμμάχους μας να καταλάβουν τα δίκαιά μας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρώπη από τη νέα, αναθεωρητική στάση της Τουρκίας.

Για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ: Είναι νίκη της Δημοκρατίας. Η φωνή του αμερικανικού λαού νίκησε, νικήθηκαν οι φωνές του διχασμού και του λαϊκισμού. Είναι μια νίκη παγκόσμια για όλους όσοι πιστεύουν στις αξίες αυτές. Και βέβαια, ελπίζουμε να υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Για το άνοιγμα δραστηριοτήτων: Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει τα μπρος-πίσω. Εμείς, είμαστε υπέρ του ανοίγματος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Σύμφωνα με την πρότασή μας, να εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και να λαμβάνονται σχετικά οι αποφάσεις. Τα σχολεία δεν μπορούν, όμως, να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ήταν πριν κλείσουν. Με συνωστισμό στις τάξεις και χωρίς τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για την υπόθεση Μπεκατώρου: Στηρίζουμε απερίφραστα την πρωτοβουλία της για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και της σιωπής. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, οι δράστες θα μένουν ατιμώρητοι.

Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Συναθροίσεων: Άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης!

Μπορεί η παρουσίαση του κ. Χρυσοχοΐδη να φέρει βαρύγδουπο τίτλο, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναπαραγωγή διατάξεων του σχετικού νόμου και του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε κατ’ ακολουθίαν του. Πρόκειται, δηλαδή, για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο στην δημοσιότητα το δήθεν «ενδιαφέρον» της για το δημόσιο χώρο και να στρέψει προσωρινά τα βλέμματα μακριά από τις κύριες επιδιώξεις της για την δημιουργία ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστήμιου, το οποίο συγκεντρώνει ήδη τις ισχυρές αντιδράσεις πρυτανικών αρχών, φοιτητικών οργανώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, αλλά και στελεχών της ΝΔ. Περισσότερα ΕΔΩ

Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία: η πρώτη εκδήλωση του κέντρου μελετών του Κινήματος

Η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως απασχόληση, γίνεται το κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ και κάποιο καιρό να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι εργοδότες σε διεθνές αλλά κι επιμέρους εθνικά επίπεδα. Βασικοί πυλώνες των σχέσεων εργασίας και παραγωγής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένοι, μεταμορφώνονται ποιοτικά, ποσοτικά και θεσμικά: Ωράριο, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές συμβάσεις και δικαιώματα, συνδικαλισμός και διεκδικήσεις, η ιδιότητα του εργαζομένου, του εργοδότη του αυτοαπασχολούμενου. Έννοιες που φιλτράρονται πλέον από νέα δεδομένα.

Σε αυτούς τους προβληματισμούς καλείται να απαντήσει η ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ) με θέμα: “Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα στην εποχή της Τηλεργασίας και της Οικονομίας της Πλατφόρμας” την Πέμπτη 28.01.2021, στις 18.00’.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γούλας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ηλίας Κικίλιας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Καρούζος – Δικηγόρος, Εργατολόγος, Μαρίλη Μέξη – Σύμβουλος του ILO, Επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων Gig Economy Παν. Graduate Institute της Γενεύης και Χρήστος Πρωτόπαπας – πρ. Υπουργός& πρόεδρος ΓΣΕΕ. Συντονίζει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πρόεδρος ΙΝΣΟΣΙΑΛ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τις σελίδες του ΙΝΣΟΣΙΑΛ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το Ινστιτούτο ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, αξιοποιεί και προάγει την επιστημονική γνώση, την ανάλυση, επεξεργασία και σύνθεση προτάσεων και προωθεί τη δικτύωση πολιτικών, επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *