TΗΛΕΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει τηλεσυζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία σήμερα. Υπάρχει προοπτική μετά την πανδημία;», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 6 μμ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Εισαγωγική τοποθέτηση: Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής

Συζητούν:
• Νίκος Χριστοδουλάκης καθηγητής, πρ.Υπουργός Οικονομικών: Ταμείο Ανάκαμψης, τι μπορούμε να περιμένουμε;
• Φίλιππος Σαχινίδης πρ.Υπουργός Οικονομικών: Δημοσιονομικές προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομία μετά την κρίση
• Γιώργος Αργείτης καθηγητής, Επιστ. Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Αγορά εργασίας και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς
• Κώστας Σκανδαλίδης βουλευτής: Προϋπολογισμός 2021. Ευχολόγια χωρίς σχέδιο
• Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής: Είναι η αγορά ο μεγάλος ασθενής της πανδημίας; Λύσεις και προτάσεις

Συντονιστής: Γιάννης Κουτσούκος, Γραμματέας Τομέα Οικονομικών
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook και από το YouTube του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ AEGEAN

Έχουμε ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Κανένα μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια, με τις επιχειρήσεις κλειστές και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Οι παρεμβάσεις «στήριξης» πρέπει να αφορούν και επιχειρήσεις που έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και αναμφίβολα η Aegean είναι μια από αυτές, στον κρίσιμο τομέα των αερομεταφορών.

Η επιχείρηση αυτή έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Πρέπει όμως να συνεχίσει το έργο της. Να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα σε μια χώρα με μεγάλη νησιωτικότητα όπως η Ελλάδα-και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας.

Η απόφαση-εισήγηση προς την Ε.Ε. της Κυβέρνησης, για την ενίσχυση της εταιρείας με 120 εκ. ευρώ, δεν μας βρίσκει αντίθετους, ιδιαίτερα από την ώρα που ανάλογες αποφάσεις για αεροπορικές εταιρείες έχουν παρθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Με 2 απαραίτητες προϋποθέσεις:

Πρώτον:

Να συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι με δικά τους κεφάλαια στο πρόγραμμα σωτηρίας της επιχείρησης τους.

Δεύτερον:

Να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και η απασχόληση των εργαζομένων.

Η συμφωνία ενίσχυσης να προβλέπει και την απόκτηση μετοχών (χωρίς δικαίωμα ψήφου) της επιχείρησης. Μετοχές που δεν θα περιέλθουν στο Υπερταμείο και θα πωληθούν σε ιδιώτες όταν οι συνθήκες είναι επωφελείς για το δημόσιο.

Είναι ευνόητο ότι το ίδιο ενδιαφέρον πρέπει να επιδεικνύεται από το κράτος και για την στήριξη των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Για τις οποίες μόνο… ψίχουλα ως τώρα διατίθενται…

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δήλωση-παρέμβαση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

Ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις.

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής.

Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα. Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει.

Προτείνουμε τα εξής:

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν

– Η χρήση μάσκας παντού

– Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00

– Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με Ξενοδοχεία Καραντίνας για ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.

3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου.

4. Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ. Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Κρήτη, νησιά κ.α). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή». Καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.

Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα ολόκληρες περιοχές θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού.

Α. ΠΟΝΤΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2021

Στη σύσκεψη της Ολομέλειας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24-11-2020 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του zoom, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Απόστολος Πόντας τόνισε ότι:

«Εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ. Δεν είμαστε ούτε στην αρχή του φαινομένου και δυστυχώς οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που θα συναντήσουμε στην πορεία είναι πια ασύλληπτες. Ο Προϋπολογισμός του 2021 δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Η Κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί την «υγειονομική φρίκη» που έρχεται. Παράλληλα, δεν υπάρχει «καμία απολύτως πρόνοια» για την επιβίωση των τραπεζών ούτε και καμία υποδομή για την διαχείριση της κρίσης στην επαρχία. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για Προϋπολογισμούς και οικονομικά στοιχεία, όταν δεν γνωρίζουμε καν πως θα είμαστε «αύριο» συνολικά ως χώρα σε επίπεδο υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΜΙΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ

Σημεία από τη συνέντευξη της Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και την εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

-Η πολιτική τους μέχρι τώρα δείχνει ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού. Υλοποιούν πράγματα με καθυστέρηση. Υλοποιούν και κάποιες από τις προτάσεις μας με καθυστέρηση. Αλλά δυστυχώς όταν υλοποιείς κομμάτια και μάλιστα με καθυστέρηση κάνεις μισές δουλειές και δεν έχεις αποτέλεσμα, κάνεις μπαλώματα και στην υγεία και στην οικονομία.

-Έχουμε καταθέσει δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες στη Βουλή. Η μία αφορά τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρέπει επιτέλους να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά και θα πρέπει να πάρουν και το δώρο των Χριστουγέννων. Δεν αρκεί να τους λέμε συγχαρητήρια. Δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε από τα μπαλκόνια. Χρειάζεται έμπρακτη αναγνώριση της αυτοθυσίας τους και της αυταπάρνησής τους αυτή τη στιγμή γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η δεύτερη πολύ σημαντική τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής αφορά τον πτωχευτικό νόμο, τον πτωχευτικό κώδικα που πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή του. Γιατί έτσι όπως είναι, σε αυτή τη συγκυρία, θα οδηγήσει σε λουκέτα στην αγορά και σε εκτίναξη της ανεργίας. Χρειάζεται αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας.

Αποδείξαμε στη Βουλή με συγκεκριμένα παραδείγματα, πως άνθρωποι που είναι σε αναστολή δεν μπορούν να μπουν σε ρυθμίσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Είναι δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες, που επιτέλους πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

Βλέπω ότι μας ακολουθούν και άλλα κόμματα. Άλλα δεν αρκεί μόνο κανείς να αντιγράφει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Εδώ χρειάζεται η πολιτική βούληση κατά κύριο λόγο από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις και να υπάρξει πραγματική ανακούφιση και στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται και δεν ευθύνονται. Πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας. Άρα η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Μιλώ για τουλάχιστον εξάμηνη αναστολή για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην χώρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ OPEN ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΏΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΆΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 08:45 στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σημεία Συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στο ρ/σ ALPHA 9,89

Για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για το μοντέλο ασφαλούς ανοίγματος της χώρας:

*Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως υπάρχουν ανακοινώσεις, ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας του κορωνοιού. Παρόλα αυτά όμως για την πλήρη ανοσία του γενικού πληθυσμού, θα περάσει ακόμα μεγάλο χρονικό διάστημα.

*Με δεδομένο ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει όπως φαίνεται να παρουσιάζεται κατά κύματα – ήδη μιλάνε για το τρίτο κύμα της πανδημίας – το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση ενός διαφορετικού μοντέλου για το πώς θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να «ανοίξει» η χώρα.

*Η γενική παραδοχή της πρότασης μας είναι ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε γενικά και οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα που έχει κάθε περιοχή της χώρας. Λέμε απλά πως οι συνθήκες π.χ. στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες στο Ηράκλειο της Κρήτης ή στην Κω ή στη Ζάκυνθο ή σε άλλα νησιά.

*Τι λέμε λοιπόν. Μόλις κλείσει ο κύκλος της δεύτερης καραντίνας, προτείνουμε έναν μαζικό σχεδιασμό για τεστ σε όλο τον πληθυσμό, έτσι ώστε με βάση αυτά τα τεστ να προσδιοριστεί το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής ξεχωριστά.

*Στη συνέχεια, με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, «στεγανοποιούμε» τους νομούς της χώρας και τα νησιά, αυστηροποιούμε τα μέτρα στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, ενώ όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, προχωράμε σε ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα.

*Αυτό προϋποθέτει ένα περιορισμό των μετακινήσεων ειδικά προς τις κόκκινες περιοχές, επιτρέποντας μόνο τις μετακινήσεις για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ εντός 48ωρου. Όλα αυτά προτείνουμε να επανεξετάζονται ανά 20ημερο με επανάληψη των τεστ για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

*Το όφελος αυτής της πρότασης είναι ότι οι περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορούν να ανοίξουν με ένα οργανωμένο σχέδιο και να μπουν σιγά-σιγά και σε μία αποτελεσματική οικονομική λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια.

Για την αυριανή απεργία:

*Από θέση αρχής ως πολιτικός χώρος τασσόμαστε στο πλευρό και των εργατικών δικαιωμάτων και των εργασιακών διεκδικήσεων. Όμως για να μπορούν οι διεκδικήσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές πρέπει να έχουν και την αποδοχή του κοινωνικού συνόλου και της κοινής γνώμης.

*Σήμερα βρισκόμαστε σε πάρα πολύ ιδιαίτερες συνθήκες υγειονομικά – μόλις πριν λίγο ενημερωθήκαμε ότι χάσαμε άλλους 87 συμπολίτες μας και έχουμε άλλους 592 διασωληνωμένους. Αυτό από μόνο του μιλάει για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, και πρέπει όλοι μας να λειτουργούμε με βάση αυτά τα δεδομένα. Όταν μάλιστα και τα αιτήματα της ανακοινωμένης απεργίας κινούνται στη λογική της ισχυροποίησης των υγειονομικών μέτρων, υπάρχει μία αντίφαση όταν προτείνονται ως μέσο πίεσης, δράσεις και λειτουργίες, που προκαλούν συνωστισμό, επιβαρύνουν τις προσπάθειες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ευνοούν τη διασπορά του ιού.

*Είναι σημαντικό να παίρνουμε ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις, ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η κίνηση είναι άκαιρη και θα πρότεινα να επανεξεταστεί. Υπάρχουν και συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως αυτές του δικού μας πολιτικού χώρου, που πήραν τη θέση πως εν μέσω πανδημίας δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω την κοινωνική λειτουργία. Η απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Γιατί, δυστυχώς, τελικά, αυτές οι επιλογές εκθέτουν τα ίδια τα συνδικάτα απέναντι στην κοινή γνώμη, και ίσως και να στρώνουν το χαλί στον κ. Μητσοτάκη για να αρχίσει σιγά-σιγά τη διαδικασία απαξίωσης τους. Ας είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 25.11.2020

Άνοιγμα με ασφάλεια μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Η πολιτική της κυβέρνησης δείχνει ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα, έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού όσον αφορά στην πανδημία. Όπως τόνισε σε συνέντευξή της στο TRT η Φώφη Γεννηματά, η κυβέρνηση υλοποιεί πράγματα με καθυστέρηση, ακόμη και προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική με «μπαλώματα» στην υγεία και την οικονομία. Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής εστιάζουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Επίσης, δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει η προσδοκία του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τα εξής:

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν:

· Η χρήση μάσκας παντού

· Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00

· Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές): αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. 3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.

4. Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού.

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα. Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή» και σε ευπαθείς ομάδες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Προϋπολογισμός 2021: Ανεφάρμοστος στην πράξη, κοινωνικά άδικος και χωρίς αναπτυξιακή «πυξίδα»

Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να διορθώσει ένα προχειρογραμμένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο ήταν έωλο και ανεδαφικό, με υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις που δεν δικαιολογούνται από το lockdown. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχθεί αυτό που λέγαμε: ότι η ύφεση για το 2020 θα είναι διψήφια. Και όμως, τώρα αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της στο 10,5%. Την ίδια στιγμή, στερείται ενός ολοκληρωμένου και υλοποιήσιμου σχεδίου για την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης. Επίσης, το απόθεμα των 37 δις μείον τα 15,5 δις του ESΜ, η αύξηση των καταθέσεων και ο επιπλέον δανεισμός διασφαλίζουν ένα πρωτοφανές πακέτο 40 δις για ρευστότητα. Απ’ αυτό, όμως, στην αγορά διοχετεύονται ελάχιστοι πόροι με κοινωνικά άνιση και απαράδεκτη κατανομή. Προκλητική είναι και η παντελής απουσία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, με κορυφαία την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και τη μείωση του υγειονομικού προσωπικού.

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ

Στήριξη Aegean: Λέμε ΝΑΙ στο σχέδιο στήριξης, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Λέμε ναι στη στήριξη της αεροπορικής εταιρείας Aegean, όπως και όλων των μικρότερων ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους, διότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Το κράτος πρέπει να μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα των φορολογουμένων που δίνει για τη στήριξή της και η εταιρεία να μπορέσει να στηρίξει ξανά την τουριστική ανάπτυξη και τις πτήσεις σε κάθε γωνιά της χώρα μας. Όμως, πρέπει να πληρούνται απαραιτήτως δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι της εταιρείας με δικά τους κεφάλαια στο πρόγραμμα σωτηρίας. Και δεύτερον, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και η απασχόληση των εργαζομένων. Περισσότερα ΕΔΩ

Κράτος Πρόνοιας: Με επικοινωνιακά τεχνάσματα καλύπτει η κυβέρνηση την αποτυχία της να ενισχύσει τους αδύναμους

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κρύψει την αδυναμία της να ενισχύσει το Κράτος Πρόνοιας που ανέδειξαν κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κομπάζει τάχα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων στον καιρό της πανδημίας την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι «τυχεροί» καλούνται να ζήσουν με 534 ή 400 ευρώ το μήνα. Το Υπουργείο Εργασίας βαυκαλίζεται για την έγκαιρη θωράκιση των μονάδων προνοιακών δομών, αλλά σε τακτική βάση ανακοινώνονται κρούσματα στις διάφορες δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά παράλληλα απαιτεί και τη διασφάλιση των εσόδων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στον κρίσιμο κοινωνικό του ρόλο. Αντιτίθεται στην υποβάθμιση προγραμμάτων κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης που θέλει η κυβέρνηση. Περισσότερα ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών: Να δώσουμε τέλος στην «πανδημία μέσα στην πανδημία»

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συμμετείχε η Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ημέρα αυτή δεν είναι μια «επέτειος» σαν τις άλλες. Με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε αντιμέτωποι με μια «πανδημία μέσα στην πανδημία». Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την «διαρκή εκκρεμότητα». Να αντιμετωπίσουμε επιτελούς κατάματα το «αόρατο φαινόμενο» που αφήνει ορατά σημάδια ντροπής για τις κοινωνίες μας και προσβολής για όλες τις γυναίκες. Χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται δράση. Στον τομέα της ισότητας έχουν γίνει πολλά, παρά πολλά και η παράταξη μας ήταν πρωτοπόρα στον αγώνα αυτό. Όμως η μάχη συνεχίζεται, όσο η κουλτούρα της ανοχής και της βίας παραμένει ζωντανή. Η βία κατά των γυναικών δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε θα σταματήσει όσο κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα. Η γυναίκα-θύμα οφείλει «να σπάει τη σιωπή της» και να καταγγέλλει περιστατικά βίας. Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές και αλληλεγγύη. Η θυματοποίηση ξεκινά από την σιωπή.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μην χάσετε την διαδικτυακή μας εκδήλωση για την Οικονομία

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία σήμερα – Υπάρχει προοπτική μετά την πανδημία;», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει με ομιλία της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook και από το YouTube του Κινήματος Αλλαγής.

https://www.facebook.com/events/161182509069560?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%7D

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ OPENκαι στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

H ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έπρεπε να συνοδεύεται απόδιασφάλιση αντίστοιχων του κρατικού προϋπολογισμού

Επειδή πρόκειται για μία πολύ σοβαρή ρύθμιση και επειδή εμείς πιστεύουμε ότι μόλις ανοίξουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλυφθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας, αυτό που χρειάζεται είναι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι η ρύθμιση αυτή θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μονάχα για ένα μικρό διάστημα. Διότι η αρχική της θέση ήταν ότι αυτό θα γίνει σε βάρος των εσόδων του ΟΑΕΔ, δηλαδή, σε βάρος των προγραμμάτων της ανεργίας και αυτό είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε. Χρειάζεται λοιπόν η ρύθμιση αυτή, αλλά χρειάζεται και διασφάλιση ότι θα γίνει με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν ήταν μία ολοκληρωμένη ρύθμιση, ψηφίσαμε παρών. Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη στο θέμα αυτό. Εδώ και παρά πολύ καιρό έχουμε τοποθετηθεί, διότι ήταν μία δική μας πρόταση αυτή στις συναντήσεις που κάναμε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Είναι μία πρόταση που την παλεύουμε και ήδη έχουμε καταφέρει να κάνει η κυβέρνηση ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αρχικές της τοποθετήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το μέτρο αυτό τελικά δεν θα εφαρμοστεί σε βάρος των προγραμμάτων για να την ανεργία. Αυτή είναι η θέση μας και είναι παρά πολύ καθαρή.

Ναι στα εργασιακά δικαιώματα, όχι στις πρακτικές που οδηγούν στο συνωστισμό

Ο γραμματέας του κόμματος τοποθετήθηκε για τη σημερινή απεργία. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν είναι λογικό να επιλέγονται πρακτικές που οδηγούν στο συνωστισμό και την περαιτέρω ταλαιπωρία. Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που δίνουν τη μάχη για την ζωή τους. Η προτεραιότητά μας να πέσει εκεί.

Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί ήρθε στη Βουλή, ενώ θα έπρεπε να μείνει 15 ημέρες σε καραντίνα λόγω της επαφής του με τον Αρχιεπίσκοπο

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Δέχομαι τηλέφωνα από πάρα πολλούς πολίτες, διότι εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, ενώ στις 14 Νοεμβρίου είχε έρθει σε επαφή με τον αρχιεπίσκοπο, δηλαδή, ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και με ρωτούν όλοι αν είχαν περάσει οι ημέρες καραντίνας για τον Πρωθυπουργό. Ή τελικά, υπάρχουν πολλά μέτρα και σταθμά για το πώς εφαρμόζονται τα μέτρα στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι όταν αντιμετώπισα ένα κρούσμα στην οικογένειά μου και μίλησα δημόσια γι’ αυτό, με δύο αρνητικά τεστ, επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μου είπε πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ -καθώς ζήτησε πρώτα τις οδηγίες και μετά μου απάντησε- θα έπρεπε να μείνω 14 ημέρες σε καραντίνα και μετά να εμφανιστώ στην Βουλή. Με ρωτούν πολλοί αν τελικώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που η ίδια αποφασίζει. Ανεξάρτητα τι είχε απαντήσει τότε το Μαξίμου, το θέμα επανέρχεται στη Βουλή και έχει προκαλέσει ερωτηματικά και θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση, γιατί το μήνυμα που δίνεται είναι ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες και για κάποιους πολιτικούς. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτή τη λογική. Ή υπάρχουν μέτρα που τα τηρούμε όλοι ή όχι. Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα. Όλοι πρέπει να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία της Βουλής και όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι τηρούνται τα μέτρα που αποφασίζονται.

Παρουσιάσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο για το τι σημαίνει ασφαλές άνοιγμα

Καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει το ασφαλές άνοιγμα στη χώρα. Είναι αισιόδοξη νότα το γεγονός ότι είμαστε κοντά στο να έρθει το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει. Φαίνεται πως ο ιός θα εμφανίζεται κατά κύματα το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό να έχουμε οριζόντια μέτρα, καθολικά μέτρα στη χώρα και πως το ασφαλές άνοιγμα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Παρουσιάσαμε χθες ένα διαφορετικό μοντέλο για το τι σημαίνει ασφαλές άνοιγμα. Ένα μοντέλο που στηρίζεται σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, στη σωστή ιχνηλάτηση που μπορεί να οδηγήσει σε στεγανοποίηση συγκριμένων περιοχών και σε διαφορετική αντιμετώπιση του κάθε νομού και της κάθε περιφέρειας με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το φορτίο που παρουσιάζει η κάθε περιοχή. Ξεκάθαρα να απαγορεύεται η μετακίνηση ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, αυστηρή τήρηση των μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και συστηματικά μαζικά τεστ στον πληθυσμό έτσι ώστε να γνωρίζουμε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και μπορούμε να τις στεγανοποιήσουμε. Οι επισκέψεις σε αυτές τις περιοχές να απαιτούν αρνητικό τεστ δύο ημερών, έτσι ώστε να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω, στη Χίο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, που προφανώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο προηγούμενο διάστημα ήταν ότι ενώ η κυβέρνηση έβλεπε ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα που αυξάνονται, άρα χανόταν ο έλεγχος της πανδημίας, δεν γίνονταν τα απαραίτητα τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα, να έχουμε το χάρτη και να τον παρακολουθούμε από πράσινος να μετατρέπεται σε κόκκινος. Η διαφορά της δικής μας πρότασης είναι ότι υπάρχει η προϋπόθεση των μαζικών τεστ, των δειγματοληπτικών ελέγχων, των ελέγχων στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στο υγειονομικό προσωπικό, στα γηροκομεία, στους εκπαιδευτικούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές μεταναστών στις κοινωνικές δομές και μαζικά τεστ στον πληθυσμό, έτσι ώστε να έχουμε την εικόνα, επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε 20 ημέρες για να μπορούμε να ελέγχουμε πραγματικά το επιδημιολογικό φορτίο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν περιοχές που επιδημιολογικά είναι ασφαλείς. Για να μην έχουμε οριζόντιες και καθολικές πολιτικές σε όλη την Ελλάδα.

Να ενταχθεί το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά, να γίνουν προσλήψεις, να γίνει μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού

Η πραγματικότητα είναι ότι τα καινούργια κρεβάτια για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι αυτά που δόθηκαν μέσω της δωρεάς της Βουλής. Τα υπόλοιπα είναι κρεβάτια που τα παίρνει το Υπουργείο από άλλες δραστηριότητες των νοσοκομείων, με κόστος για τα νοσοκομεία, από την εσωτερική ανακατανομή. Ενώ εδώ και πάρα πολλούς μήνες ξέραμε πόσους ανθρώπους χρειάζεται για να τις λειτουργήσουν η προκήρυξη έγινε μόλις το Νοέμβριο, με πάρα πολλή καθυστέρηση με αποτέλεσμα για μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κρεβάτια αυτά, να γίνεται εσωτερική ανακατανομή στελεχών, δηλαδή, εξειδικευμένου προσωπικού, από άλλα νοσοκομεία, με πρόβλημα για τις άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων, οι οποίοι όμως έχουν αρχίσει και νοσούν οι ίδιοι. Δεν γίνονται τεστ στους ανθρώπους αυτούς, θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εμείς έχουμε καταθέσει τροπολογία πάρα πολλές φορές, μας ακολουθούν εκ των υστέρων και άλλα κόμματα. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να την ψηφίσει και το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, να πάρουν δώρο Χριστουγέννων ως έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Να γίνει μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, διότι αλίμονο αν λήξουν οι συμβάσεις τους και χαθεί αυτό το προσωπικό από τα νοσοκομεία, που γνωρίζουν πολύ καλά την λειτουργία τους. Επομένως έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα στηριχθεί το ΕΣΥ, όχι με άλλα ημίμετρα γιατί η πίεση είναι ακόμα εδώ και οι ανάγκες μεγάλες.

Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού πρέπει να είναι τα τεράστιά προβλήματα της περιόδου και όχι τα εκλογικά σενάρια

Το Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εκλογική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής σκύβει στα τεράστια προβλήματα της πατρίδας μας και των πολιτών. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και όχι να ασχολείται με εκλογικά σενάρια. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και το εμβόλιο χρειάζεται χρόνο για να έρθει στη χώρα μας. Τα προβλήματα για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών είναι μεγάλα, γιατί η καραντίνα του ενός οδηγεί σε λουκέτα για το διπλανό. Αλίμονο αν δεν σκύψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα και με προτάσεις. Το κόμμα μας κάνει μία σκληρή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, αλλά όχι πετώντας πέτρες όπως συνήθιζε η αντιπολίτευση να κάνει, αλλά με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν αύριο να υλοποιηθούν.

Να μην δημιουργηθούν ερείπια στην οικονομία

Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πως θα ανοίξει η χώρα με ασφάλεια, πως δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα, πως δεν θα δημιουργηθούν ερείπια στην οικονομία. Γι’ αυτό μιλάμε για αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις. Δεν μπορείς να αυξάνεις τους δικαιούχους και να αφήνεις ίδιο το συνολικό ποσό. Είναι ψίχουλα τα ποσά, σταγόνα στον ωκεανό, κάνουν μπαλώματα. Είναι το μόνο εργαλείο που οδηγεί σε ρευστότητα στις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες απέφυγαν να δώσουν ρευστότητα σε πολλούς, παρά μόνο στους καλούς πελάτες τους, σε αυτούς που δεν το χρειάζονταν και το έκαναν με την ανοχή της κυβέρνησης. Όσοι μπαίνουν σε αναστολή πρέπει να παίρνουν το σύνολο του μισθού τους και όχι τα 534 ευρώ ή τα 800, που δεν είναι 800 αλλά 640, με όριο τα 1.000 ευρώ. Αξιοπρέπεια χρειάζονται οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Είμαστε το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει άνοδο

Είμαστε το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει άνοδο. Αρχίζει και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Δεν βλέπω δίπολο, πασχίζουν να το κρατήσουν ζωντανό, διότι μέσα από το διχασμό και την πόλωση πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν δυνάμεις. Εδώ που βρίσκεται η χώρα δεν χρειάζεται νέο διχασμό και πόλωση. Χρειάζεται δουλειά, μετριοπάθεια, πάθος και πίστη, να δώσουμε λύσεις στον ελληνικό λαό. Έτσι δουλεύει το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε απέναντι στην πόλωση και το διχασμό. Καλλιεργείται και από τους δύο η πόλωση, θέλει δύο ο διχασμός. Το είδαμε ακόμα και στο πως χειρίστηκαν το θέμα του Πολυτεχνείου.

Θα τηρηθεί το καταστατικό

Για το θέμα των διαδικασιών μας στο Κίνημα Αλλαγής απλά ρωτήθηκα και απάντησα το αυτονόητο. Το αυτονόητο είναι ότι ένας πρόεδρος δίνει τη μάχη για το καλύτερο δυνατό για την παράταξή του και πιστεύει στο αποτέλεσμα. Αυτό απάντησα και αυτό κάνω. Όμως τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν σε ένα χρόνο. Στο επίκεντρό μας είναι τα προβλήματα των πολιτών. Για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής θα τηρηθεί το καταστατικό κατά γράμμα, αλλά δεν αφορά κανέναν αυτή η συζήτηση αυτή την ώρα.

TΗΛΕΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00)

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει τηλεσυζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία σήμερα. Υπάρχει προοπτική μετά την πανδημία;», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 6 μμ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Εισαγωγική τοποθέτηση: Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής

Συζητούν:
• Νίκος Χριστοδουλάκης καθηγητής, πρ.Υπουργός Οικονομικών: Ταμείο Ανάκαμψης, τι μπορούμε να περιμένουμε;
• Φίλιππος Σαχινίδης πρ.Υπουργός Οικονομικών: Δημοσιονομικές προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομία μετά την κρίση
• Γιώργος Αργείτης καθηγητής, Επιστ. Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Αγορά εργασίας και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς
• Κώστας Σκανδαλίδης βουλευτής: Προϋπολογισμός 2021. Ευχολόγια χωρίς σχέδιο
• Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής: Είναι η αγορά ο μεγάλος ασθενής της πανδημίας; Λύσεις και προτάσεις

Συντονιστής: Γιάννης Κουτσούκος, Γραμματέας Τομέα Οικονομικών

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook και από το YouTube του Κινήματος Αλλαγής.

Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου, υπεύθυνης ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια υγειονομική βόμβα και ήδη θρηνούμε θύματα! Με τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές το μοναδικό νοσοκομείο του Ν. Δράμας κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς σχέδιο.

Εδώ και έναν μήνα έχω ενημερώσει προσωπικά τους πάντες (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, θεσμικούς φορείς) για την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους χωρίς όμως ανταπόκριση και λύσεις.

Για άλλη μια φορά επιλέχθηκε από τους αρμόδιους η υποβάθμιση και αποσιώπηση της πραγματικότητας.

Ο χρόνος για αδιαφορία, προχειρότητα και λάθη μόλις τελείωσε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο της Εύας Κοταμανίδου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας στον χώρο του θεάτρου, αλλά και των κοινωνικών αγώνων, της Εύας Κοταμανίδου.

Η Εύα Κοταμανίδου τίμησε με τη στάση της και τη δουλειά της την ιδιότητα του ηθοποιού και καλλιτέχνη υπηρετώντας σε υψηλό επίπεδο την τέχνη της, αλλά και την κοινωνία, συμμετέχοντας ως ενεργός πολίτης στα κοινά.

Με μεγάλη πορεία στο θέατρο, αλλά και σημαντικές παρουσίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση κερδίζοντας την εμπιστοσύνη σκηνοθετών όπως ο Κάρολος Κουν και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, αφήνει παρακαταθήκες στους νεότερους ηθοποιούς όχι μόνο για το ταλέντο της και την αφοσίωσή της στην τέχνη, αλλά και για τη διακριτική της παρουσία και το ήθος της.

Το Κίνημα Αλλαγής και ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους και τους φίλους της.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα, Ειδικού Αγορητή της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής στο Σ/Ν του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

– Η σύσταση της ΑΠΑ έγινε με το Ν. 4427/2016 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Οι αδυναμίες, οι παραλείψεις, τα κενά και η λογική των τακτοποιήσεων που είχαν οι ρυθμίσεις του είχαν επισημανθεί από την παράταξή μας τότε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2016 ήταν αντίθετος στις Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ η ΝΔ καταψήφισε το τότε Σχέδιο Νόμου.

– Η σημερινή συζήτηση δεν αφορά τη θέση μας Επί της Αρχής για το διαχωρισμό μεταξύ ελέγχου και παροχής υπηρεσιών.

– Στο Νομοσχέδιο που συζητάμε, υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα ουσίας, που εφ’ όσον εφαρμοστεί, δεν εγγυάται αποτελεσματικότητα για τους στόχους που έχει.

– Η επιλογή της Ανεξάρτητης Αρχής ως φορέα ελέγχου και εποπτείας, θα πρέπει να δημιουργεί μια πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις με τους ελεγχόμενους φορείς, χωρίς κανονιστικές αρμοδιότητες σε διοικητικά και οικονομικά θέματα του άλλου φορέα, εν προκειμένου της ΥΠΑ.

Οι δύο φορείς να εξυπηρετούν το ρόλο και την αποστολή τους, το έργο τους.

– Για τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των φορέων των εργαζομένων και των άλλων φορέων ΥΠΑ-ΑΠΑ και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αεροναυτιλίας, θεωρούμε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις όλων, αλλά πάνω απ΄όλα είναι η ασφάλεια, είναι το Δημόσιο και το Εθνικό συμφέρον.

– Για την κρατική δε ενίσχυση προς την AEGEAN, θα πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

– Η διασφάλιση του Δημόσιου Συμφέροντος αλλά και των εργαζομένων. Να δοθούν μετοχές (χωρίς Δικαίωμα ψήφου)που θα μπορούν να πωληθούν και όχι δυνητικές μετοχές, με δικαίωμα εξαγοράς.

– Η συμμετοχή του Ιδιώτη με δικά του κεφάλαια.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια πρόνοια και για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ας σταματήσει η κοκορομαχία για τις άγονες γραμμές. Με λογική και Διαφάνεια να δοθεί λύση στο ευαίσθητο αυτό θέμα, που δεν αφορά μόνο τις τοπικές κοινωνίες, μας αφορά όλους.

– Ο χαρακτήρας της Εποπτικής Αρχής δεν είναι ξεκάθαρος.

– Τί είναι τελικά; Ανεξάρτητη ή απλά μία ρυθμιστική Αρχή, που ορίζεται ουσιαστικά από τον Υπουργό;

– Και γιατί να έχει κανονιστικό ρόλο στη λειτουργία της ΥΠΑ;

– Πως ασκείται ο έλεγχος παντού και για όλους, χωρίς τις Περιφερειακές Αρχές των Αεροδρομίων; Και μάλιστα με συρρικνωμένο προσωπικό, λιγότερους εξειδικευμένους και αναλογικά, αρκετούς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο όπως προβλέπεται από μετατάξεις 25 υπαλλήλων;

– Πόσο είναι λογικό η ΑΠΑ να ορίζει το Σχέδιο Επιδόσεων, που επηρεάζει τα χρήματα που εισπράττονται από το Eurocontrol, αλλά και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, δημιουργώντας ένα κύκλο προβλημάτων που φθάνει μέχρι τα θέματα ασφάλειας;

– Και ποιος ο λόγος για τη μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ μιας κρίσιμης και ευαίσθητης Κρατικής (με την στενή έννοια) Υπηρεσίας;

– Πόσο Ανεξάρτητη Αρχή είναι, όταν η Διοίκησή της στην ουσία ορίζεται από τον Υπουργό στο σύνολό της; Και όταν προβλέπεται η υποστήριξη του έργου της από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;

– Προκύπτει ανακατανομή των εσόδων για την ΥΠΑ και την ΑΠΑ, αλλά και επικουρικά προβλέπεται η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Δηλαδή, η ΑΠΑ, η Ανεξάρτητη Αρχή, χρηματοδοτείται από τον ελεγχόμενο. Δεν είναι λογικό. Το λογικό είναι η αποσύνδεση των οικονομικών για την λειτουργία μεταξύ των φορέων και η απόδοση πόρων ανάλογα με το έργο και τις ανάγκες για τον κάθε φορέα.

Να είναι τα πράγματα πιο καθαρά για όλους, για τη φύση των πόρων, τα έξοδα και την αυτονομία στη λειτουργία του καθενός.

– Προβλέπεται η κατάργηση των Περιφερειακών Αρχών Αεροδρομίων και η αντικατάστασή τους από τους Επιθεωρητές. Συγχωνεύονται πολλά Τμήματα. Η εξ’ αποστάσεως λειτουργία όλων των αρμοδιοτήτων χωρίς την επιτόπια και φυσική παρουσία θα επιφέρει σοβαρά ζητήματα στην ασφάλεια αλλά και στα δικαιώματα επιβατών και εργαζομένων. Η τεχνολογία δεν υποκαθιστά την προσωπική παρουσία σε όλα.

Ο έλεγχος λόγω του μικρού αριθμού Επιθεωρητών θα είναι ανεπαρκής εκ των πραγμάτων. Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από αντίστοιχες αρχές Ευρωπαϊκών Κρατών. Μειώνονται οι αρμοδιότητες, το έργο της ΑΠΑ; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

– Ο καθορισμός του Σχεδίου Επιδόσεων του παρόχου από τον ελεγχόντα και η σύνδεση με την απόδοση πόρων του Eurocontrol και της αποζημίωσης για το προσωπικό, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι βασικό ζήτημα.

Δεν μπορεί να μην συμμετέχει ο πάροχος στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου. Ούτε είναι υπέρ της ασφάλειας η υπέρβαση ορίων.

Οι αποζημιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος πρέπει να αποσυνδεθούν από αυτούς τους στόχους, οι οποίοι να έχουν την έννοια του bonus.Ο έλεγχος των στόχων που ορίζονται από τον ίδιο τον ελέγχοντα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες πόρων και για το Δημόσιο και για τους εργαζόμενους.

– Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ήδη ήταν μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία. Δεν αιτιολογήθηκε η μετατροπή της σε ΝΠΔΔ. Η διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια δεν είναι δεδομένη με τη νέα μορφή. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτή την αλλαγή.

Δημιουργείται μια σχέση αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων με την ΑΠΑ.

– Οι στόχοι πρέπει να διαμορφώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο συμφωνημένης συνεργασίας και θεσμοθετημένης ανάμεσα σε όλους τους φορείς, να μην μείνει στην κατά περίπτωση, στο υψηλότατο επίπεδο, καλή θέληση συνεργασίας. Ένα είδος Μνημονίου καλής συνεργασίας. Για να μη μένει καμιά σκιά για τις σκοπιμότητες τους καθορισμού των στόχων.

– Η επιλογή των μελών του Διοικητικού συμβουλίου της ΥΠΑ πραγματοποιείται από τη Διάσκεψη των Προέδρων, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής. Στην ΑΠΑ γιατί όχι; Και γιατί όχι η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων;

– Για το αντικείμενο της εκπαίδευσης των επιθεωρητών και του προσωπικού της ίδιας της ΑΠΑ ,θα πρέπει να υπάρχει, παράλληλα, ένα τμήμα ή μια σχολή και στην ΑΠΑ.

– Προκαλούνται μειώσεις έως και 70% στα εισοδήματα από αποζημιώσεις με τις σημερινές συνθήκες. Πρέπει να αποδοθεί μέρος από τα αδιάθετα ποσά του Eurocontrol για το προσωπικό και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης ΥΠΑ -ΑΠΑ , όπως μετεξελίχθηκε.

– Το 2013 με το Ν. 4146, δημιουργήθηκε Αποθεματικός Λογαριασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Αν είχε λειτουργήσει, θα μπορούσε να έχει τώρα ως και 50 εκατ. Ευρώ αποθεματικό. Αλλά την τύχη των Αποθεματικών τη γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

– Eπί της Αρχής του Νομοσχεδίου όσον αφορά αυτό καθ΄ αυτό το διαχωρισμό. Στο θέμα αυτό έχουμε απαντήσει. Η ΑΠΑ έχει συσταθεί. Υπάρχει. Έχει Διοικητή. Δώσαμε θετική ψήφο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η δημιουργία ΝΠΔΔ, δηλ. η μετατροπή της ΥΠΑ μάλλον με επιστροφή στο παρελθόν μοιάζει. Συζητάμε ένα Νόμο, ο οποίος αντί να βελτιώσει, χειροτερεύει την κατάσταση.

Σε καίρια θέματα δεν δόθηκε απάντηση.

– Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και κατά συνέπεια ψηφίζουμε κατά Επί της Αρχής.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Εισαγωγική τοποθέτηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεσυζήτηση για την Οικονομία

Φίλες και Φίλοι,

Σίγουρα το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τον Ελληνικό λαό σήμερα είναι η προστασία της υγείας του από τον covid-19.

Όμως υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Πως θα χτίσουμε το αύριο και αυτό δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια.

Έχουμε υποχρέωση και συμβάλλουμε καθημερινά με τις προτάσεις μας. Σε σαυτό αποβλέπει και η σημερινή εκδήλωση.

Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα.

Ο πρώτος: Τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο δεύτερος: Ο κρατικός Προϋπολογισμός-οι οικονομικές προτεραιότητες για το 2021.

Ο τρίτος: Το Σχέδιο για την διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης της μεγάλης-ίσως τελευταίας-ευκαιρίας για την έξοδο από την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας.

Στον πρώτο άξονα:

Έχουμε ασκήσει εντός και εκτός Βουλής σκληρή κριτική στα Κυβερνητικά μέτρα.

• Γιατί είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα.

• Γιατί στηρίζουν κυρίως τους λίγους και ισχυρούς, ελάχιστα για τους μικρομεσαίους, τίποτε για τους αγρότες. Όποιος αμφιβάλλει ας δει το πώς χειρίστηκαν οι Τράπεζες την ρευστότητα.

• Γιατί η ΝΔ εκμεταλλεύεται την κρίση για να αφαιρέσει εργασιακά δικαιώματα και να εφαρμόσει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».

Πολύ έγκαιρα καταθέσαμε το δικό μας ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων.

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη.

Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του.

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.

Φίλες και Φίλοι,

Η συζήτηση για το δικό μας Σχέδιο, για τον δικό μας προοδευτικό δρόμο, εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση. Σε αυτό εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση.

Θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά και στη Βουλή. Αλλά όχι μόνο εκεί.

Στόχος μας είναι να γίνει γνωστό , όχι μόνο στους παραγωγικούς φορείς με τους οποίους έχουμε συζητήσει αλλά σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Με χρήση λόγω της πανδημίας των ψηφιακών δυνατοτήτων .

Είναι το δικό μας Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα.

Φίλες και Φίλοι,

Κλείνω με 4 απαραίτητες επισημάνσεις.

Η πρώτη: Θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα εάν από το 2022, επανέλθουν οι βαθιά συντηρητικές προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. και οι δυσβάσταχτοι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελληνική Οικονομία,

που υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η δεύτερη: Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα-αλλά και άλλες χώρες του Νότου-θα έχουν να αντιμετωπίσουν, ένα επικίνδυνα υψηλό Δημόσιο Χρέος. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον ομαλό δανεισμό της χώρας, ιδιαίτερα εάν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.

Η Τρίτη: Όσο το ελεγχόμενο από τους ξένους Υπερταμείο λειτουργεί ως μηχανισμός υποθήκης στους δανειστές και όχι ως μέσο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, οι προσπάθειές μας θα αποδυναμώνονται.

Απαιτείται από ΤΩΡΑ η Κυβέρνηση να προετοιμάσει την παρέμβαση της, τις συμμαχίες της, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει:

• Στην κατάργηση των στόχων των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας. Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

• Στην αποδοχή πρόσθετων μέτρων για την ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου, ειδικά για τις χώρες του Νότου.

• Στο να περιέλθει ο έλεγχος του Υπερταμείου στη χώρας μας. Έτσι θα ενισχυθούν και οι πόροι για το Ασφαλιστικό.

Και η 4η επισήμανση

Η αποτελεσματική διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι απαράβατος όρος για την επιτυχία κάθε στόχου.

Οι αρνητικές εμπειρίες από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, αλλά και η αποτυχημένη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο..

Να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 26.11.2020

Φώφη Γεννηματά: Όχι άλλο διχασμό και πόλωση, αλλά δουλειά, μετριοπάθεια, πάθος και πίστη για λύσεις

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο Open. Συγκεκριμένα, είπε:

  • Η ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έπρεπε να συνοδεύεται από τη διασφάλιση των αντίστοιχων κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι μόλις ανοίξουν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να καλυφθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας. Και ακριβώς επειδή δεν υπήρξε αυτή η διασφάλιση κι ενώ υπήρξε δική μας πρόταση αρχικά αυτή, ψηφίσαμε «παρών».
  • Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε ν’ απαντήσει γιατί ήλθε στη Βουλή, ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα λόγω της επαφής του με τον Αρχιεπίσκοπο. Διότι με ρωτούν πολλοί, αν τελικώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που η ίδια αποφασίζει. Ή υπάρχουν μέτρα που τα τηρούμε όλοι ή όχι.
  • Το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε ένα διαφορετικό μοντέλο για το τι σημαίνει ασφαλές άνοιγμα και κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτό στη χώρα. Είναι αισιόδοξη νότα το γεγονός ότι είμαστε κοντά στο να έρθει το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει. Θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό να έχουμε οριζόντια μέτρα και το ασφαλές άνοιγμα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Το δικό μας μοντέλο στηρίζεται σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, στη σωστή ιχνηλάτηση που μπορεί να οδηγήσει σε στεγανοποίηση συγκριμένων περιοχών και σε διαφορετική αντιμετώπιση του κάθε νομού και της κάθε περιφέρειας με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το φορτίο που παρουσιάζει η κάθε περιοχή.
  • Πρέπει να ενταχθεί το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά, να γίνουν προσλήψεις και μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. Ενώ εδώ και πάρα πολλούς μήνες ξέραμε πόσους ανθρώπους χρειάζεται για να λειτουργήσουν τις ΜΕΘ, η προκήρυξη έγινε μόλις το Νοέμβριο, με πάρα πολλή καθυστέρηση. Το ΕΣΥ αντέχει χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων, οι οποίοι όμως έχουν αρχίσει και νοσούν οι ίδιοι. Εμείς, έχουμε καταθέσει τροπολογία πάρα πολλές φορές, μας ακολουθούν εκ των υστέρων και άλλα κόμματα. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να την ψηφίσει και το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, να πάρουν δώρο Χριστουγέννων ως έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Και να γίνει μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, διότι αλίμονο αν λήξουν οι συμβάσεις τους και χαθεί αυτό το προσωπικό από τα νοσοκομεία.
  • Προτεραιότητα του πρωθυπουργού πρέπει να είναι τα τεράστια προβλήματα και όχι τα εκλογικά σενάρια. Αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα σε ετοιμότητα. Αυτή τη στιγμή, σκύβει στα τεράστια προβλήματα της πατρίδας μας και των πολιτών.
  • Δεν πρέπει να δημιουργηθούν ερείπια στην οικονομία. Γι’ αυτό μιλάμε για αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις. Όσοι μπαίνουν σε αναστολή πρέπει να παίρνουν το σύνολο του μισθού τους και όχι τα 534 ευρώ ή τα 800, που δεν είναι 800 αλλά 640, με όριο τα 1.000 ευρώ. Αξιοπρέπεια χρειάζονται οι Έλληνες εργαζόμενοι.
  • Εδώ που βρίσκεται η χώρα δεν χρειάζεται νέο διχασμό και πόλωση. Χρειάζεται δουλειά, μετριοπάθεια, πάθος και πίστη, να δώσουμε λύσεις στον ελληνικό λαό. Έτσι δουλεύει το Κίνημα Αλλαγής. Και για το θέμα των διαδικασιών μας, το αυτονόητο είναι ότι ένας πρόεδρος δίνει τη μάχη για το καλύτερο δυνατό για την παράταξή του και πιστεύει στο αποτέλεσμα. Αυτό απάντησα και αυτό κάνω. Και για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, θα τηρηθεί το καταστατικό κατά γράμμα.

Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου για την κατάσταση του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

Είναι δυστυχώς αυταπόδεικτο ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε ν’ αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και κατ’ αυτόν τον τρόπο καθυστέρησε να επιτάξει τις δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης παρ’ ότι τα μηνύματα από τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας είχαν έρθει από νωρίς. Επιπλέον, από την αρχή του δεύτερου κύματος, 500 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μολύνθηκαν από τον ιό και αποσύρθηκαν από τη μάχη, αφήνοντας το υπόλοιπο προσωπικό στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένο και υπερβαίνοντας κάθε ανθρώπινο όριο. Αλλά και ενώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι το σύστημα υγείας στην περιοχή χρειάζεται 100 πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ και 500 για απλά περιστατικά Covid, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν παρατηρείται μεταφορά ασθενών στις κλινικές που έχουν επιταχθεί.

Αντιθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και δημοσιεύματα στον Τύπο, η μία από τις δύο ιδιωτικές κλινικές εμφανίζεται να έχει σοβαρά προβλήματα που καθιστούν στην πράξη άνευ ουσίας την επίταξή της. Π.χ. οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται μέσω μαθητείας, ενώ οι υγειονομικές συνθήκες εντός κλινικής είναι προβληματικές. Ενήμερη είναι για όλα αυτά και η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία, όπως, σιωπά, όπως αποκαλύπτουν με ερώτησή τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, με άλλη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, καταγγέλλεται η εκτός των ορίων κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, η οποία ισοδυναμεί με μια υγειονομική βόμβα κι ενώ ήδη θρηνούμε θύματα. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές είναι μεγάλες και η Δράμα σήμερα πήρε τη θλιβερή πρωτιά της αεροδιακομιδής σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας: Ανεξάρτητη Αρχή ή απλώς μια Ρυθμιστική Αρχή που ορίζεται από τον Υπουργό;

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι η σύσταση της ΑΠΑ έγινε με το νόμο 4427/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, λόγω των αδυναμιών, των παραλείψεων, των κενών και της λογικής των τακτοποιήσεων που είχαν οι ρυθμίσεις έκτοτε και αυτό επισημάνθηκε από την παράταξή μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν αντίθετος στις Ανεξάρτητες Αρχές και η ΝΔ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο!

Διευκρινίζεται πάντως ότι η σημερινή συζήτηση δεν αφορά τη θέση μας επί της αρχής για το διαχωρισμό μεταξύ ελέγχου και παροχής υπηρεσιών. Διότι η επιλογή της Ανεξάρτητης Αρχής ως φορέα ελέγχου και εποπτείας θα πρέπει να δημιουργεί μια πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις με τους ελεγχόμενους φορείς, χωρίς κανονιστικές αρμοδιότητες σε διοικητικά και οικονομικά θέματα του άλλου φορέα, εν προκειμένου της ΥΠΑ. Οι δύο φορείς πρέπει να εξυπηρετούν το ρόλο και την αποστολή τους, το έργο τους.

Όμως, ο χαρακτήρας της Εποπτικής Αρχής δεν είναι ξεκάθαρος. Είναι Ανεξάρτητη Αρχή ή απλά μία ρυθμιστική Αρχή που ορίζεται ουσιαστικά από τον Υπουργό; Και γιατί να έχει κανονιστικό ρόλο στη λειτουργία της ΥΠΑ; Πως ασκείται ο έλεγχος παντού και για όλους, χωρίς τις Περιφερειακές Αρχές των Αεροδρομίων και μάλιστα με συρρικνωμένο προσωπικό; Πόσο είναι λογικό η ΑΠΑ να ορίζει το Σχέδιο Επιδόσεων, που επηρεάζει τα χρήματα που εισπράττονται από το Eurocontrol, αλλά και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, δημιουργώντας ένα κύκλο προβλημάτων που φθάνει μέχρι τα θέματα ασφάλειας; Επίσης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ήδη ήταν μια αυτοτελής δημόσια υπηρεσία. Δεν αιτιολογήθηκε η μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια δεν είναι δεδομένη με τη νέα μορφή. Ενώ δημιουργείται μια σχέση αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.