Oι τοξικές συνήθειες των γονιών που «βλάπτουν» τα παιδιά

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Kαλό θα είναι να τις περιορίσειςΕίναι αλήθεια πως οι γονείς είναι οι μεγαλύτεροι προστάτες στη  ζωή των παιδιών τους, οι καλύτεροι φίλοι τους και τα πρόσωπα που θα σταθούν δίπλα τους ότι και να συμβεί. Από την γέννηση του παιδιού και για όλη την υπόλοιπη ζωή του, φροντίζουν ασταμάτητα να του προσφέρουν οτιδήποτε θα το βοηθήσει να γίνει ένας καλός και ευτυχισμένος άνθρωπος.

Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς προσπαθούν τόσο, που η προσπάθεια τους καταλήγει να είναι υπερβολική με τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα από αυτά που θα βοηθήσουν στην πραγματικότητα το παιδί να γίνει επιτυχημένο. Είναι καλό να το καθοδηγούμε με συμβουλές και συζητήσεις, όμως θα πρέπει να του δώσουμε και την ελευθερία να επιλέγει και μόνο του πράγματα που αφορούν την ζωή του. Κάποιοι γονείς έχουν αφιερώσει όλη τους την ζωή για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά και κάνουν τα πάντα για αυτά, εκτός από το να αφήσουν να ζήσουν την ζωή  όπως αυτά θέλουν.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες «επικίνδυνες» συμπεριφορές που μπορούν να σε μετατρέψουν σε τοξικό γονιό.

Το κλείσιμο του παιδιού στη  «γυάλα»

Οι γονείς μπορεί πολλές φορές να γίνουν υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως επειδή οι ίδιοι είναι φοβισμένοι με λάθη της ζωής, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να προστατέψουν το παιδί από κάθε αποτυχία και κατ’ επέκταση από την δοκιμή νέων πράγματων. Όμως οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής και βοηθούν το παιδί να εκτιμήσει καλύτερα τις επιτυχίες της.

Ο συνεχής έλεγχος

Που ήσουν, με ποιον βγήκες, πότε θα γυρίσεις, με ποιόν μιλάς και άλλες  τέτοιες ερωτήσεις που επαναλαμβάνετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα κουράζουν το παιδί. Η κατασκοπεία στα social media είναι απαγορευτική καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην σας εμπιστεύεται.

Μην κάνετε αυτά που τα συμβουλεύετε να μην κάνουν

Μη βρίζετε, να είστε ευγενικοί  και να  μη δημιουργείτε καυγάδες και άλλες νουθεσίες που εσείς οι ίδιοι δεν ακολουθείτε. Το παιδί, σας έχει σαν παραδείγμα  όποτε αν εσείς κάνετε αυτά που τους λέτε να μην κάνουν, τα λόγια σας πηγαίνουν χαμένα καθώς η συμπεριφορά είναι αυτή που τους αποτυπώνεται καλύτερα στο μυαλό.

Η υπερβολική αυστηρότητα είναι εχθρός της επικοινωνίας

Αυστηρότητα με μέτρο. Όταν είστε υπερβολικά αυστηροί γονείς, τα παιδιά αρχίζουν να σας φοβούνται πράγμα που τα αποτρέπει απ’ το να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες. Στη συνέχεια, αναγκάζονται να σας αποκρύπτουν ζητήματα που τα αφορούν και δημιουργείται χάσμα στην μεταξύ σας επικοινωνία.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου

Πηγή: allyou.gr

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.