M. Mαρκόπουλος: Γεράπετρος και Γεραπετρίτες και ο Μ. Δερμιτζάκης


0
(0)

Τον Μ. Δερμιτζάκη τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, άλλωστε συνυπήρξαμε στον Αρχιτεκτονικό έλεγχο Νομού Λασιθίου, ξέρει κι αυτός όπως και εγώ ότι τα χνώτα μας δεν ταιριάζανε , είχα δε χρόνια να ακούσω την αθιβολή του, γι αυτό με εξέπληξε που ασχολήθηκε ξαφνικά με την πλατεία της Ιεράπετρας και την υπεράσπιση του σχεδιασμού του έργου. (Διαβάστε ΕΔΩ).

Με προβλημάτισε το ξαφνικό ενδιαφέρων του Μιχάλη και το πώς μπορεί να σχετίζεται με την μελέτη της πλατείας και σε επέκταση με τη μελέτη της διαμόρφωσης του οικοπέδου του «Μίνως». Συμπεραίνω ότι κάποιος συμβούλευσε, την ομάδα σχεδιασμού, να συμπεριλάβει , τον «έμπειρο στις διαμορφώσεις» Αρχιτέκτονα (κάπου πάει το μυαλό μου). Όπως και μάλλον έγινε, αλλά κατά την εκτέλεση του έργου άρχισαν τα όργανα και οι αντιδράσεις των Γεραπετριτών .

Τότε ανάγκασαν το Μιχάλη να προστατέψει το έργο, φαίνεται δε ότι κάποιοι καλοθελητές τον πληροφόρησαν ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβεται ο Μαρκόπουλος, έτσι μέσα σ ‘ αυτές τις ανακρίβειες που αναφέρει φωτογραφίζει και εμένα ,προσπαθώντας να με μειώσει γράφοντας ότι εγώ πρότεινα τότε σε φορμάτο Α4 σκίτσα της πλάκας ,για την διαμόρφωση του μπαζώματος ανατολικά του Δημαρχείου και αγνοεί ότι οι Γεραπετρίτες γνωρίζουν πως ήμουν αντίθετος με αυτό το έργο του μπαζώματος και το έργο της Ναυμαχίας.
Και τώρα Μιχάλη που έρχονται άλλοι φωστήρες σαν και σένα λιμενολόγοι και προτείνουν να διαμορφωθεί το μπάζωμα σε οικοδομικό τετράγωνο, με πρόταση για οικοδομή (500) πεντακόσιων τετραγωνικών κτίσμα και άλλα πολλά…. ΡΩΤΩ τι άλλο θα κάνουν σε εμάς χωρίς εμάς ;

Μιχάλη, για την Ιστορία και την Αλήθεια. Όταν μια μεγάλη θεομηνία κατέστρεψε το μπάζωμα, επί Δημαρχίας Χριστοφακάκη, ο Μάνος Μαρκόπουλος και ο Γιώργος Σουργιάς , αντιπολίτευση τότε, τρίτη Δύναμη στο Δήμο, παρουσίασαν πρόταση με σχέδια ,να γίνει ένα μικρό εποχιακό λιμανάκι (μπορεί να είχε και ψαράκια) ώστε να ανακτήσουμε την παλιά ακτογραμμή και να επανέλθει ισορροπία στο χώρο. Προτιμήθηκαν τα σχέδια της υπηρεσίας και έτσι ανακατασκευάστηκε και παρουσιάζει η Ιεράπετρα την Μεσογειακή πρωτοτυπία να δημιουργεί PARKING στη θάλασσα και ο Μ. Δερμιτζάκης μας επεξηγεί ότι αυτός που τερματίζει τον νέο δρόμο και φτάνει στο παραλιακό μέτωπο μένει έκθαμβος από την θέα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων !!
Το ερέθισμα όμως για το γράμμα αυτό μου το έδωσε το φορμάτο Α4.Πρέπει να απαντήσω στο Μιχάλη για το φορμάτο Α 4 (φωτοτυπική σελίδα)και τα ειρωνικά σχόλια του που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.
Μιχάλη δεν είμαστε το ίδιο ,το φορμάτο Α4 φαίνεται να είναι το μόνο που χρησιμοποιείς εσύ, άλλωστε εκεί χωράει ακριβώς το σχέδιο σου, το ξακουστό τριώδιο της πλατείας Καββουσίου (σε ποια αποθήκη να σκουριάζει άραγε), όπως και το ακριβοπληρωμένο Μινωικό Μονοπάτι .

Προσωπικά έχω ασχοληθεί με αρκετές μελέτες και γνωρίζοντας την διαδικασία σχεδιασμού σε ενημερώνω ότι ο Αρχιτέκτονας ξεκινάει το έργο του, αποτυπώνοντας την πρωτόλεια ιδέα του με σκίτσα , σε χαρτί απλό τύπου Α4 (το φορμάτο που αναφέρεις)και έπειτα σιγά σιγά και υπό κλίμακα το μέγεθος του χαρτιού αλλάζει και αυξάνει σε Α3, Α2, …Α0 το σχέδιο παίρνει άλλη διάσταση , τελική, δίνοντας και στον εργολάβο όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

Εσύ Μιχάλη ,που μάλλον δεν γνωρίζεις την διαδικασία , τα έργα σου τα φτιάχνεις απευθείας, γι’ αυτό άλλωστε επικρατεί και το γνωστό ράβε ξήλωνε, το αντίστοιχο της σημερινής κατάστασης στην κεντρική πλατεία.
Το μόνο ταλέντο που σου αναγνωρίζω , είναι η ποιητική ανάλυση του έργου που προσπαθείς να μας πείσεις, ότι η βοτσαλωτή μαύρη πέτρα απορροφά την θερμότητα σαν πυρότουβλο και εκπέμπει ηρεμία , χαλαρότητα σε λίγο και δροσιά.

Σου προτείνω λοιπόν, να έρχεσαι να κάθεσαι τα μεσημέρια σου, στις μνημειακές χυτοκατασκευές ,στη δροσερή πλατεία μας, όπως την παρουσιάζεις και να εμπνέεσαι τα έργα σου.
Ιεράπετρα 15/8/20 Βοήθα Παναγιά μου και μη χειρότερα!

Μάνος Μαρκόπουλος
Συντ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
Τέως επίδοξος Δήμαρχος Ιεράπετρας

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.