M. Λουτσέτης: Οι υποχρεώσεις Δήμου και ιδιοκτητών για τα ετοιμόρροπα και προβληματικά κτίρια στην Ιεράπετρα


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Με τις εικόνες στη Σάμο και τη Σμύρνη μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, να είναι ακόμα φρέσκιες και σοκαριστικές, 300 οικογένειες στη Σάμο άστεγες, και περισσότερους από 102 νεκρούς να έχουν εντοπιστεί έως τώρα στη Σμύρνη της Τουρκίας, ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τον αντισεισμικό κανονισμό της χώρας, αλλά και με την τύχη και την διαχείριση των πολλών ετοιμόρροπών η προβληματικών κτιρίων που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Απαντήσεις σε τοπικό επίπεδο Δήμου Ιεράπετρας έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, ο πολιτικός μηχανικός, πρώην αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας και νυν ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ιεράπετρας, Μάνος Λουτσέτης, σχετικά με όσα ισχύουν και όσα συμβαίνουν στην πράξη σχετικά με τέτοιου είδους κτίρια.

Το συγκεκριμένο θέμα όπως λέει είναι πάρα πολύ σημαντικό και απασχολεί διαχρονικά όλους τους Δήμους, όμως πάντα απασχολεί μετά από τέτοιου είδους καταστροφές.

Το σημαντικό όπως λέει είναι πως συνολικά στην Ελλάδα οι αντισεισμικοί κανονισμοί που εφαρμόζονται είναι πάρα πολύ σύγχρονοι και αποτελεσματικοί, ενώ και σε τοπικό επίπεδο Ιεράπετρας τα νέα κτίρια είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα προβληματικά κτίρια, υπάρχει σε επίπεδο Δήμου Επιτροπή Ετοιμόρροπων Κτιρίων η οποία κάνει αυτοψίες, στέλνει ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες, είτε για επιδιορθώσεις, είτε για αφαιρέσεις τμημάτων από κτίρια, ιδιαίτερα σε σημεία που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, όπου η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πάρα πολλές και στο Δήμο Ιεράπετρας, ανέφερε, όμως σε γενικές γραμμές οι ιδιοκτήτες που έχουν ενδιαφερθεί να επιδιορθώσουν τις ιδιοκτησίες τους είναι ελάχιστοι στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν εγκαταλειμμένα κτίρια.

Η νομοθεσία, όπως είπε, δεν προβλέπει πρόστιμα, προβλέπει όμως πως αν δε γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο Δήμος έχει δικαίωμα να κάνει σε οποιοδήποτε κτίριο την ανάλογη εργασία, και στη συνέχεια το κόστος βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη και πληρώνει στο Δήμο.

Σε ακραίες περιπτώσεις αυτό έχει συμβεί και στο Δήμο Ιεράπετρας, όπως είπε, ενώ γενικά τέτοιου είδους προβλήματα στο Δήμο Ιεράπετρας εντοπίζονται σε εγκαταλειμμένα κτίρια σε χωριά.

Ο κ. Λουτσέτης τόνισε πως οι ιδιοκτήτες της περιοχής που έχουν ήδη έχουν λάβει τέτοιες ειδοποιήσεις, θα πρέπει άμεσα να παρέμβουν στις ιδιοκτησίες τους, συνήθως για να κάνουν μικρές επιδιορθώσεις, αφού στην περίπτωση που προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα από το κτίριο τους είτε λόγω σεισμού, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, οι νομικές ευθύνες τους πολλαπλασιάζονται.

Το χωριό της Ανατολής είναι ένα παράδειγμα κοινότητας που η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη, με ένα οικισμό γεμάτο κατεστραμμένες παλιές κατοικίες με τις οποίες κανείς δεν ασχολείται, τόνισε ο κ. Λουτσέτης, ενώ εντός της πόλης της Ιεράπετρας προβλήματα υπάρχουν σε πολλά σημεία και κτίρια που κατοικούνται, κυρίως σε κακοσυντηρημένα μπαλκόνια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από ειδοποιήσεις οι ιδιοκτήτες τα επιδιορθώνουν.

Για το θέμα ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε πανελλήνιο επίπεδο αφού σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, μετά και τον θάνατο των δύο εφήβων στη Σάμο από πτώση τοίχου, λόγω του σεισμού πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Συνολάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός κι ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.