M. Θραψανιώτης: Εκτός ΒΟΑΚ το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Στις 19 Ιουνίου 2018 δημοσιεύτηκε άρθρο μου, με τον τίτλο “Ποιος κοροϊδεύει ποιον;” στα μέσα ενημέρωσης, με αφορμή δηλώσεις διαφόρων παραγόντων, ότι απουσιάζει πάλι ο νομός Λασιθίου από τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη με αφορμή τον ΒΟΑΚ.

Με μια αναλυτική περιγραφή γινόταν αναφορά στο ιστορικό εξέλιξης του ΒΟΑΚ, και αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι στα προηγούμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 50 χρόνια, κατασκευάστηκαν 50 χιλιόμετρα δρόμου και κατέληγε με τον σχολιασμό:

“με σκαπέτι να τον κάναμε θα είχαμε φτιάξει περισσότερα”,  επισημαίνοντας έτσι τις διαχρονικές ευθύνες και την ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ακολούθησαν οι γνωστές διαδικασίες, που τώρα αγνοούνται επιδεικτικά, δηλαδή η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ΒΟΑΚ για Μελέτη – Κατασκευή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στους διαγωνισμούς εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν μεγάλες κοινοπραξίες τεχνικών εταιριών, ορισμένες αποκλείσθηκαν και προσέφυγαν στο ΣΤΕ, όπου και απορρίφθηκαν οι προσφυγές τους.

Οι διαγωνισμοί αφορούσαν το τμήμα Καστέλι Κισσάμου – Χερσόνησο και Χερσόνησο -Νεάπολη .

Να υπενθυμίσω ότι ο σχεδιασμός από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν:

Α. Χανιά- Χερσόνησος με παραχώρηση, χωρίς διόδια για τους μόνιμους κατοίκους.

Β. Χερσόνησος – Νεάπολη με ΣΔΙΤ και

Γ. Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος από εθνικούς πόρους. Για το τμήμα αυτό υπάρχει ώριμη μελέτη με εξασφαλισμένους πόρους, και θα μπορούσε ήδη να είχε ξεκινήσει.

Δ. Προκήρυξη της Στρατηγικής Μελέτης από Σητεία μέχρι Καστέλι Κισσάμου, ύψους 4 εκ. Η μελέτη περιλάμβανε και τους κάθετους άξονες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.

Ε. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και την αποπεράτωση του πρώτου τμήματος Χανιά – Άγιος Νικόλαος μπαίνουν σε φάση υλοποίησης τα υπόλοιπα τμήματα.

Η επιλογή εξασφάλιζε δρόμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, (τετράιχνο με διαχωριστικά στη μέση ) από Χανιά μέχρι Άγιο Νικόλαο και ολοκλήρωση μέχρι Σητεία.

Ο σχεδιασμός της ΝΔ , όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών στον βουλευτή Ηρακλείου κ. Γκεγκέρογλου, είναι

Α. Καστέλι Κίσσαμος – Χερσόνησος με παραχώρηση και ΔΙΟΔΙΑ!

Β. Χερσόνησος – Νεάπολη με ΣΔΙΤ.

Γ. Το  Τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος απουσιάζει !!!.

Δ. Για μετά τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι τη Σητεία, δεν υπάρχει τίποτα, ούτε για τους κάθετους άξονες.

Το Λασίθι μετά τις Σχολές, που ο κ. Γεραπετρίτης θεωρεί επιτυχία του ότι τις κατάργησαν, τώρα χάνει και ένα υπερώριμο έργο, το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος.

Το πιο λυπηρό απ’ όλα, είναι το γεγονός ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή, σάμπως όλα αυτά να συμβαίνουν κάπου αλλού, πχ στο Λασιθιστάν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για την  λειτουργία όλων των Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) καθώς και την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ από Σητεία ως τα Χανιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια της διακυβέρνησης του, αντιμετώπισε ισότιμα  το Λασίθι, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης της Κρήτης. Ο  ΣΥΡΙΖΑ  έδειξε ότι οι δεσμεύσεις δεν έμειναν στα λόγια, έγιναν πράξη και αυτό το πέτυχε  σε συνεργασία με την κοινωνία.

Μανόλης Θραψανιώτης

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.