M. Δραγασάκης: ΦΕΚ για ΠΟΠ ελαιόλαδο Ιεράπετρας από το 1993 παρέμεινε ανενεργό και χάθηκε


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Οκτωβρίου 2020 by energinews (admin)

«Από Γενάρη βρίσκει το δρόμο της η Ένωση»

Μια νέα κινητοποίηση σχετικά με την αξιοποίηση του ελαιολάδου της Ιεράπετρας φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επίσκεψη Βορίδη στην Ιεράπετρα εκεί όπου το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, το κομμάτι του αγροτικού κόσμου και φορέων της περιοχής έμαθε πως από το 1993 υπάρχει νόμος σε ΦΕΚ όπου αναγνωρίζει το ελαιόλαδο της Ιεράπετρας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μια απόφαση που ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, και έτσι το ελαιόλαδο της περιοχής ως και σήμερα εξακολουθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να διακινείται χύμα και με πολύ χαμηλές τιμές.

Το γεγονός αυτό έφερε στην επιφάνεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ένωσης Ιεράπετρας, Μπάμπης Δραγασάκης, στη συνάντηση με τον Υπουργό, διεκδικώντας, όπως έχει κάνει Σητεία και πολλές άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας, να γίνουν ενέργειες ώστε να αναβαθμιστεί η αξία του ελαιολάδου και να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια της ελιάς, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα φανερό στην Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε σήμερα για το θέμα αυτό στο Ράδιο Λασίθι, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πρώην ΕΑΣ, με τα οικονομικά στου συνεταιρισμού να εξακολουθούν να βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και το συνεταιρισμό να λειτουργεί με γεννήτρια λόγω χρεών στη ΔΕΗ, σχεδόν απλήρωτους εργαζόμενους και γενικά σε ένα πολύ περιορισμένο πλαίσιο αναμένοντας εξελίξεις κυρίως από την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας από την οποία αναμένεται να δώσει λύση στη βιωσιμότητα του συνεταιρισμού.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΕΚ με το ΠΟΠ Ιεράπετρας ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως πρόκειται για κάτι που και ο ίδιος πρόσφατα έμαθε, και που όμως μετά από έρευνα φάνηκε πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει ακυρωθεί, με νέο ΦΕΚ να τον ακυρώνει αφού παρέμεινε για χρόνια ανενεργός. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βρίσκονται σίγουρα εντός Ιεράπετρας, τόνισε, αφού η συγκεκριμένη απόφαση του 1993 δεν μπορεί να προέκυψε τυχαία, ούτε όμως τυχαίο μπορεί να είναι το ότι κανείς δεν την γνώριζε, αλλά και το ότι δεν έγινε ποτέ καμιά προσπάθεια να ενεργοποιηθεί.

Ο ίδιος τόνισε πως μια τέτοια κίνηση για ΠΟΠ στο ελαιόλαδο θα οφελούσε ιδιαίτερα την περιοχή η οποία είναι φανερό πως έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την καλλιέργεια της ελιάς, με μεγάλες εκτάσεις να παραμένουν ανεκμετάλλευτες, την ίδια ώρα που διεθνώς το ελαιόλαδο αναβαθμίζεται και νέες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, μπαίνουν δυναμικά στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.

Από Γενάρη εξελίξεις στην πρώην ΕΑΣ

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε και για όσα συμβαίνουν στην πρώην ΕΑΣ και τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και καθημερινότητα που αντιμετωπίζει. Όπως είπε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Παγκρήτιας Τράπεζας από συνεταιριστική σε ανώνυμη επιχείρηση είναι βασικός παράγοντας που έχει καθυστερήσει την προσπάθεια εξυγίανσης που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, όμως φαίνεται πως οι προθέσεις για εξυγίανση της ΕΑΣ παραμένουν θετικές.

Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός περνά την κάθε μέρα με μεγάλες δυσκολίες με τους εργαζόμενους να παίρνουν μέρος του μισθού τους, το συνεταιρισμό να λειτουργεί με γεννήτρια λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ και μεγάλη δυσκολία να εισπράξει χρωστούμενα από πολλές πλευρές, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Όπως είπε την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η μελέτη βιωσιμότητας η οποία θα κατατεθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα που είναι ο μοναδικός δανειοδότης της πρώην ΕΑΣ, και από τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να υπάρξουν οι θετικές εξελίξεις που θα φέρουν πάλι την ΕΑΣ σε ένα βιώσιμο δρόμο.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμμισε παράλληλα πως η ΕΑΣ παρά τα προβλήματα εξακολουθεί να είναι ένα συνεταιρισμός με τεράστια ιστορία και εμπειρία καλώντας τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να στηρίξει έμπρακτα το συνεταιρισμό με αγορές, προμήθειες αλλά και με την εμπιστοσύνη του.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.