
M. Γεωργαλάκης: Δέσμευση Υπουργού για άμεση φύλαξη στη Χρυσή – Βελτιωμένη η εικόνα του κεδρόδασους
Τελευταία ενημέρωση 23 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin
Στη νήσο Χρυσή βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Δήμου Ιεράπετρας συνοδευόμενο από τον κ. Φερατζάκη με σκοπό την καταγραφή μονοπατιών που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ευρύτερη περιπατητική διαδρομή που σχεδιάζει ο οργανισμός ΟΦΥΠΕΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα έγινε αυτοψία στο φυσικό περιβάλλον και την κατάσταση η οποία επικρατεί στη νήσο Χρυσή αυτή τη στιγμή.
Ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού Ιεράπετρας και παράλληλα νέο μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης, Μάνος Γεωργαλάκης ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ασπραδάκη, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας μια εικόνα για όσα συνέβησαν χθες.
Ο κ. Γεωργαλάκης ανέφερε πως η εικόνα του κεδρόδασους είναι φανερά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όμως εντός της Χρυσής παραμένουν ογκώδη αντικείμενα τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Γεωργαλάκης ανέφερε πως δεν είδε κάποια «καβάντζα» ή παράνομη κατασκευή στα σημεία εκτός του δάσους απ’ τα οποία πέρασαν υπήρχαν όμως σχετικά ογκώδη απορρίμματα.
Παράλληλα ο κ. Γεωργαλάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ.. Αμυρά, παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας, της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαλάκης ο κ. Αμυράς δεσμεύτηκε για παροχή δασοφυλάξων αμέσως από την επόμενη εβδομάδα χωρίς να είναι ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό τους, για το πως θα γίνει η φύλαξη ή αν θα χρειαστούν σχετικές υποδομές.
Με δεδομένο πως είναι σε ισχύ το ΦΕΚ για περιορισμό της πρόσβασης επισκεπτών και τη φετινή χρονιά μένει να φανεί στην πράξη πως και αν θα αλλάξει το καθεστώς επισκεψιμότητας εφόσον τηρηθεί η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
ΑΚΟΥΣΤΕ (ΕΔΩ)