Mητσοτάκης: Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο – Τι είπε για την τουρκική προκλητικότητα


0
(0)

Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν μπορεί να πρέπει να παρερμηνεύεται τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας… Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας -Σερβίας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές με την Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας και έκανε λόγο για μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. “Ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής Eλληνοσερβικής πορείας: Aπό την ‘Αμυνα, την Οικονομία και την Ασφάλεια, μέχρι τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία”, όπως είπε.

Εστιάζοντας στις προτεραιότητες της συνεργασίας αυτής, μίλήσε για τις υποδομές και την ενέργεια. “Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, τα Διαπεριφερειακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να σταθούν αρωγοί. Με βασικό στόχο -όπως συζητήσαμε- να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη. Έργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές σε ένα μεγάλο περιφερειακό τόξο, αλλά και επικοινωνίας τεσσάρων γειτονικών λαών”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας σημείωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS). “Για αυτό χαιρετίζω ως πάρα πολύ σημαντική την τοποθέτησή σας, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτήν την διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους” είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Σέρβου Προέδρου να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά, κάνοντας λόγο για μία ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης “όχι προς την Ελλάδα, αλλά προς αυτά τα παιδιά και τους εφήβους οι οποίοι δοκιμάζονται σε τραγικές συνθήκες. Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με θάρρος και με τόλμη, αναλαμβάνει τις δικές της ηθικές υποχρεώσεις και συμπαρίσταται στην Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του δύσκολου προβλήματος”.

Εξέφρασε, στη συνέχεια, την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπογραμμίζοντας πως “η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη, η πορεία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί και βέβαια ενισχύεται αυτή η πεποίθησή μας από την πρόθεσή μας να σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, παρέχοντας όχι μόνο πολιτική στήριξη, αλλά και κάθε συνδρομή σε επίπεδο τεχνογνωσίας”.

Βούτσιτς: Η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μίλησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας σημειώνοντας ότι “η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας”, ενώ αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λέγοντας πως οι πολίτες της Σερβίας εκτιμούν ιδιαίτερα τον πατέρα του Πρωθυπουργού και την οικογένειά του, διότι όπως είπε “μας έδειξαν αγάπη και αδελφοσύνη”.

Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Όπως είπε, η Σερβία με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ και όσον αφορά το Δίκαιο της θάλασσας, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στη στεριά και στη θάλασσα. “Και αυτό το δηλώνω σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα” είπε.

Για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας -Σερβίας είπε ότι τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι Σέρβοι επενδυτές θα έρχονται στην Ελλάδα και συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι, όπως είπε, “σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει αλλάξει η εικόνα και η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα»”

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά τόνισε “είναι ηθική μας υποχρέωση να υποστηρίξουμε τους Έλληνες και να παρέχουμε βοήθεια στα ασυνόδευτα παιδιά και θα αναλάβουμε τη φροντίδα ορισμένων παιδιών. Δεν τον κάνουμε για να το εκτιμήσουν οι Ευρωπαίοι αλλά γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και μπορούμε θα κάνουμε κάτι μαζί με την Ελλάδα”.

Τέλος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας επανέλαβε ότι η Σερβία σε όλους τους οργανισμούς, στον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, θα υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν “τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα” από το Βρετανικό Μουσείο. “Σε κάθε μέρος, παντού θα έχετε την υποστήριξη της Σερβίας στο θέμα αυτό” είπε.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.