Mαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα: Παράταση των προθεσμιών στον νόμο των αυθαίρετων κατασκευών

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε δέκτες αρκετών παραπόνων από πολλούς πολίτες και μηχανικούς της περιοχής μας σχετικά με την αδυναμία διεκπεραίωσης της υποβολής δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε κτίσματα.

Με δεδομένο ότι έως σήμερα και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κωστή Χατζηδάκη και την πρόθεση της Κυβέρνησης  για την μη ύπαρξη παράτασης, παραμένουν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου και χωρίς την δική τους υπαιτιότητα, πληθώρα δημοτών και πολίτων ανά την επικράτεια.

Από την άλλη πλευρά οι μηχανικοί, έχοντες το δικαίωμα  χρήσης του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, αδυνατούν να προχωρήσουν σε κατάθεση δηλώσεων τακτοποίησης,  διότι το σύστημα υποβολής εδώ και δέκα μέρες έχει καταρρεύσει. Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται και στη περίπτωση ακινήτων που πρέπει να μεταβιβαστούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις  και φέρουν αυθαίρετη κατασκευή στο εμβαδόν τους, καθώς όπως ισχύει,  κάθε μεταβίβαση ή αγοροπωλησία ακινήτου χωρίς βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρεσίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αγροκτήματα που επειδή φέρουν αυθαίρετη κατασκευή (μικρή αποθήκη, μικρό συσκευαστήριο, περιτοίχιση για την περίφραξη του αγρού ή τσιμεντένια δεξαμενή νερού) δεν μπορούν να μεταβιβαστούν από τον ιδιοκτήτη στους κληρονόμους του και είναι αδύνατη η μεταπώληση τους. Την ίδια στιγμή και στον κλάδο του τουρισμού θα διπλασιαστεί το κόστος τακτοποίησης των αυθαιρεσιών, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα ήδη λειτουργούντα  ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και ξενώνες ύπνου, που πιθανόν να  έχουν αυθαιρεσίες και πρέπει να νομιμοποιηθούν, ιδιαίτερα των αυθαιρεσιών κατηγορίας (5) πέντε (κτίσματα χωρίς άδεια ή μεγάλες αυθαιρεσίες)

Παράλληλα και ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, αναγκαία κρίνεται και η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων καταχώρησης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων σε κτίσματα. Ένα μέτρο που θα φέρει αρκετά έσοδα στους δήμους και χωρίς την επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτήν την περίπτωση όπως και τις προηγούμενες ισχύουν όλα τα παραπάνω, με τους δημότες μας να ταλαιπωρούνται από την αδύνατη σε πολλές των περιπτώσεων υποβολή δήλωσης καταχώρησης στην πλατφόρμα  των επιπλέον τετραγωνικών στα κτίσματα τους.

Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ έχοντας αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπιες και την αλματώδη αύξηση του κόστους νομιμοποίησης που θα επιβληθεί, με δεδομένο ότι έως σήμερα δεν υπάρχει πρόθεση  παράτασης των προθεσμιών που λήγουν στις 30/09/2020 προτείνει:

Την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έκδοση απόφασης  (ψηφίσματος) για το θέμα.

Την συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ ΤΑΚ), τον  υπό σύσταση σύλλογο μηχανικών Ιεράπετρας, την τεχνική και οικονομική υπηρεσία του δήμου Ιεράπετρας και όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου, τεκμηριωμένα να ζητηθεί η παράταση των προθεσμιών στους νομούς 4495 και 4178 τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Μένουμε κοντά στους δημότες, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε  το μέλλον του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική  παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

                                                                                                                   

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:                                                                                                                            

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος
Σαρρής Παναγιώτης
Χατζάκης Σταύρος

 

Ο Επικεφαλής
Πανταζής Θ. Αργύρης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.