K. Tσελάς: Οι οικοδεσπότες των ξενοδοχείων γνωρίζουν την αξία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας


Reading time: 9 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2023 by energinews (admin)

Πριν από αρκετά χρόνια, μια επιτροπή από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, της περιοχής της Ιεράπετρας, έκανε μια περιήγηση, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου. Μετά το τέλος της επίσκεψης, δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι και ότι θα ενημέρωναν τα τουριστικά γραφεία ότι υπάρχει ένα Νοσοκομείο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.

Η συνέλευση της 14ης Ιανουαρίου 2023

Η Συνέλευση που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας και προσκάλεσε όλους τους φορείς, ήταν η πρώτη κίνηση του νέου χρόνου, για τη σωτηρία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας.

Απουσίασαν πολλοί φορείς αλλά δεν θα κρίνουμε τις αποφάσεις κανενός φορέα ή προσώπου. Δεν πιστεύουμε βέβαια ότι μπορεί να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος, που μπορεί να επιθυμεί την εξαφάνιση του Νοσοκομείου. Επομένως δεν υπάρχει αδιαφορία. Τοτε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε την άποψη ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πολιτικά και αντικυβερνητικά κίνητρα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ψηφίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις που στρέφονται κατά του Υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός όμως του κόμματος του, δήλωσε πρόσφατα ότι από τα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης τα τέσσερα βρίσκονται στο Λασίθι. Είναι αλήθεια αυτό;

Αν μετρήσουμε τα κρεβάτια των νοσοκομείων θα φανεί μια διαφορετική εικόνα. Τα κρεβάτια όλων των τεσσάρων μονάδων του Λασιθίου είναι 315 δηλαδή λιγότερα από τα μισά κρεβάτια του νοσοκομείου Χανίων που είναι 580. Δηλαδή όλες οι μονάδες υγείας στο Λασίθι δεν είναι ούτε το μισό νοσοκομείο Χανίων. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει σε μία περιοχή μία ορνιθοτροφική μονάδα, έκτασης δύο στρεμμάτων και σε μια άλλη περιοχή ένα κοτέτσι τεσσάρων τετρ. μέτρων, τότε αυτά τα δύο θα τα χαρακτηρίσουμε σαν ισοδύναμες μονάδες; Ο υπουργός υγείας, μας λέει ότι τα τρία νοσοκομεία Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης διενεργούν όλα μαζί όσα χειρουργεία γίνονται μόνο στον Άγιο Νικόλαο.

Αποκαλύπτεται όμως ότι το νοσοκομείο Νεάπολης δεν διαθέτει χειρουργό και αναισθησιολόγο ούτε για δείγμα και ότι στην Ιεράπετρα υπηρετεί μια μόνο αναισθησιολόγος και δεν μπορεί να διενεργούνται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Τότε τι θα σκεφτεί ο οπαδός της Νέας Δημοκρατίας όταν αυτά που ανακοινώνει ο υπουργός, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα; Μήπως το σωστό είναι να συμμετέχει σε κάθε ενέργεια και κινητοποίηση που έχουν σαν σκοπό την ανάδειξη της πραγματικότητας; Μήπως αυτό πρέπει να κάνει, αν αγαπά το κόμμα του και δεν θέλει να εκτίθεται με όσα πληροφόρησαν τον υπουργό στο πόδι, με ανεύθυνο τρόπο, οι αρμόδιοι του Αγίου Νικολάου;

Από τη Συνέλευση της 14ης Ιανουαρίου, απουσίασαν εκπρόσωποι μεταξύ των άλλων φορέων και του Συλλόγου Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης. Δεν έχουμε την πρόθεση να κάνουμε τον κριτή στις αποφάσεις που παίρνει ένας φορέας, ούτε να διερευνήσουμε τα αίτια της απουσίας. Πιστεύουμε όμως ότι η αγωνία και η αγάπη γι αυτόν τον τόπο μας δίνει το δικαίωμα να εκθέσουμε τις σκέψεις μας για τον τουρισμό στη νοτιοανατολική Κρήτη.

Η επιλογή του τόπου των διακοπών

Ο επισκέπτης επιλέγει τη χώρα και την περιοχή για τις διακοπές του, με διάφορα κριτήρια: τη φυσική ομορφιά, τη θάλασσα ή το βουνό, τα μνημεία, την αρχιτεκτονική, τα μουσεία, κάποιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, την ξενοδοχειακή υποδομή, το κόστος (ξενοδοχείο, φαγητό, διασκέδαση, μετακινήσεις) και την υποδομή υγείας.

Οι νέοι σε ηλικία, άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται, για την υποδομή υγείας που υπάρχει στον τόπο προορισμού που επιλέγουν, επειδή είναι νέοι, υγιείς και το μυαλό τους δεν πάει στο κακό. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, καθώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, δεν αποφασίζουν την διαμονή σε έναν τόπο, όπου δεν υπάρχει οργανωμένη υποδομή υγείας.

Οι μεγαλύτεροι έχουν χρόνια προβλήματα και θέλουν να έχουν το αίσθημα της ασφάλειας που παρέχει ένα Νοσοκομείο, στο οποίο, αν παραστεί ανάγκη, μπορούν να φτάσουν χωρίς καθυστέρηση. Ένα περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, συμβουλεύει άτομα με χρόνιες παθήσεις, που επιθυμούν να πάνε διακοπές, να επιλέξουν προορισμούς όπου θα έχουν γρήγορη πρόσβαση σε Νοσοκομείο: “ Η προετοιμασία για ταξίδι απαιτεί ειδικές εκτιμήσεις για ασθενείς, όπως η επιλογή προορισμού, κοντά σε ιατρικές μονάδες και υπηρεσίες και της γρήγορης πρόσβασης σε αυτές” .

Υπάρχουν ακόμα ιστοσελίδες που διαφημίζουν διαμερίσματα διακοπών, σε περιοχές κοντά σε Νοσοκομεία.

Είναι τόσο σημαντική η ύπαρξη ενός Νοσοκομείου;

Για να έχουμε την πιό πειστική απάντηση σ αυτό το κρίσιμο ερώτημα, θα πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο, τη Δευτέρα στις 3 Αυγούστου 2009.

Οι επόμενες αράδες απευθύνονται και στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, στο Επιτελείο του Υπουργείου Υγείας και σε κάθε σύμβουλο που προτείνει τις ιατρο-οικονομικές σοφίες του.

“Μια ομάδα προσκόπων περιμένει στη στάση λεωφορείων Κουτσουρά, μετά την λήξη της κατασκήνωσης τους. Αυτοκίνητο συγκρούεται με μοτοσυκλέτα και χάνοντας τον έλεγχο πέφτει πάνω στα παιδιά.

Επί τόπου φτάνουν γιατροί του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, διενεργούν άμεσα διαλογή και χορηγούν τις πρώτες βοήθειες.

Συναγερμός και κινητοποίηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Δεύτερη διαλογή και αντιμετώπιση ανακοπής της καρδιάς από αιμορραγία και τέσσερις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά με ρήξεις σπλάχνων και αιμορραγίες. Άλλα παιδιά, με την παρέμβαση των γιατρών και του προσωπικού του Νοσοκομείου, διασωληνώνονται, σταθεροποιούνται και με τη συμβολή του Ε.Κ.Α.Β. διακομίζονται σε Μ.Ε.Θ. Ηρακλείου.

Οι 16 τραυματίες αντιμετωπίστηκαν ΟΛΟΙ με επιτυχία, χωρίς απώλεια, παρά τους σοβαρότατους τραυματισμούς. Μελέτη του 911 (κέντρο άμεσης ανάγκης) αναδείκνυε ότι αντίστοιχο ατύχημα στις Η.Π.Α. με ανάλογες κακώσεις, θα είχε 3 έως 4 νεκρούς”.

Να γιατί είναι σημαντική η παρουσία ενός Νοσοκομείου, σε μια περιοχή 850 τετρ. χλμ που εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους το Χειμώνα και πολύ μεγαλύτερο αριθμό από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν η περιοχή πλημμυρίζει από ξένους και έλληνες επισκέπτες.

Αν εκείνη τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009, στην Ιεράπετρα δεν υπήρχε το Νοσοκομείο, με Χειρουργούς, με Αναισθησιολόγους κλπ, τα παιδιά με ρήξη σπλάχνων, που αιμορραγούσαν μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, θα μεταφέρονταν προς τον Άγιο Νικόλαο, με μοναδική βοήθεια ορούς που δεν αναπληρώνουν το αίμα που χανόταν. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, η αιμορραγία θα εξακολουθούσε για πάνω από μισή ώρα ακόμα, και η απώλεια του αίματος θα έφερνε τα παιδιά όλο και πιο κοντά στο θάνατο και δεν ξέρουμε πόσα παιδιά θα έφταναν ζωντανά στον Άγιο Νικόλαο για να χειρουργηθούν εκεί.

Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα δεν μένει εδώ, αλλά ταξιδεύει παντού

Αν αύριο συμβεί κάποιο ανάλογο ατύχημα, που δεν θέλουμε ούτε σαν σκέψη να περνάει από το νου, σε κατοίκους αυτού του τόπου ή σε ξένους επισκέπτες, που θα έχουν έρθει για να απολαύσουν τις ομορφιές της Κρήτης, τι θα γίνει αν τότε δεν υπάρχει το νοσοκομείο; Άντε κι εμείς οι ιθαγενείς, το καταπίνουμε και αυτό, όπως τόσα άλλα, όμως στις ξένες Πρεσβείες και τον ξένο Τύπο, ποιός θα δώσει απάντηση και τι είδους απάντηση;

Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα δεν μένει εδώ, αλλά ταξιδεύει παντού. Να δούμε δύο δημοσιεύματα, της καθημερινής βρετανικής εφημερίδας “The Guardian” που έκαναν, μέσω του Διαδικτύου, τον γύρο του κόσμου.

– The Guardian January 2017: “Ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν, πεθαίνουν”: Η κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Τα χρόνια λιτότητας έχουν δει τα νοσοκομεία να γίνονται “ζώνες κινδύνου”.

– The Guardian September 2018: “Η απελπιστική κατάσταση” των ελληνικών ιατρικών υπηρεσιών είναι η αιτία για τον θάνατο Βρετανής τουρίστριας. Η 74χρονη Vivienne Taylor που αισθάνθηκε έντονους πόνους στο στήθος χρειάστηκε να περιμένει – μέχρι που τελικά ήταν αργά – για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο ένα αγροτικό όχημα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο στην Κάλυμνο.

Εμείς, εδώ στην Ιεράπετρα, δεν θέλουμε καθόλου ο τόπος μας να γίνει αιτία απώλειας ανθρώπων και θα εμποδίσουμε κάθε “άνωθεν οικονομοτεχνική απόφαση”, που επιτυγχάνει οικονομία και παράλληλα δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή.

Μια εικόνα της απουσίας του Νοσοκομείου

Ας φανταστούμε ασθενείς, με επείγουσες καταστάσεις, απειλητικές για τη ζωή, να έρχονται στο Κέντρο Υγείας, που η αντιμετώπιση τους είναι ίδια για όλες: Μεταφορά αλλού.

– Έμφραγμα του μυοκαρδίου (που η θεραπεία της θρομβόλυσης πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό γρηγορότερα.,

– Πτώση από ύψος και ενδοκοιλιακή αιμορραγία ή διάτρηση ενδοκοιλιακού οργάνου (λόγοι για επείγουσα χειρουργική επέμβαση).

– Παρ ολίγον πνιγμός στη θάλασσα ή στη πισίνα.

– Αλλεργική αντίδραση με οίδημα του λάρυγγα

– Κάταγμα ισχίου, πολύ συχνό στους ηλικιωμένους.

– Διαβητική κετο-οξέωση, μια βαρύτατη διαταραχή του διαβήτη,

– Κολπική μαρμαρυγή, μια αρρυθμία που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων και μπορούν να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όμως δεν θα υπάρχει κάθε στιγμή Καρδιολόγος, Χειρουργός, Αναισθησιολόγος, Ορθοπεδικός.

Γιατί άτομα της τρίτης ηλικίας να έρθουν εδώ, αν δεν υπάρχουν όλοι οι γιατροί, όλες τις ημέρες του μήνα και τα μοναδικά που μπορούν να τους παρασχεθούν είναι πρώτες βοήθειες και μεταφορά στην άλλη πλευρά της Κρήτης; Έτσι θα προτιμήσουν να πάνε διακοπές κατευθείαν στην άλλη πλευρά της Κρήτης.

Τουρισμός 2022: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τουριστών στην Ιεράπετρα.

Διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο: “Τις επιδόσεις του “χρυσού” 2019 ξεπερνά φέτος ο τουρισμός στην Ιεράπετρα.

Με τις ανακοινώσεις για επέκταση του τουριστικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εκτός από τα νότια παράλια του Δήμου Ιεράπετρας, και προς το βόρειο παραλιακό μέτωπο των τοπικών κοινοτήτων Παχιάς Άμμου και Καβουσίου, όπου σχεδιάζονται δύο νέες τουριστικές μονάδες πέντε αστέρων, η τρέχουσα τουριστική σαιζόν έχει πλέον δείξει ότι, θα καταλήξει να είναι σε ποιοτική τουριστική κίνηση, καλύτερη ίσως και από εκείνη του 2019, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η χρυσή τουριστική σαιζόν των τελευταίων 20 χρόνων”.

Ενώ οι ξενοδοχειακές κλίνες αυξάνονται ραγδαία, από την άλλη εξυφαίνονται σχέδια για την εξαφάνιση του Νοσοκομείου και την αντικατάσταση του με “κάτι άλλο”.

Η ζωή τραβάει την ανηφόρα και η αδράνεια παίρνει τη κατηφόρα

Κατηφορίζουμε και μετακομίζουμε. (Εικόνα πρώτη και φανταστική, που δεν την επιθυμούμε): Επικρατούν παράλογα λογιστικά-οικονομικά κριτήρια και δρομολογείται η σύσταση Κέντρου Υγείας ή Σταθμού Πρώτων Βοηθειών στην Ιεράπετρα. Ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου είναι πλέον περιττός. Όλος ο εξοπλισμός των χειρουργείων, των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, τα ενδοσκόπια, τα μηχανήματα του αναισθησιολογικού τμήματος, του οφθαλμολογικού τμήματος, ο αξονικός τομογράφος, η αιμοδοσία με τα ψυγεία φύλαξης του αίματος κλπ. πρέπει να απομακρυνθούν από την Ιεράπετρα. Οι ειδικότητες που δεν χρειάζονται, όπως οι αναισθησιολόγοι, θα αναζητήσουν αλλού εργασία.

Ανεβαίνουμε. (Εικόνα δεύτερη και πραγματοποιήσιμη). Μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού της Ιεράπετρας αλλάζουν το τοπίο. Κάθε μαζικός φορέας δραστηριοποιείται. Επιστολές στην 7η ΥΠΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στους βουλευτές Λασιθίου, μέχρι πορείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Η υπόθεση του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας παίρνει μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ και εκτός Κρήτης. Στο τέλος, δημοσιεύεται ΦΕΚ με το οποίο το Νοσοκομείο οριστικά παίρνει τη θέση που του ταιριάζει και αναβαθμίζεται σε πλήρως οργανωμένο Νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Κρήτης.

Εδώ σ αυτό τον τόπο

Αυτός ο τόπος, έχει όμορφες παραλίες, γραφικά ορεινά χωριά, πανύψηλους βράχους, πευκοδάση και ένα απέραντο γκριζοπράσινο πέλαγος από ελαιόδεντρα. Κάθε σούρουπο ξεκινά από την Ιεράπετρα προς το λιμάνι του Ηρακλείου, ένα διαφορετικό “τρένο” – το μακρύτερο στο κόσμο – που για βαγόνια έχει νταλίκες με οπωροκηπευτικά προϊόντα, με προορισμό την Ευρώπη. Εδώ υπάρχει πανάρχαιος πολιτισμός, πολιτιστικά σκιρτήματα, μουσική παράδοση και ποίηση, κληρονομιά φιλοσοφίας, υπομονής και ήρεμης δύναμης και δεν σκοπεύουμε να γκρεμίσουμε τίποτα, παρά μόνο τα εμπόδια. Θα ανεβάσουμε το Νοσοκομείο στα μέτρα που μας δείχνει τούτη η γη, που ζυμώνει τους χυμούς των σταφυλιών και βάζει πάνω απ όλα, την αγάπη για τη ζωή.

Οι άνθρωποι που ζούμε εδώ, καλωσορίζουμε εκείνους, που έρχονται από όλο τον κόσμο κι έχουν στις βαλίτσες τους τις προσδοκίες, να ζήσουν το πνεύμα της Κρήτης, μαζί με καλτσούνια, ξεροτήγανα, κολοκυθοκεφτέδες και ρακή. Καλώς να έρθουν με υγεία και πάλι με υγεία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με τις αποσκευές τους να ξεχειλίζουν από ευχάριστες αναμνήσεις. Όταν μας ξανάρθουν, εμείς θα είμαστε πάλι εδώ, με τη φιλοξενία μας, την αγάπη μας και ένα Νοσοκομείο, που θα προστατεύει από κάθε κακό.

Τι θα κάνουμε λοιπόν;

Είναι Άξιον Εστί να το κάνουμε, μας λέει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:

“Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη τα παιδιὰ και λάβανε την απόφαση, επειδὴ τα κακὰ μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από το ανοιχτό πουκάμισο, και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος και εξουσία η Άνοιξη”.

Να προσπαθήσουμε όλες και όλοι μαζί, επειδή η ενότητα είναι ακατανίκητη δύναμη, να φέρουμε την Άνοιξη για να σώσουμε και να ανεβάσουμε το Νοσοκομείο εκεί που του πρέπει.

Κώστας Τσελάς

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.