K. Τσελάς: Η ενότητα είναι πανίσχυρη δύναμη και ο διχασμός συμφορά


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Ιανουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Τις τελευταίες ημέρες άκουσα αποκαλυπτικά πράγματα. Ο τάδε είπε στον άλλον: “Μην πας με αυτούς κάνουν αντικυβερνητική πολιτική” και “Κρατήσου μακριά, μην μπλέκεσαι” και ακόμα “Δεν ξέρεις τι επιδιώξεις έχουν”.

Έχετε δει ποτέ;

– Έχετε δει ποτέ άνθρωπο που περνάει οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με το χέρι να προσπαθεί να πιάσει την καρδιά του, που πονάει αβάσταχτα και το πρόσωπό του να αλλοιώνεται από τον πόνο;

– Έχετε δει τραυματία από τροχαίο ατύχημα μέσα στα αίματα και ένα οστό σπασμένο να πετάγεται ματωμένο, έξω από το δέρμα που έχει σχίσει;

– Έτυχε να δείτε άνθρωπο με κρίση πνευμονικού οιδήματος, να αγωνιά για να αναπνεύσει επειδή οι πνεύμονες του έχουν γεμίσει με υγρό, εκεί που έπρεπε να πηγαίνει το οξυγόνο;

– Σας έχει τύχει να βρεθείτε κοντά σε άνθρωπο με αλλεργικό οίδημα του λάρυγγα, που έχει στενέψει και δεν μπορεί να περάσει το ζωογόνο οξυγόνο;

– Είδατε ποτέ το θάνατο να καθρεφτίζεται στα μάτια που βασιλεύουν αργά και την αγωνία των γιατρών και των νοσηλευτών, να αποτρέψουν την απώλεια της ζωής του;

– Βρεθήκατε ποτέ μπροστά στην εικόνα της μάνας που σπαράζει επειδή το παιδί της από λάθος κατάπιε απορρυπαντικό υγρό και δεν ξέρει αν θα ζήσει;

– Μήπως είδατε άνθρωπο με ακατάσχετη αιμορραγία στομάχου που πλημμυρίζει όλο του το σώμα και το δάπεδο, με κάθε εμετό αίματος;

Μήπως τέλος έτυχε να καταλάβετε, μέσα από αυτές τις εικόνες ποιό κόμμα ψηφίζουν αυτοί που φτάνουν άπνοοι στο Νοσοκομείο ή ακόμα τι ψηφίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές την ώρα της υπέρτατης αγωνίας; Εκεί στο Ναό της ζωής ή του θανάτου, δεν μπορείς να διακρίνεις ιδέες και ιδεολογίες, επειδή το χρώμα του αίματος έχει καλύψει κάθε άλλο χρώμα.

Το Νοσοκομείο είναι ο τόπος και ο χρόνος της ύψιστης προσπάθειας για τη διατήρηση της ζωής. Αυτό το Νοσοκομείο σήμερα, κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Θα ενεργήσουμε με βάση ποιό κόμμα ψηφίζουμε και ποιά κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία;

Ρώτησε ποτέ κανένας ποιό κόμμα ψηφίζει ο πιλότος του αεροσκάφους πριν επιβιβαστεί, ή ο καπετάνιος που μας ταξιδεύει από το Ηράκλειο μέχρι τον Πειραιά; Θα ψάχνουμε τώρα τι ψηφίζει καθένας που συμμετέχει στον αγώνα για τη διάσωση του Νοσοκομείου;

Ο εφησυχασμός, η αναμονή και η αντίληψη ”Άσε να δούμε, δεν πιστεύω να καταργήσουν το Νοσοκομείο”, είναι ολέθρια και καταστροφική. Πρέπει να κινηθούμε όλοι σαν ένας άνθρωπος χωρίς να χάνουμε χρόνο.

Οι γενικές πολιτικές αναλύσεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιδιώξεις των μεγάλων οικονομικών ομίλων, πρέπει να μην εμποδίζουν την γρήγορη, ενωτική δράση για τη σωτηρία του Νοσοκομείου.

Μπροστά στις φλόγες που έχουν αρχίσει να κατακαίουν την πολυκατοικία, δεν μπορούν οι πυροσβέστες να περιμένουν μέχρι να συζητήσουν οι γείτονες και να αποφασίσουν ποιο ήταν το αίτιο της πυρκαγιάς. Ήταν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή έκρηξη φιάλης αερίου ή κάποιο κερί που ξεκίνησε τη φωτιά. Η πυρόσβεση πρέπει να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση.

Τις τελευταίες ημέρες είδα κινήσεις και άκουσα απόψεις που διαχωρίζουν τους πολίτες σε παρατάξεις. Η διάσπαση, με οποιαδήποτε αιτιολογία, είναι καταστροφική.

Ψηφίζουμε κάθε φορά στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και σχηματίζεται μια κυβέρνηση η οποία νομοθετεί. Αν κάποιος νόμος ή μια υπουργική απόφαση, πιστεύουμε ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία ή είναι άδικη, οφείλουμε να ενημερώσουμε το αρμόδιο υπουργείο για τις λανθασμένες πληροφορίες και εκτιμήσεις και να αγωνιστούμε για αυτό που θεωρούμε ότι είναι δίκαιο.

Ποιες είναι οι λανθασμένες εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας

Θα χρησιμοποιήσουμε τις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού και θα βάλουμε σε μια σειρά κάθε πραγματικό στοιχείο που έχουμε στη διάθεση μας.

Δήλωσε ο υπουργός υγείας: “Η Κρήτη έχει οκτώ Νοσοκομεία από τα οποία τα τέσσερα βρίσκονται στο Λασίθι”.

Σαν μονάδες υγείας γενικά, αυτό είναι αλήθεια. Πραγματικά οκτώ κτίρια στη Κρήτη είναι μονάδες υγείας αλλά τι κρύβεται σε κάθε κτίριο; Πρέπει λοιπόν, να αναλύσουμε τι είναι κάθε μονάδα υγείας στη Κρήτη.

1ο κριτήριο. Οι ανεπτυγμένες κλίνες.

Παραθέτουμε τον αριθμό των κλινών που διαθέτει και χρησιμοποιεί κάθε Νοσοκομείο.

– Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ——— 672 κλίνες

– Βενιζέλειο Πανάνειο Νοσοκομείο—– 440 κλίνες

– Νοσοκομείο Ρεθύμνης —————— 219 κλίνες

– Νοσοκομείο Χανίων ——————— 580 κλίνες

– Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ———- 147 κλίνες

– Νοσοκομείο Ιεράπετρας —————– 75 κλίνες

– Νοσοκομείο Σητείας ———————- 75 κλίνες

– Νοσοκομείο Νεάπολης ——————- 55 κλίνες (αλλά μόνο 15 για νοσηλεία)

Το σύνολο των κλινών όλων των Νοσοκομείων Λασιθίου είναι 312.

Συμπέρασμα: Οι 312 κλίνες του Λασιθίου είναι όσο το μισό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

2ο Κριτήριο. Τα τμήματα που αναπτύσσονται σε κάθε Νοσοκομείο.

Αναφέρουμε μόνο αριθμητικά τα τμήματα και τις ειδικές μονάδες, που δεν υπάρχουν σε κανένα νοσοκομείο του Λασιθίου. Αναλυτικά όλα τα τμήματα θα γέμιζαν πολλές σελίδες.

Τμήματα και ειδικές μονάδες

– Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: 31

– Βενιζέλειο Πανάνειο Νοσοκομείο: 14

– Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 9

– Νοσοκομείο Χανίων: 22

3ο κριτήριο. Ο αριθμός των γιατρών που εφημερεύουν καθημερινά.

Μεταφέρουμε από την ιστοσελίδα της 7ης ΥΠΕ, τον αριθμό των γιατρών που εφημερεύουν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

– Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ——– 153

– Βενιζέλειο Πανάνειο Νοσοκομείο -— 54

– Νοσοκομείο Ρεθύμνης —————— 37

– Νοσοκομείο Χανίων ——————— 77

– Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ———- 25

– Νοσοκομείο Ιεράπετρας —————- 10

– Νοσοκομείο Σητείας ——————— 21

– Νοσοκομείο Νεάπολης ——————- 2

Φαίνεται ποιό Νοσοκομείο έχει τοποθετηθεί στη λαιμητόμο.

Δήλωσε ακόμα ο υπουργός υγείας: “Όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου”.

Αν δούμε την επίσημη ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Νεάπολης θα διαβάσουμε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί τμήματα του χειρουργικού τομέα, δηλαδή δεν υπάρχουν χειρουργοί και αναισθησιολόγοι. Επομένως δεν διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις. Έτσι, τα “άλλα τρία” νοσοκομεία γίνονται δύο. Πρώτη παρατήρηση: Τα στοιχεία προφανώς προέρχονται από τον Άγιο Νικόλαο, που φρόντισαν να εκθέσουν τον υπουργό, διοχετεύοντας παραποιημένα στοιχεία. Δεύτερη παρατήρηση: Στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας διενεργούνται επεμβάσεις που δεν γίνονται σε κανένα άλλο Νοσοκομείο του Λασιθίου όπως οφθαλμολογικές και αρθροσκοπικές επεμβάσεις. Τρίτη παρατήρηση: Με μια μόνο Αναισθησιολόγο, το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας δεν μπορεί να διενεργεί επεμβάσεις, όπως σε νοσοκομεία με πλήρες αναισθησιολογικό τμήμα. Τέταρτη παρατήρηση: Πολύ θα θέλαμε να δούμε σε αριθμούς, πόσα περιστατικά της Ιεράπετρας καταλήγουν στο ΠαΓΝΗ (προφανώς λόγω ανικανότητας των χειρουργών της Ιεράπετρας που όμως κατά περίεργο τρόπο, καταφέρνουν να σώζουν ζωές και να κάνουν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις). Υποθέτουμε όμως, ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα ενημέρωσης του υπουργού στους διαδρόμους του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, όπου ο ένας συναγωνιζόταν τον άλλον για να δώσουν στον υπουργό την εικόνα της ανωτερότητας του Νοσοκομείου τους. Αν δεν έγιναν έτσι τα πράγματα μήπως η “Ενιαία” διοίκηση των νοσοκομείων Λασιθίου μπορεί να ενημερώσει το λαό της Ιεράπετρας πως βρέθηκαν τόσο σημαντικά στοιχεία χωρίς όμως να συνοδεύονται από αριθμούς για να δούμε το είδος της στατιστικής που χρησιμοποίησε;

Τι μας χωρίζει

Αν θέλουμε να βρούμε δικαιολογίες για την απραξία, υπάρχουν άφθονες. Μας χωρίζουν οι διαφορετικές ιδέες, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η οικονομική κατάσταση, το χρώμα του δέρματος, η ενδυμασία, το ανάστημα, το χρώμα των μαλλιών, το επάγγελμα, η μόρφωση, οι κοινωνικές σχέσεις, το αυτοκίνητο, το σπίτι, οι γαστριμαργικές προτιμήσεις και πολλά άλλα.

Μας χωρίζουν όλα αυτά ή μήπως έχουμε την ίδια ποικιλία που παρουσιάζει η φύση γύρω μας;

Τι μας ενώνει

Η αξία της ανθρώπινης ζωής, που είναι μοναδική και ίδια για όλους, μας ενώνει και μας θυμίζει πολλές φορές με τραγικό τρόπο, πόσο μάταιο και ανόητο είναι να προσπαθούμε να βρίσκουμε διαχωριστικά σύνορα μεταξύ μας. Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας πρέπει να ζήσει όπως πρέπει να ζήσει κάθε άνθρωπος που ζει σε αυτόν εδώ τον τόπο και σε κάθε τόπο στον πλανήτη που κινδυνεύει κάθε στιγμή. Να συνειδητοποιήσουμε και να δεχτούμε ότι αυτό το Νοσοκομείο είναι ισχυρός δεσμός μεταξύ μας. Να μη χάσουμε το δεσμό για να μη χάσουμε το Νοσοκομείο, επειδή κάποιοι σύμβουλοι έκαναν σχέδια πάνω στο χάρτη, χωρίς να έχουν ποτέ περπατήσει εδώ στο νότο, στα βουνά και στα φαράγγια.

Χρέος απέναντι στα παιδιά μας

Με το χέρι στη καρδιά, ας αναλογιστούμε, με ποιούς τρόπους μπορούμε να συμμετέχουμε στον αγώνα για τη διάσωση και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας.

Κάθε αλλαγή στο Σύστημα Υγείας σήμερα, θα παραμείνει για πολλά χρόνια. Ότι κακό γίνει σήμερα, πολύ πιο δύσκολα ή καθόλου δεν θα διορθώνεται αύριο. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Το οφείλουμε σε εμάς και στα παιδιά μας, για να μη χαθούν ζωές, επειδή αλόγιστες, λογιστικού τύπου και επικίνδυνες αποφάσεις, μπορούν να εξαφανίσουν το Νοσοκομείο. Στη θέση του μπορεί να βάλουν μερικά ιατρεία για παροχή αμφίβολων πρώτων βοηθειών, για συνταγογράφηση φαρμάκων και διενέργεια εξετάσεων, για να μαθαίνουμε πόση είναι η χοληστερίνη μας, μπας και μας ξεφύγει προς τα πάνω.

Και τώρα;

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όλες οι γυναίκες και όλοι οι άντρες, να ενωθούμε, χωρίς να επιτρέπουμε τίποτα να μας χωρίζει, για να πετύχουμε τη διάσωση του Νοσοκομείου και την αναβάθμιση του, μέχρι εκεί που ταιριάζει στον τόπο και τους ανθρώπους που κατοικούν εδώ.

Στην αρχαία Ελλάδα, μεγάλη προσβολή και ηθική μείωση περίμενε τον άνθρωπο που δεν ενδιαφερόταν για τα τεκταινόμενα στην πόλη του και δεν ασχολείτο με τα κοινά.

Κάνω προσωπική έκκληση στους νέους ανθρώπους, να ενωθούμε σε αυτόν τον αγώνα. Έχω βαρεθεί να ακούω το ίδιο κήρυγμα: “Που είναι οι νέοι, στις καφετέριες;”. Ελάτε να τους δείξετε που βρίσκεστε πραγματικά και ότι ξέρετε να διεκδικείτε και να αγωνίζεστε. Να είσαστε μπροστά σε κάθε κινητοποίηση για το Νοσοκομείο και να αποθανατίζετε τα γεγονότα με τα κινητά σας τηλέφωνα. Κάνετε τα κινητά σας όπλα του αγώνα, πλημμυρίζοντας το διαδίκτυο με τις εικόνες και τις φωνές ενός λαού που παλεύει για το δίκιο. Μεταφέρετε εσείς, όπως κανένας άλλος δεν γνωρίζει, τον αγώνα αυτό στο Internet. Να μην αφήνετε τους μεγάλους να σας κουνάνε το δάκτυλο και να σας βλέπουν σαν μόνιμους θαμώνες στις καφετέριες αλλά να μπορείτε εσείς να τους ρωτήσετε τι κάνουν εκείνοι για αυτή την υπόθεση.

Ραντεβού σε κάθε δρόμο και πλατεία.

Κώστας Τσελάς

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.