Kυριακή 22 Μαρτίου, μέσα στο πολύ διαφορετικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Δραστικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ώστε να είναι προστατευμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο μιας απότομης αύξησης κρουσμάτων τόσο στην Ιεράπετρα όσο και ευρύτερα.

Ένα εργοτάξιο, εν μέσω μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νομό να επιταχύνει άπαντες, έχει στηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, και αν κάποιος χρειαστεί να το επισκεφθεί θα αντικρίσει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που είχε συνηθίσει.

Το Ράδιο Λασίθι βρέθηκε σήμερα μέσα στο Νοσοκομείο, είδαμε από κοντά όσα εξελίσσονται, μιλήσαμε με το διοικητή Μανώλη Καλλιονάκη για τον προγραμματισμό που υπάρχει, με γιατρούς και νοσηλευτές για αυτά που αντιμετωπίζουν, αλλά και με τους τεχνικούς οι οποίοι δέχθηκαν να δουλέψουν για να γίνουν αυτές οι εργασίες, λύνοντας ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα το Νοσοκομείο, και δεν είναι άλλο από την έλλειψη τεχνιτών και εργατών, αφού οι περισσότεροι φοβούνται και δεν έχουν δεχθεί να δουλέψουν.

Στο Νοσοκομείο βρέθηκαν επίσης σήμερα για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των εργασιών, η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Διοικητής της ΠΥ Ιεράπετρας Δημήτρης Καλλιοντζής, ενώ παρόντες ήταν και οι μηχανικοί που έχουν κάνει τα σχέδια όλων αυτών των αλλαγών

Αυτό που συμβαίνει σε γενικές γραμμές στο Νοσοκομείο, και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είναι πως έχει μοιραστεί στα δύο. Έχει δημιουργηθεί μια πτέρυγα σφραγισμένη η οποία θα δέχεται μόνο περιστατικά κορονοϊού, και το υπόλοιπο Νοσοκομείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, χωρίς να υπάρχει καμία επαφή ανάμεσα στις δύο πτέρυγες.

Πρακτικά αυτό που ξέραμε στο ισόγειο ως Παθολογική κλινική μετατρέπεται σε πτέρυγα κορονοϊού. Η είσοδος ασθενών για να νοσηλευτούν εκεί θα γίνεται από τη νότια πύλη απέναντι από το ΕΚΑΒ, ενώ υπάρχει ένα διαχωριστικό το οποίο κατά την είσοδο δεν επιτρέπει την επαφή με το υπόλοιπο Νοσοκομείο.

Κατά την είσοδο έχει κατασκευαστεί ένας επιπλέον θάλαμος, ενώ και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα μετατραπεί τις επόμενες μέρες σε θάλαμο με 10 κλίνες και ξεχωριστό μπάνιο

Παράλληλα ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το εσωτερικό μικρό ασανσέρ, που υπήρχε στο Νοσοκομείο από την δημιουργία του το 1948, χωρίς ποτέ να είχε λειτουργήσει, το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην απομονωμένη πτέρυγα από το υπόγειο, και έτσι δεν θα χρειάζονται περιττές μετακινήσεις του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Ηδή στο βάθος της Παθολογικής Κλινικής λειτουργεί απομονωμένο δωμάτιο στο οποίο μεταφέρονται άτομα που χρειάζονται νοσηλεία και αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα.

Στην Παθολογική κλινική αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες για να αναδιαμορφωθούν τα περισσότερα δωμάτια, το γκισέ, οι χώροι των γιατρών το κέντρο ελέγχου και τα μπάνια, ενώ όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν μεταφερθεί στον επάνω όροφο.

Τελικά με όλες αυτές τις αλλαγές το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας θα αποκτήσει επιπλέον 16 κλίνες, για να αντιμετωπίσει τις πιθανές ανάγκες που μπορεί τώρα να προκύψουν, και στη συνέχεια θα παραμείνουν οι 6 από αυτές θα παραμείνουν, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων«Α. Τσικαλουδάκης» θα πάρει ξανά την αρχική της μορφή.

Αλλαγές στο εξωτερικό

Πολύ μεγάλες αλλαγές γίνονται και στο εξωτερικό του Νοσοκομείου στο οποίο θα γίνεται η διαλογή των ασθενών ώστε να κατευθυνθούν με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Σήμερα όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες μεταφέρθηκε με την εθελοντική προσφορά του κ. Θ. Μπετείνη, το κοντέινερ (isobox) που υπήρχε κοντά στην είσοδο των Έκτακτων Περιστατικών, μπροστά στην κεντρική πύλη, και δίπλα ακριβώς από το ιατρείο που κάνει την πρώτη διαλογή των ύποπτων ασθενών.

 

Το Νοσοκομείο όπως μας είπε ο διοικητής κ. Καλλιονάκης περιμένει τις επόμενες μέρες δύο ακόμα Isobox, ένα από την Περιφέρεια και ένα από το Δήμο Ιεράπετρας τα οποία θα τοποθετηθούν και αυτά σε εξωτερικούς χώρους.

Το ένα, και το πρώτο που θα λειτουργήσει, θα εξυπηρετεί παιδιατρικά περιστατικά, ώστε τα παιδιά να μην χρειαστεί να μπουν καθόλου στο εσωτερικό του Νοσοκομείου αν δεν υπάρχει λόγος. Το δεύτερο θα λειτουργήσει επίσης για την πρώτη αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα από σήμερα σε συνεννόηση με το ΑΤ Ιεράπετρας, απαγορεύεται το πάρκινγκ στο δρόμο έξω από το Νοσοκομείο. Ο δρόμος θα χρησιμεύσει ώστε όποιος χρειαστεί να επισκεφθεί το Νοσοκομείο να μπορεί να περιμένει στο όχημα του, μέχρι να υπάρξει αποσυμφόρηση από την πρώτη διαλογή που γίνεται πλέον σε οποιονδήποτε εισέρχεται στο Νοσοκομείο, δηλαδή ερωτήσεις για συμπτώματα – ιστορικό και θερμομέτρηση.

Μαζί με όλα αυτά στην γωνία του Νοσοκομείου, δίπλα από το περίπτερο, θα μεταφερθεί μια άλλη λυόμενη κατασκευή που προς το παρόν λειτουργεί ως χώρος υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, και τώρα βρίσκεται δίπλα στο ναό εντός του προαύλειου χώρου του Νοσοκομείου.

Αυτή θα μετατραπεί στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ώστε όσοι χρειάζονται φάρμακα από το Νοσοκομείο να μην χρειάζεται να εισέρχονται στο εσωτερικό του αλλά να τα παίρνουν από εκεί, και είτε και να εξυπηρετούνται απευθείας από το πεζοδρόμιο, είτε  μπαίνοντας σε απομονωμένο χώρο στο συγκεκριμένο σημείο.

Με την κίνηση αυτή πέρα από το ότι τα άτομα που χρειάζονται φάρμακα δεν θα χρειαστεί να μπουν στο Νοσοκομείο, απελευθερώνεται και ο χώρος δίπλα από το ναό, ώστε να υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση στο απομονωμένο δωμάτιο που λειτουργεί στο ισόγειο της Παθολογικής.

Όπως γίνεται φανερό το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας βρίσκεται σε πραγματικό αναβρασμό για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια κατάσταση που όλοι εύχονται να μην χρειαστεί να συμβεί, αλλά και παράλληλα αναδιοργανώνεται για να λειτουργεί πιο πρακτικά στο μέλλον, κάτι που σίγουρα το χρειαζόταν.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.