Kαλαντζάκης: Στα πλάνα του Δήμου παραχώρηση οικοπέδου εκτός Ιεράπετρας στο Πανεπιστήμιο για τη στέγαση νέου τμήματος


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 22 Απριλίου 2021 by energinews (admin)

Με τις εξελίξεις στα πανεπιστημιακά τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ του Λασιθίου να βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις αλλαγές που σκοπεύει να φέρει το Υπουργείο Παιδείας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα εξελίσσονται και αφορούν το εξαγγελθέν τμήμα Φυσικοθεραπείας της Ιεράπετρας, το οποίο δύσκολα όπως φαίνεται θα γίνει πραγματικότητα.

Ο κ. Καλαντζάκης, ανέφερε πως το τμήμα αυτό παρά την εξαγγελία που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και παρά την σημαντική προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ώστε να παρουσιάσει ένα πειστικό φάκελο με όλα τα στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη της λειτουργίας ενός τέτοιου τμήματος, η κυβέρνηση δείχνει πως έχει άλλο σχεδιασμό.

Η επαναφορά των ΤΕΙ, τα οποία καταργήθηκαν, με μια πιο εκσυγχρονισμένη μορφή φαίνεται πως είναι στα πλάνα του Υπουργείου Παιδείας, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης, πιθανότατα θα αλλάξει τις προτεραιότητες για το αντικείμενο πιθανόν νέων τμημάτων, και επηρεάζει τις προσπάθειες που γίνονται για το τμήμα της Ιεράπετρας. Το ίδιο αρνητική είναι και η πρόθεση για μελλοντική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια κάτι που θα επηρεάσει συνολικά τα περιφερειακά τμήματα.

Γενικά, όπως είπε ο Δήμαρχος το τοπίο σε σχέση με τη λειτουργία νέων τμημάτων δεν είναι ξεκάθαρο, είναι όμως ξεκάθαρο πως η λύση στο ζήτημα θα είναι πολιτική.

Ο κ. Καλαντζάκης υπογράμμισε πως το αίτημα για τη λειτουργία τμημάτων στην περιοχή παραμένει και έτσι στο επίκεντρο μπαίνει πλέον μια νέα πρόταση που βρίσκεται υπό επεξεργασία που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου τμήματος και πιο συγκεκριμένα με την παραχώρηση οικοπέδου από το Δήμο Ιεράπετρας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μια κίνηση που έχουν κάνει και άλλοι Δήμοι και είναι κρίσιμη στη λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος αφού η ιδιοκτησία και όχι απλά η παραχώρηση χρήσης είναι προαπαιτούμενο ώστε τα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν τη λειτουργία νέων τμημάτων.

Αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν παρθεί, αφού ακόμα βρίσκεται υπό διερεύνηση η νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης, όμως αυτό που σχεδιάζεται είναι η παραχώρηση ενός οικοπέδου του Δήμου έκτασης 20 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα εκτός της πόλης, με την προϋπόθεση ότι το Πανεπιστήμιο θα συμφωνήσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία τμημάτων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το οικόπεδο θα επιστρέψει στο Δήμο Ιεράπετρας.

Αν όμως μια τέτοια κίνηση προχωρήσει είναι βέβαια πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις και έτσι παραμένει το αίτημα για τη λειτουργία του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο υφιστάμενο κτίριο που ανήκει στον ΟΑΕΔ και στεγαζόταν για χρόνια το τμήμα Εμπορίου και Διαφήμισης, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Καλαντζάκης μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης. Παράλληλα οι πολιτικές πιέσεις αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται προς την αρμόδια επιτροπή (Ε.Θ.Α.Ε.) η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης υφιστάμενων και προτεινόμενων τμημάτων, ώστε να εισηγηθεί αναλόγως στο Υπουργείο.

Ο κ. Καλαντζάκης πρόσθεσε τέλος πως μόλις υπάρξει μια σαφής ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για το σχεδιασμό που υπάρχει, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.