“H Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οφείλει να δέχεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου και τις αιτήσεις για ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις από ετεροεπαγγελματίες αγρότες”.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ύστερα από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ.Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής, για την επιχορήγηση φυσικών προσώπων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις  και υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να δέχεται τις αιτήσεις τους.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του υποστήριξε ότι ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 είχε καταστροφικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και χωρίς βέβαια, να εξαιρεθεί ο αγροτικός τομέας και ζήτησε την έκδοση όλων των σχετικών αποφάσεων.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υποδομές του αγροτικού τομέα κάθε κατηγορίας επλήγησαν και η διαδικασία που χρειάζεται, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις, φάκελοι και να βγουν οι αποφάσεις, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης.  Δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή φακέλων, ωστόσο, σε περιπτώσεις φυσικών προσώπων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και έχουν εκτεταμένες ζημιές θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα αυτή η Υπουργική Απόφαση αποζημίωσης τους, αφού η ίδια η διαδικασία είναι ανασταλτικός παράγοντας με τον τρόπο που εφαρμόζεται για να συλλεγούν αυτές οι αιτήσεις και να προχωρήσει παρακάτω η διαδικασία και είναι άδικο οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες να μην λάβουν αποζημίωση, ύψους  έως το 50% της ζημίας, όταν βεβαίως υπάρχουν ζημιές στη δραστηριότητά τους και στις εγκαταστάσεις τους.

Το εν λόγω θέμα είχε αναδείξει με επιστολή του ο Σύλλογος σεισμόπληκτων «ΕΛΠΙΔΑ».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε στον κ.Κεγκέρογλου ότι προτίθεται να εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση για την επιχορήγηση φυσικών προσώπων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η Περιφέρεια οφείλει να δέχεται αιτήσεις και στο τέλος αυτής της διαδικασίας να στείλει τα αιτήματα – αν υπάρχουν- στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και επειδή η προθεσμία λήγει σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει Περιφέρεια, Δήμοι και όλοι οι φορείς να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πληγέντων φυσικών προσώπων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και να υποβάλλουν αίτηση.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://www.youtube.com/watch?v=UTad8GitNWE&t=15s

“Παρεμβάσεις Βασίλη Κεγκέρογλου για τα σχολικά κτήρια του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα Πεδιάδας που έχουν τις πλέον σοβαρές ζημιές”.

Σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα σχολικά κτήρια του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα Πεδιάδας που έχουν τις πλέον σοβαρές ζημιές (κτήριο του Γυμνασίου και του 1ο Δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου,  καθώς και του δημοτικού Σχολείου Θραψανού), προχώρησε ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ειδικότερα ο κ.Κεγκέρογλου κατέθεσε προς τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Εσωτερικών:

1) αναφορά την επιστολή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ για την κατασκευή ενός νέου σχολικού συγκροτήματος στη θέση του παλιού, με ένα σύγχρονο, ασφαλές κτίριο το οποίο να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας (αίθουσες Η/Υ, αίθουσα εκδηλώσεων, χώρο εστιατορίου για το ολοήμερο, αίθουσα γυμναστηρίου κ.α).

2) ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το κτήριο του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου και του 1ο Δημοτικού σχολείου, σε συνέχεια της αναφοράς, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στα σχολικά κτήρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που χτυπήθηκαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου είναι το 1ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου καθώς και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και μάλιστα εξαιτίας των σοβαρών ζημιών και ρωτά τους Υπουργούς:

α)Αν θα προχωρήσουν σε μελέτη και κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου;

β)Αν θα προχωρήσουν σε μελέτη και κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου;

γ)Και ποιος φορέας θα είναι αρμόδιος για την απόφαση; Ποιος για την μελέτη; Ποιος για την κατασκευή και με ποιες χρηματοδοτήσεις;

Συμπληρωματικά ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τους Υπουργούς έγγραφα για:

α) τις τελευταίες εκθέσεις των επιτροπών του Υπουργείου Υποδομών για τα κτήρια του 1ου Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου.

β) τις εκθέσεις του τεχνικού συμβούλου στον οποίο ανέθεσε ο Δήμος τον Νοέμβρη τον έλεγχο  στατικότητας των σχολείων.

3) Ερώτηση για τις διαδικασίες αποκατάστασης του ιστορικού και διατηρητέου κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού που εκτός των παραπάνω Υπουργείων απευθύνεται και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο κ.Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι το δημοτικό Σχολείο Θραψανού έχει 63 μαθητές και μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες αφού το ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στο οποίο στεγαζόταν από το 1930 έπαθε σημαντικές ζημιές.

Επειδή έχουν αποκατασταθεί ή έχουν δρομολογηθεί οι αποκαταστάσεις σε όλα τα κτήρια των εκπαιδευτικών μονάδων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και

επειδή πέραν της αρχικής ενημέρωσης του Υπουργείου Πολιτισμού δεν υπάρχει άλλη επίσημη ενημέρωση για τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

ο κ.Κεγκέρογλου καταλήγοντας ερωτά :

1)Αν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και έχει ανατεθεί η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού; Και αν όχι πότε θα ανατεθεί;

2)Αν έχει προϋπολογιστεί ή τουλάχιστον έχει εκτιμηθεί το κόστος αποκατάστασης και από ποια πηγή θα χρηματοδοτηθεί;

3)Από που θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη αποκατάστασης του σχολείου και ποιος φορέας θα την υλοποιήσει;.

“Αρνείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος την αναβολή είσπραξης του τέλους ταφής απορριμμάτων και ρίχνει τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση”.

 Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναβολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων για την Κρήτη.

Ο βουλευτής ζήτησε την αναβολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων στην Κρήτη, που προβλέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ουσιαστικά δηλαδή αναδρομικά, μιας και οι προϋπολογισμοί ακόμα δεν έχουν εγκριθεί στις περισσότερες περιπτώσεις των δήμων  και αφού υπόχρεοι καταβολής είναι ασφαλώς οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ, αλλά το κόστος μετακυλίεται στους δημότες.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι εφαρμογή της απόφασης για επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων 20 ευρώ τον τόνο από 1-1-2022 είναι περισσότερο εισπρακτικού χαρακτήρα, αφού δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη και γίνεται χωρίς να έχουν προχωρήσει έγκαιρα τα έργα των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των ΟΤΑ και των ΦΟΔΣΑ και του ΕΣΔΑΚ και αναφέρθηκε και στην επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης, η οποία τεκμηριώνει επαρκώς την ανάγκη αναβολής του τέλους ταφής.

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η μετακύλιση του κόστους του τέλους ταφής στους δημότες γίνεται σε μια συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής και τώρα ενεργειακής κρίσης, με μια ακρίβεια να καλπάζει και πραγματικά θα πρέπει η Κυβέρνηση να το επανεξετάσει. Να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΟΤΑ και οι ΦΟΔΣΑ, ο ΕΣΔΑΚ και οι άλλοι φορείς για τη δημοπράτηση και την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων».

Στην δευτερολογία του, ο κ. Κεγκέρογλου επέμεινε στην αναγκαιότητα αναβολής του τέλους ταφής τουλάχιστον για φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρατείνει προθεσμίες, υποχρεώσεις και μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με σφιχτή οικονομική πολιτική λόγω της πανδημίας και η συνεχόμενη ενεργειακή κρίση επιβάλλει την παράταση, αφού αυτή τη σοβαρή επιβάρυνση καταλήγει στις πλάτες του δημότη. Ο Βουλευτής εγκάλεσε την Κυβέρνηση τόσο για τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται από την πολιτεία στο θεσμικό πλαίσιο και δεν ευνοούν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα όσο για τις ευθύνες και τις καθυστερήσεις σχετικά με την δημοπράτηση των έργων και για τον τρόπο λειτουργίας και ιδιαίτερα στην Κρήτη και τα νησιά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από την Κυβέρνηση ένα συνολικό σχεδιασμό για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, στον κάθε δήμο και στην κάθε γειτονιά, μέσω συμπράξεων με φορείς και επαγγελματικές ενώσεις και κυρίως μέσα από την εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουν συνείδηση οι νέοι και οι έφηβοι, όπως επίσης και συνολική θεώρηση για την κυκλική οικονομία, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο πλέον στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να έχουμε όχι μόνο ανακύκλωση κάποιων υλικών, αλλά προώθηση της κυκλικής οικονομίας με ανάκτηση υλικών και γενικότερη αξιοποίηση υλών που είναι χρήσιμες, χωρίς να καταστρέφουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές και χωρίς να εξαρτώμεθα από άλλες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ήταν αρνητικός στην αναβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, επιρρίπτοντας έμμεσα τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντας το τέλος ως ένα κίνητρο προκειμένου η Κυβέρνηση να πιέσει εμμέσως την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει τα έργα και συμβάλλει και αυτή με τις δικές της δυνάμεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο στη διαχείριση των αποβλήτων.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη οι ΦΟΔΣΑ να έχουν συνυπολογίσει στους προϋπολογισμούς τους αυτό το έξτρα κόστος και θα έπρεπε ήδη οι δήμοι να έχουν ξεκινήσει να αναλαμβάνουν δράσεις, ώστε να μειώσουν τα απορρίμματα τα οποία πάνε στην ταφή.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/P0hQ8I3xHZQ

9

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.