H ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΠΟ «ΠΟΛΥΦΕΡΝΗ ΝΥΦΗ» ΓΙΝΕΤΑΙ «ΠΤΩΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Koινή δήλωση Τομέα Αυτοδιοίκησης Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνης ΚΟ Τομέα Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, για τους ΟΤΑ

Η Αυτοδιοίκηση- Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην περίοδο της πανδημίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στηρίζουν έμπρακτα τα μέτρα περιορισμού της,  αλλά και τις ευάλωτες ομάδες με πολιτικές που εκπονούν και εφαρμόζουν για το σκοπό αυτό.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής καμία επιπλέον στήριξή τους.

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες,  η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο  «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»  που έρχεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή, ρυθμίζει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα αντιστοίχως, με μια  πρόβλεψη, που παραπέμπει σε ιδιότυπο-εσωτερικό δανεισμό.

Με απλά λόγια, η κυβερνητική εξαγγελία αφορά στα λεφτά των Δήμων της Χώρας, δηλαδή στους πόρους που είχαν ήδη προ της πανδημίας προϋπολογιστεί για τους ΟΤΑ,  τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν, σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.

Όταν λοιπόν ακούμε εξαγγελίες ότι χορηγούνται στο δήμο ή στην Περιφέρεια χιλιάδες ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν αποτελούν πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά κατανομές ποσών από τους ΚΑΠ των ΟΤΑ, δηλαδή από τα δικά τους χρήματα.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, αυτή η πρόβλεψη όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί εμπαιγμό της Αυτοδιοίκησης.

Αντιληπτό όμως επίσης είναι ότι οι ΟΤΑ, αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λόγω κατάρρευσης των εσόδων τους και των ανταποδοτικών τελών.

Η επόμενη ημέρα, θα βρει τους ΟΤΑ πραγματικά καθημαγμένους!

Σε μια πληγωμένη χώρα, με φοβισμένους πολίτες, με παραπαίουσα οικονομία, πώς αλήθεια θα προχωρήσει η ζωή, αν ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, η αυτοδιοίκηση, που αποτελεί την πιο δυνατή θεσμική φωνή του, είναι καθημαγμένη;

Γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα μια γενναία έκτακτη ενίσχυσή της από την Πολιτεία.

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής, πρότεινε να  δοθούν δυο ακόμη μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ, με ταυτόχρονη εκπόνηση ενός Ειδικού Προγράμματος στήριξης  – η καλύτερα – σωτηρίας! των ΟΤΑ,  καταρχήν βραχυπρόθεσμου-μέχρι το τέλος του 2020, αλλά και ενός δυναμικού προγράμματος, με βάθος χρόνου. Παράλληλα, η εξατομίκευση των αναγκών και των αντίστοιχων μέτρων του προγράμματος σε κάθε περιοχή με βάση την ένταση των τοπικών προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση, είναι βασική προϋπόθεση ενός αποτελεσματικού και στοχευμένου προγράμματος.

Σήμερα και τώρα πρέπει να ξεκινήσει η εκπόνηση του προγράμματος αυτού, με τη συμμετοχή όλων των ΟΤΑ και τις προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Δεν υπάρχει χρόνος για αμφιβολίες ή άλλου είδους ανιτσταθμιστικές αναζητήσεις και ακροβασίες.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, στην περιπέτεια της πανδημίας μπήκαν στο επίκεντρο ως πρωταγωνιστές και αποτέλεσαν για όλους , την «πολύφερνη νύφη» .

Τώρα, που αρχίζει να κάθεται ο κουρνιαχτός, ξαναγίνονται ο «πτωχός συγγενής».

Είναι τραγικά βέβαιο : Θα το βρούμε μπροστά μας…

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 27/04

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το άνοιγμα των δικαστηρίων, ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε:

Φαίνεται ότι οι μόνοι που εξυπηρετούνται από την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα δικαστήρια στις 27/04, είναι οι τράπεζες και όσοι θέλουν να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί.

Με την συγκεκριμένη απόφαση της Νέας Δημοκρατίας ανοίγουν οι διαδικασίες εγγραφής προσημειώσεων, αλλά και επιβολής συντηρητικών κατασχέσεων.

Και ενώ ακόμα δεν έχουμε ακούσει μέτρα από τους ειδικούς για την προστασία της υγείας όσων πρέπει να πάνε στα δικαστήρια, η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει το άνοιγμά τους.

ΔΕΣΜΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Συνεχίζοντας την υπεύθυνη στάση της απέναντι στην πανδημία και στις μεγάλες ανάγκες που αυτή δημιούργησε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατάθεση δέσμη τριών τροπολογιών στη Βουλή.

Οι τροπολογίες αφορούν στην αναγκαία παράταση της ουσιαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας και στην απαραίτητη οικονομική στήριξη των πολιτών που πλήττονται οικονομικά από την κρίση, ιδίως μέσω της απαλλαγής από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου. Εξ άλλου, επαναφέρουμε την ανάγκη για έμπρακτη υποστήριξη των ανθρώπων που επωμίστηκαν την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η δέσμη τροπολογιών του Κινήματος Αλλαγής, περιλαμβάνει:

– Τροπολογία για την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο καθεστώς του Ν. 3869/2010, με σκοπό την εξάλειψη της απειλής που αισθάνονται πολλά νοικοκυριά. Με την ίδια τροπολογία, παρέχεται ανάλογη προστασία και στην αγροτική ακίνητη περιουσία.

– Τροπολογία για την άμεση μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου όλων των επιχειρήσεων φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2019, και πλήρης απαλλαγή όσων επιχειρήσεων ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξ αιτίας της κρίσης.

– Επαναφορά της πρότασής μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του προσωπικού των μονάδων δημόσιας υγείας, καθώς και των υπηρεσιών καθαριότητας.

Δείτε ΕΔΩ τα πλήρη κείμενα της δέσμης τροπολογιών

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.