«Elounda Hills: Πράσινο φως και από το ΣτΕ για την επένδυση «μαμούθ» στην Κρήτη


0
(0)

Η επένδυση αφορά σε τρεις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 730 κλινών και τουριστικές εγκαταστάσεις σε έκταση 768.673 στρεμμάτων.

“Πράσινο φως” άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη στρατηγική επένδυση πολυτελούς θερέτρου-χωριού, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, της “Elounda Hills” στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Η τουριστική αυτή επένδυση είναι της εταιρείας Mirum Hellas, που ανήκει στον Ρώσο Βιτάλι Μπορίσοφ, και περιλαμβάνει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, λουξ ξενοδοχεία, μεγάλο τουριστικό λιμένα, πολυτελή μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αναζωογόνησης (spa, πισίνες, κ.λπ.), καθώς και άλλες εγκαταστάσεις. Τα έργα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες – αν όχι τον επόμενο μήνα – ενώ για ορισμένα από αυτά τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες.

Ο κ. Μπορίσοφ την τελευταία δεκαετία έχει προχωρήσει στην αγορά δεκάδων οικοπέδων αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο.

Η επένδυση αφορά σε τρεις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 730 κλινών και τουριστικές εγκαταστάσεις σε έκταση 768.673 στρεμμάτων.

Αναλυτικότερα, το παραθεριστικό τουριστικό χωριό θα έχει έκταση 695.270 στρεμμάτων, η δασική έκταση είναι 53.218 στρέμματα και η έκταση του αιγιαλού-παραλίας ανέρχεται στα 20.185 στρέμματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στόχος της επένδυσης είναι η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και χρήσεις όπως είναι πολιτιστικές, αθλητικές, πρόνοιας και εκπαίδευσης.

Ακόμη, προβλέπεται η κατασκευή συνεδριακών κέντρων, ελικοδρομίων, καζίνων και άλλων υποδομών που θα εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία του χωριού, ενώ, αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκεδάσεως, γραφεία, καταστήματα και κτήρια υπηρεσιών.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοικτές πισίνες και γυμναστήρια, ενώ θα υπάρχουν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι για τη στάθμευση αυτοκινήτων, σε διάφορα σημεία της όλης έκτασης.

Την ίδια στιγμή, στην παράκτια περιοχή η οποία βρίσκεται μπροστά από την εν λόγω έκταση θα δημιουργηθεί μεγάλος πολυτελής τουριστικός λιμένας (πολυτελής μαρίνα), που θα περιλαμβάνει μαρίνα, αγκυροβόλια και καταφύγιο τουριστικών σκαφών, κ.λπ.

Συνολικά, στη νέα πολυτελή μαρίνα που θα δημιουργηθεί στην Ελούντα θα υπάρχουν 202 θέσεις ελλιµενισµού, εκ των οποίων οι 64 θέσεις θα είναι για μόνιμο ελλιμενισµό και 138 θέσεις εποχικού ελλιµενισµού, για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

Η έγκριση του ΣτΕ

Με το σχέδιο διατάγματος προβλέπεται η «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία “Elounda Hillς”, της “Mirum Hellas”, στον δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της περιφέρειας Κρήτης».

Όπως αναφέρει το διάταγμα, η επίμαχη έκταση βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και σε απόσταση μικρότερη των 7 χιλιομέτρων από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ακίνητο της επένδυσης βρίσκεται στην περιοχή Πλευρά Λενικών του δήμου Αγίου Νικολάου και στα δυτικά του κόλπου του Μιραμπέλου, στην περιοχή Σχίσμα Ελούντας, με “πρόσωπο” επί της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου-Βρουχά.

Η σύνδεση της περιοχής με τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης θα γίνεται μέσω του οδικού δικτύου, αλλά και της σύνδεσης μέσω θαλάσσης από την Ελούντα προς τον Άγιο Νικόλαο και το αντίστροφο. Πλέον του κύριου οδικού δικτύου θα λειτουργήσει και ένα εσωτερικό δευτερεύον δίκτυο πλάτους 7,50 έως 8 μέτρων, το οποίο θα συνδέεται με το βασικό. Το δευτερεύον αυτό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα, μίνι λεωφορεία και ελαφρά φορτηγά, και θα εξυπηρετεί τους διαμένοντες στα ξενοδοχεία, στις κατοικίες, κ.λπ. Το συνολικό μήκος ολόκληρου του εσωτερικού οδικού δικτύου είναι περίπου 12 χλμ.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία

Κατά την κατασκευή του τουριστικού χωριού θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται ότι θα προκύψουν σημαντικές άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, στις θέσεις εργασίας δεν προσμετρώνται αυτές που θα προκύψουν κατά την κατασκευή του επενδυτικού σχεδίου και από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600 θέσεις απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται «η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και γενικότερα η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την κατασκευή των προβλεπόμενων υποδομών (κέντρο υγείας, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.τ.λ.)», ενώ «θα προωθηθεί η κατανάλωση τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Όσον αφορά στις τεχνικές υποδομές, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης νερού, εγκατάσταση υποσταθμών μέσης τάσης, χώρος συλλογής απορριμμάτων και υποδομές για θέσεις στάθμευσης, καθώς και χώρος για αποθήκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά πρότυπα και κατευθύνσεις.

Η έκταση των 768.673 στρεμμάτων βρίσκεται σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), για την οποία έχει οριστεί συντελεστής δόμησης 0,2 και εισφορά γης 50%.

Επίσης προβλέπονται ειδικοί όροι δόμησης, όπως το ότι όλες οι κατασκευές πρέπει να προσαρμόζονται «στη φυσιογνωμία του τόπου, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως επίσης πρέπει να χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά, και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον».

Η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού για τα κτήρια των ξενοδοχείων και των υποδομών εστίασης και αναψυχής πρέπει να είναι στα 50 μέτρα, ενώ η ελάχιστη απόσταση από το όριο των όμορων δασικών εκτάσεων ορίζεται στα 10 μ. και η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή αιγιαλού των κτηρίων κατοικίας στα 30 μ. και των ξενοδοχείων και των υποδομών εστίασης και αναψυχής στα 50 μέτρα.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση της όλης έκτασης πρέπει να ανέρχονται σε 50% τουλάχιστον της ζώνης ΕΣΧΑΣΕ. Μάλιστα, προβλέπεται η φύτευση των χώρων πρασίνου με είδη που αυτοφύονται στην περιοχή της Κρήτης και έχουν χαμηλές υδατικές απαιτήσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Επίσης, επιτρέπεται στην επίμαχη περιοχή η διατήρηση των υφιστάμενων καλλιεργειών και των αντλητικών εγκαταστάσεων που τις εξυπηρετούν, ενώ αντίθετα πρέπει να απομακρυνθούν τα θερμοκήπια καλλιεργειών.

Δεν παραλείπει να προβλέψει το σχέδιο διατάγματος ότι η τοποθέτηση στις παραλίες ομπρελών, καθισμάτων, κ.λπ., θα καθοριστεί βάσει μελέτης που θα εκπονήσει ο τοπικός Δήμος, με τον περιορισμό να παραμένει ελεύθερη ζώνη ελάχιστου πλάτους που θα καθορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με τη μορφολογία της παραλίας από την ακτογραμμή.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.