EBARGO 22:00 – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Νοεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Στη Φλώρινα βρίσκεται σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στη Δυτ. Μακεδονία. Νωρίς το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο – ομαδικό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Μάχη της Φλώρινας. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με το δήμαρχο Φλώρινας, Γιαννάκη Βασίλη, στο Δημαρχείο της πόλης. Στη συζήτηση τέθηκαν τα βασικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, εκείνο της θέρμανσης αλλά και της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προβλήματα με την υποστελέχωση των κέντρων υγείας, των νοσοκομείων και για το μείζον πρόβλημα της πορείας απαξίωσης της ΔΕΗ, που οδηγείται σε νέα ιδιωτικοποίηση. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι μπροστά μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό της Φλώρινας, όλης της Ελλάδας.  Αργότερα, παρευρέθηκε στα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Τομεακής Οργάνωσης Φλώρινας του ΚΚΕ. Αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με το δήμαρχο Πρεσπών, Πασχαλίδη Παναγιώτη, στο Δημαρχείο Πρεσπών και στις 11πμ. θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του νέου Μουσείου, που ίδρυσε η ΚΕ, στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, αφιερωμένο στη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι – Πρεσπών.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο.

ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Φίλοι και Φίλες

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όσων δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε, εμείς δίνουμε τη μάχη για να μη στοιχηθεί ο λαός  πίσω από τους στόχους των μονοπωλίων, να βγει μπροστά και με τον αγώνα του, να βάλει στο επίκεντρο τις δικές του πραγματικές ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα.

Δίνουμε τη μάχη παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές, για να ανασυνταχθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να ενισχυθεί η κοινωνική συμμαχία σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, το άδικο σύστημά τους, γιατί εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική για το λαό μας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει νομοσχέδιο, δεν υπάρχει μέτρο, εξαγγελία, πρωτοβουλία ή συμφωνία που η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει την αντιδραστική της πολιτική, που να μην έχει από πριν στρώσει το έδαφος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι να πρωτοαναφέρουμε;

Το λεγόμενο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο όπου ο Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί τον Γεωργιάδη της ΝΔ γιατί τήρησε το λόγο του, και σεβάστηκε το έργο που του άφησε, την ίδια ώρα που ο υπουργός της ΝΔ παραδέχεται ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου προέρχεται από προηγούμενα σχέδια νόμου που παρέλαβε από τον προκάτοχό του;

Τι να πρωτοαναφέρουμε;

Τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, με τους εκβιασμούς στις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν τις οφειλές τους, τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, την επίθεση σε δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ και την παραπέρα πώληση παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης;

Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης και της απαξίωσης της ΔΕΗ, για χάρη των ιδιωτικών ομίλων που υλοποίησαν εναλλάξ πριν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχεται ξανά η ΝΔ να ολοκληρώσει το έγκλημα.

Τι να αναφέρουμε;

Τις αποφάσεις για το προσφυγικό και το άσυλο, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που  ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ;

Τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπέγραψε άρον- άρον η ΝΔ, με την οποία ενισχύει τη γενικότερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη χώρα, για το λαό μας;

Και “τα καλύτερα είναι μπροστά”, όπως λένε και τα κυβερνητικά στελέχη, για την στήριξη της περιβόητης δήθεν «υγιούς επιχειρηματικότητας», με στήριξη της μεγάλης καπιταλιστικής κερδοφορίας, με το ξεζούμισμα και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων!!!

 

Φίλες και Φίλοι

Μπροστά μας όμως είναι και οι αγώνες που θα δώσουμε για να καταργήσουμε τους νόμους τους, για να ακυρώσουμε τα σχέδια τους.

Γιατί η “ανάπτυξη» για την οποία μιλάνε τα κόμματα του καπιταλιστικού τόξου, δεν μπορεί να χωρέσει τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας δικαιώματα αλλά έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα τους.

Τρανταχτή απόδειξη το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο – που πλέον είναι νόμος της κυβέρνησης – το οποίο όχι μόνο εκχωρεί “γη και ύδωρ” στο μεγάλο κεφάλαιο για να μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει και με όποιους όρους θέλει, αλλά στόχο κυρίως έχει να τσακίσει τους μισθούς, να βάλει στο “γύψο” τα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για το ότι καταργούνται πλέον οι όποιοι μηχανισμοί περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων;

Και μάλιστα διευκολύνονται με όλους τους τρόπους οι διαδικασίες αδειοδότησης, γιατί στόχος είναι να μπορούν όλες οι επενδύσεις να γίνονται, χωρίς ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους αλλά με fast track διαδικασίες.

Αλήθεια, τι θα βάλουν στην τσέπη τους οι απλοί εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι τοπικές οικονομίες όπως αυτή εδώ της Κοζάνης, των γύρω πόλεων, ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, αν οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, τα funds, οι μεγάλοι όμιλοι και οι τράπεζες, αποφασίζουν πιο άμεσα σε ποιο μέρος θα προχωρήσουν τις μονάδες τους;

Τι θα κερδίσουν τα λαϊκά στρώματα σε μια περιοχή της χώρας, αν δίνονται αυτόματα άδειες για ίδρυση μιας βιομηχανίας, χωρίς να περνά πλέον καθόλου απ’ τα χέρια ούτε καν του τοπικού δήμου;

Τι στην ουσία νομοθετεί η ΝΔ; Ότι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Γι αυτό άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έμεινε μόνο στις διευκολύνσεις αλλά προβλέπει και ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους μεγάλους ομίλους.

Καλές οι διευκολύνσεις για τις επενδύσεις, καλή και η κρατική χρηματοδότηση αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Γι αυτό και η ΝΔ προχωράει ένα βήμα παραπέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τι άλλο από καταστολή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι οι ενώσεις προσώπων, αυτό το κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών, οι οποίες ανασταίνονται, αναβαθμίζονται, για να τσακιστούν οι μισθοί, να γενικευτεί η ευελιξία;

Τι άλλο από κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ο νόμος Βρούτση της ΝΔ που διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού  από τον Υπουργό, ο οποίος πλέον έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση να μην αφήσει τίποτε όρθιο;

Μπορεί τώρα να μιλούν για εξαιρέσεις από τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσα έχουν απομείνει από εργατικά δικαιώματα και με νέους περιορισμούς στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, αλλά επιδίωξή τους είναι όλα αυτά να γίνουν κανόνας.

Και μαζί με όλα αυτά έχουν το θράσος να μιλάνε για “δημοκρατία” ενώ θέλουν να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι αυτό θέλουν το Υπουργείο Εργασίας να έχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων λες και είναι παράρτημα της ασφάλειας.

Γιατί στην ουσία θέλουν να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τη λειτουργία των συνδικάτων.

Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να ελέγχουν τα σωματεία, να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιος εργαζόμενος ή εργαζόμενη είναι μέλος του σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε διαδικασίες του κινήματος, σε συνελεύσεις, σε απεργίες. Και ανάλογα να παίρνουν τα μέτρα τους.

Αν όλα αυτά δεν είναι καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων, τότε τι είναι;

Όσο για τα περί κήρυξης απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια τους να κόψουν τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, να χτυπήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά και από κοινού να αποφασίζουν  να οργανώνουν τις απεργίες τους, τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι και δω στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα μπορούν με τον μαζικό, ενωτικό, ταξικό τους αγώνα να τους χαλάσουν τα σχέδια να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην συλλογική οργάνωση και πάλη.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Δεν πέρασε και πολύς καιρός και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ και για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ότι έγινε μια συμφωνία άρον- άρον, μόνο και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην συνέχεια στην ΕΕ. Για να πατήσουν ακόμα μεγαλύτερο πόδι οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην περιοχή και στρατιωτικά και οικονομικοπολιτικά, σε βάρος άλλων ανταγωνιστών τους, όπως η Ρωσία. Αλλά και μέσα στην ΕΕ υπάρχουν οι κερδισμένοι και οι ριγμένοι, όπως θεωρεί τον εαυτό της η Γαλλία που έβαλε βέτο για το άνοιγμα των διαδικασιών ένταξης στης Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι καπιταλιστές τρώγονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά για τα δικά τους ο καθένας συμφέροντα, ενώνονται μόνο όταν είναι να εξανδραποδίσουν  τους λαούς.

Φίλες και φίλοι,

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικιστικού ρατσιστικού μίσους, τον αλυτρωτισμό, το φαρμάκι της ιμπεριαλιστικής πολεμοκάπηλης διχόνοιας.

Οι λαοί απαιτούν να ζήσουν μονιασμένοι, όμορφα, ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη, πραγματικό διεθνισμό.

Κι απ’ αυτό το βήμα απευθύνουμε κάλεσμα ξεσηκωμού για να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, μαζικό, μαχητικό κίνημα σε όλη τη χώρα που θα συγκρουστεί με τα εγκληματικά σχέδια.

Να καταγγελθεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” με τις ΗΠΑ. Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΑμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις. Απεγκλωβισμός της Ελλάδας και άλλων χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση των χωρών μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όλοι στον αγώνα, γιατί ο λαός μας και εδώ στη Δυτική Μακεδονία, όπως σε όλη τη χώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων, αντιμέτωπος με την τουρκική προκλητικότητα, τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, αλλά και με το δράμα των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας.

Βλέπετε, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων, εμείς καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους:

Και για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο.

Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα-φυλακές.

Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή των δεδουλευμένων τους.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις  για να οργανωθεί η πάλη για να αυξηθούν οι μισθοί, να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για να αυξηθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μπει φρένο στο νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ που μετατρέπει περισσότερο την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Για να υψωθεί τείχος προστασίας στις λαϊκές κατοικίες, ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα. Για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, για να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, να αγκαλιάζει πιο πλατιά τις γυναίκες και τη νεολαία.

Για να μεταφραστούν οι σημερινές δυνατότητες σε μία πραγματική καλύτερη ζωή για το λαό μας, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από την μέση: η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Γι’ αυτό επιλέγουμε και συμμετέχουμε στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και αποτελεί μονόδρομος η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για όποιον δεν συμβιβάζεται με τα όρια που του επιβάλλουν το σύστημα, το κράτος, το κέρδος των αφεντικών.

Γιατί η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.  Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον.

ΑΘΗΝΑ 2/11/2019                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Η ΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΙΤΣΙ-ΠΡΕΣΠΩΝ

Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Δυτ. Μακεδονία. Το πρωί συναντήθηκε με το δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη. Ακολουθεί η ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Μουσείου που ίδρυσε η ΚΕ, στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, αφιερωμένο στη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι – Πρεσπών.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σας καλωσορίζει σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο. Σας καλωσορίζουμε σ’ έναν τόπο που τον νιώθουμε δικό μας. Έναν τόπο που δεν είναι απλά μια γωνιά της πατρίδας μας.
Εδώ μόχθησαν και πάλεψαν μαζί με το λαό της περιοχής, χιλιάδες αγωνιστές, παιδιά του λαού οι ίδιοι, για μια κοινωνία λεύτερη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για τη φιλία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς της περιοχής.
Εδώ στη δεκαετία 1940 – 1950 γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές ιστορίες των αγώνων του λαού μας, ειδικά των αγώνων που στην πρώτη γραμμή τους βρέθηκε το ΚΚΕ, ψυχή και οργανωτής αυτών των αγώνων.
Εδώ, με τους κομμουνιστές να σαλπίζουν την αντίσταση, αντιμετώπισε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ την τριπλή Κατοχή από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους, την ώρα που η αστική τάξη, μαζί και οι πολιτικοί και κρατικοί υπάλληλοί της, το έσκαγαν σε άλλες χώρες και παρέδιδαν τους φυλακισμένους αγωνιστές στα στρατεύματα κατοχής.
Εδώ, μέσα στην Κατοχή, απελευθερώθηκαν περιοχές, στήθηκαν λαϊκοί θεσμοί, διαμορφώθηκε η “Ελεύθερη Ελλάδα”.
Εδώ, ντόπιοι, σλαβόφωνοι, βλάχοι, πρόσφυγες, κόντρα σε διαιρετικές φωνές, πάλεψαν ξανά και ξανά μαζί, για να ‘ναι λεύτερος ο τόπος τους και νοικοκύρης ο λαός.
Εδώ χτυπήθηκαν άγρια από τον ΕΛΑΣ και οι Γερμανοί και οι κομιτατζήδες του Κάλτσεφ.
Έγραψε και δεν ξεγράφει το γεγονός ότι ο ΕΛΑΣ λευτέρωσε τη Φλώρινα και όλη την περιοχή παρά τα εμπόδια που έβαζε διαρκώς ο επικεφαλής της αγγλικής αποστολής, Έβανς.
Εδώ, ξαναβρόντηξε το αντάρτικο ντουφέκι, όταν πριν ακόμα ο λαός χαρεί τη λευτεριά του, η αστική τάξη με τους Εγγλέζους συμμάχους της, για να στεριώσει την εξουσία της,«εξαπέλυσε ένα άγριο πογκρόμ διώξεων ενάντια στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ.
Εδώ, δόθηκαν ηρωικές μάχες για την τιμή και λευτεριά του λαού κατά την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον προηγούμενο αιώνα, από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
Εδώ ήταν η έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, εδώ, για ένα διάστημα ήταν και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εδώ μεταφέρθηκε η Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου, σ’ αυτόν τον τόπο ο λαός έγινε ένα με τον στρατό του, τον Δημοκρατικό Στρατό, δούλεψε γι αυτόν, προστατεύτηκε από αυτόν.
Σ’ αυτόν τον τόπο επιλέξαμε σήμερα να ανοίξουμε ένα σχολείο.
Δεν μας ξεγελά ο τίτλος “Μουσείο”. Οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν στο μουσείο.
Εγκαινιάζουμε αυτό το Μουσείο – πραγματικό Σχολείο, στον τόπο που οι δυνάμεις της φασιστικής ιμπεριαλιστικής Κατοχής της πατρίδας μας έκλειναν τα σχολεία. Στον τόπο που κατοπινά, το ‘46-’49, η αστική τάξη βομβάρδιζε τα σχολεία, τα οποία και στις δύο περιόδους ο λαός τα ξανάνοιγε και τα ξανάχτιζε.
Σ’ αυτόν τον τόπο που η άρχουσα τάξη έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της για να τον ερημώσει.
Σ’ αυτόν τον τόπο, το ΚΚΕ μαζί με τους κατοίκους των χωριών, εγκαινιάζει σήμερα ένα μουσείο – σχολείο για τους αγώνες του λαού της περιοχής.
Ευχαριστούμε έναν προς έναν όλους τους κατοίκους του χωριού Καλλιθέα που με τις υπογραφές τους ζήτησαν να παραχωρηθεί ο χώρος για να γίνει αυτό το μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ.
Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή των Πρεσπών που ενέκρινε την παραχώρηση.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν να στηθεί αυτό το Μουσείο.
Όσοι έφτασαν σήμερα εδώ ερχόμενοι ίσως για πρώτη φορά εδώ στις Πρέσπες, ασφαλώς και θα μαγεύτηκαν, όταν από το πέρασμα στο Περβάλ αντίκρισαν αυτό το θαύμα της φύσης, τις λίμνες με τα βουνά να καθρεπτίζονται στα νερά τους.
Και ασφαλώς, επίσης, προσγειώθηκαν σε μια από τις πραγματικότητες του τόπου. Τα χαρακώματα, τις οχυρές θέσεις που δεν αφήνουν κανένα να ξεχνά πως αυτός ο τόπος κι ο λαός του έχει ματώσει για καλά.
Έχει ματώσει για τον καθημερινό επιούσιο, έχει ματώσει για τη λευτεριά, έχει ματώσει για την προκοπή, έχει ματώσει για στοιχειώδη δικαιώματα.
Η αστική τάξη έχει κάνει τα πάντα για να σβήσει τα σημάδια του αγώνα των ανθρώπων του μόχθου.
Επιτρέπει να γράφεται η ιστορία, μόνο σαν ιστορία των δικών της συμφερόντων. Και επιτρέπει να μνημονεύονται, μόνο εκείνες οι πράξεις που διασφάλισαν τα δικά της συμφέροντα.
Η ιστορία όμως είναι αδυσώπητη. Τα σημάδια των ανθρώπων που δημιουργούν τον πλούτο, δε σβήνουν όταν γκρεμίζεις ένα χωριό.
Στο παλάτι του άρχοντα διακρίνει καθένας τα καρφιά στις πόρτες που έφτιαξε ο σιδεράς. Θαυμάζει τη μαστοριά του χτίστη και του μαραγκού, και στις βελέντζες που μας ζεσταίνουν το χειμώνα, ο νους στρέφεται στον κτηνοτρόφο, τον τσοπάνη, τον γεωργό και την υφάντρα. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να αναδείξουμε και μέσα από το Μουσείο μας, παρότι ο τίτλος του παραπέμπει σε πολεμικά γεγονότα.
Γεγονότα που εκφράζουν τον ταξικό ανταγωνισμό και σε εκείνη την εποχή, όπως και σε κάθε εποχή. Ανταγωνισμός που συνεχίζεται ακατάπαυστα και θα συνεχίζεται, όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο υπάρχει καπιταλισμός.
Το σημειώσαμε επανειλημμένα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα στον 5χρονο γιορτασμό στην πορεία για τα 100 χρόνια του Κόμματος.
Το 2014 στα 70 χρόνια από την νίκη του λαού, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ κατά των φασιστών κατακτητών με την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Το 2015 στα 70 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, όταν ο Κόκκινος Στρατός έμπηγε στην καρδιά του τέρατος, στο Ράιχσταγκ, τη σημαία με το σφυροδρέπανο.
Το 2016 στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Το 2017 στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Το 2018 στα 100 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ.
Το ξανασημειώσαμε στα εγκαίνια του ιστορικού μνημείου στη Γυάρο πριν 15 μέρες. Το ξανασημειώνουμε και σήμερα.
Το 1940 η αστική τάξη με τον Τσολάκογλου δεν παρέδωσε μόνο τα όπλα, παρέδωσε και τους αγωνιστές στον κατακτητή.
Μια ματιά στο μαρτυρολόγιο της εποχής αναδεικνύει συγκλονιστικές προσωπικότητες, λαογέννητους που μπήκαν μπροστά στον αγώνα για την προκοπή του λαού.
Παρότι ο Μεταξάς τους κράταγε κλεισμένους στην Ακροναυπλιά και το Ασβεστοχώρι, αυτοί βρήκαν τρόπο και βγήκαν στο βουνό. Από κει μέσα, από το Ασβεστοχώρι και την Ακροναυπλιά, επιστρέφουν εδώ τα πρώτα στελέχη του ΚΚΕ. Στήνονται απ’ την αρχή οι οργανώσεις, το ίδιο το Κόμμα. Αρχίζει η πάλη.
Είναι αδύνατον να μιλήσουμε για έναν προς έναν τους πρωτοπόρους εκείνου του καιρού. Ποιόν να πρωτομνημονεύσεις; τον Μανώλη Ρίζβη, που μ’ ένα μικρό ράδιο, μέσα στην Ηλεκτρική της Φλώρινας, κάτω απ’ τη μύτη των Γερμανών, τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του Κόμματος με ειδήσεις απ’ το μέτωπο; Ή τον παπα- Μηνά από τη Βίτσιστα, που μόλις τέλειωσε τη λειτουργία, ανακοίνωσε στο ποίμνιο «απ’ αυτήν την στιγμή είμαι αντάρτης του ΕΛΑΣ και θα με λέτε Παπαφλέσσα» ή τον ιερέα του Αγ. Γερμανού που τον εκτέλεσαν στη Φλώρινα γιατί βοηθούσε τους αντάρτες;
Θέλουμε να μιλήσουμε για όλους εκείνους που ακόμα κι όταν λεύτερη η πατρίδα πήρε να ανασάνει, αυτούς τους περίμεναν καινούργιες διώξεις. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Ήταν όλοι παλικάρια πρώτης γραμμής.
Το μισαλλόδοξο καθεστώς που επικράτησε μετά τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ, στέρησε σ’ αρκετούς ακόμα και τη δυνατότητα να θαφτούν στον τόπο για τον οποίο μάτωσαν. Δεν θα σταματήσουμε να αξιώνουμε να αποδοθεί σε όλους εκείνους τους αγωνιστές η ιθαγένεια που τους στέρησαν.
Πλάι στους πρωτοπόρους αγωνιστές, χιλιάδες οι κάτοικοι που μοίραζαν τη ζωή ανάμεσα στα καθήκοντα της επιβίωσης και τις ανάγκες της ένοπλης πάλης. Κυριολεκτικά με το όπλο στον ώμο και το τσαπί στο χέρι.
Γι αυτούς όλους μιλάμε με τα υλικά που εκτίθενται σ’ αυτό το μουσείο – σχολείο. Ένα σχολείο που με την ύλη του βεβαιώνει πως όταν ο λαός θέλει μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω.
Το μαρτυρά η ιστορία αυτού του τόπου τα χρόνια ‘40 – ‘49. Το δείχνουν τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται σ’ αυτό το μουσείο.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη δράση των Λαϊκών Συμβουλίων που εκλέχτηκαν με μυστική ψηφοφορία:
Τα λαϊκά συμβούλια άνοιξαν 34 σχολεία στα οποία πήγαιναν 4.000 μαθητές. Οργανώθηκαν παιδικά συσσίτια για 2.000 παιδιά. Μοιράστηκαν 2.000 στρέμματα σε φτωχούς αγρότες. Έγιναν λαϊκά νοσοκομεία από τα οποία πέρασαν 400 άρρωστοι, πέρα από τους εκατοντάδες τραυματίες των μαχών.
Δημιουργήθηκαν επαρχιακά νοσοκομεία σε Οξυά και Μοσχοχώρι, υπήρχαν περιοδεύοντες γιατροί με νοσοκόμα. Στα σλαβόφωνα χωριά έγιναν μαθήματα στη γλώσσα τους. Έγιναν και δυο φροντιστήρια για δασκάλους ένα στον Αγ. Γερμανό κι ένα στο Ανταρτικό. Δωρεάν δόθηκαν τα βιβλία και η γραφική ύλη.
Στη διάρκεια της μάχης του Γράμμου, το Βίτσι έστειλε 350.000 οκάδες γεννήματα και τρόφιμα. Χρειάστηκαν 1.000 μεταγωγικά ζώα και 8.000 μεροκάματα για να είναι σε διαρκή κίνηση τα ζώα. Για δεύτερη δόση έστειλαν άλλες 300.000 οκάδες.
Τα χωριά πρόσφεραν στο ΔΣΕ για τους μαχητές του Γράμμου που πέρασαν στο Βίτσι:
Ο Λευκώνας 12 γελάδες, 4 μοσχάρια, 20 γίδες, 2 γουρούνια, Η Οξυά 8.000 οκάδες στάρι. Η Καλλιθέα 25 πρόβατα, 14 οκάδες τυρί, 3 οκάδες βούτυρο. Τα χωριά γύρω από το Μάλι Μάδι (Κρυσταλλοπηγή, Δενδροχώρι και Ιεροπηγή) έδωσαν 800 πρόβατα, 160 βόδια, 35 γελάδες, 21 δαμάλια.
Την ίδια ώρα τα χωριά Βροντερό, Πυξός, Λευκώνας Καλλιθέα και άλλα έστελναν γεννήματα, πατάτες, κι άλλα τρόφιμα για τα παιδικά συσσίτια και για τις άπορες οικογένειες που οι προστάτες τους ήταν μαχητές του ΔΣΕ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η λειτουργία των συνεταιρισμών Πρέσπας και Κορεστίων. Τα κοπάδια των γιδοπροβάτων ήταν κοινά, όπως κοινά και τα τυροκομεία σε Αγ. Γερμανό και Μοσχοχόρι που έφτιαναν τυριά, κασέρια, μυζήθρα και διανέμονταν ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που είχε δώσει το κάθε χωριό και τα μεροκάματα που έγιναν.
Δεν ήταν ρόδινη εποχή, πόλεμος γίνονταν. Μα, το πάλευαν. Και το πάλευαν μαζί, συνεταιρισμένοι, κι όσο κι αν δεν υπήρχε πολύ καθαρό πρόγραμμα για μια άλλη κοινωνία, την κομμουνιστική, ένιωθαν πού θέλουν να φτάσουν. Το Κόμμα, το ΚΚΕ, έδινε τον τόνο, έδειχνε τον δρόμο.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Ζούμε στην εποχή που οι νικητές ξαναγράφουν την ιστορία. Μια σειρά πρόθυμοι αναθεωρητές της ιστορίας και από κοντά τα επιτελεία του συστήματος, δίνουν σχεδόν καθημερινά τα ρέστα τους σε αντικομουνισμό. Μα και τούτη τη φορά θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει.
Ό,τι γράφτηκε με αίμα, δεν μπορεί να το ξεγράψει το μελάνι των κονδυλοφόρων της αστικής τάξης. Αυτοί που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη, διακηρύσσουν την ταξική «ειρήνη» και τη «συναίνεση». Έχουν το θράσος μάλιστα, να παρουσιάζουν την πολιτική τους σαν φιλολαϊκή και σύγχρονη.
Μια βδομάδα πριν, στη Βουλή, νομοθέτησαν άγρια μέτρα ενάντια στα συνδικάτα, παράλληλα μια σειρά μέτρων υπέρ του κεφαλαίου. Και συνεχίζουν.
Ποντάρουν, επιδιώκουν, να σκύψει κι άλλο το κεφάλι ο λαός. Θα γελαστούν όμως τελικά.
Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων του μόχθου, απογοητευμένη, φοβισμένη, κοιτά να σώσει το λιγοστό που έχει, δεν πρέπει να μας ξεγελά.
Αυτός ο κόσμος που σήμερα μπορεί να φαίνεται σκυμμένος, είναι και ο κόσμος που στην ώρα την κατάλληλη σηκώνει το μπόι του. Αυτοί που καθημερινά πολεμάνε την εργατική τάξη, ξορκίζουν τον εμφύλιο.
Και τι είναι αυτό άραγε που συμβαίνει στους χώρους δουλειάς κάθε μέρα, κάθε ώρα; Εμφύλιος δεν είναι;
Ταξικός πόλεμος είναι. Ένας ταξικός πόλεμος που στην κρίσιμη δεκαετία 1940- 1950 δεν μπόρεσε να καταλήξει σε νίκη της εργατικής τάξης. Το μελετήσαμε, βγάλαμε πείρα πολύτιμη.
Σήμερα ξέρουμε γιατί δε νίκησε η εργατική τάξη. Ξέρουμε, επίσης, πως οι νικημένοι, ακόμα και στους καιρούς της ήττας, ενέπνευσαν τα καλύτερα μυαλά της διανόησης, ενέπνευσαν κολοσσιαία έργα τέχνης, όλα αυτά που η σαπίλα της αστικής τάξης δεν μπορεί να κατανοήσει.
Δεν θέλουν να κατανοήσουν, ότι όλα αυτά ακριβώς είναι που επιβιώνουν δεκαετίες μετά, αλλά και ταυτόχρονα γίνονται εκ νέου πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των δημιουργών.
Οι ιδέες που πρεσβεύει το Κόμμα μας, το πρόγραμμά του, η γεμάτη αγώνες και θυσίες 100χρονη ιστορία του, είναι καρφί στο νεκροκρέβατο του καπιταλισμού, αφού ο καπιταλισμός δεν είναι αιώνιος και έχει γεννήσει ο ίδιος εδώ και χρόνια τους νεκροθάφτες του, όπως τόνιζαν οι κλασσικοί μας, Μαρξ – Ένγκελς.
Το ΚΚΕ, είναι ένα κόμμα γεννημένο μέσα στο λαό, ένα κόμμα που κάθε άνθρωπος καλής θέλησης αργά ή γρήγορα το ανακαλύπτει. Να γιατί δε θέλουν αυτή την ιστορία στα σχολειά, δεν θέλουν να διδάσκεται η ιστορία της ταξικής πάλης, δεν τα ‘χουν καλά συνολικά με την ιστορία. Να γιατί τα δικά μας μάτια πρέπει να ‘ναι δεκατέσσερα για το τι συμβαίνει στα σχολειά.
Δεν μας τρομάζει το πρόσκαιρο, αυτή η δήθεν πολυφωνία των social media, που περνιέται και για δημοκρατία. Έρχεται η ζωή σκληρή να προσγειώσει τους πάντες.
Και τα παιδιά που βιάζονται ορισμένοι να τα πούνε “χαμένη γενιά”, αυτά ακριβώς τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι χτίστες της νέας ζωής. Σας το υπογράφει το ΚΚΕ. Σας το δείχνει η ζωή και η δράση της ΚΝΕ.
Ζήσαμε και ζούμε από κοντά τον παλμό της ζωής των νέων παιδιών είδαμε πολλές “χαμένες” γενιές να μεγαλουργούν.
Η κάθε γενιά στον καιρό της έκανε θαύματα. Θαύματα κάνουν και τα παιδιά που κατέφυγαν στο εξωτερικό σήμερα, θαύματα κάνουν και τα παιδιά που πασχίζουν συνάδελφο το συνάδελφο να οργανώσουν τον αγώνα σε ένα εμπορομάγαζο, σε ένα γραφείο, σε μία υπηρεσία, σε ένα εργοστάσιο, στο πανεπιστήμιο, στο λύκειο και το γυμνάσιο. Θαύματα κάνει η οργανωμένη, για την επανάσταση, ζωή.

Αγαπητοί φίλοι,
Με αφορμή το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο τριεθνές, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται αυτή η περιοχή, να πούμε και δυο κουβέντες σχετικές που να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.
Γιατί εδώ πριν από ενάμισι χρόνο ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ δεν υπέγραψαν μια συμφωνία για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, αλλά μια συμφωνία υπαγορευμένη από το ΝΑΤΟ, αυτή την πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού.
Κι αυτό δεν αλλάζει παρά το ότι η ΕΕ, για τους δικούς της λόγους αντιπαράθεσης των ηγετικών κρατών μελών της, παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.
Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία ο λαός μας, οι λαοί της περιοχής που συναντιούνται σ΄ αυτή εδώ την περιοχή να δουν τη μεγάλη εικόνα.
Όλοι μας ζούμε σε μια περιοχή, στα Βαλκάνια, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση.
Μια περιοχή που έχει τις δικές της ενεργειακές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, και εκπληρώνει προωθημένο ρόλο στη διέλευση ενεργειακών αγωγών, στους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας χώρο για στρατιωτικές βάσεις, που κοιτάζουν προς την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την Κασπία, τον Καύκασο, «βλέπουν» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και προς την Κεντρική Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος της περιοχής έχει προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για λογαριασμό των δικών τους ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και των πολιτικοστρατιωτικών τους επιδιώξεων. Εξ ου και η αναταραχή, οι πόλεμοι, οι εθνικισμοί, η καλλιέργεια εχθρότητας ανάμεσα στους λαούς.
Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της περιοχής είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Από τη δεκαετία του ’90 έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές ευρω – ατλαντικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Στην ΕΕ έχουν ενταχθεί η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία και έχουν ανοίξει με διαβαθμίσεις στους ρυθμούς ενσωμάτωσης οι ενταξιακές διαδικασίες για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με ορίζοντα μετά το 2025.
Η Ελλάδα, δηλαδή η αστική τάξη της, αντιμετωπίζει τα Βαλκάνια και συνεπώς τη Βόρεια Μακεδονία, ως στρατηγικό χώρο ανάπτυξης των συμφερόντων της. Όπως ακριβώς κάνουν και οι αστικές τάξεις των άλλων κρατών των Βαλκανίων.
Ήδη οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων φτάνουν περίπου το ένα 1 δισ. δολάρια, εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και η Ελλάδα είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Τουρκία, η οποία αξιοποιεί τη θρησκευτική συγγένεια, τις μουσουλμανικές μειονότητες.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, αφαιρούν έδαφος από τις επιδιώξεις της Ρωσίας, η οποία επίσης έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη περιοχή, προσπαθώντας γενικότερα να επιδράσει στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να ευνοηθούν τα σχέδιά της, να παρεμβάλει εμπόδια στη σχέση κρατών των Δ. Βαλκανίων κυρίως με το ΝΑΤΟ.
Στρατηγική επέκταση των συμφερόντων της στα Βαλκάνια έχει και η Κίνα, αξιοποιώντας το μονοπώλιο της «Cosco», που ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά και μια σημαντική υποδομή προώθησης της διαμετακόμισης εμπορευμάτων στην περιοχή, στο πλαίσιο του λεγόμενου «νέου δρόμου του μεταξιού».
Οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται στα Βαλκάνια, δένονται με τους ανταγωνισμούς και τις διεργασίες στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και έχουν τη δική τους συμβολή στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Μέσα σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, όπου αναμετρούνται μεγάλα οικονομικά – πολιτικά συμφέροντα και σε απόσταση αναπνοής από τις εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο, τοποθετήθηκε πρόσφατα και το πρόβλημα της Βόρειας Μακεδονίας των σχέσεών της με την Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Ισχυρίζονται όσοι χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση, κατά την πρόσφατη περίοδο, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι στοιχείο προόδου, βήμα προς την ειρήνευση.
Αφήνουμε στην άκρη τα περί του ονόματος. Ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν τα περί αυτοπροσδιορισμού. Αυτός τους χρειάζεται μόνο για να σπείρουν νέες διχόνοιες και για αυτό πρέπει να έχουν γνώση οι φύλακες όταν παραμένουν ενεργοί και μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών διάφοροι αλυτρωτισμοί. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν και είναι το κύριο θέμα τους.
Τι σημαίνει, όμως, ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, για την Βόρεια Μακεδονία και τις άλλες χώρες;
Σημαίνει συμμετοχή σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς – αποστολές σε όλη την υδρόγειο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Σημαίνει νέες στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια, στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις, εργαλεία πολέμου μαζί με τη μεγάλη βάση «Bondsteel» στο Κόσσοβο, αλλά και βάσεις στην Αλβανία, σε όλη την περιοχή.
Σημαίνει συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, κινδύνους πολεμικών αναμετρήσεων, με τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, η οποία εντείνει τη στρατιωτικοποίηση και τους επιθετικούς σχεδιασμούς, μέσα από την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.
Και βέβαια αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς υπηρετεί και η συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ με τις ΗΠΑ και η οποία μετατρέπει τη χώρα μας σε δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.
Και μαζί με όλα αυτά, κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής.

Φίλες και φίλοι,
Και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, ρωτάμε τους αρμόδιους:
Τι σχεδιασμοί υπάρχουν για το ανενεργό Πεδίο Βολής στη Φλώρινα, μεταξύ των χωριών Λόφοι, Μελίτη, Βεύη, Αχλάδα και Κέλλη για το οποίο όπως μαθαίνουμε σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του;
Γιατί όπως επίσης μαθαίνουμε το συγκεκριμένο πεδίο βολής θεωρείται «πρότυπο» και τηρεί «υψηλές προδιαγραφές σε επίπεδο Βαλκανίων», κάτι που το καθιστά «ελκυστικό» για υψηλής σημασίας διακλαδικές και ΝΑΤΟικές ασκήσεις!

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Η δύναμη του ΚΚΕ πηγάζει από την πίστη του στο δίκιο της εργατικής τάξης, στο δίκιο του λαού μας και τον προλεταριακό διεθνισμό, τον σεβασμό στους άλλους λαούς.
Τροφοδοτείται από τη στρατηγική που στοχεύει στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το σοσιαλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τον εθνικισμό, το φασισμό.
Μέσα στην αντάρα των αρχών της δεκαετίας του ’90 κι αποκαλύπτοντας τον επικίνδυνο ρόλο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, το ΚΚΕ ύψωσε τη φωνή του για την προστασία των συνόρων, την ειρήνευση των Βαλκανίων, που καίγονταν στις φλόγες του πολέμου, τη διακρατική συνεργασία, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, και την κοινή πάλη των λαών. Απέρριψε την αποπροσανατολιστική ονοματολογία, πρόβαλε την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και έθεσε το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας.
Το Κόμμα μας, αξιοποιώντας την πείρα αυτών των χρόνων, συνεχίζει τον αγώνα του κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, επιμένει στην αντίθεσή του στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας όπως και των άλλων κρατών, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η συνθετότητα όλων αυτών των προβλημάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ο ιμπεριαλισμός τροφοδοτεί μειονοτικά υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα, εθνικιστικές συγκρούσεις, γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα της συνεχούς λαϊκής πάλης κατά αυτών των επικίνδυνων σχεδιασμών και επεμβάσεων, υπολογίζοντας καλά πως τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δεν μπορούν να γίνουν εγγυητές της σταθερότητας στην περιοχή.
Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και η συμβολή της πάλης των κομμουνιστών, του κομμουνιστικού κινήματος της περιοχής, είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό επιβάλλει να δυναμώσει, να ισχυροποιηθεί η κοινή δράση, αντιπαλεύοντας τις δυσκολίες και ξεκαθαρίζοντας την κατεύθυνση του κινήματος σε σύγκρουση με τους εθνικισμούς, ξεπερνώντας τις παγίδες της αστικής τάξης σε κάθε χώρα, με προσανατολισμό την αρχή «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» και συστράτευση στην πάλη για το σοσιαλισμό, για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τους πολέμους και τους εθνικισμούς, την εξασφάλιση της ευημερίας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.
Σήμερα απαιτείται από όλους μας ακόμα μεγαλύτερη πίστη και ευθύνη από αυτές που χαρακτήριζαν τους κομουνιστές και κομουνίστριες στα χρόνια της κατοχής, την περίοδο της «Λευκής Τρομοκρατίας» μετά τη Βάρκιζα, στην κορυφαία σε ηρωισμό περίοδο του τρίχρονου αγώνα του ΔΣΕ, στα μετεμφυλιακά χρόνια, στη στρατιωτική δικτατορία, στο δίχρονο 89-91 με την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι
Τα υλικά που παρουσιάζονται σ’ αυτό το Μουσείο είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τα υλικά που υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ, ένα αρχείο ανοιχτό για όσους θέλουν να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας.
Κι επειδή ορισμένοι μας κουνούν το δάχτυλο, θέλουμε να κλείσουμε αυτήν την ομιλία με μια υπενθύμιση:
Στις 28 Ιούλη του 1946 ο τότε Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης στο κεντρικό άρθρο του Ριζοσπάστη σημείωνε:
«Μια μικρή δασκάλα η Ειρήνη Γκίνη, αυτή μονάχη εξευτέλισε και εκμηδένισε ηθικά ολόκληρο τον κόσμο της σαπίλας. Πώς φαντάστηκαν, όταν έχουν και μόνο το παράδειγμα της Γκίνη, ότι μπορούν να φτάσουν κάπου με τα εκτελεστικά αποσπάσματα; Ανοίγουν μόνο μεγαλύτερο το χάσμα και πληθαίνουν τους λογαριασμούς. Και αυτοί θάρθει μια μέρα πού θα εξοφληθούν. Γι’ αυτό πρέπει να είναι περισσότερο από βέβαιοι…»
Αυτό ας το σκεφτούν καλύτερα όσοι απεργάζονται και σήμερα νέα αντικομουνιστικά μνημόνια και επιθέσεις κατά των λαών.
Το Κόμμα μας είναι περήφανο για τη μεγάλη στρατιά ηρώων και ηρωίδων που διαπαιδαγώγησε. Είμαστε περήφανοι για τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, που έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα ενός νέου κόσμου χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, χωρίς κρίσεις, ανεργία και πολέμους, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Κι εδώ, ειδικά στην Πρέσπα. Για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν από την παραγωγή τους, να μην περιμένουν μόνο αν κάποιο τουριστικό πούλμαν κάνει μια γυρολιμνιά. Να ζουν με ικανοποιημένες όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, να είναι γεμάτα τα χωριά από παιδιά. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι εδώ στην Καλλιθέα υπάρχουν ακόμα ένα τσούρμο παιδιά, γιατί ακριβώς είναι η παραγωγή που κρατά τον άνθρωπο στον τόπο του.
Κι αυτή η παραγωγή, μπορεί να γίνεται πράγματι παράγοντας ευημερίας, όταν είναι ενταγμένη σε μια κοινωνικοποιημένη οικονομία, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, που έχει τον άνθρωπο παραγωγό στο κέντρο της προσοχής του κι όχι τα κέρδη των λίγων.
Ο λαός μπορεί να βγει νικητής σ’ έναν τέτοιο αγώνα. Το ΚΚΕ θα είναι πάντα στη πρώτη γραμμή ενός τέτοιου αγώνα. Διδασκόμαστε από τους αγώνες που δόθηκαν, παίρνουμε κουράγιο και δύναμη. Γεια και χαρά σας, με υγεία, αισιοδοξία. Θα νικήσουμε!

ΑΘΗΝΑ 3/11/2019 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.