Burn-out: Τι είναι και πώς να το αποφύγεις


0
(0)

Είναι πολύ πιθανόν να σου συμβεί αν γύρισες πρόσφατα από τις διακοπές

Tο burn-out ουσιαστικά ένα καμπανάκι κινδύνου που μας προειδοποιεί για την ανάγκη σωματικής και πνευματικής ξεκούρασης. Το ίδιο μας το σώμα, μας “λέει” ότι το παρακάναμε με τη δουλειά, το νοικοκυριό και γενικώς με τις υποχρεώσεις που έχουμε όλοι καθημερινά.
Υπάρχουν 3 βασικοί συνδυασμοί του burn-out.

1. Εξάντληση και σωματικός πόνος

Όταν είμαστε εξαντλημένοι και πονάμε σωματικά, είναι σχεδόν απίθανο να προβούμε σε κάποιες απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθώσουμε μια κατάσταση (απραξία – απόσυρση – παραίτηση). Για παράδειγμα, είναι πιθανό να αποφύγουμε να επιπλήξουμε κάποιον υφιστάμενο επειδή δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.

2. Εξάντληση και θυμός

Οταν είμαστε εξαντλημένοι και θυμωμένοι, έχουμε την τάση να αντιδρούμε αυτόματα χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των πράξεών μας. Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά τσακώνονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, και εμείς τα αρπάζουμε και τους δίνουμε ένα χαστούκι, αντί να τα προειδοποιήσουμε με κάποια άλλη μορφή τιμωρίας.

3. Θυμός και σωματικός πόνος

Όταν είμαστε θυμωμένοι και πονάμε σωματικά, αντιδρούμε υπερβολικά. Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης παραπονεθεί για κάποια υπηρεσία, εμείς του μιλάμε απότομα, δεν τον αφήνουμε να ολοκληρώσει και του κλείνουμε το τηλέφωνο.Η εξάντληση / εξουθένωση είναι αποτέλεσμα των μειωμένων συναισθηματικών, σωματικών, και διανοητικών μας αποθεμάτων. Ο σωματικός πόνος είναι αποτέλεσμα της «παραβίασης» των συναισθηματικών, σωματικών, και διανοητικών μας ορίων, κανόνων και δεδομένων.  Ο θυμός είναι αποτέλεσμα της «αυτο-εξαπάτησης». Με απλά λόγια, όταν αρνούμαστε τις συναισθηματικές, σωματικές και διανοητικές μας ανάγκες και «αλήθειες». Όταν νομίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντέχουμε κι άλλο.

Πώς θα καταλάβουμε το burn-out

Όταν έχουμε πάθει burn out, βιώνουμε και τις τρεις αυτές καταστάσεις σχεδόν κάθε μέρα, είτε ταυτόχρονα, είτε κυκλικά/εναλασσόμενα. Ολοι οι τομείς της ζωής μας επηρεάζονται αρνητικά και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά. Από την απραξία περνάμε στην υπερδραστηριότητα και αντίστροφα, χωρίς λόγο και χωρίς να συνειδητοποιούμε γιατί το κάνουμε αυτό. Αισθανόμαστε εκτός ελέγχου και συχνά αναρωτιόμαστε «ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος τον οποίο (εκ των υστέρων) παρακολουθούμε να συμπεριφέρεται έτσι». Με άλλα λόγια, δεν αναγνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για μήνες ή και για χρόνια, μπορεί ακόμη να συμβαίνει για τόσο πολύ καιρό, που πλέον έχουμε ξεχάσει πότε και γιατί άρχισε. Ετσι, «συνηθίζουμε» και «μαθαίνουμε» να ζούμε κάτω από τέτοιες συνθήκες, θεωρώντας ότι αυτό είναι πλέον το «φυσιολογικό». Φτάνουμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η «μοίρα» μας, ότι αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να «φτάσουμε ψηλά», ότι πρέπει να τα «δώσουμε όλα», να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, να κατακτήσουμε και άλλους στόχους, να κερδίζουμε περισσότερα χρήματα, και φυσικά ότι οποιαδήποτε θυσία είναι αποδεκτή προκειμένου να «είμαστε οι καλύτεροι». Ολα αυτά όμως δεν είναι και τόσο ρεαλιστικά. Πόσο περισσότερα μπορεί να κάνει και να δώσει ένας ήδη «επιτυχημένος άνθρωπος»;

Πού βρίσκεται το μυστικό;

Το κλειδί σε όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ελευθερία. Οφείλουμε στον εαυτό μας να αισθανθούμε ελεύθεροι. Τι σημαίνει όμως αυτό;

1. Επάρκεια
2. Αυθεντικότητα
3. Ακεραιότητα (αίσθημα πληρότητας και εσωτερικής ηρεμίας)

Όταν έχουμε επάρκεια όλων αυτών που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε στη ζωή μας, και συμπεριφερόμαστε με ακεραιότητα (που σημαίνει ότι πορευόμαστε βάσει αυτών που θεωρούμε «σωστά», με άλλα λόγια είμαστε πιστοί στο αξιακό μας σύστημα, και στα υπο-συστήματα αξιών που εμείς – και όχι οι άλλοι ή η κοινωνία/κουλτούρα μάς «επιβάλλουν» ή μας λανσάρουν ως ιδανικές συνταγές επιτυχίας και ευτυχίας) –, τότε το αποτέλεσμα είναι η χαρά.

Όταν είμαστε αυθεντικοί (που σημαίνει ότι δεν «εξαπατούμε τον εαυτό μας, δεν επιλέγουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτά που δεν θέλουμε να αποδεχτούμε») και ταυτόχρονα έχουμε επάρκεια όλων αυτών που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα είναι η εσωτερική ηρεμία.

Όταν είμαστε ακέραιοι και αυθεντικοί, το αποτέλεσμα είναι η αλήθεια. Η αλήθεια για τον εαυτό μας. Η αλήθεια για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Η αλήθεια που μας απελευθερώνει από όλα αυτά που μας καταπιέζουν. Όταν λοιπόν αυτά τα 3 στοιχεία (ακεραιότητα, αυθεντικότητα και επάρκεια) εδραιωθούν στη ζωή μας, τότε είμαστε ελεύθεροι να:

* Επιλέξουμε το «καλύτερο» για τον εαυτό μας.
* Να βιώνουμε συναισθήματα ευτυχίας και πληρότητας.
* Να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας.
* Να κατακτούμε νέους στόχους, χωρίς φόβο

Πηγή:mylife.com.cy 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *