Aντιδράσεις και από την κοινότητα Καβουσίου για τους δασικούς χάρτες


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 13 Μαρτίου 2021 by energinews (admin)

Άλλη μια χαοτική κατάσταση βλέποντας κανείς τους δασικούς χάρτες η λογική ταλαντεύεται.

Δεν είναι δυνατόν καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χαρακτηρίζονται δασικές και δασικές να αποχαρακτηρίζονται.

Για ακόμα μια φόρα ως πολίτες πιεζόμαστε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Γιατί πρέπει εμείς να πληρώσουμε για την κρίση και όχι οι αρμόδιοι που την προκάλεσαν;

Πρέπει να παρέμβει ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι βουλευτές του νομού. Ισότιμα να συμβάλουν, να βάλουν πλάτη για τους πολίτες που είμαστε ήδη φορτωμένοι με υποχρεώσεις, αδύναμοι και ανίσχυροι οικονομικά.

Πρέπει να ζητηθεί επανεξέταση, κατεπείγον.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την αντίθεση μας με τον Δασικό Χάρτη του νομού Λασιθίου, ο οποίος φαίνεται να έχει συνταχθεί στην τύχη και να μην έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε καμία φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών του 1945, αφού μεγάλες εκτάσεις που καλλιεργούνταν εντατικά με σιτηρά, αμπέλι και ελιές εμφανίζονται ως δασικές κατά το χρόνο αυτό.

Επιπρόσθετα η σημερινή βλάστηση περιγράφεται ως δασική χωρίς όμως να έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για φρυγανώδη βλάστηση. Θεωρούμε ότι δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, αφού είναι γνωστό ότι οι χορτολιβαδοποιηθέντες αγροί δεν υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Επίσης είναι φανερό ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη το Γ.Π.Σ. Ιεράπετρας (πρώην ΣΧΟΑΠ).

Στο κτηματολόγιο της κοινότητας υπάρχουν  μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση, τις οποίες η Κοινότητα μας, από τη σύστασης της, νοίκιαζε σε κτηνοτρόφους του χωριού μας.

Υπάρχει αναγκαιότητα της άμεσης ενημέρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών  με στόχο την ορθή απεικόνιση.  Γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος και πολύπλευρη διαδικασία για τη διόρθωσή τους.

Για τους λόγους αυτούς ως Κοινοτικό Συμβούλιο Καβουσίου ζητάμε:

  1. Να αποσυρθεί άμεσα για διόρθωση η ανάρτηση των δασικών χαρτών, λόγω των πρόδηλων λαθών,  προκειμένου να προσαρμοσθούν στα πραγματικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, κτηματολόγιο, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση (ελαιώνες, αμπελώνες κλπ). Στην συνέχεια να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
  2. Να συσταθεί ομάδα εργασίας στο νομό μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, από προσοντούχους και εξειδικευμένους  δασολόγους, προκειμένου να αναλύσουν, να αναμορφώσουν και να αποκαταστήσουν από την αρχή τους χάρτες, διορθώνοντας αστοχίες και αποκαθιστώντας ορθολογισμό στους χάρτες και παγιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη.
  3. Να οριστεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας και όταν αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων.
  4. Σε σχέση με όλα τα παραπάνω ζητάμε από τον δήμο μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, να συμμετάσχει δυναμικά στην αποκατάσταση λαθών και παρερμηνειών που έχουν προκύψει από τους δημοσιευμένους δασικούς χάρτες για τις κοινοτικές μας εκτάσεις.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.