«70 χιλιάδες ευρώ και 1400 στειρώσεις σε σκύλους και γάτες τα τελευταία 3 χρόνια στην Ιεράπετρα»


0
(0)

Με αφορμή  προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή Μπουντούλες  σχετικά με αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το συμβούλιο της Επιτροπής Διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/12/2021 η αρμόδια Υπηρεσία επισημαίνει με ανακοίνωσή της τα παρακάτω:

Από την περιοχή αυτή περισυλλέχθηκαν την τριετία  2019-2021, 17 ενήλικα αδέσποτα σκυλιά  και 14 κουτάβια. Από αυτά, επανεντάχθηκαν τα 8 ενήλικα.

 Άμεσα θα γίνει επανέλεγχος στην περιοχή για την καταγραφή και διαχείριση νέων αδέσποτων σκύλων.

Είναι  γεγονός ότι στο Δήμο μας παρότι  α) εφαρμόζεται πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων όπου πραγματοποιείται  σημαντικός αριθμός στειρώσεων β) υπάρχουν φιλοζωικά σωματεία και ιδιώτες που επίσης συνεισφέρουν σημαντικά στο έργο της διαχείρισης γ) πολλά ζώα περισυλλέγονται   και δεν επανεντάσσονται,  εξακολουθεί να υπάρχει στις περισσότερες περιοχές  του Δήμου μας σημαντικός αριθμός αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να επιτευχθεί ο βασικός στόχος των προγραμμάτων που είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των αδέσποτων και ο μακροπρόθεσμος να μην υπάρχουν αδέσποτα αλλά μόνο δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, ο Δήμος θα συνεχίσει και θα βελτιώσει τις δράσεις του.   Επειδή όμως Δήμος δεν είναι μόνο οι αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και οι Δημότες σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή μπορεί να δοθεί
  • με το να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, δηλαδή πρώτα και κύρια να είναι τα ζώα μας στειρωμένα ή ελεγχόμενα ώστε να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες γέννες και εγκατάλειψη κουταβιών.
  • Την υιοθεσία αδέσποτου αντί της αγοράς  όταν αποφασίσουμε ότι η οικογένειά μας θα αποκτήσει τετράποδο μέλος
  •  Ενημερώνουμε την αρμόδια υπηρεσία α)  Όταν διαπιστώνουμε εμφάνιση νέων αδέσποτων στη γειτονιά μας, προκειμένου να προγραμματιστεί η περισυλλογή και διαχείρισή του.   β) Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στο χώρο μας αδέσποτο ή αδέσποτα  μέχρι να βρεθεί γι αυτά υιοθεσία να το δηλώσουμε  ώστε να καταγραφούμε ως «ανάδοχοι».

Α. Για τη « Φροντίδα αδέσποτων ζώων συντροφιάς », την τελευταία τριετία με απόφαση Δημάρχου υπογράφηκαν συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους

( καθώς ο Δήμος Ιεράπετρας δεν διαθέτει Κτηνίατρο )

πάνω από 70χιλιάδες ευρώ .

 Β. Σήμανση, στείρωση αντιλυσσικός εμβολιασμός κλπ. από εθελοντές κτηνιάτρους : για την τριετία 2019-2021 

675 σκύλους και 684 γάτες

Γ. Στα πλαίσια του προγράμματος ΄΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ΄΄ εγκρίθηκε  η χρηματοδότηση του Δήμου μας  για την κατασκευή ενδιαιτήματος –καταφυγίου αδέσποτων ζώων με ιατρείο συνολικού ποσού 372.000 €.

Προσωρινά και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του παραπάνω καταφυγίου, για τις ανάγκες του προγράμματος  διαχείρισης, υπάρχει «καταφύγιο»  από τα μέσα του 2019, στο οποίο  παραμένουν προσωρινά κουτάβια μέχρι την υιοθεσία τους  και ενήλικα ζώα που πρέπει να κριθούν ως προς την επιθετικότητά τους ή την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Την τριετία 2019-2021 έγιναν συνολικά 193 υιοθεσίες σκύλων.

Τα ζώα για τα οποία έχουν αναφερθεί περιστατικά δαγκώματος έχουν περισυλλεχθεί και βρίσκονται στο προσωρινό καταφύγιο του Δήμου.

Παράλληλα με τις δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ζώα συντροφιάς, να φροντίσουν για την ηλεκτρονική τους σήμανση και καταγραφή. Επιπλέον ο καθένας αυτόνομα θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να παύσει πλέον η τακτική της ασυνείδητης εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς στους δρόμους, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων.

Όπως σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, έτσι κι εδώ, συνεχίζουμε το έργο της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντί σας, με διάθεση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας σε σχέση με την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος
Μαρία Ρουμελιωτάκη

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.