5 διδάγματα από τον Ανδρέα Παπανδρέου


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 6 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ηγέτη – Η πολιτική του παρακαταθήκη

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου και το απόγευμα πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος.

Η μία στη Χίο, τον τόπο γέννησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το 1919, με ομιλήτρια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και η δεύτερη στον τόπο καταγωγής του στην Αχαΐα -και συγκεκριμένα στην Πάτρα- με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

O Νίκος Παπανδρέου γράφει για τον Ανδρέα Παπανδρέου συμπυκνωμένα για τα πέντε διδάγματα που αποτελούν το πλαίσιο της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με την έκδοση του νέου μου βιβλίου “Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο Οικονομολόγος”, και με τη γιορτή 100 χρόνων από τη γέννησή του, μια ερώτηση που τίθεται στον Νίκο Παπανδρέου είναι: Έχει κάτι να μας πει για το σήμερα; Και όμως έχει. Τα συνοψίζω σε πέντε διδάγματα:

Δίδαγμα πρώτο: know your enemy. Να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί το σύστημα. Να γνωρίζεις τι σημαίνει και πώς λειτουργεί το «διευθυντήριο» και να καταλαβαίνεις την έννοια της σύγχρονης «τεχνοδομής» πριν αποφασίσεις να τα βάλεις μαζί με την Ευρώπη, όπως κάναμε ως χώρα το 2015. Μάθε τουλάχιστον πώς δουλεύει το σύστημα στο οποίο ζεις. Γιατί έτσι δεν θα λες σε μια ολόκληρη χώρα ότι οι αγορές θα χορεύουν τσάμικο στο κάλεσμά σου….

Δίδαγμα δεύτερο: Το κοινωνικό κράτος θέλει και τον καπιταλισμό του. Πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που δημιουργεί πλούτο και πλεόνασμα, αν θέλουμε το κράτος που μας στηρίζει. Αν την πνίξουμε στην υπερφορολόγηση θα γονατίσει και μαζί μ’ αυτό θα χαθεί και το κοινωνικό κράτος.

Δίδαγμα τρίτο: Η λύση της κρίσης σήμερα προτάσσει ένα ευρωπαϊκό “newdeal”. Δηλαδή, η ΕΕ να στηρίξει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και όχι μόνο, να λύσει έτσι τον γόρδιο δεσμό της σημερινής στασιμότητας, σε αντίθεση με τις θεωρίες τής λιτότητας που ασπάζονται τόσοι ξένοι συντηρητικοί ηγέτες. Αυτό σημαίνει Ευρωπαϊκό Ομόλογο.

Δίδαγμα τέταρτο: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τίποτα δεν θα λειτουργήσει σωστά και δίκαια αν δεν υπάρχει σωστό δημοκρατικό πολίτευμα. Το πολίτευμα αυτό ελέγχει την αγορά αλλά και τις αυθαιρεσίες του κράτους. Μόνο ένα δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να «ακούει» και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού.

Δίδαγμα πέμπτο: Περισσότερη Ευρώπη. Είναι δυνατόν 28 άτομα σήμερα να έχουν το εισόδημα του μισού πλανήτη, ή ο πρόεδρος της Amazon να έχει μετοχές αξίας 160 δισ.; Αυτή η ανισότητα – θα μας έλεγε – πολεμάται, μόνο αν μειωθεί η δύναμη των μεγάλων πολυεθνικών.

Αλλά, για να ελεγχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που διατηρούν τη δύναμη τους και τα ψηλά τους κέρδη και τα απίστευτα τους μερίσματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση ή μια ένωση κυβερνήσεων (βλέπε Ευρωπαϊκή Ένωση) που μπορεί να τιθασεύσει τις τεράστιες πολυεθνικές στο θέμα των κερδών, χωρίς φυσικά να τους εμποδίσει να προσφέρουν στην κοινωνία. Το σύστημα εξουσίας θα το αντιμετώπιζε με «περισσότερο Ευρώπη», μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη φυσικά.

Ως προς εκείνους που τον μιμούνται; Οι αρχές, οι γνώσεις και τα οράματα δεν μιμούνται, όποιος και αν το προσπαθεί».

πηγη:ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.