2.000 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΈΝΟΙ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΊΣΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Σεπτεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Ο κ. Μηταράκης παραδέχτηκε πως 2.000 εγκλωβισμένοι στη Μόρια απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους από το νησί της Λέσβου. Το αποκάλυψε η φωτιά που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας.

Οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν αλλά είτε δεν αντιλήφθηκαν την απουσία τους είτε την συγκάλυψαν.

Κανείς δεν γνωρίζει αν έφυγαν πρόσφατα, πριν μήνες ή χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται σήμερα. Κανείς δεν γνωρίζει αν συμβαίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα ΚΥΤ του Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση, 2.000 αιτούντες άσυλο – φαντάσματα «σιτίζονταν» στις ουρές της Μόριας για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και μέχρι πρόσφατα. Εκατοντάδες (;) χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για την ημερήσια σίτιση ανύπαρκτων ανθρώπων.

Το Υπουργείο οφείλει να καταγράψει άμεσα και να ανακοινώσει τον πληθυσμό των εγκλωβισμένων σε όλα τα νησιά. Αυτό που συνέβη ήταν εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση.

Η έρευνα για το τι ακριβώς έγινε στη Λέσβο και για το που και αν πρέπει να καταλογιστούν περαιτέρω ευθύνες αφορά τη δικαιοσύνη.

Π. ΒΛΑΧΟΣ: ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ: ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Άρθρο Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στο iEidiseis

Λίστα Πέτσα: Το δις εξαμαρτείν της Κυβέρνησης

Όταν την περασμένη άνοιξη η Κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τα ΜΜΕ προκειμένου να μας προτρέψει να «μείνουμε σπίτι» και να «μείνουμε ασφαλείς» από τον κορονοϊό, η ενέργειά της προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις. Η περίφημη λίστα Πέτσα διένειμε 20 εκατομμύρια ευρώ εν κρυπτώ και μόνο μετά τη δημόσια και πολιτική κατακραυγή, δόθηκε στη δημοσιότητα. Για να πιστοποιήσει τελικά την καχυποψία όλων μας, ότι τα χρήματα δόθηκαν σχεδόν χωρίς κριτήρια ή ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τα πολιτικά κριτήρια της Κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν λειτούργησε με το γράμμα του νόμου. Για παράδειγμα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι υποχρεωμένη να προβάλει χωρίς αντίτιμο μηνύματα δημόσιας ωφέλειας και κοινωνικού σκοπού, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, κάτι που δεν έγινε. Επίσης, το άρθρο 22 παρ.4 του Συντάγματος δίνει το δικαίωμα στο κράτος να επιτάξει τις υπηρεσίες διαφήμισης όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Με ΚΥΑ της 15.03.2020 (179/2020) είχαν υποχρεωθεί όλα τα μέσα να μεταδίδουν δωρεάν τα μηνύματα για την πανδημία, άρα στην ουσία η Κυβέρνηση είχε επιτάξει τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, εντούτοις χορήγησε τα 20 εκατομμύρια.

Έπρεπε όμως να ενισχυθούν τα μέσα ενημέρωσης, κεντρικά και περιφερειακά, που βρέθηκαν ξαφνικά στη δίνη της πανδημίας. Κανείς δεν επιθυμεί μια δημοκρατία φιμωμένη, με χρεοκοπημένα ΜΜΕ και χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Όμως όταν το χρήμα κατευθύνεται απευθείας από τον κρατικό κορβανά και μάλιστα, χωρίς κριτήρια, τα πράγματα δεν μπορούν να είναι τόσο αθώα. Τα πάνελ γέμισαν ειδικούς και υπουργούς. Η αντιπολίτευση σιγά σιγά περιορίστηκε στα πάνελ.

Eιδικά στο Κίνημα Αλλαγής, ζήσαμε το φαινόμενο της οριακής εξαφάνισης. Δημοσκοπήσεις δημοσιεύονταν η μια μετά την άλλη, όχι απλά για να καταγράψουν, αλλά και να επηρεάσουν υπέρ της Κυβέρνησης. Αντίστοιχα φαινόμενα – καθόλου τιμητικά για την ποιότητα της Δημοκρατίας – εντοπίστηκαν και σε άλλες χώρες, ιδίως του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η πολιτική περιορίστηκε και έδωσε τη θέση της στην τεχνοπολιτική ή βιοπολιτική των λοιμωξιολόγων.

Χθες το βράδυ η Κυβέρνηση επανέλαβε ακριβώς το ίδιο. Η νέα τροπολογία Πέτσα, που υπερψηφίστηκε από την Κυβέρνηση, δίνει ξανά το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να μοιράσει δημόσιο χρήμα, δύο εκατομμύρια ευρώ, πάλι χωρίς κριτήρια με απευθείας ανάθεση, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το νέο κύμα πανδημίας. Αυτό που η ίδια επιδείνωσε με το επιπόλαιο άνοιγμα του τουρισμού και με τις πολιτικές της αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων.

Πρόκειται για απόφαση πολιτικού κυνισμού. Όχι για το μέγεθος ή την ουσία, αλλά την διαδικασία. Γιατί σε μια δημοκρατία σε καραντίνα, η διαφάνεια και η λογοδοσία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και λειτουργούν εξισορροπητικά στις τάσεις αυθαιρεσίας της κάθε κυβέρνησης.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση; Να θέσει κριτήρια για τη χρηματοδότηση των μέσων, ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν αξιοκρατικά (τηλεθέαση, κυκλοφορία, ακροαματικότητα, επισκεψιμότητα), με κοινωνική ευαισθησία (αριθμός εργαζομένων, διατήρηση υπαρχουσών θέσεων εργασίας) και με διαφάνεια (δημοσίευση στη Διαύγεια και γνωστοποίηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής), όλα φυσικά σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.2328/95 που ορίζει το πλαίσιο κρατικής διαφήμισης προς τα ΜΜΕ. Αυτά πρότεινε με τροπολογία του το Κίνημα Αλλαγής.

Τι έκανε η Κυβέρνηση; Την αγνόησε παντελώς. Επέλεξε να πορευθεί ξανά στην αλαζονική οδό των κλειστών συστημάτων που εκπροσωπεί, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς ενσυναίσθηση του κλίματος που διαμορφώνεται σταδιακά στην κοινωνία. Δημόσια συζήτηση μόνο με λοιμωξιολόγους – που ήδη προκαλούν με τις αντιφάσεις τους και το κλίμα φόβου που σπέρνουν, με υπουργούς – παντογνώστες, βουλευτές της ΝΔ σε ρόλο αναλυτών διεθνολόγων και την Αντιπολίτευση να δίνει μάχες σχεδόν μόνο στο Διαδίκτυο, δεν είναι καλά νέα ούτε για τη δημοκρατία ούτε για την οικονομία ούτε για την κοινωνία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ…

Ανακοίνωση Ανδρέα Πουλά

Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

Ερωτήματα προκύπτουν από το φιάσκο της διαχείρισης των δώδεκα κρουσμάτων COVID-19 που αρχικά διαπιστώθηκαν ως θετικά σε μέλη του πληρώματος κρουαζιερόπλοιου συμφερόντων γνωστής εταιρίας. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από ιδιωτικό εργαστήριο αποδείχθηκε πρόωρη και λανθασμένη, χωρίς να έχει προηγηθεί επαλήθευση τους από δημόσιο εργαστήριο και προκάλεσε αρνητική εντύπωση για τον ήδη χειμαζόμενο ελληνικό τουρισμό γενικά και ειδικότερα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της κρουαζιέρας. Αποτελεί δε, μία ακόμα απόδειξη ότι στη διαχείριση της πανδημίας στοιχίζει και πρακτικά αλλά και επικοινωνιακά η έλλειψη ενός οργανωμένου κέντρου διαχείρισης, συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και ενημέρωσης.

Επί του παρόντος, ο ΕΟΔΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις στα εξής:

  • Ποιος φορέας έχει πιστοποιήσει το ιδιωτικό εργαστήριο που εξέδωσε τα πρώτα αποτελέσματα των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου;
  • Ποιος ευθύνεται για την πρόωρη δημοσιοποίηση των αρχικών αποτελεσμάτων, δημιουργώντας ανησυχία στους τουρίστες που παραμένουν στη χώρα και στους κατοίκους των νησιών;
  • Γιατί δεν προηγήθηκε της δημοσιοποιήσεως επαλήθευση από εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου ή εργαστήριο αναφοράς;
  • Ποιος δημόσιος φορέας διαχειρίζεται τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων επί ύποπτων κρουσμάτων που εκδίδονται από ιδιωτικά εργαστήρια;

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (ΑΥΡΙΟ 30/9 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:30ΠΜ)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 11:30 π.μ. διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από τα social media του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά.

Η έναρξη της συνέντευξης θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.09.2020

Επίσκεψη Πομπέο: Αναζητώντας ακόμη απαντήσεις από την Κυβέρνηση

Τονίσαμε και χθες ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει απαντήσεις η Κυβέρνηση αν στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου, όπως είναι η πάγια ελληνική θέση. Η αντιφατική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη ως διπρόσωπος Ιανός, σε συνδυασμό με την ιστορική υποκρισία γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν ανασφάλεια.

Δεν αρκούν όσα θετικά λόγια κι αν ακουστούν από τα χείλη του κ. Πομπέο ή όποιου άλλου αξιωματούχου. Το κρίσιμο ραντεβού της Συνόδου Κορυφής πλησιάζει. Το ίδιο και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει λοιπόν ν’ απαντήσει τι θα κάνει με την Κύπρο. Τι θα κάνει με τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Και να ορίσει ξεκάθαρα το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, βάζοντας ως «κόκκινη γραμμή» το ένα και μόνο θέμα με την Τουρκία: τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ.

Δυστυχώς, η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία στα εθνικά θέματα τους χαρακτηρίζει. Και οι δήθεν ορθές επαναλήψεις, όπως αυτή της κοινής δήλωσης Ελλάδας-ΗΠΑ για ν’ απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να συμβάλλουν στην αυτογελοιοποίησή τους. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φιάσκο με κρουαζιερόπλοιο: Απαιτείται ένα οργανωμένο κέντρο διαχείρισης και συντονισμού για την πανδημία

Άλλο ένα χτύπημα δέχεται ο ήδη τραυματισμένος από την πανδημία ελληνικός τουρισμός με το φιάσκο του κρουαζιερόπλοιου και τη διαχείριση των δήθεν, όπως αποδείχθηκε, κρουσμάτων του κορονοϊού. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από ιδιωτικό εργαστήριο αποδείχθηκε πρόωρη και λανθασμένη. Δεν είχε προηγηθεί κάποια επαλήθευση από δημόσιο εργαστήριο, αλλά, δυστυχώς, το χειρότερο είναι ότι προκλήθηκε αρνητική εντύπωση για τον ήδη δοκιμαζόμενο ελληνικό τουρισμό και κυρίως τον αναπτυσσόμενο τομέα της κρουαζιέρας. Αποδεικνύεται ότι στη διαχείριση της πανδημίας στοιχίζει πρακτικά και επικοινωνιακά η έλλειψη ενός οργανωμένου κέντρου διαχείρισης συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και ενημέρωσης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Προσφυγικό: «Λιάζονται κι εξαφανίζονται», μέρος 2ο

Εάν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν κωμικό: η πολιτική «λιάζονται κι εξαφανίζονται» για τους πρόσφυγες και μετανάστες υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ! Διότι ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε πως 2.000 εγκλωβισμένοι στη Μόρια απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους από τη Λέσβο κι αυτό το αποκάλυψε η καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ. Οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν, αλλά είτε δεν αντιλήφθηκαν την απουσία τους είτε τη συγκάλυψαν. Κανείς δεν γνωρίζει εάν έφυγαν πρόσφατα ή πριν από μήνες. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει εάν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλα ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης οφείλει να καταγράψει άμεσα και να ανακοινώσει τον πληθυσμό των εγκλωβισμένων σε όλα τα νησιά. Η έρευνα για το τι ακριβώς έγινε στη Λέσβο και για το αν και πού θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες αφορά πλέον τη Δικαιοσύνη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ιανός: Στάση ευθύνης από το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής κράτησε στάση ευθύνης. Υπερψηφίσαμε στη Βουλή τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ωστόσο τονίζουμε γι’ ακόμη μία φορά πως στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε απουσιάζουν τα μέτρα μακράς πνοής που προφυλάσσουν στο μέλλον από ανάλογες καταστροφές.

Προτείνουμε, επίσης, να θεσμοθετηθούν έστω και τώρα ενιαίες ημερομηνίες αναστολής καταβολής υποχρεώσεων των πληγέντων σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την αναστολή καταβολής όλων ανεξαιρέτως των υποχρεώσεων των πληγέντων και όχι τμηματικές αναστολές. Είναι αναγκαίο τα μέτρα ανακούφισης να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα και υπέστησαν καταστροφές, όπως η Ηλεία και το Ηράκλειο. Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια και η ανακούφιση των πληγέντων χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, πρέπει να γίνει εξατομίκευση των ζημιών σε επιχειρήσεις, καλλιέργειες κτλ., με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα και την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» ….. αν και τον ψήφισες

Δυστυχώς ο κ. Πρόεδρος της Βουλής μας εξέπληξε δυσάρεστα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, αφού με την εισήγησή του για την τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων στις Υπηρεσίες της Βουλής καθίστανται οριστικά παρελθόν οι πολυδιαφημισμένες από τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη Αξιοκρατία και Αριστεία.

Συγκεκριμένα εισηγήθηκε την αποδυνάμωση των αντικειμενικών κριτηρίων και των εκπαιδευτικών προσόντων και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση της συνέντευξης αναγορεύοντάς την σε κύριο κριτήριο επιλογής.

Έτσι ο ν.4674/2020 για το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα θα ισχύσει για όλο το Δημόσιο εκτός από την Βουλή των Ελλήνων που τον ψήφισε, αφού η απόκλιση από όσα αυτός προβλέπει είναι παραπάνω από εμφανής.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού και ζήτησε από τον Πρόεδρο να μελετηθούν και να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η άρνηση του Προέδρου οδήγησε στην ψήφιση της εισήγησης, με βάση τη δεδηλωμένη, μόνο από την πλειοψηφία και με εμφανείς διαφοροποιήσεις στους κόλπους της.

Ελπίζουμε ότι η Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει με διαφορετικό πνεύμα την τροποποίηση του Κανονισμού, προκειμένου η Βουλή να μην αποτελέσει την εξαίρεση ακόμη και από τους λίγους, στοιχειώδεις κανόνες αξιοκρατίας που ορίζει ο ν.4674/2020 που πρόσφατα θεσπίστηκε.

Προκαλεί θλίψη ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας και ολόκληρη η κοινωνία, η Βουλή αντί να παραδίδει «μαθήματα» αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας, κινείται και πάλι στον αστερισμό της παρέκκλισης επιβεβαιώνοντας τη ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο εκράτεις».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.