Όλη η αλήθεια για τους νέους συνταξιούχους – Ποιοι ωφελούνται από το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Δεκεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Ωφελημένοι μόνο όσοι έχουν «προσωπική» διαφορά πάνω από το 20%. Παραμένουν οι μειώσεις για την πλειονότητα των νέων συνταξιούχων

Διασώζονται οι «προσωπικές» διαφορές των νέων συνταξιούχων που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και έως το τέλος του 2018, μόνο εάν η προσωπική διαφορά τους ξεπερνά το 20%.

Συγκεκριμένα πριν από λίγο κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας για τη μη περικοπή των «παλιών» συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή και ψήφιση στην Ολομέλεια με την διαδικασία του «επείγοντος». Στόχος είναι ψηφιστεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου καταργείται η μείωση του εισοδήματος για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς δε θα εφαρμοστούν οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα. Όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους θα υποστούν μικρότερες μειώσεις, εφόσον η προσωπική τους διαφορά υπερβαίνει το 20%.

Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνων των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που εμπίπτουν στην 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι εφόσον η σύνταξή όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 13/05/16 έως 31/12/2018 υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται από 1-1-2019 το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016. Αντίστοιχα, όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% αυτής της διαφοράς, ενώ όσοι έφυγαν φέτος θα λάβουν το 25% αυτής της διαφοράς. Με την αλλαγή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα διατηρηθεί ολόκληρο το ποσό.

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

“Η περίπτωση β της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4472/17 αντικαθίσταται ως εξής: “Από 1/1/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει σε εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει”.

Αυτό σημαίνει πως καταργείται πλήρως η περικοπή, ενώ βγαίνει από το… τραπέζι η έννοια της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις την οποία είχε εισαγάγει ο νόμος Κατρούγκαλου.  Οι νέες συντάξεις θα αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις ετησίως από το 2022 με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όσο θα αυξάνονται οι νέες, οι παλαιές θα παραμένουν “παγωμένες”. Όταν οι νέες συντάξεις φτάσουν στα επίπεδα των παλαιών, τότε θα αρχίσουν και οι παλαιές να αυξάνονται.

Πατήστε εδώ και δείτε το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή

πηγη:real.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.