Όλγα Γεροβασίλη προς ΝΔ: Μην προσπαθείτε να κάνετε πολιτικό ταμείο με το έργο της επιστημονικής κοινότητας-Έχετε εθνική και πολιτική ευθύνη για την επόμενη μέρα της χώρας


0
(0)

Γεροβασίλη προς ΝΔ: Μην προσπαθείτε να κάνετε πολιτικό ταμείο με το έργο της επιστημονικής κοινότητας-Έχετε εθνική και πολιτική ευθύνη για την επόμενη μέρα της χώρας

Σημεία Παρέμβασης της  Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη στο  Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον δημοσιογράφο Β. Παπαδημητρίου

Με την κυβέρνηση αντιπαρατιθέμεθα για τους πολιτικούς χειρισμούς-όχι για πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας.

Ερωτώμενη εάν εμπιστεύεται τον κ. Τσιόδρα η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι δεν έχει ποτέ τεθεί από εμάς ζήτημα  εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσιόδρα  Αυτό το οποίο συζητάμε δεν είναι οι επιστημονικές απόψεις του κ. Τσιόδρα. Δεν αμφισβητείται ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του ούτε η υψηλών προδιαγραφών επιστημονική κοινότητα της χώρας στην οποία έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Αυτά τα ζητήματα για τα οποία ζητάμε να γίνει συζήτηση και για τα οποία  αντιπαρατιθέμεθα αφορούν πολιτικούς χειρισμούς. Και μόνον αυτούς.

Από περιοριστικά μέτρα πάμε καλά. Από τα υπόλοιπα;

Στο ζήτημα της λήψης των περιοριστικών μέτρων η πολιτεία έδρασε έγκαιρα (με σοβαρή εξαίρεση την καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα της εκκλησίας). Μόνον σε αυτά τα μέτρα όμως! Δε μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Για την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ο.κ. Αυτά τα μέτρα αφορούν πολιτικούς χειρισμούς και πολιτικές επιλογές και ως Αξ. Αντιπολίτευση στεκόμαστε απέναντι.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε δικό της πολιτικό κεφάλαιο το έργο της επιστημονικής κοινότητας, έχει κοντά ποδάρια.

Ερωτηθείσα κατά πόσον η ίδια παίρνει αποστάσεις σε αυτά τα θέματα από άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα εξής:”Δεν παίρνω απόσταση από κανέναν! Αυτό που αντιλαμβάνομαι όμως είναι ότι στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει τους πολιτικούς χειρισμούς με τους επιστημονικούς. Τι σημαίνει αυτό; Η λήψη περιοριστικών μέτρων έγινε υπό την καθοδήγηση ειδικών, του κ. Τσιόδρα και του επιτελείου του. Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο που θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις ( να ακούσει και να υλοποιήσει ό,τι συστήνει η επιστημονική κοινότητα) προσπαθεί τώρα να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει πολιτικό κέρδος! Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό στεκόμαστε απέναντι. Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας, με ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά και ο κάθε θάνατος όπου και εάν συμβαίνει εντός ή εκτός της χώρας, αποτελεί ένα συγκλονιστικό γεγονός.

Κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει ταμείο σε τόσο κρίσιμες ώρες! Μετρήσεις δημοφιλίας εν μέσω πανδημίας εγείρουν αντιδράσεις.

Δεν είναι λοιπόν τώρα η ώρα για κανέναν να κάνει κανείς ταμείο από αυτή την ιστορία. Πόσο μάλλον η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να στηρίξει το “ηγεμονικό” προφίλ Μητσοτάκη κάνοντας μετρήσεις δημοφιλίας εν μέσω πανδημίας!

Αυτό εγείρει κριτική από μέλη μας, από εμένα από πολλούς.

Οι επιλογές Τσιόδρα είναι σωστές. Οι επιλογές Μητσοτάκη;

Όπως είπα και νωρίτερα άλλο οι επιστημονικοί χειρισμοί και άλλοι οι πολιτικές επιλογές.  Αν τα πάμε καλά στην επιδημία από μία κυβέρνηση που άκουσε τους επιστήμονες, όπως θα έκανε κάθε κυβέρνησ,η απλώς θα σπεύσει να πιστωθεί την επιτυχία καρπούμενη την ορθή επιλογή της επιστημονικής κοινότητας; Με ποιες πολιτικές επιλογές περιβάλλει η κυβέρνηση το έργο της επιστημονικής κοινότητας; Διότι το ότι η χώρα μας δεν ακολουθεί τις οδηγίες ΠΟΥ για “τεστ-τεστ-τεστ”, είναι μία πολιτική επιλογή. Είναι μία επιλογή Μητσοτάκη και όχι Τσιόδρα! Και σε αυτό θα ασκήσουμε κριτική. Πρέπει να μας πει κάποιος, εάν δεν γίνουν αυτά τα μαζικά τεστ με ποιον τρόπο-όταν θα αρχίσει να φθίνει αυτή η επιδημία- θα αποκατασταθεί η κανονικότητα για τους πολίτες. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης; Πώς θα αρθούν τα μέτρα; Δεν πρέπει να γίνει μία έρευνα ως προς την πορεία της επιδημίας ώστε να έχει γνώση η πολιτεία; Διότι αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις γίνονται μόνον σε όσους έχουν μέτρια ή βαριά συμπτώματα.

Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνο, κοστολογημένο, εμπροσθοβαρές, εφικτό και γενναίο. Ο κ Στουρνάρας αυτή τη φορά “το διάβασε”. Ο κ. Μητσοτάκης ;

Η κυβέρνηση διακρίνεται από μία υπεροψία που ίσως αποβεί καταστροφική για το συμφέρον της χώρας την επόμενη ημέρα. Η Αντιπολίτευση αφ’ ενός -και είναι προφανές σε όλους- ότι αντιλαμβάνεται ως μείζον αυτή τη στιγμή τη δημόσια υγεία.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, της υπεύθυνης στάσης, καταθέσαμε και θέτουμε σε συζήτηση ένα πρόγραμμα που προτείνει μέτρα κοστολογημένα, εμπροσθοβαρή και εφικτά ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα από οικονομική ερήμωση. Τα μέτρα οφείλουν να παρθούν τώρα γιατί αργότερα θα είναι πλέον πολύ αργά και θα χρειαστούν περισσότερα. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα καθώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε να αφήσει.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει το βρίσκω υπεροπτικό και κυρίως ανεύθυνο. Βεβαίως ο κ. Στουρνάρας προφανώς έχει άλλη άποψη όπως διαπίστωσα διαβάζοντας άρθρο του στο γερμανικό τύπο, όπου προτείνει γενναίο τολμηρό και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στην ΕΕ. Ο κ. Στουρνάρας  εγκατέλειψε την άποψη περι πιστοληπτικής γραμμής που είχε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ διαβάζει και ακούει Ο. κ. Μητσοτάκης;

Μία ώριμη προσωπικότητα είναι σε θέση να προβλέψει. Το ίδιο και μία ώριμη κυβέρνηση

Καλούμενη να σχολιάσει κατά πόσον τα λεγόμενα του κυβερνητικού επιτελείου- ότι η κυβέρνηση βαδίζει συγκρατημένα για να έχει αργότερα- αποτελούν ένδειξη ωριμότητας η Όλγα Γεροβασίλη παρέπεμψε στην ψυχιατρική σύμφωνα με την οποία ένα από τα κύριας χαρακτηριστικό της ώριμης προσωπικότητας είναι η ικανότητα πρόβλεψης Ανάλογα στην πολιτική, πρόσθεσε, μία ώριμη κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λέει ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει, στο μέτρο πάντα του δυνατού και του εφικτού. Λογικό είναι να μην μπορεί να προβλέψει την ακριβή διάρκεια. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι για μερικούς μήνες το ζήτημα υπάρχει,, εξ ου και τα δικά μας κοστολογημένα μέτρα για την περίοδο που διανύουμε για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Για το σύνολο της οικονομίας. Από την άλλη η κυβέρνηση μιλά για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και για μείωση αμοιβών στο 50%.

Παράλληλα, εάν εκπρόσωποι της κυβέρνησης όπως ο κ. Γεωργιάδης, λένε δημοσίως ότι αυτοί την στιγμή οι άνθρωποι αν πάρουν χρήματα δεν έχουν τι να τα κάνουν, φοβάμαι πολύ για την σχέση που έχει με την πραγματικότητα το επιτελείο Μητσοτάκη.

Ο διάλογος ο οποίος απαιτείται αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σοβαρός. Η κυβέρνηση έχει απέναντί της μία σοβαρή αντιπολίτευση. Άρα μπορεί και οφείλει να εγκαταλείψει την αλαζονεία και να δώσει η ίδια τον τόνο της συναίνεσης. Όπως είπε και χτες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: “Τον τόνο για τη συναίνεση τον δίνουν οι κυβερνώντες”. Άρα: αυτή τη στιγμή στα ζητήματα που είναι προτεραιότητες η συναίνεση διασφαλίζεται από όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου και το μόνο που μένει είναι να εγκαταλείψει την αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της για το συμφέρον της χώρας.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της προστασίας της 1ης κατοικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020

Τροπολογία κατέθεσε στην Ολομέλεια το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος  Αλέξη Τσίπρα για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για το σχέδιο νόμου “Κύρωση  της από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή και να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της Πανδημίας. Αν δεν το πράξουν, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε αναφέρει:

“Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες είναι δυσθεώρητες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει πρόληψη και για την προστασία της κύριας κατοικίας όλων των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαΐου 2020 μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και  επιχειρήσεις.

Η υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος και οι συνέπειές της, καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Προτείνεται λοιπόν, η επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μετά την 30η Απριλίου του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.”

Στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης” (Α’68) και άλλες διατάξεις».

Θέμα: «Παράταση Προστασίας Κύριας Κατοικίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2020»

Αιτιολογική Έκθεση

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες είναι δυσθεώρητες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει πρόληψη και για την προστασία της κύριας κατοικίας όλων των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαΐου 2020 μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και  επιχειρήσεις.

Η υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος και οι συνέπειές της, καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Προτείνεται λοιπόν, η επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μετά την 30η Απριλίου του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

Τροπολογία-Προσθήκη

Άρθρο….

Το εδάφιο α’ της παρ. 1 του Άρθρου 72 του ν.4605/2019 (ΦΕΚ Α’ 52/01.04.2019) τροποποιείται  ως εξής:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 68, μπορεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση. Επιπλέον μέχρι την 31/12/2020 αναστέλλονται τα πάσης φύσεως ατομικά καταδιωκτικά μέσα εναντίον των οφειλετών, τα δάνεια των οποίων έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα. 

Αθήνα, 09 Απριλίου 2020

Χρήστος Σπίρτζης: Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων! Οι ανελαστικές ανάγκες των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν

«Χαιρετίζω την μετονομασία του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ σε πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης, μετά από οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματος του.

Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει.

Μια καθυστέρηση που οφείλεται αποκλειστικά στο βασικό τρίπτυχο λειτουργίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:  «Επικοινωνία – Επικοινωνία – Επικοινωνία».

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, εμείς συμβάλλαμε με τις 70 + 1 προτάσεις μας, οι οποίες είναι  ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες! Η μία από αυτές είναι η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου.

Δεν θα κουραστούμε, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ζητάμε την υλοποίηση και των υπόλοιπων 70 προτάσεων για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, στην υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Δεν θα κουραστούμε να ζητάμε:

 

–       Την επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί για εμάς  η βασική οδηγία, που τηρεί ο ελληνικός λαός με απόλυτη επιτυχία και μεγάλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Μένουμε Στο Σπίτι» προϋποθέτει την «Βοήθεια Στο Σπίτι» για όσους δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες

–       Την στήριξη των εργαζομένων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα χειροκροτήματα

–       Την στήριξη των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεών τους ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ, για να υπάρχουν την επόμενη μέρα

–       Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, οι ήδη εύθραυστοι προϋπολογισμοί τους. Για εμάς η πολιτική της δανειοδότησης των ΟΤΑ που εφαρμόζει η κυβέρνηση αντί να δίνει λύση, μεγιστοποιεί το πρόβλημα των Δήμων της χώρας.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών της χώρας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη καταθέσει τις 70 + 1 προτάσεις μας προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε όλους τους Δήμους της χώρας μας και προς την Κυβέρνηση.

Οι ΟΤΑ και ο Δημόσιος τομέας μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της κοινωνίας μας.

Συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Στεκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται.

Η κριτική μας προς την κυβέρνηση αποσκοπεί αποκλειστικά στην πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη την στάση μας προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, με υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων!».

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -«Προβλήματα στην μετακίνηση εργαζομένων σε μονάδες υγείας και σε άλλους κρίσιμους τομείς κατά την πανδημία COVID19 από την αναστολή δρομολογίων του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.»

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Προβλήματα στην μετακίνηση εργαζομένων σε μονάδες υγείας και σε άλλους κρίσιμους τομείς κατά την πανδημία COVID19 από την αναστολή δρομολογίων του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών με θέμα «Προβλήματα στην μετακίνηση εργαζομένων σε μονάδες υγείας και σε άλλους κρίσιμους τομείς κατά την πανδημία COVID19 από την αναστολή δρομολογίων του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.». Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα η κα Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές τονίζουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας κατά την πανδημία του COVID 19 προέβη σε αναστολή σχεδόν του συνόλου δρομολογίων του προαστιακού με αποτέλεσμα να μην καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων σε μονάδες υγείας ή άλλους κρίσιμους τομείς που λειτουργούν με βάρδιες και επομένως οι εργαζόμενοι πρέπει βρουν τρόπο για να φιλοξενηθούν ή να μεταφέρονται με δικό τους μεταφορικό μέσο. Η κα Πέρκα και οι Βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην πληρώνουν διόδια όσοι εργαζόμενοι που πρέπει να μετακινούνται για λόγους εργασίας και το ωράριο εργασίας τους δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα ζεύγη δρομολογίων του Προαστιακού και αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προβεί σε αντιστοίχιση των δρομολόγιων του προαστιακού με τις βασικές βάρδιες προσωπικού σε κρίσιμους τόμους (πχ μονάδες υγείας).

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Προβλήματα στην μετακίνηση εργαζομένων σε μονάδες υγείας και σε άλλους κρίσιμους τομείς κατά την πανδημία COVID19 από την αναστολή δρομολογίων του Προαστιακού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.»

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας κατά την πανδημία του COVID 19 προέβη σε τροποποιήσεις των δρομολογίων του προαστιακού με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας μείωσης των άσκοπων μετακινήσεων και αραίωση των διαθέσιμων θέσεων ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των επιβατών.

Από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 αναστάλθηκαν όλα τα δρομολόγια «Άνω Λιόσια – Κορωπί» (πρόκειται για τα τοπικά δρομολόγια που ισχύουν μόνο τις καθημερινές, το τμήμα θα εξυπηρετείται από τα δρομολόγια Πειραιάς – Αεροδρόμιο). Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στη γραμμή Πειραιάς – Κιάτο αναστάλθηκε η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών: 1310 (αναχώρηση 10:17 από Πειραιά),1312, (αναχώρηση 11:17 από Πειραιά), 1314, (αναχώρηση 12:17 από Πειραιά),1316, (αναχώρηση 13:17 από Πειραιά), 2300, (αναχώρηση 20:17 από Πειραιά), 2302, (αναχώρηση 21:17 από Πειραιά), 2304, (αναχώρηση 22:17 από Πειραιά), 1311, (αναχώρηση 9:59 από Κιάτο), 1313, (αναχώρηση 10:59 από Κιάτο), 1315, (αναχώρηση 11:59 από Κιάτο), 1317, (αναχώρηση 12:59 από Κιάτο), 2301, (αναχώρηση 19:59 από Κιάτο), 2303, (αναχώρηση 20:59 από Κιάτο), 2305. (αναχώρηση 21:59 από Κιάτο).

Λόγω των εκτάκτων μέτρων, τα οποία ανακοινώθηκαν την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 και αφορούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προέβη σε επιπλέον αναστολή δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς – Κιάτο , από την Τρίτη 24.03.2020, ως ακολούθως: 1304 (αναχώρηση 07:17 από Πειραιά), 1302 (αναχώρηση 06:17 από Πειραιά), 1320 (αναχώρηση 15:17 από Πειραιά), 1307 (αναχώρηση 07:59 από Κιάτο), 1325 (αναχώρηση 16:59 από Κιάτο).

Αντίστοιχες αναστολές δρομολογίων πραγματοποιήθηκαν και στις γραμμές προαστιακού Αθήνα – Χαλκίδα και Πειραιάς – Αεροδρόμιο. Επομένως από την Τρίτη 24 Μάρτιου 2020, στον προαστιακό Αθήνας διατηρήθηκαν:

 • 6 ζεύγη (από και προς) Αθήνα – Χαλκίδα (1530, 1532, 1538, 1552, 1554, 1558, 1535, 1537, 1543, 1557, 1559, 2533)
 • 6 ζεύγη (από και προς) Πειραιά – Αεροδρόμιο (202, 1206, 1210, 1222, 1224, 1228, 1203, 1207, 1211, 1223, 1225, 1229)
 • 6 ζεύγη (από και προς) Πειραιά – Κιάτο ( 1300, 1306, 1308, 1318, 1324, 1326, 1301, 1305, 1311, 1319, 1323, 1329)

Στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας  αναστάλθηκε η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών: 1591, 1592, 1594, 1597, 1598, 1599, 2590, 2591, 2593, 2594, 2597, 2598, 2599, 3590. Παραμένουν σε κυκλοφορία τα 1590, 1593, 2592, 2595.

Στον Προαστιακό Πάτρας αναστάλθηκε η γραμμή Πάτρα – Κάτω Αχαΐα και στην γραμμή Άγιος Ανδρέας – Άγιος Βασίλειος παραμένουν σε κυκλοφορία τα 11301, 11303, 12307, 12309.

Για παράδειγμα στον Προαστιακό Αθήνας στην γραμμή Πειραιάς – Κιάτο το τελευταίο δρομολόγιο αναχωρεί στις 18:17 από τον Πειραιά και στις 18:59 από Κιάτο καθώς και στην γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα το τελευταίο δρομολόγιο αναχωρεί στις 18:51 από Αθήνα και στις 20:25 από Χαλκίδα.

Οι βάρδιες των μονάδων υγείας καθώς και άλλων επαγγελμάτων που λειτουργούν με βάρδιες είναι (06:00-14:00 & 07:00-15:00) – (14:00-22:00 & 15:00-23:00) – (22:00-06:00 & 23:00-07:00).

Από τα έξη ζεύξη που παραμένουν σε λειτουργία από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στον προαστιακό Αθήνας για Κιάτο και Χαλκίδα προκύπτει ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων σε μονάδες υγείας ή άλλους τομείς που λειτουργούν με βάρδιες και είναι κρίσιμοι για τη διαχείριση της πανδημίας COVID19. Ειδικά οι βραδινές βάρδιες δεν καλύπτονται με σχετική συγκοινωνία του προαστιακού και επομένως οι εργαζόμενοι πρέπει βρουν τρόπο για να φιλοξενηθούν ή να μεταφέρονται με δικό τους μεταφορικό μέσο. Ενδεικτικά τα διόδια για Κόρινθο  -Αθήνα είναι 16 ευρώ καθημερινά (πήγαινε – έλα) συν το κόστος για τα καύσιμα.

Δεν αρκεί να δηλώνουμε ότι αναγνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην μάχη κατά της πανδημίας COVID19 καθώς και τον ρόλο άλλων κρίσιμων τομέων που συνδέονται με τη διαχείριση της κρίσης και να τους χειροκροτάμε, απαιτείται έμπρακτα να διευκολύνουμε όσους χρειάζεται να μετακινούνται ώστε εμείς να μπορούμε να μένουμε στα σπίτια μας.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. οφείλει να αντιστοιχίσει τα δρομολόγια του προαστιακού με τις βασικές βάρδιες προσωπικού σε κρίσιμους τόμους (πχ μονάδες υγείας) και σε ενδεχόμενα νέα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ωράρια εργασίας των εργαζόμενων στις μονάδες υγείας ή σε άλλους κρίσιμους τομείς για τη διαχείριση της πανδημίας COVID19, που πρέπει να μετακινηθούν με προαστιακό για την εργασία τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Έχει σκοπό το Υπουργείο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου, και για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID19,  να μην πληρώνουν διόδια όσοι εργαζόμενοι πρέπει να μετακινούνται για λόγους εργασίας και το ωράριο εργασίας τους δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα έξι ζεύγη δρομολογίων του Προαστιακού;
 2. Το Υπουργείο θα μεριμνήσει προκειμένου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID19, να λάβει υπόψη τις βάρδιες των μονάδων υγείας καθώς και άλλων επαγγελμάτων που λειτουργούν με βάρδιες ώστε τα δρομολόγια στον προαστιακό να καλύπτουν τουλάχιστον τις βασικές βάρδιες των εργαζομένων των μονάδων υγείας καθώς και άλλων επαγγελμάτων που λειτουργούν με βάρδιες σε κρίσιμους τομείς για τη διαχείριση της πανδημίας COVID19;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα. Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι. Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πάει χαμένη.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ερώτηση με θέμα: «Ενσωμάτωση και όχι αποδυνάμωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στη μάχη κατά της πανδημίας» κατέθεσαν εξήντα (60) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Tομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου. Σύμφωνα με την από 3.4.2020 ανακοίνωση της Ένωσης  Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Μακεδονίας προχώρησαν στο κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) -όσων είχαν μείνει σε λειτουργία- της περιφέρειας αρμοδιότητάς τους και στην παράλληλη μετακίνηση γιατρών, από τα  Κέντρα Υγείας (ΚΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) και τα Τοπικά Ιατρεία (ΤΙ) αρμοδιότητάς της, σε νοσοκομεία για στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η ενέργεια αυτή υποδηλώνει, εμμέσως, την επιλογή του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις επικουρικών γιατρών αλλά καλύψει τις έκτακτες ανάγκες στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, μόνο με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες θέσεις ευθύνης, θέσεις που παραμένουν σημαντικές και απαραίτητες σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως τονίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που περιθάλπουν ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έκτακτα περιστατικά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης όπου όλα τα περιφερειακά ιατρεία έχουν κλείσει ήδη από τα τέλη Μαρτίου, το προσωπικό μετακινείται στα ΚΥ, μεταφέρονται γιατροί και υγειονομικοί στα νοσοκομεία και έτσι οι πολίτες στερούνται τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το Δελτίο Τύπου της 3.4.2020 του Υπουργείου για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ο αλγόριθμος για την αντιμετώπιση κρούσματος που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τον οποίο τα αρχικά στάδια παρακολούθησης και αντιμετώπισης αναφέρονται στον οικογενειακό γιατρό, έρχονται σε αντίθεση με τις ως άνω εντολές των ΥΠΕ Μακεδονίας, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην πολιτική των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Αποδεικνύεται συνεπώς η απόλυτη αντίφαση στις οδηγίες και στις πρακτικές του ίδιου Υπουργείου, τη χρονική περίοδο μάλιστα κορύφωσης της μάχης με την πανδημία, υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα τις εντολές για τη μετακίνηση του προσωπικού της ΠΦΥ και για το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων και να ενσωματώσει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ στη μάχη κατά της πανδημίας  ώστε, όλοι οι πολίτες, ισότιμα, να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και ένα γιατρό δίπλα τους. Επισημαίνουν τέλος, αν δεν γίνει αυτό θα δημιουργήσουν ένα νέο πρόβλημα αντί να λύσουν τα υφιστάμενα  προβλήματα.

Με βάση τα ως άνω δεδομένα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 1. Θα στηρίξει η κυβέρνηση τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και με ΠΙ) εφόσον αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο πυλώνα του ΕΣΥ και ένα στήριγμα για τη δωρεάν περίθαλψη της πλειοψηφίας του  πληθυσμού, καθώς και το πρώτο «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία των ύποπτων κρουσμάτων με Covid 19;
 2. Θα ανακαλέσει και πότε τις εντολές των ΥΠΕ για περιορισμό λειτουργίας των ΠΙ και των ΚΥ;
 3. Πως δικαιολογείται η αντίφαση ανάμεσα στις εντολές των ΥΠΕ για αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στην ανακοίνωση της 3.4.2020 του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση της ΠΦΥ;
 4. Θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ της ΠΦΥ να δώσουν την μάχη κατά της πανδημίας στον «φυσικό» τους  χώρο ή θα διακόψει το Υπουργείο και οι ΥΠΕ αυτή τη σχέση στη φροντίδα υγείας μεταξύ των γιατρών και των πολιτών της χώρας;
 5. Θα αφήσετε χωρίς υγειονομική στήριξη του πολίτες της περιφέρειας και ιδιαίτερα της επαρχίας και των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών, όπου ο πολίτες, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μόνο στήριγμα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ΠΦΥ;
 6. Πότε και σε ποιες περιοχές θα ενσωματωθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου περισσότερα «Κέντρα Υγείας αναφοράς» για κορωνοϊό και πόσοι γιατροί-νοσηλευτές  θα τα ενισχύσουν;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 9 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ενσωμάτωση και όχι αποδυνάμωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στη μάχη κατά της πανδημίας»

Σύμφωνα με την από 3.4.2020 ανακοίνωση της ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Μακεδονίας προχώρησαν στο κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) -όσων είχαν μείνει σε λειτουργία- της περιφέρειας αρμοδιότητάς τους και παράλληλα στη μετακίνηση γιατρών από τα  Κέντρα Υγείας (ΚΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) και τα Τοπικά Ιατρεία (ΤΙ) αρμοδιότητάς της, σε νοσοκομεία για στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η ενέργεια αυτή υποδηλώνει εμμέσως την επιλογή του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις επικουρικών γιατρών αλλά να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες στην μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μόνο με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες θέσεις ευθύνης, που επίσης είναι σημαντικές και απαραίτητες σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενημέρωσε στις 27/3/2020 τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας ότι θα μετακινούνται  εκ περιτροπής,  για πρωινήεργασία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες επιλογές εφαρμόζονται και στις άλλες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Με αυτές τις λανθασμένες κινήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών αδυνατίζουν έως και μηδενίζονται οι δημόσιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες στον πληθυσμό, ιδιαίτερα της υπαίθρου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ, ταυτόχρονα, μηδενίζει τις υπηρεσίες υγείας προς όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ιατρούς, ο ρόλος των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτή την πανδημία μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η πλειονότητα των περιστατικών (80%) παρουσιάζει ελαφρά ή μέτρια συμπτωματολογία και αυτό που χρειάζεται είναι σωστή αξιολόγηση από τον οικογενειακό τους ιατρό, κατ’ οίκον νοσηλεία με ενισχυμένη παρακολούθηση και μέσα προστασίας και έγκαιρη παραπομπή των βαρύτερων περιστατικών στο ειδικό κέντρο ή/και στο νοσοκομείο αναφοράς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο στόχος για την μείωση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και για την υποστήριξη των ασθενών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενισχυμένη λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΦΥ.

Την ίδια ημέρα (27/3) που κοινοποιήθηκαν οι οδηγίες των ΥΠΕ Μακεδονίας, ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε αλγόριθμο αντιμετώπισης κρούσματος, στον οποίο τα αρχικά στάδια παρακολούθησης και αντιμετώπισης αναφέρονται στον οικογενειακό γιατρό και στην κατ’ οίκον νοσηλεία ασθενών, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και υπάρχει απόλυτη αντίφαση στις οδηγίες και στις πρακτικές του ίδιου Υπουργείου, τη χρονική περίοδο κορύφωσης της μάχης με την πανδημία.

Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας  για αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για να καλυφθούν θέσεις στα νοσοκομεία έχει θορυβήσει εκτός από τους γιατρούς και τους κατοίκους των περιοχών που στερούνται την ιατρική φροντίδα στην περιοχή τους. Οι δομές της ΠΦΥ περιθάλπουν ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έκτακτα περιστατικά. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι με βάση αυτές τις εντολές των Υγειονομικών Περιφερειών στην Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης όλα τα περιφερειακά ιατρεία έκλεισαν από τα τέλη Μαρτίου, το προσωπικό μετακινείται στα ΚΥ, μεταφέρονται γιατροί και υγειονομικοί στα νοσοκομεία και έτσι οι πολίτες θα έχουν μείωση αντί για αύξηση των υπηρεσιών  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής, το Κέντρο Υγείας Μαδύτου θα παραμείνει κλειστό έως 9/4, λόγω εμφάνισης δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε μέλη του προσωπικού του, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την περιοχή και συνεπάγεται επιπλέον φορτίο για τα όμορα Κέντρα Υγείας (Λαγκαδά, Σοχού και Ζαγκλιβερίου), ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ενεργειών, πέρα από τη σύγχυση και ανασφάλεια που δημιουργούν στον πληθυσμό και στους υγειονομικούς, είναι να αναγκάζονται ασθενείς και πολίτες να προσέρχονται, για τακτικό ή έκτακτο υγειονομικό και ιατρικό έλεγχο ή συμβουλές, στα κεντρικά νοσοκομεία , πολλαπλασιάζοντας τις μετακινήσεις και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού λόγω συγχρωτισμού.

Λίγες μέρες αργότερα από τις εντολές μετακίνησης προσωπικού της ΠΦΥ στα νοσοκομεία στις 3.4.2020, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε δελτίο τύπου για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το  Υπουργείο έστω και με καθυστέρηση αναγνώρισε την μεγάλη σημασία των υπηρεσιών ΠΦΥ, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακληθεί οι εντολές για τη μετακίνηση του προσωπικού της ΠΦΥ και του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων, προκαλώντας σύγχυση για το ποια είναι τελικά η κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Υγείας.

Επειδή όλοι οι πολίτες, ισότιμα, πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και ένα γιατρό δίπλα τους.

Επειδή ακόμη και σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την πανδημία, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη των 4.000 μόνιμων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η μεταφορά ιατρών από τις Περιφερειακές Δομές και τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει κατοίκους κωμοπόλεων, ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες  αλλά και άλλους ευάλωτους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

Επειδή ακόμα και πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, που πρέπει να έχουν κατ’ οίκον νοσηλεία, δεν  θα έχουν ένα γιατρό να τους συμβουλεύει και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα νέο πρόβλημα αντί να λυθούν τα υφιστάμενα  προβλήματα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

7.      Θα στηρίξει η κυβέρνηση τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και με ΠΙ) εφόσον αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο πυλώνα του ΕΣΥ και ένα στήριγμα για τη δωρεάν περίθαλψη της πλειοψηφίας του πληθυσμού, καθώς και το πρώτο «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία των ύποπτων κρουσμάτων με Covid 19;

8.      Θα ανακαλέσει και πότε τις εντολές των ΥΠΕ για περιορισμό λειτουργίας των ΠΙ και των ΚΥ;

9.      Πως δικαιολογείται η αντίφαση ανάμεσα στις εντολές των ΥΠΕ για αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στην ανακοίνωση της 3.4.2020 του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση της ΠΦΥ;

10.   Θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ της ΠΦΥ να δώσουν την μάχη κατά της πανδημίας στον «φυσικό» τους χώρο ή θα διακόψει το Υπουργείο και οι ΥΠΕ αυτή τη σχέση στη φροντίδα υγείας μεταξύ των γιατρών και των πολιτών της χώρας;

11.   Θα αφήσει χωρίς υγειονομική στήριξη του πολίτες της περιφέρειας και ιδιαίτερα της επαρχίας και των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών, όπου ο πολίτες, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μόνο στήριγμα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ΠΦΥ;

12.   Πότε και σε ποιες περιοχές θα ενσωματωθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου περισσότερα «Κέντρα Υγείας αναφοράς» για κορωνοϊό και πόσοι γιατροί-νοσηλευτές θα τα ενισχύσουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηχαϊλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Σπ. Λάππας: Θανάτους περιμένει η Κυβέρνηση στις φυλακές για να δράσει;

Ο σημερινός θάνατος μιας κρατούμενης στη φυλακή Θήβας και η αναταραχή που ακολούθησε, ανέδειξαν ακόμα μια φορά την εκρηκτική και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές την ώρα της μάχης κατά της πανδημίας.

Έγκυροι φορείς, τόσο διεθνείς (CPT, Επίτροπος Ανθρ. Δικαιωμάτων του Συμβ. της Ευρώπης) όσο και ελληνικοί (ΔΣΑ, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, Ελλ. Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), έχουν εκφράσει την αγωνία τους για το συνωστισμό των κρατουμένων εν μέσω πανδημίας και έχουν προτείνει δραστικά μέτρα εκτόνωσης. Ακόμα και το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. (6.4.2020) ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές.

Αντίθετα η κυβέρνηση πνίγεται στις παλινωδίες της: αρχικά με συντονισμένες διαρροές έκανε λόγο για αποσυμφόρηση αλλά τελικά φαίνεται να υπαναχωρεί, φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος και δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων και των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση:

–       Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

–       Να δηλώσει εάν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές.

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτικών φορέων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων από τους τομείς της αλιείας, της κτηνοτροφίας και των γεωργών.

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερη από 1,5 ώρα συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πρωτογενή παραγωγή από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας παραγωγής με τις ιδιαιτερότητες του. Στον διάλογο που ακολούθησε ζήτησε διευκρινίσεις και άκουσε τις προτάσεις των παραγωγών. ´
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις μέτρων που έχει παρουσιάσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο του Προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ένταξη των αγροτικών – κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους, ενώ πρότεινε επίσης την επιδότηση και των αγροτών όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παροχής μικροπιστώσεων μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προχωρά η κυβέρνησης της ΝΔ και πρότεινε μέτρα στήριξης κάθε κλάδου ξεχωριστά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis), τη συνεισφορά στην απορρόφηση προϊόντων μέσω κοινωνικών δομών και κρατικών υπηρεσιών, την άμεση εφαρμογή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, την αναβολή καταβολής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αδικία που υφίστανται οι αγρότες και οι παραγωγοί, καθώς, όλως παραδόξως, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από την εξαγγελθείσα έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός και να εξειδικευτούν οι προτάσεις μέτρων σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής στην Γεωργία, Αλιεία και Κτηνοτροφία και διευκρίνισε ότι τα μέτρα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» που ανακοίνωσε την Δευτέρα και περιλαμβάνουν τους αγρότες, αφορούν το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που απαιτείται άμεσα για την αποφυγή της κατάρρευσης της παραγωγής.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

Από την Αλιεία:

 • Μεσσολοράς Μιχάλης, Κεφαλλονιά, εκπρόσωπος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου και πρωτοπόρος στον Αλιευτικό Τουρισμό.
 • Ζάνες Δημήτρης, Γραμματέας συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Άνδρου.

Από  την Κτηνοτροφία:

 • Δημόπουλος Νίκος, πρόεδρος συνδέσμου κτηνοτρόφων Καβάλας
 • Μπαϊρακτάρης Αργυρής, πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου.

Από την Φυτική παραγωγή:

 • Δραγασάκης Μπάμπης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας Κρήτης
 • Πάσχος Παντελής, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών.
 • Κουτλιάμπας Νίκος, πρόεδρος συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης
 • Γκολέμης Αναστάσιος, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού ελαιολάδου
 • Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας.

Επίσης, συμμετείχαν ο τομεάρχης της ΕΠΕΚΕ αγροτικής ανάπτυξης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Θεοφάνης Κουρεμπές.

Κοινή δήλωση Σ.Φάμελλου – Κ.Μάλαμα για τις κρυφές διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με την Ελληνικός Χρυσός

Σοβαρά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς προχωρά σε κρυφές διαπραγματεύσεις με την Ελληνικός Χρυσός για την τροποποίηση της σύμβασης, σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Διαιτησίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, του περιβάλλοντος και της πατρίδας μας.

Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι, και ως κυβέρνηση, παραμένει σταθερά πιστή στην αρχή εξυπηρέτησης συμφερόντων, εφόσον και προεκλογικά λειτουργούσε ως Γραφείο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός. Τώρα προχωράει ένα βήμα παραπάνω, παίζοντας και το ρόλο του τεχνικού και νομικού συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός. Αποδεικνύεται τελικά, ότι όλες οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη υπέρ του περιβάλλοντος λειτουργούν μόνο ως  προπέτασμα καπνού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησής του, υπερασπίστηκε σθεναρά και διασφάλισε τους κανόνες για την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζόμενων και τις αρχές της διαφάνειας και της ισοτιμίας, αρχές που όλες οι επενδύσεις οφείλουν να τηρούν, σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Πιστοί στην ίδια γραμμή, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, καταθέσαμε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στις 8 Ιανουαρίου 2020, προς τον Υπουργό ΠΕΝ, με θέμα «Νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και διαδικασία αξιολόγησης του», επειδή, διαπιστωμένα, η εταιρεία δεν υλοποιεί το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταλλείων Κασσάνδρας», το οποίο εγκρίθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν.3220/2004 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΕΠΟ του 2011.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, η εταιρεία δεσμεύεται για τη δημιουργία μιας πλήρους και ανεξάρτητης μεταλλουργικής μονάδας για την παραγωγή, μέσω της μονάδας αυτής, καταληκτικών προϊόντων καθαρών μετάλλων (χαλκού, χρυσού και αργύρου), αποκλείοντας την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου τελικού προϊόντος πλην αυτών.

Η υποβολή νέου επενδυτικού σχεδίου από την Ελληνικός Χρυσός στο ΥΠΕΝ, στις 22.11.2019, λίγους μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή, με το οποίο αιτείται την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου, επιβεβαιώνει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η εταιρεία δεν υλοποιεί το υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο τη δεσμεύει απέναντι στην ελληνική Πολιτεία. Η εταιρεία επιδιώκει την τροποποίηση των υποχρεώσεών της προς ικανοποίηση των οικονομικών της συμφερόντων, εις βάρος του δημοσίου, πιθανά και λόγω οικονομο-τεχνικών αδυναμιών στην υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει την Ελληνικός Χρυσός δεν κρύβεται και δεν έχει προηγούμενο:

Ενώ στις 30.12.2019 δημοσιεύτηκε η απόφαση ανάθεσης αξιολόγησης του νέου επενδυτικού σχεδίου, από το ΥΠΕΝ στην εταιρεία Grant Thornton, Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων, η προθεσμία παράδοσης της αξιολόγησης ορίστηκε για μία μέρα μετά, στις 31.12.2019, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Η σχετική ερώτηση που υποβάλλαμε και τα έγγραφα που αιτηθήκαμε δεν ήρθαν, ως όφειλαν, στη Βουλή, εντός ενός μήνα. Φαίνεται ότι η Βουλή μπορεί να περιμένει, ενώ η Ελληνικός Χρυσός όχι.

Μετά από περίπου δύο (2) μήνες (28.02.2020), και μετά από νέα επερώτηση που καταθέσαμε στον πρόεδρο της Βουλής στις 19.2.2020, η οποία εκθέτει τις καθυστερήσεις και τελικά τον ίδιο τον Υπουργό, λάβαμε κάποια απάντηση, αλλά όχι τα ουσιαστικά έγγραφα που ζητήσαμε.

Από την απάντηση του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αυτό καθότι ο κύριος Χατζηδάκης μάς απάντησε ότι δεν μπορεί να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης, βάσει του ισχυρισμού ότι βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, δεν έχει οριστικοποιηθεί, και επικαλέστηκε εμπιστευτικότητα για να διασφαλίσει τάχατες το δημόσιο συμφέρον.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται, ενώ η ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη υλοποίηση της υφιστάμενης σύμβασης από την Ελληνικός Χρυσός, τώρα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον για να τροποποιήσει την εν λόγω σύμβαση; Είναι δυνατόν η τροποποίηση αυτή να είναι προς το συμφέρον του ΥΠΕΝ και του δημοσίου και όχι προς το συμφέρον της εταιρείας; Από πότε η Ελληνικός Χρυσός έγινε φιλανθρωπικό ίδρυμα;

Σε κάθε περίπτωση, καμία κυβέρνηση δε θα έκρυβε ένα υπό διαπραγμάτευση σχέδιο από την κοινή γνώμη, παρά μόνο αν το σχέδιο αυτό αμφισβητεί το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως, ο κύριος Χατζηδάκης επέλεξε κακή περίοδο για να αναλάβει το ρόλο του επενδυτικού συμβούλου της εταιρείας.

Πριν από λίγο καιρό, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 223/2020, ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση απόρριψης και επιστροφής της τεχνικής μελέτης για τη Μονάδα Μεταλλουργίας και κρίνει ως ισχυρούς και βάσιμους δύο από τους λόγους της επιστροφής: το λόγο που αφορούσε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος (και άρα το βαθμό διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος) και το λόγο που αφορούσε τις πιθανές επιπτώσεις της μεθόδου flash smelting στους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Η απόφαση αυτή αναφέρεται ευθέως στη θεμελιώδη υποχρέωση της “Ελληνικός Χρυσός” για την περιβαλλοντικά ασφαλή και οικονομικά παραγωγική μεταλλουργία και αφορά συνακόλουθα το ίδιο το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας και το βαθμό εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Επιπλέον με την απόφαση της Διαιτησίας αριθμ. 9/2018  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός προκύπτει ότι :

α) η πλήρης και ολοκληρωμένη κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής χρυσού, χαλκού και αργύρου στη θέση Μαντέμ Λάκκος και η παραγωγή καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου ως τελικών εμπορεύσιμων προϊόντων της καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας του ως άνω εργοστασίου, συνιστούν επιμέρους υποχρεώσεις της εταιρείας σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 3 της σύμβασης, και

β) η παραγωγή από το εργοστάσιο μεταλλουργίας της εταιρείας οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού, πέρα των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου αποτελεί ανεπίτρεπτη ενέργεια για μεταβολή των συμφωνηθέντων μεταξύ των μερών και συνιστά παραβίαση της σύμβασης και ματαίωση του αντικειμένου και του σκοπού της!

Υπό το πρίσμα λοιπόν των δυο Αποφάσεων, η μελέτη μεταλλουργίας της εταιρείας έχει απορριφθεί και σε περίπτωση που το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας τροποποιεί τα τελικά παραγόμενα προϊόντα, θα “συνιστά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης Μεταβίβασης και ματαίωση του αντικείμενου και του σκοπού της.”

Φαίνεται ότι για αυτό δεν πετυχαίνει η «συνταγή» στο ΥΠΕΝ και αυτός είναι ο λόγος μη δημοσιοποίησης της πρότασης της Ελληνικός Χρυσός. Όσο και να το μαγειρεύει, στο τέλος της ημέρας, ο κύριος Χατζηδάκης οφείλει να δηλώσει δημόσια αν όσα πράττει είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, όπως ρητά προκύπτει από την Διαιτησία.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΝΔ για το περιβάλλον είναι εντελώς υποκριτικό. Το ΥΠΕΝ «γράφει στα παλιά του τα παπούτσια» ακόμη και την Απόφαση της Διαιτησίας, του Συμβουλίου της Επικράτειας και το συμφέρον της πατρίδας μας. Δεν έχουν τελικά ούτε ιερό ούτε όσιο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κύριος Χατζηδάκης έχουν εκτεθεί βαρύτατα. Οποιαδήποτε εν κρυπτώ διαπραγμάτευση με την Ελληνικός Χρυσός οφείλει να διακοπεί τώρα και ο κύριος Χατζηδάκης, ως αρμόδιος Υπουργός, οφείλει να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα όλες τις προτάσεις της Ελληνικός Χρυσός, υποχρεώνοντάς την σε όλες τις νόμιμες αποζημιώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον με υπαιτιότητά της δεν υλοποιείται η σύμβαση.

Αναφορά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για θέματα υγειονομικής προστασίας αστυνομικών υπαλλήλων

Με παρέμβασή τους οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης φέρνουν στη Βουλή αιτήματα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά σχετικά με την προστασία των αστυνομικών από κινδύνους έκθεσης στον κορονοϊό, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε.

Οι Βουλευτές κατέθεσαν ως αναφορά έγγραφο των Αστυνομικών Ενώσεων με το οποίο αιτούνται την τοποθέτηση σταθερού άθραυστου υαλοπίνακα στα οχήματα με τα οποία γίνονται προσαγωγές ή συλλήψεις, για τον διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων, ενώ ζητούν παράλληλα να καθοριστεί σαφώς η αρμοδιότητα των υπηρεσιών για τη χορήγηση υγειονομικού υλικού στις περιπτώσεις μετακινήσεων αστυνομικών.

Τέλος, ζητούν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες που πρόκειται να λάβει για την επίλυση των θεμάτων.

*Επισυνάπτεται η αναφορά των βουλευτών και το  αίτημα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων για τοποθέτηση σταθερού άθραυστου υαλοπίνακα στα υπηρεσιακά οχήματα για τον διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων και χορήγηση υγειονομικού υλικού που τη συνοδεύει

Download (PDF, Unknown)

Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ -«Επιτελική κοροϊδία» Κεραμέως για εξοπλισμό μαθητών & εκπαιδευτικών

Δείτε και το σχετικό video:https://www.youtube.com/watch?v=L9ZpRWvtPyA&feature=youtu.be
«Επιτελική κοροϊδία» από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την δωρεάν παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς με σημερινή διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου προς τα σχολεία της χώρας, οι διευθυντές των οποίων ασχολούνταν επί 48 ώρες για να εντοπίσουν τις ελλείψεις των μαθητών τους σε υπολογιστές, τονίζεται πως:

«η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)».
Η υπουργός Παιδείας επέλεξε για άλλη μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος, δηλαδή της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν διαθέτουν τα τεχνολογικά και οικονομικά μέσα για να συμμετάσχουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, ο εξοπλισμός θα αφορά τις σχολικές μονάδες, οι οποίες όμως είναι κλειστές εδώ και ένα μήνα και όπως όλα δείχνουν για αρκετό καιρό ακόμα…

Ήδη από προχθές, με διαρροές στα ΜΜΕ, η υπουργός Παιδείας άφηνε σκοπίμως να εννοηθεί πως η Πολιτεία έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση και την παροχή εξοπλισμού στους οικονομικά αδύναμους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όμως η κοροϊδία συνεχίστηκε χθες, Τετάρτη 8 Απριλίου και «θεσμικά» κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη Βουλή.Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα του Νίκου Φίλη ήταν:

«Υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση αγοράς εξοπλισμού και παροχής δεδομένων για όσους μαθητές και φοιτητές δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα;».
Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως:

«Για τον εξοπλισμό έχουμε ήδη καταθέσει με κατεπείγουσα διαδικασία αίτημα ΕΣΠΑ συνολικού ύψους άνω των 20 εκατ. €, που αφορά σε εξοπλισμό σχολικών μονάδων tablets, laptops», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αγορές αφορούν το ερώτημα Φίλη για κάλυψη των μαθητών και φοιτητών που δεν έχουν εξοπλισμό.
Αν όμως η αλλαγή πλεύσης σήμερα δεν αφορά εκείνους από τους μαθητές που λόγω οικονομικών και άλλων δυσχερειών δεν διαθέτουν tablet ή laptop, τι νόημα έχει η κατεπείγουσα προμήθεια; Αφορά τα κλειστά σχολεία; Γιατί πρέπει να γίνει άρον-άρον, με τους διευθυντές να καταθέτουν σε 48 ώρες τις ανάγκες; Μήπως για να γίνει με την αγαπημένη μέθοδο της κυρίας υπουργού, αυτή της απευθείας ανάθεσης; Αν είναι έτσι, ούτε να το διανοηθεί!

H υπουργός επέλεξε για μια ακόμη φορά, την επικοινωνιακή διαχείριση, την παραποίηση της πραγματικότητας και τη στρεψοδικία. Αντί να ασχοληθεί με τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν διαθέτουν προσωπικό εξοπλισμό και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον προμηθευτούν, ασχολείται με τα μοντέρνα και ακριβοπληρωμένα εικαστικά υλικά που αναρτά στα κυβερνητικά και προσωπικά της social media.

Για ακόμαμια φορά, καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσουν σε άμεση παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που στερούνται την πρόσβασή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ν.Παππάς: «Η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαΐων εξοντώνει τους εργαζόμενους»

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης για λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαΐων

 «Η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαΐων εξοντώνει τους εργαζόμενους»

Η πρόθεση της κυβέρνησης για λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαΐων είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι απορίας άξιο ποια κατανάλωση θέλει να ενεργοποιήσει.

Οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μισούς μισθούς και περιμένουν το δώρο Πάσχα στο τέλος Ιουνίου, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες σημειώνουν μηδενικούς τζίρους.

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και εργασίας στον κλάδο, μετά την πανδημία.

Αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι η εξόντωση των εργαζομένων.

Είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η απαγόρευση απολύσεων και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας.

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή 10 Απριλίου στις 12:00μ.μ.,το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.