Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αγωνιά για τη δημοσκοπική της δημοφιλία – Οι πολίτες για τη ζωή και τις δουλειές τους

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αγωνιά για τη δημοσκοπική της δημοφιλία – Οι πολίτες για τη ζωή και τις δουλειές τους

Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Mega Magazino

Εξαιρετικά ανεύθυνη σκέψη της κυβέρνησης το ενδεχόμενο του στρίβειν δια των εκλογών

Ως τουλάχιστον ανεύθυνη πράξη χαρακτήρισε την οιαδήποτε συζήτηση για εκλογές εν μέσω πανδημίας και στις συνθήκες τις οποίες βιώνει η ελληνική κοινωνία, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Ωστόσο, κάποιες κυβερνητικές διαρροές και τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών επέτρεψαν να πλανάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η θέση μας είναι ξεκάθαρη:  Δε μας φοβίζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις. Μας φοβίζει το μέγεθος της ανευθυνότητας μίας τέτοιας ενδεχόμενης επιλογής από την κυβέρνηση. Εξ ου και δε μπαίνουμε σε τέτοια συζήτηση. Δεν θέλουμε να διανοηθούμε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει, με προσφυγή σε κάλπες, να δραπετεύσει εν μέσω πανδημίας!

Όταν οι πολίτες αγωνιούν για τη ζωές τους η κυβέρνηση αγωνιά για το προφίλ Μητσοτάκη

Είναι πασιφανές όμως ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος σε μία προσπάθεια να παραμείνει αλώβητο το προσωπικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη και να μη χαθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά δημοφιλίας του.  Πράγμα ορατό σε όλες τις τοποθετήσεις των στελεχών αλλά και σε εκείνες του ίδιου του Πρωθυπουργού όπου κυριαρχεί η έπαρση και το υπερτροφικό εγώ.  Αυτή η  παράμετρος πρέπει να συνυπολογιστεί στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους  η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό  ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν η υψηλή προσωπική δημοφιλία συναντά την τάση ανερχόμενης δυσπιστίας προς τα οικονομικά και εργασιακά

Σημαντική παράμετρος είναι βεβαίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο χρόνος  μετρά εις βάρος της.  Ίσως γι αυτό επεξεργάζεται τέτοιου είδους σενάρια. Η πρόσφατη δημοσκόπηση  που παρουσιάστηκε στο κανάλι σας  αποτυπώνει τους λόγους  ανησυχίας της. Καταγράφεται σημαντική δυσπιστία ως προς τη διαχείριση στα  οικονομικά και εργασιακά, όπως επίσης και προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του μακεδονικού.  Σημειώνεται επίσης καθοδική τάση στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και θετική στην εμπιστοσύνη προς την Αντιπολίτευση και τον Α. Τσίπρα. Αυτές οι τάσεις που παρουσιάζονται  είναι ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία παρακολουθούμε και αναλύουμε, όπως παρακολουθούμε κάθε δημοσκόπηση.

Οι πολίτες γνωρίζουν να κρίνουν μία ενδεχόμενη απόδραση δια της κάλπης

Ωστόσο εν μέσω πανδημίας με κορυφωμένη την αγωνία των ανθρώπων για τα ζητήματα της πανδημίας και σταθερά ανερχόμενη την ανησυχία για την οικονομία η συζήτηση για εκλογές είναι άκαιρη.  Εάν κάνει τέτοιες σκέψεις η κυβέρνηση είναι η πιο ανεύθυνη συμπεριφορά που θα μπορούσε να επιδείξει.  Σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε να παρακολουθήσουμε πως θα κινηθεί. Και θα κριθεί από τους Έλληνες πολίτες η εμπιστοσύνη προς μία κυβέρνηση η οποία εξετάζει, εν μέσω κρίσης και πανδημίας, τον τρόπο διαφυγής της.

Η Πρωτομαγιά των πληττόμενων εργασιακών δικαιωμάτων.

Σήμερα που είναι Πρωτομαγιά του 2020, μία μέρα που ζούμε σε ιδιαίτερες συνθήκες θυμόμαστε ότι διανύουμε μία περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται με τρόπο δριμύ. Οι πολίτες αγωνιούν ότι ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού τους δεν θα βρουν τη δουλειά τους εκεί έξω. Δε θα βρουν τη ζωή τους. Το κύριο μέλημα της κυβέρνηση θα όφειλε να είναι ακριβώς αυτό: Να αισθανθούν οι πολίτες πολίτες ασφαλείς. Να αισθανθούν ότι δεν χάνουν τη ζωή τους.

Η πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων ήταν αναγκαία και τη στηρίξαμε και εμείς. Τη στήριξαν οι πολίτες. Τη στήριξαν όλοι εξ ου και πέτυχε.  Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η κοινωνία ανησυχεί περισσότερο. Κι εμείς  το ίδιο. Με δεδομένες τις αντιφάσεις που έχουν καταγραφεί και σε επίπεδο οδηγιών. Και  βεβαίως με δεδομένη την έλλειψη σαφούς ολοκληρωμένου και εμπροσθοβαρούς σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία. Με δεδομένες τις συστηματικές διολισθήσεις της σε πελατειακές πρακτικές. Με δεδομένη την εξ ανάγκης και περιστασιακή στήριξη του ΕΣΥ κ.ό.κ.  Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και για καιρό. Και ως προς την εξέλιξη πανδημίας και ως προς οικονομία!

Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ευρώπη, είναι διάχυτη η ανησυχία  για το άνοιγμα των σχολείων λόγω της εμπλοκής των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων να αναβάλουν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων.  Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η  γνωμάτευση του  επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής κυβέρνησης που  υποστηρίζει ότι τα παιδιά είναι εξίσου με τους ενήλικες  φορείς μετάδοσης του ιού.

Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι επιστημονικές επιτροπές στη Γαλλία και στην Ιταλία.  Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνηση, έλαβαν πολιτική απόφαση να παρακάμψουν τη γνώμη των επιστημόνων και να ανοίξουν τα σχολεία. Στην Ιταλία αντίθετα ( όπως και στις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες) τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κι ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσουν σοβαρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να αναλάβει το αχρείαστο ρίσκο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία  για μόνο 10 μέρες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ,  έχοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, εξέφρασε τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις του. Μαζί με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή, τους κατ’ εξοχήν ειδικούς από παιδαγωγικής απόψεως, για το άνοιγμα των σχολείων

Πολύ περισσότερο που και στη χώρα μας υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των επιστημόνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί, έστω και την ύστατη ώρα,  την κυβέρνηση να δει και αυτή την πτυχή, της διεθνούς εμπειρίας και να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων. Δεν αξίζει πιστεύουμε για 8-9 μέρες μαθημάτων να προκαλέσουμε μια τόσο μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες και στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Η “μέγιστη επιφύλαξη” που εξέφρασε χθες ο κ. Τσιόδρας- πιστεύουμε, όχι τυχαία- δίνει μια διέξοδο σε όλους. Και πρώτα – πρώτα στην κυβέρνηση. Να μην ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχει “μέγιστη επιφύλαξη”! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα πετύχαμε ως κοινωνία τους τελευταίους δύο μήνες

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Περάματος

Τους δύο άξονες ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου για τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία της εργασίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Περάματος, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και εργαζόμενους της βάρδιας στο τμήμα καθαριότητας.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η κρίση αυτή έχει αναδείξει μία σειρά από πτυχές, που ενδεχομένως να μας είναι χρήσιμες για να δημιουργήσουμε τους όρους μιας διαφορετικής αντιμετώπισης του δημοσίου χώρου συνολικά».

Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως η Πρωτομαγιά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας, στις υπηρεσίες καθαριότητας.

«Όλο αυτό το διάστημα που εμείς ήμασταν στα σπίτια μας με φόβο για τη ζωή μας και για τη δημόσια υγεία, εσείς ήσασταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να έχετε κάθε μέρα το δημόσιο χώρο, τον χώρο όλων μας, καθαρό σε υψηλή ποιότητα καθαριότητας, και κυρίως να προστατεύσετε τη δημόσια υγιεινή. Και θέλω να πω ότι όλες αυτές τις μέρες συνειδητοποιήσαμε πιστεύω όλοι μας πόσο σημαντικές είναι ορισμένες υπηρεσίες τις οποίες κάποιοι είχαν υποτιμήσει το παρελθόν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, στη συνέχεια σημείωσε ότι «δεν μπορεί όλα να είναι στον αυτόματο πιλότο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αγοράς, κάποια δημόσια αγαθά πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο και τη στήριξη της πολιτείας: τα δημόσια νοσοκομεία, οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα σχολεία μας, αυτό που ονομάζουμε κοινωνική προστασία».
Έστειλε, λοιπόν το μήνυμα ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να έχει δύο βασικούς άξονες».

Αναφερόμενος στον πρώτο άξονα είπε πως «είναι η ανάδειξη του δημοσίου χώρου, η ανάδειξη και η στήριξη των δημοσίων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, των αναγκών όλων μας». Αναλύοντας περαιτέρω ανέφερε πως κάτι τέτοιο «σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτιάξουμε περισσότερα δημόσια νοσοκομεία και καλύτερα. Να προσλάβουμε γιατρούς και νοσηλευτές, να προσλάβουμε καθηγητές για τα παιδιά μας, να ενισχύσουμε τους δήμους στις κρίσιμες υπηρεσίες τους στην καθαριότητα, τη βοήθεια στο σπίτι, να ενισχύσουμε τις τοπικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις κοινωνικές υπηρεσίες».

Όσον αφορά στον δεύτερο άξονα τόνισε: «το δεύτερο που πρέπει να έχει ως άξονα αυτό το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι η προστασία της εργασίας, η ενίσχυση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων και μιλώντας για το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και για την σημερινή κυβέρνηση, είπε: «Έρχεστε εσείς σήμερα και αναδεικνύεται κάτι το οποίο φαντάζει σε όλους μας αυτονόητο. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυρίαρχη αντίληψη ήταν να μειώσουμε το κόστος το εργασιακό, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, και να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για κέρδος. Ήταν αυτή η αντίληψη που επικρατούσε και στις κυβερνήσεις και στα μνημόνια και στη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, πού είναι ο βασικός εκφραστής αυτών των ιδεών. Δεν ξέρω, τώρα καμώνεται ότι άλλαξε – μακάρι να άλλαξε -, αλλά εγώ είμαι βέβαιος ότι τα λόγια της κολακείας είναι σε πρώτο επίπεδο. Πίσω από τα λόγια της κολακείας κρύβονται σχέδια για περαιτέρω αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, για μειώσεις μισθών το επόμενο διάστημα, διότι αυτό το οποίο έρχεται είναι μία βαθιά ύφεση. Εφ’ όσον δεν αξιοποιηθεί και η δυνατότητα ρευστότητας που υπάρχει σήμερα θα είναι βαθύτερη».

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα της Πρωτομαγιάς λέγοντας: «σήμερα Πρωτομαγιά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αγώνα, όχι για “μισή δουλειά, μισή ζωή”, αλλά για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για στήριξη των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή και τώρα τους ανακαλύψαμε συλλογικά, ενώ ήταν αόρατοι όλο το προηγούμενο διάστημα».

Και μιλώντας ειδικότερα για τους ανθρώπους της καθαριότητας σημείωσε πως «οι άνθρωποι της καθαριότητας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», και ζήτησε την «ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς προχωρήσαμε σε 8.500 προσλήψεις στους ΟΤΑ, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και παρά το γεγονός ότι ήμασταν ακόμα μέσα σε μνημόνια», ακόμα σημείωσε.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης γιατί, όπως ανέφερε, οι αγώνες που έρχονται είναι κρίσιμοι.

«Θεωρώ λοιπόν ότι τώρα είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αλλάξουμε ρότα, να στηρίξουν την εργασία και το δημόσιο χώρο. Οι αγώνες που έρχονται μπροστά – κι αυτό είναι το μήνυμα της Πρωτομαγιάς – είναι κρίσιμοι. Και αν εσείς δεν μπείτε μπροστά δεν θα είναι νικηφόροι. Άρα εσείς πρέπει να μπείτε μπροστά σε αυτόν τον αγώνα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το video στο link: https://bit.ly/2WdDM0A

Π.Σκουρλέτης: Απογοητευτικός ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υιοθετείται η λογική της επιβίωσης του ισχυρότερου στην οικονομία

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

 Απογοητευτικός ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υιοθετείται η λογική της επιβίωσης του ισχυρότερου στην οικονομία

 Η κυβέρνηση έχει  αποδεχτεί την λογική του ξεσκαρταρίσματος στην κοινωνία και την οικονομία, ενώ η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή ήταν απογοητευτική, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το σύστημα υγείας, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 1 Μαΐου 2020, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Απογοητευτική η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή

«Περισσότερα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται, από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, παρά είχαμε την αποτύπωση ενός συνεκτικού σχεδίου για το επόμενο διάστημα, είτε όσον αφορά τα θέματα της υγείας, είτε και τα θέματα της οικονομίας, τα οποία δυστυχώς αναμένεται να είναι μεγάλα και να μας συντροφεύουν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Εκεί, η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν μάλλον απογοητευτική».

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την λογική του ξεσκαρταρίσματος στην κοινωνία και την οικονομία

«Χωρίς δεσμεύσεις ήταν τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού. Χωρίς δεσμεύσεις για το σύστημα υγείας και πως αυτό θα θωρακιστεί έτσι ώστε να είναι έτοιμο μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χωρίς δεσμεύσεις για το αν τελικά θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτές τις προσωρινές, που η τύχη τους αγνοείται και έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα. Χωρίς δεσμεύσεις για την οικονομία. Διότι εκεί η ύφεση θα είναι μεγάλη. Βλέπετε ότι συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για το βάθος και για το εύρος αυτής της ύφεσης. Εκεί, λοιπόν, θα περίμενε κανείς να υπάρχει τουλάχιστον ένας προσανατολισμός και όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα μέτρα. Δυστυχώς η λογική που επικράτησε χθες ήταν το “βλέποντας και κάνοντας” για να κρύψουμε ότι έχουμε συμβιβαστεί -από την πλευρά της κυβέρνησης- με μια λογική που περιμένει να υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισμα στη κοινωνία, στην αγορά εργασίας, στον κόσμο των επιχειρήσεων, έτσι ώστε κάποιοι λίγοι, τελικά, να μείνουν ισχυροποιώντας τη θέση τους σε μια μικρότερη, όμως, πίτα της οικονομίας».

Είναι δυνατό να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης με μια εμπροσθοβαρή παρέμβαση

«Δυστυχώς πριν την έλευση του κορονοϊού είχαν ήδη υπάρξει αρνητικά μηνύματα. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα, ιδιαίτερα στα θέματα της απασχόλησης. Και τώρα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλήρως αυτή την πορεία της οικονομίας, αρνείται να υιοθετήσει μια λογική άμεσης εμπροσθοβαρούς παρέμβασης. Προφανώς όχι για να ανατρέψει την ύφεση, γιατί αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανείς, αλλά για να περιορίσει το βάθος της, να περιορίσει τις επιπτώσεις της, έτσι ώστε να απαιτούνται πολύ μικρότερες προσπάθειες, δυνάμεις, κεφάλαια και πόροι την επόμενη μέρα για την ανόρθωση της οικονομίας».

Μεγάλο ερώτημα το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας

«Κάποιες φήμες λένε ότι τις μέρες του Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης πήγε και άναψε μια λαμπάδα στο μπόι του κ. Τσίπρα, ακριβώς διότι είχε υπάρξει το “μαξιλάρι” για να μπορεί σήμερα στοιχειωδώς να κινείται. Πέρα από τους αστεϊσμούς, το μεγάλο ερώτημα είναι πως αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα. Και αξιοποιούνται, για τις δαπάνες που γίνονται τώρα, με τη λογική των αδιαφανών, άμεσων αναθέσεων, αμφιβόλου σκοπιμότητας πολλές φορές -το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό των voucher- ή με υπερκοστολογημένες υπηρεσίες, όπως αυτό που ακούστηκε για τα 700 και πλέον χιλιάρικα για την απολύμανση των φυλακών και πάλι αναθέτοντας απευθείας σε επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί δύο μέρες πριν. Αυτό όλο έχει μια οσμή σκανδάλου. Υιοθετείται και η λογική να κρατήσουμε τα “καύσιμα” για την επόμενη μέρα. Μόνο που πάντοτε υπάρχει ορατός ο κίνδυνος, η βεβαιότητα θα έλεγα εγώ, τελικά αυτά τα καύσιμα να τα διοχετεύσουμε σε πολύ λίγους μια και οι περισσότεροι θα έχουν βγει έξω από το παιχνίδι, άρα θα έχει συρρικνωθεί ντε φάκτο η οικονομία, η ύφεση θα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνατότητες αποτροπής της εγκαθίδρυσης ενός αλαζονικού συστήματος εξουσίας

«Αξιοποιώντας όλες τις θεσμικές, σε πρώτο επίπεδο, δυνατότητες που έχει. Δεύτερον καταγγέλλοντας, αποκαλύπτοντας αυτή τη μέθοδο και, τελικά, με δυναμικούς τρόπους κάθε είδους μέσα στην ίδια την κοινωνία. Διότι δεν μπορεί να αναγγέλλει η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες 26 νομοσχέδια μέχρι τον Αύγουστο που θα κλείσει η Βουλή, μια και δεν θα υπάρχουν καλοκαιρινά τμήματα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Νομοσχέδια σαν κι αυτά της Παιδείας και του Περιβάλλοντος; Που είναι πραγματικά μια βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης και μια καταστροφική λογική για το περιβάλλον, που δεν έχει γνωρίσει παρόμοια τα τελευταία χρόνια η χώρα; Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζουμε»;

Να μην αφήσουμε την περιβαλλοντική κρίση, όπως και την υγειονομική, να την επιλύσουν οι δυνάμεις της αγοράς 

«Ιδιαίτερα για το περιβάλλον υπάρχει μια σωρεία διατάξεων στο νομοσχέδιο όπου επ’ αυτών έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις έχει βγάλει, σε παλαιότερο χρόνο, αντισυνταγματικές. Και έρχονται τώρα ποντάροντας σε τι; Στην πληροφόρηση την οποία ελέγχουν; Στον φόβο του κόσμου, ότι άλλο είναι το πρόβλημα και άρα εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να περάσουν διατάξεις οι οποίες υπονομεύουν το περιβάλλον; Και η περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε; Την βάζουμε στην άκρη; Την ξεχάσαμε; Δεν είναι κι αυτή μια κρίση που φαίνεται ότι δεν μπορούμε να την αφήσουμε, όπως και την κρίση την υγειονομική, να την επιλύσουν οι αόρατες δυνάμεις της αγοράς; Αυτό είναι το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε ως κοινωνία».

Το ρίσκο για τα σχολεία το αναλαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

«Για τα σχολεία πάρθηκε η απόφαση της μερικής άρσης των μέτρων, μερική λόγω του ερωτηματικού για το τι θα γίνει με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η επιστημονική κοινότητα, οι ειδικοί, ήταν διχασμένη πάνω σε αυτό. Άρα, αυτός που πήρε την απόφαση ήταν η πολιτική. Πολιτική είναι η σκοπιμότητα. Δεν είναι οι δέκα μέρες εκπαιδευτικού έργου που θα σώσουν τα πράγματα. Έτσι το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, σε αυτό δεν ευθύνονται οι γιατροί. Το κόστος αυτής της απόφασης, αυτό το αχρείαστο ρίσκο το αναλαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, απαιτείται ένα μέτωπο συνεργασίας από δυνάμεις της αντιπολίτευσης

«Υπάρχει η ανάγκη να κτιστεί ένα μέτωπο συνεργασίας, να υπάρξει μία σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα της κρίσης μέσα από ακραίες, αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Κι αυτό αφορά όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν μιλώ προφανώς για την “Ελληνική Λύση”, μιλώ για όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, του ΚΚΕ, όπου πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτή την ανάγκη. Προσέξτε. Οι επόμενες εκλογές, όποτε καν αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Άρα δίνουν την ευκαιρία για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής, κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Διαρροή της κυβέρνησης το θέμα των πρόωρων εκλογών, εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

«Οι πρόωρες εκλογές ως ενδεχόμενο ήταν κάτι που το διέρρευσε, το καλλιέργησε αυτές τις μέρες -παρόλο που εκ πρώτης όψεως είναι κάτι παράλογο, παράταιρο- η ίδια η κυβέρνηση. Οφείλει ο καθένας να αρχίσει να σκέφτεται. Γιατί υπήρξαν αυτές οι διαρροές; Μήπως ο πρωθυπουργός, “παραζαλισμένος” από τα υψηλά ποσοστά αποδοχής σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού, τα μεταφράζει ως μια λευκή επιταγή του κόσμου απέναντί του; Μήπως θέλει να προλάβει, διότι βλέπει ότι τα πράγματα εκτροχιάζονται, καταστάσεις είτε μέσω της απόδρασης, είτε μέσω της συγκάλυψης των δικών του προθέσεων; Αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, ίσως -κι αυτό πάντοτε συμβαίνει στη δημοκρατία- να είναι μια αντικειμενική επιλογή οι εκλογές και με αυτή την έννοια θα σας έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλει και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα».

 Συγκρούονται δυο λογικές για την επόμενη μέρα της κρίσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για σχήματα τύπου «Οικουμενικής»

«Κυβερνήσεις τύπου “Οικουμενικής” τις θεωρώ κάτι ολέθριο. Εδώ υπάρχουν δύο λογικές για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και την ύφεση. Η μία προκρίνει τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοκατανομής των βαρών και των επιπτώσεων, με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο τελικά του δημόσιου τομέα, όπου αυτός πρέπει να συντονίσει, να καθορίσει, να διαμορφώσει τις επιλογές για την επόμενη μέρα για την οικονομία. Και από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να αφήσουν όλη αυτή την υπόθεση στους ισχυρούς της αγοράς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν όχι προς το συμφέρον των μεσοστρωμάτων, των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά για να ενισχύσουν τη δική τους θέση»

Οι εξελίξεις πρέπει να αποτυπωθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε προτάσεις για τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας

«Η προγραμματική μας πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις νέες εξελίξεις, άρα χρειάζεται να γραφτούν νέα κεφάλαια, που θα αποτυπώνουν και την ανάγκη τολμηρών επιλογών, οι οποίες θα κινούνται έξω από τα μέχρι τώρα όρια των ασκούμενων πολιτικών. […] Το ζητούμενο σήμερα είναι να μπορεί να απαντήσει κανείς με προτάσεις, με λύσεις, με μέτρα απέναντι στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ https://bit.ly/2WkRxdQ

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τιμούμε σήμερα τους αγώνες των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη, για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

Ιδιαίτερα σήμερα αναγνωρίζουμε την τεράστια προσφορά των εργαζομένων στην υγεία, στην καθαριότητα, στα σούπερ μάρκετ, στα ντελίβερι, οι οποίοι με αυταπάρνηση στήριξαν την κοινωνία εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας.

Το διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σήμερα μας δυναμώνει για να μην επιτρέψουμε μια νέα κρίση στα εργατικά δικαιώματα, για να γίνει ο κόσμος της εργασίας ο πρωταγωνιστής του μέλλοντός μας.

Χρ. Σπίρτζης: «Να μην εκλαμβάνει η κυβέρνηση την υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αδυναμία»

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καπελώσει τον ελληνικό λαό και το πολιτικό σύστημα για να οικειοποιηθεί την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, o Χρήστος Σπίρτζης.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε για εμπιστοσύνη του προς τον ελληνικό λαό είναι ενδεικτικές. «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που εμπιστεύεται μία κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή οφείλει να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και όχι το ανάποδο» είπε χαρακτηριστικά.

«Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, παρόλο που υπήρχαν κενά, ολιγωρίες, μεγάλες παραλείψεις δεν ασκούσαμε ούτε έντονη κριτική ούτε αναδεικνύαμε τέτοια θέματα γιατί έπρεπε να υπάρχει μία κοινωνική γαλήνη, έπρεπε να συστρατευθούμε όλοι στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση» εξήγησε ο πρώην υπουργός Υποδομών για να συμπληρώσει πως: «αυτό έχει μάλλον ερμηνευτεί λάθος από τη ΝΔ».

Αναφερόμενος στα σενάρια πρόωρων εκλογών και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε με έμφαση ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις που είναι μετρήσεις που αποτυπώνουν τη στιγμή που γίνονται δεν μας προβληματίζουν ειδικά εν μέσω πανδημίας. Αν κάνουμε μία καταγραφή πόσα στελέχη της αντιπολίτευσης έβγαιναν όλο αυτόν τον καιρό στα κανάλια και τι τηλεοπτικός χρόνος αντιστοιχούσε στα κυβερνητικά στελέχη θα καταλάβουμε καλύτερα και τα αποτελέσματα αυτά. Ακόμη και σε αυτές τις μετρήσεις, πάντως, καταγράφεται ο προβληματισμός του ελληνικού λαού και η πτώση του ποσοστού των πολιτών που είναι ευχαριστημένοι με το μεταναστευτικό για παράδειγμα και κυρίως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

«ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ»

«Εμείς δεν παραλάβαμε μία χώρα όπως την παρέλαβε ο κύριος Μητσοτάκης, εμείς για οτιδήποτε θέλαμε να κάνουμε, έπρεπε να πάρουμε έγκριση από τους Θεσμούς μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό έληξε τον Αύγουστο του 2018. Η Υγεία και η Παιδεία ήταν από τους ελάχιστους τομείς που και παραπάνω χρήματα δόθηκαν και προσλήψεις έγιναν και προγραμματισμός για νέες προσλήψεις που χρειάζονται πραγματικά οι κοινωνικές δομές υπήρχε. Οι διαγωνισμοί των προσλήψεων ακυρώθηκαν επί ΝΔ. Και αν θυμάμαι καλά μας είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγους μήνες πριν την πανδημία μιλούσε για το ιδιωτικό σύστημα Υγείας και πως θα αντικαταστήσει ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΥ. Και σήμερα βγαίνουν να γίνουν οι υπερασπιστές του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εύχομαι αυτό να μην είναι υποκριτικό».

«Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΣΤ»

«Κάθε κρεβάτι νοσοκομείου που έχει αναπνευστήρα δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ. Πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια επικοινωνιακών εντυπωσιασμών. Mε την υπευθυνότητα που έδειξε ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δεν όφειλε να είναι έτοιμη η χώρα ώστε τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και ο μέσος πολίτης θα βγει από το σπίτι του ώστε να υπάρχουν διαγνωστικά τεστ; Μετά το δράμα της Ιταλίας, πήραμε εγκαίρως μέτρα, κλειστήκαμε, δείξαμε υπευθυνότητα αλλά στα τεστ είμαστε από τις τελευταίες χώρες. Για να έχεις αξιόπιστο δείγμα, δεν αρκεί να κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο όσοι πάνε στο νοσοκομείο αλλά στον γενικό πληθυσμό, σε αυτούς που δραστηριοποιούνται, σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο».

«Η ΝΔ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ»

«Η ΝΔ ακύρωσε τους διαγωνισμούς που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις στην υγεία, επανήλθε μέσα στην κρίση και επανέφερε τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και ακόμη δεν είναι τοποθετημένοι γιατροί και νοσηλευτές στη θέση τους. Προκαλούμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι ακριβώς έχουν τοποθετηθεί και που. Με ονοματεπώνυμα και θέση τοποθέτησης. Για να τελειώνει αυτή η γκρίζα ζώνη».

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ»

«Είχαμε διάφορες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση που δεν τηρήθηκαν. Είχαμε, για παράδειγμα τη δέσμευση για τον διαγωνισμό για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”. Δεν τον είδαμε ποτέ. Ανακοίνωσαν πόσες εκατοντάδες χιλιάδες θα πάρουν το επίδομα των 533 ευρώ το μήνα ή ότι οι επιστήμονες μετά το σκάνδαλο των voucher θα πάρουν κι αυτοί επίδομα. Θέλετε να μου δείξετε κάποιους που έχουν πάρει αυτά τα βοηθήματα; Τα 600 ευρώ των επιστημόνων μη το ψάξετε, δεν τα έχει πάρει κανείς».

«ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ»

«Υπάρχει μεγάλο κενό ελέγχου στις ιδιωτικές κλινικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κλινικής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι. Συμπολίτες μας που εργάζονταν εκεί ή πήγαιναν για να κάνουν αιμοκάθαρση έμειναν απροστάτευτοι με τραγικές συνέπειες. Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, δεν έγιναν έλεγχοι, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Και τα ίδια γίνονται και σε άλλες κλινικές. Εμείς αναδεικνύουμε αυτά τα θέματα, αν και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν βλέπω να ασχολούνται ιδιαίτερα με τα κενά των ελέγχων από την Περιφέρεια και από το υπουργείο Υγείας».

Ν. Παππάς: «Να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκαλεί η αδράνεια Μητσοτάκη»

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στο Open

«Να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκαλεί η αδράνεια Μητσοτάκη»

«Ενάμισι μήνα μετά τα περιοριστικά μέτρα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λεφτά ακούνε και λεφτά δεν βλέπουν. Καταγράφονται, μάλιστα, και περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι είδαν να μπαίνει μετά από τόσο καιρό ένα βοήθημα στους λογαριασμούς τους, που τελικά κατασχέθηκε, όταν σύμφωνα με υπουργική απόφαση αυτό είναι ακατάσχετο», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Open και τους δημοσιογράφους Γιώργο Καραμέρο και Σπύρο Χαριτάτο.

Αφού επεσήμανε ότι, με βάση διεθνείς καταγραφές, η Ελλάδα είναι ουραγός στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, ανέφερε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί «οι άνθρωποι της αγοράς μπαίνουν σε δίλημμα για το αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους μετά την άρση των μέτρων. Αν μπουν σε μια τέτοια λογική θα έχουμε σημαντική αύξηση λουκέτων και ανεργίας. Τώρα είναι η ώρα να αποτρέψουμε την καταστροφή. Η αδράνεια Μητσοτάκη οδηγεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο».

Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για τη μη θέσπιση μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών, αναφέροντας πως «δεν γίνεται να αφήνονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.