ΌΛΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ, ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Ιουνίου 2021 by manos (seo)-admin

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλή τρίτη χώρα.Η απόφαση της Κυβέρνησης να θεωρήσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για πολίτες 5 κρατών στερείται σοβαρότητας. Σημαίνει, μεταξύ άλλων, την μονομερή επέκταση της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και στον Έβρο. Όλα τα σύνορα, όλη η χώρα, αποθήκη ψυχών με υπογραφή Νέας Δημοκρατίας.

Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Εκτός της Ουγγαρίας…

Η διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών, είτε στα σύνορα είτε στην ενδοχώρα, είναι μια περίπλοκη διαδικασία στην οποία δεν υπάρχει μια λύση – θέσφατο. Υπάρχει μόνο ο σεβασμός κανόνων, διαδικασιών στο πλαίσιο μιας γενικής ευρωπαϊκής στρατηγικής που μπορεί να έχει πολιτικό πρόσημο και μια σχετική ευελιξία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Σύμβαση της Γενεύης είναι ο κοινός παρονομαστής για τις πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ που δεσμεύονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι απομονωτισμός, λαϊκισμός και ακραίος συντηρητισμός.

Ποιο θα είναι όμως το πρακτικό αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης;

Η άρνηση της ουσιαστικής εξέτασης των αιτήσεων χιλιάδων αιτούντων άσυλο, σε πρώτο βαθμό, θα οδηγήσει στην επιβάρυνση του έργου των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου και σε επιπλέον καθυστερήσεις. Η τελική απόρριψη των αιτήσεων θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων Σύριων, Αφγανών και Σομαλών στη χώρα αφού, πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Τουρκία δεν φαίνεται να δέχεται την επιστροφή τους.

Εγκλωβισμός στα σύνορα και στην ενδοχώρα. Αρχικά σε κέντρα κράτησης και μετά στους δρόμους και τις πλατείες των αστικών κέντρων αφού για τους απορριφθέντες του ασύλου δεν προβλέπεται ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη.

Η χώρα μας, στο βωμό μιας επικοινωνιακής στρατηγικής που απευθύνεται και εξαπατά συντηρητικά ακροατήρια στο εσωτερικό, καθίσταται αναξιόπιστη και δακτυλοδεικτούμενη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Την ώρα που η Τουρκία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζει να παραβιάζει πολιτικά και ατομικά δικαιώματα δέχεται ένα ανέλπιστο δώρο. Όχι μόνο τα κλειδιά του προσφυγικού αλλά και την «αναγνώριση» ότι είναι κράτος δικαίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Το ίδιο ανέλπιστο δώρο δέχονται και όσα κράτη μέλη αποφεύγουν να μοιραστούν την ευθύνη που τους αναλογεί. Την ώρα που θα ασκούν κριτική για τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση γιατί μια χώρα πρώτης εισόδου αναλαμβάνει, εθελοντικά και χωρίς να της ζητηθεί, το σύνολο της ευθύνης.

Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο θα ήταν απλά γελοίο.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 28ΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ;

Την στιγμή που χιλιάδες υποψήφιοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση διαρρέει ότι επίκεινται αλλαγές στα εξεταζόμενα μαθήματα και τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Αναρωτιέται κανείς, προς τι η κυβερνητική σπουδή, ώστε να νομοθετήσει αυτές τις αλλαγές δια τροπολογίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση; Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης, έφτασε μάλιστα στο σημείο να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, καλώντας την – επιλεγμένη από την κυβέρνηση – πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ, να εξηγήσει στους βουλευτές το περιεχόμενο μιας τροπολογίας, η οποία δεν είχε καν κατατεθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι βουλευτές να ρωτήσουν ή να σχολιάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις.

Η απέχθεια της κυβέρνησης προς τις διαφανείς διαδικασίες είναι γνωστή από τις μέχρι τώρα επιλογές της (κατά παρέκκλιση νομοθέτηση, μυστικά κονδύλια κ.λπ). Όμως η θεσμική ασέβεια που επέδειξε προς το κοινοβούλιο το κυβερνητικό επιτελείο και η βιασύνη με την οποία επιδιώκουν να νομοθετήσουν τις συγκεκριμένες αλλαγές, εγείρουν εύλογα ερωτήματα, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, η ξαφνική αλλαγή των εξεταζόμενων μαθημάτων λίγες μόνο ημέρες πριν την προκήρυξη του 28ου διαγωνισμού για την εισαγωγή στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση, μιας κι αν ισχύσει η αλλαγή άμεσα, οι υποψήφιοι θα κληθούν να εξεταστούν σε μαθήματα για τα οποία δεν είχαν προετοιμαστεί. Ευνοημένοι θα είναι εκείνοι που τυχόν γνώριζαν τις προθέσεις τις κυβέρνησης, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα καν κατατεθεί στη Βουλή.

Το Κίνημα Αλλαγής, η παράταξη που εισήγαγε στην Ελλάδα την οργανωμένη ηλεκτρονική διαβούλευση με το opengov.gr και διαμόρφωσε τον πρωτοποριακό για την εποχή του νόμο για την καλή νομοθέτηση (Ν4048), έχει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών με ανοιχτότητα και διαφάνεια. Στη Δημοκρατία, οι διατάξεις δεν γίνονται γνωστές μέσω διαρροών, αλλά τίθενται σε διαβούλευση, έτσι ώστε οι πολίτες και η Βουλή, όχι μόνο να είναι ενήμεροι αλλά και να μπορούν να συμβάλλουν με τη δική τους γνώση στη βελτίωση των διατάξεων αυτών.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά προς τους εργαζόμενους:

Βρίσκομαι κοντά σας στον χώρο των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όλα αυτά τα χρόνια και ως βουλευτής παλαιότερα και ως υπερνομάρχης και από το 2015 ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, έχω έρθει πάρα πολλές φορές, είμαστε πάντα δίπλα σας, σε όλους τους αγώνες σας, γιατί πραγματικά πιστεύουμε και στο δημόσιο χαρακτήρα των ελληνικών ταχυδρομείων και στηρίζουμε την προσπάθεια σας για αξιοπρεπείς μισθούς, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, να είναι στην πρώτη γραμμή.

Έμφαση στον εμβολιασμό, κυρίως των ανθρώπων πάνω από 60 ετών, και των στους υγειονομικών

Η πανδημία, παρά την εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, είναι ακόμα εδώ. Δυστυχώς έχουμε πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επομένως έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί είμαστε στις 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία, να δώσουμε έμφαση στον εμβολιασμό, κυρίως των ανθρώπων πάνω από 60 ετών, στους υγειονομικούς, που επίσης είμαστε πίσω, αλλά και σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις για να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς. Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός. Είναι κυρίως ζήτημα της πολιτείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία με διαρκείς ελέγχους για το εάν τηρούνται τα μέτρα. Δυστυχώς βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν αφήσει στην άκρη αυτή την τόσο σημαντική ευθύνη, να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών. Έδωσε τα self test στους πολίτες και είπε βγάλτε τα πέρα μόνοι. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στη σκιά αυτής της κρίσης, η οποία είναι δίδυμη, είναι και υγειονομική, είναι και οικονομική, η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο κόκκινο. Δεν φρόντισε να κρατήσει ανοιχτά τα δημόσια σχολεία, ασφαλή και χωρίς συνωστισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα διεύρυνση της εκπαιδευτικής ανισότητας που οδηγεί σε τεράστιο μαθησιακό χάσμα ανάμεσα σε σχολεία του δημόσιου τομέα και ανάμεσα σε σχολεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Συντηρητικές πολιτικές, ιδεοληπτικές εμμονές στη σκιά της πανδημίας, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις ζωές των ανθρώπων

Η Κυβέρνηση δεν στήριξε τους εργαζόμενους. Είδαμε ότι δεν κήρυξε υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις, δεν επέλεξε την επιδότηση εργασίας, αλλά 600.000 άνθρωποι έζησαν όλο το διάστημα της καραντίνας με 534 ευρώ. Και βεβαίως δεν στήριξε τους μικρομεσαίους Η ρευστότητα που έδωσε και μιλάμε για αρκετά δισεκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα, κατά προτεραιότητά πήγε στους μεγάλους και ισχυρούς, στους καλούς πελάτες των τραπεζών στους φίλους της Μαξίμου ΑΕ. Συντηρητικές πολιτικές, ιδεοληπτικές εμμονές στη σκιά της πανδημίας, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις ζωές των ανθρώπων, της μέσης ελληνικής οικογένειας, που μπορεί σήμερα να αγωνιά για το αύριο, για την υγεία της, αλλά σιγά, σιγά θα τα βλέπει όλα αυτά στην καθημερινότητά της. Κινδυνεύουμε να έχουμε το επόμενο διάστημα, νέα κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και νέα αδιέξοδα. Όχι μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία.

Η κυβέρνηση πληρώνει γραμμάτια στον ΣΕΒ

Το κερασάκι σε αυτή την ιστορία είναι το εργασιακό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ανακοινώσεις σε Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ. Και τώρα έρχεται να τα πληρώσει όλα αυτά τα γραμμάτια. Έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή, χειρότερο από ότι ξεκίνησε. Δεν άκουσαν τίποτα στην κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, ούτε από τα κόμματα, ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από τους συνδικαλιστές. Προχωρούν στο δρόμο που χάραξαν, αμετανόητοι, σε αυτή τη σκληρή πολιτική. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο. Διότι δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του, που δεν θα φοβάται μην βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας, που θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα απαιτεί ο εργοδότης του. Είναι όλο αυτό μία τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα. Διαλύεται από τα θεμέλια το εργατικό δίκαιο, έτσι όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά. Πλέον οι εργαζόμενοι που θα δικαιώνονται στα δικαστήρια, που παράνομα θα έχουν απολυθεί, δεν θα επαναπροσλαμβάνονται. Ο εργοδότης απλά θα πληρώνει κάτι παραπάνω. Το δεύτερο που κάνει συνειδητά αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη αρχή. Είναι αδιανόητο να φύγει από τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας. Σε ένα σοβαρό επιτελικό κράτος, το κράτος βάζει τους κανόνες και έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για να παρατηρεί αν αυτοί οι κανονισμοί τηρούνται. Δυστυχώς στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, ο Υπουργός είναι Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας του, δεν έχει καμία ευθύνη. Μία ανεξάρτητη αρχή, εάν θέλει, όταν το θέλει θα κάνει ελέγχους και μέχρι να στηθεί, η ανομία, η ασυδοσία και η «μαύρη εργασία» θα είναι κανόνας στην ελληνική αγορά εργασίας. Δημιουργεί και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Γιατί δεν είναι όλοι οι εργοδότες ασύδοτοι. Υπάρχουν εργοδότες που αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε αύτη τη κρίση είναι μεγάλη ανάγκη να πάνε μαζί με τους εργαζόμενους, που θα είναι ασφαλείς και θα νιώθουν ικανοποιημένοι, να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές και κερδοφόρες. Ένας ανασφαλής εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός. Το τρίτο που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι κτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις απεργίες και δεν υπάρχει πια σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πλήγμα στο συνδικαλισμό, ο οποίος είναι πάρα πολύ χρήσιμος, είναι για μας βάθρο της δημοκρατίας. Προφανώς χρειάζεται εκσυγχρονισμός, προφανώς χρειάζεται να μελετήσει τις νέες εποχές το συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά να υπάρχει. Να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί. Να προστατεύονται αυτοί που εκφράζουν το δίκαιο των εργαζομένων.

Πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Θέλω να πω και δύο λόγια για το τι συμβαίνει σε Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ήταν επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν την προηγούμενη φορά χτυπήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας των Ελληνικών Ταχυδρομείων και ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που αποκατέστησαν τα πράγματα και έχουμε σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με τον χαρακτήρα, τον οποίο έχουμε υπερασπιστεί τόσες πολλές φορές. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Θα αγωνιστούμε στο πλευρό σας γι αυτό. Ξέρουμε ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ειδικά μετά το δήθεν πρόγραμμα εξυγίανσης που μείωσε τις αμοιβές σας και σήμερα ξέρουμε ότι είναι πολύ λιγότερο το προσωπικό απ’ ότι απαιτείται για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Ενημερώθηκα ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για εκσυγχρονισμό και μακάρι να γίνουν όλα αυτά από την Κυβέρνηση, γιατί τα δημόσια Ελληνικά Ταχυδρομεία πρέπει να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ουρές, ταλαιπωρίες, ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, ελλείψεις στο στόλο, ο οποίος δεν έχει ανακαινιστεί. Όλα αυτά μειώνουν την ανταγωνιστικότητά και στρώνουν το χαλί για να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις για να δοθούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στους φίλους της Μαξίμου ΑΕ. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας, θα δυναμώνουμε τη φωνή σας και δεν θα επιτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη. Ξεκινάμε τον αγώνα μας και την Πέμπτη θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους με ισχυρό μπλοκ του Κινήματος Αλλαγής για να στηρίξουμε τις θέσεις μας για το εργασιακό.

Δυνατό Κίνημα Αλλαγής για να μην συνεχιστεί αυτή η πορεία συντήρησης και οπισθοδρόμησης

Είναι προφανές ότι έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος που μας δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένας δρόμος συντηρητικός που ξεπουλά οτιδήποτε δημόσιο στους λίγους και ισχυρούς πελάτες της Νέας Δημοκρατίας. Ο άλλος είναι του πράσινου κοινωνικού συμβολαίου που έχει αναδείξει το Κίνημα Αλλαγής, η μοναδική εναλλακτική, προοδευτική, σύγχρονη πρόταση για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης τη οικονομίας με σεβασμό και στο περιβάλλον, αλλά κυρίως στον εργαζόμενο με στόχο την πλήρη απασχόληση και τη δημιουργία πολλών ποιοτικών, νέων θέσεων εργασίας. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο μας. Τα παιδιά μας, τη νέα γενιά και γιατί όχι να φέρουμε πίσω αυτούς που έφυγαν. Είναι λοιπόν στο χέρι σας να αποφασίσετε να δυναμώσετε το Κίνημα Αλλαγής για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, να πετύχουμε τη νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος και να μην συνεχιστεί αυτή η πορεία συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα εργασιακά, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με αντεργατικά μέτρα και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγεννεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την δήθεν μεταρρύθμιση:

 • Αλλάζει την αγορά εργασίας στην κατεύθυνση της απόλυτης ευελιξίας, της μείωσης αποδοχών, της απελευθέρωσης των απολύσεων, της αποδυνάμωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του περιορισμού στο δικαίωμα της απεργίας.
 • Δημιουργεί μια Ελλάδα – ειδική οικονομική ζώνη, με εργαζόμενους είλωτες, μια εργασιακή γαλέρα.
 • Χρησιμοποιεί βασικές ρυθμίσεις (Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία, ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1158 για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής) ως «ελκυστικά» περιτυλίγματα ενός φαιδρού πολιτικού σχεδίου, για να «ξαναγράψει» το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο.
 • Καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις αντικαθιστά με την ατομική σύμβαση εργασίας, αφήνοντας τον εργαζόμενο έρμαιο στις διαθέσεις του κακόπιστου εργοδότη.
 • Χρησιμοποιεί την μισή αλήθεια για να «δικαιολογήσει» το ψέμα. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται νομοθετικά με νόμους του 2010. Αποκρύπτει, όμως, ότι σύμφωνα με τους νόμους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό έπρεπε να γίνει με συλλογική σύμβαση εργασίας.
 • Αποδεικνύει ότι η πολιτική της δεν είναι ευρωπαϊκή, είναι πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων, είναι πελατειακή και βαθιά αντιδραστική, είναι θατσερική!
 • Μετατρέπει το Σ.ΕΠ.Ε. σε «μαϊμού» Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να απεκδυθεί των υποχρεώσεών της για προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
 • Η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – μια νομοθετική πρόβλεψη με υπογραφή ΠΑΣΟΚ (3996/2011 – άρθρο 26) – σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παραπέμπεται στην πραγματικότητα στις ελληνικές καλένδες.
 • Κρύβεται πίσω από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών της ΕΕ, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν στοιχεία από την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίκληση υιοθέτησης ρυθμίσεων που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ιταλία και Γαλλία) αποκρύπτοντας ταυτόχρονα πόσο ανόμοια είναι τα παραγωγικά μοντέλα τους, οι τομείς της οικονομίας, οι συνθήκες απασχόλησης, το βιοτικό επίπεδο, κλπ.
 • Επιβεβαιώνει ότι η «ανάπτυξη» για το κυβερνητικό κόμμα σημαίνει ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, όπου ο παράγοντας εργαζόμενος, ο παράγοντας άνθρωπος απλώς δεν υπάρχει.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 8.6.2021

Φ. Γεννηματά στα ΕΛΤΑ: Η Κυβέρνηση καταργεί εργασιακά δικαιώματα & μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων

«Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι να ξεπουλά οτιδήποτε δημόσιο στους λίγους και ισχυρούς πελάτες της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση που είχε σήμερα με εργαζομένους στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Η κ. Γεννηματά διεμήνυσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα κλιμακώσει τους αγώνες του στο πλευρό των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα:

«Ήταν επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν την προηγούμενη φορά χτυπήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας των Ελληνικών Ταχυδρομείων και ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που αποκατέστησαν τα πράγματα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ανακοινώσεις σε Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ. Και τώρα έρχεται να εξαργυρώσει όλα αυτά τα γραμμάτια:

 • Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων.
 • Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας – Στην πράξη καταργείται το οκτάωρο.
 • Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά.
 • Πλέον οι εργαζόμενοι που θα δικαιώνονται στα δικαστήρια, που παράνομα θα έχουν απολυθεί, δεν θα επαναπροσλαμβάνονται
 • Υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη αρχή.
 • Χτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες: Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις απεργίες και δεν υπάρχει πια σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών».

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ.

Πανδημία: Το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν αρκεί

Είναι λάθος να βασιστεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως του τουρισμού, μόνο στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει να το παρουσιάζει ως το απόλυτο και μοναδικό εισιτήριο για ασφαλή ταξίδια προκειμένου να αποκρύψει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και να εφησυχάσει τους πολίτες, ωστόσο αυτό χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλα μέτρα. Μόνο εάν εφαρμοστεί με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία, στα ΜΜΕ, στα επιβατικά πλοία, στα λεωφορεία και στα αεροπλάνα, τα πολλά και μαζικά τεστ στον πληθυσμό και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας σε όλους τους επισκέπτες ανεξαιρέτως, θα μπορέσει να αποδώσει το πράσινο πιστοποιητικό.

Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Εργασιακά: Είμαστε απέναντι στο σκοτεινό μέλλον που επιφυλάσσει η ΝΔ

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα για τα τα εργασιακά η κυβέρνηση της ΝΔ, καθιστά απολύτως σαφές ότι συνειδητά φέρνει αντεργατικά μέτρα, χωρίς σχέδιο για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγενεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την δήθεν μεταρρύθμιση, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις αντικαθιστά με την ατομική σύμβαση εργασίας. Χρησιμοποιεί μάλιστα την μισή αλήθεια, ότι δηλαδή η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται νομοθετικά με νόμους του 2010, αποκρύπτοντας ότι σύμφωνα με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ. αυτό έπρεπε να γίνει με συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ΝΔ, αντιλαμβάνεται την «ανάπτυξη» με όρους ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων. Περισσότερα ΕΔΩ

Προσφυγικό: Όλη η χώρα, αποθήκη ψυχών με υπογραφή ΝΔ

Ενώ κανένα κράτος μέλος της ΕΕ -εκτός της Ουγγαρίας- δεν έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να βρει απήχηση σε συντηρητικά ακροατήρια, επιλέγει να κάνει ένα τεράστιο δώρο στην κυβέρνηση Ερντογάν, αναγνωρίζοντάς την ως ασφαλή χώρα. Της χαρίζει λοιπόν τα «κλειδιά» του προσφυγικού αλλά και την «αναγνώριση» ότι είναι κράτος που σέβεται το διεθνές δίκαιο, ενώ δεν πέρασε πολύς καιρός από τις τελευταίες παραβιάσεις στο Αιγαίο και την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Δεδομένου μάλιστα ότι για τους απορριφθέντες του ασύλου δεν προβλέπεται ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη και η χώρα πρώτης εισόδου αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης των μεταναστών, μετατρέπει τη χώρα σε τόπο εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή τους. Περισσότερα ΕΔΩ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

Απόσπασμα ομιλίας Κώστα Σκανδαλίδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στο ΝΣ Ψηφιακής διακυβέρνησης για τα ψηφιακά πιστοποιητικά

Είναι η πολλοστή φορά που ο Πρωθυπουργός ρητορικά μας ζητάει να συνεργαστούμε, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί στο δρόμο για το αύριο. Και θέλω να του πω ότι χτυπάει ανοιχτές θύρες. Γιατί αν υπάρχει μία πολιτική παράταξη σε αυτή την αίθουσα που εδώ και δύο χρόνια μονίμως επαναλαμβάνει την επωδό αυτή, είναι η δική μας παράταξη. Όπως επίσης, αν υπάρχει κάποιος που συνεχώς αρνείται, είναι η κυβέρνηση. Γιατί σε κανένα από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σε μία κρίσιμη στιγμή αυτής της διετίας, δεν έδειξε ότι έχει την παραμικρή θέληση να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα. Είναι κρίμα γιατί καταντά ρητορικό αυτό το εγχείρημα.

Το δεύτερο είναι ότι σήμερα ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του σε μία καλή μέρα, θα έλεγα σχετικά εύκολη, και βρήκε αφορμή να κάνει μία ολόκληρη τοποθέτηση γύρω από τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι πολλές φορές αυτά που λέει κονταροχτυπιούνται με την πραγματικότητα. Η πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας γίνεται πολλές φορές, κάθε τόσο, και μάλιστα με διαγγέλματα. Και κάθε φορά παραφυλάει μία διάψευση. Και απορώ με όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή. Από που συνάγεται ότι τελείωσε αυτή η περιπέτεια;

Η πρόβλεψη για τον τουρισμό, παρά τη διευκόλυνση που μπορεί να δώσει το πιστοποιητικό, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας για να υποδεχτούμε το τουριστικό ρεύμα. Τα προβλήματα είναι κραυγαλέα: Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προβλέπεται καθίζηση. Και ασφαλώς πάλι παραφυλάει μία διάψευση για τον Πρωθυπουργό.

Ακούμε για πολλοστή φορά την ενίσχυση του ΕΣΥ και το ότι στάθηκε η κυβέρνηση δυνατή απέναντί του. Εδώ πλέον τα φαινόμενα κουραστήκαμε να τα λέμε. Είναι τόσο καθημερινές οι δυσκολίες, τόσο βίαιη η πραγματικότητα, τόσο αδύναμο το ΕΣΥ, που δεν ενισχύθηκε καθόλου αυτά τα δύο χρόνια σε τίποτα. Ούτε ουσιαστικά σε προσωπικό, ούτε σε υποδομές, ούτε στις αναρίθμητες ΜΕΘ που κάθε φορά «πολλαπλασιάζονται» ενώ στην ουσία είναι πολύ λιγότερες. Και απορώ: Πώς είναι δυνατόν με αυτά που ζει κάθε μέρα ο κάθε ένας που προσβάλλεται από τον ιό στο Εθνικό σύστημα υγείας, να έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός και να μιλάει για την τεράστια ενίσχυση και ανάπτυξη του ΕΣΥ; Είναι μία τρίτη διάψευση.

Και υπάρχει και μία επιτυχία – υπερβολή: το ταμείο Ανασυγκρότησης ήρθε σαν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ήρθε με πρωτοβουλία προφανώς της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Δεν είδαμε σε καμία φάση να υπάρχει οποιαδήποτε δική μας πρωτοβουλία ή συμμετοχή, και ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτοι οι πόροι αλλά δεν μπορεί να λογαριάζεται με τέτοια οίηση στις επιτυχίες της Κυβέρνησης.

Σήμερα λοιπόν, πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια να εμφανιστούν άτρωτοι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, είναι μία προσπάθεια που συνήθως καταλήγει μπούμερανγκ στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα. Γιατί η ιστορία εκδικείται την υπερβολή. Είχε σήμερα και έχει αρκετά επιχειρήματα να ενισχύσει μία θετική πρωτοβουλία που πάρθηκε – και με τη συμμετοχή του – για το θέμα του πιστοποιητικού και να γίνει συζήτηση πάνω στη συγκεκριμένη βάση, όχι να βρει αφορμή εδώ για να εμφανίσει ξαφνικά το άτρωτο, το μεγάλο, το εθνικό, το συναινετικό που δεν υπάρχει, και όλα αυτά τα υπερβολικά που ακούσαμε προηγούμενα.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την κυβέρνηση και σε αυτό τον Πρωθυπουργό, η στάση του Κινήματος Αλλαγής είναι κρυστάλλινη. Λέει με παρρησία «ναι» στα λίγα θετικά και λέει με δυνατή φωνή «όχι» στα πολλά αρνητικά.

Δεν είμαστε στην εποχή του μαύρου και του άσπρου. Πρέπει κάθε πράξη να χρωματίζεται αναλόγως του ποιον υπηρετεί και προς τα πού κατατείνει. Και αν αυτή τελικά είναι προς το συμφέρον της χώρας ή όχι. Το «ναι» στην καλή οργάνωση του εμβολιασμού που τώρα γίνεται, το λέμε. Το «ναι» στο πιστοποιητικό που έφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το λέμε. Είναι μία θετική πράξη, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες της.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.