Ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι & βρίσκουν «τρύπες» των… 300 €

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Το Airbnb έχει εκτοξεύσει τις τιμές και οι ενοικιαστές… τραβούν τα μαλλιά τους

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο Γενικός Γραμματέας Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Πετράκης, μεγάλη ευθύνη φέρει το Airbnb: «βέβαια ναι μεν η πλατφόρμα του Airbnb έχει μειώσει τα ενοικιαστήρια στα σπίτια, όμως να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχει ανοικοδόμηση, δηλαδή δε χτίζονται καινούρια σπίτια».

Ο κ. Πετράκης τονίζει ότι η πλατφόρμα πέραν του ότι έχει μειώσει τα σπίτια προς μόνιμη ενοικίαση, έχει εκτοξεύσει και τις τιμές: «Γονείς και παιδιά ψάχνουν σπίτια κυρίως στο κέντρο ή σε περιοχές γύρω από το κέντρο. Ψάχνουν γκαρσονιέρες και διαμερίσματα σε δρόμους που οδηγούν προς τα Πανεπιστήμια, όπως π.χ. στην 62 Μαρτύρων ή το Γιόφυρο. Όμως οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Για παράδειγμα, στο κέντρο τα 20 με 30 τ.μ. ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα νοικιάσει έως 300 €. Αυτή η κατάσταση, δηλαδή, έχει κάνει την εκμετάλλευση να “ξεφυτρώσει”. Όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, οι τιμές μειώνονται. Δηλαδή τα ίδια τετραγωνικά μισθώνονται για 230 – 250 €».

Η συγκατοίκηση… τους βγαίνει πιο φτηνά

Πρόκειται για ένα γεγονός που επισημαίνει και ο κ. Κωνσταντίνος Πετράκης:

«Αυτή είναι η τελευταία κατηγορία ενοικιαστών που μπορούμε να διακρίνουμε. Πλέον επιλέγουν να μείνουν δύο ή τρία άτομα μαζί σε 3άρια και 4άρια τα οποία οι σπιτονοικοκύρηδες τα δίνουν για 400 με 500 ευρώ. Έτσι, πέφτει το μηνιαίο κόστος για τον καθένα. Φυσικά έχει μεγάλη διαφορά να πληρώνει μία οικογένεια 250 ευρώ για μία γκαρσονιέρα από το να δίνει 200 ευρώ και ο φοιτητής να συγκατοικεί. Αυτή η επιλογή είναι μία καλή λύση».

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης αναφέρει ότι πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να κάνουν και τους δύο τρόπους μίσθωσης, δηλαδή να νοικιάζουν για εννέα μήνες το σπίτι τους, για παράδειγμα σε αναπληρωτές καθηγητές, και τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες να το βάζουν στην πλατφόρμα του Airbnb.

«Πάντως, κατά τη γνώμη μου», λέει ο κ. Πετράκης, «το Airbnb δεν έχει αποδειχθεί, δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι μία κερδοφόρα διαδικασία και επιχείρηση. Υπάρχουν δυσαρεστημένοι ιδιοκτήτες σπιτιών που βλέπουν τα πρώτα σύννεφα και φεύγουν από την πλατφόρμα. Διότι, μην ξεχνάμε, ότι οι φόροι και οι προμήθειες που πρέπει να πληρώσουν είναι πολλά χρήματα».

Τσακωμοί για ένα σπίτι

Φαινόμενο, όμως, αποτελεί το ότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές έχουν τεταμένα νεύρα στην προσπάθειά τους να βρουν σπίτι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που λογομαχούν για την γκαρσονιέρα που δεν κατάφεραν να νοικιάσουν: «Πολλές φορές χρησιμοποιούν ύβρεις προς τους μεσίτες γιατί οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν τελευταία στιγμή να νοικιάσουν το διαμέρισμα σε άλλον».

Και φυσικά όλα αυτά είναι στο… παιχνίδι όταν φοιτητές, οικογένειες, γονείς δεν μπορούν να βρουν σπίτι και καταλήγουν να περιφέρονται με τις ώρες στους δρόμους για λίγα τετραγωνικά.

πηγη:www.neakriti.gr

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.