Χ. Θεοχάρης στο ΡΛ: Ίσως και συντηρητικές οι εκτιμήσεις για χρεοκοπία πάνω από των μισών ξενοδοχείων της χώρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Mε τον τουριστικό κλάδο να ζει πρωτοφανείς μέρες και μεγάλη αβεβαιότητα τόσο για τη φετινή σεζόν όσο και τα επόμενα χρόνια ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, για την κρίση και όσα σχεδιάζονται στο τουριστικό τοπίο της χώρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας  του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), που παρουσιάστηκαν χθες,  όπου φάνηκε πως μεταξύ των ξενοδόχων συνεχούς λειτουργίας το 65% δηλώνει πως η χρεοκοπία της επιχείρησής τους είναι πιθανή ή πολύ πιθανή και το ποσοστό σε ξενοδόχους εποχικής λειτουργίας φτάνει στο 51,8%, ενδέχεται να αποτυπώνουν με συντηρητικό τρόπο την κατάσταση, τόνισε ο Υπουργός. Κι αυτό με δεδομένο πως κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα ολοκληρωθεί η πανδημία άρα είναι δεδομένο πως κάθε αντίστοιχη μελλοντική έρευνα θα καταγράφει και χειρότερα νούμερα, κάτι το οποίο φαίνεται όπως είπε και από τις δύο προηγούμενες έρευνες του ΞΕΕ που αποτύπωναν καλύτερα νούμερα.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως ανεξάρτητα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα, είτε με τα μέτρα στήριξης που αποφασίζονται, είτε με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο τουρισμός στη χώρα επηρεάζεται πλήρως από την ανάλογη κατάσταση που επικρατεί στις χώρες του εξωτερικού, και τα διεθνή περιοριστικά μέτρα, και έτσι δεν υπάρχουν πολλά σταθερά δεδομένα για να γίνουν εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η τουριστικός κλάδος, με το βάρος του Υπουργείου σε αυτή τη φάση να είναι στη μείωση της «χασούρας» που παρατηρείται στα ξενοδοχεία και τη στήριξη των εργαζομένων και συναφών με τον τουρισμό επαγγελματιών.

Σήμερα όπως είπε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την χορήγηση «κουπονιού» στους επισκέπτες που έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους για φέτος, αντί για επιστροφή χρημάτων, με δυνατότητα εξαργύρωσης μέσα σε 18 μήνες.

Ο Υπουργός κάλεσε τους ξενοδόχους να δώσουν μεγαλύτερης αξίας κουπόνια στους πελάτες τους που έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις, ώστε να τους κρατήσουν ικανοποιημένους, και τελικά τα κουπόνια αυτά να αποτελέσουν τη μαγιά για την εκκίνηση του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα βασίζεται σε τέσσερις άξονες, στον καθένα από τους οποίους έχει ξεκινήσει η επεξεργασία διαφορετικών μέτρων.

Ο πρώτος άξονας αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση του «ανοίγματος» της χώρας ώστε να αρχίσουν ξανά οι επισκέψεις.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την διατήρηση της φήμης και αξιοπιστίας του τουρισμού στην Ελλάδα μέσω πρωτοκόλλων διαχείρισης κορονοϊού στα ξενοδοχεία, ενισχυμένους κανόνες υγιεινής κλπ, ώστε τα ξενοδοχεία να είναι έτοιμα να διαχειριστούν το οτιδήποτε προκύψει, είτε πρόκειται για μεγάλες μονάδες, η μικρά ξενοδοχεία σε απομακρυσμένα νησιά.

Ο τρίτος άξονας αφορά την ανάδειξη αυτής της αξιοπιστίας με στοχευμένες δράσεις σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη αναγνωρίσει την επιτυχή αντιμετώπιση της Ελλάδας στην πανδημία.

Ο τέταρτος άξονας αφορά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της επόμενης μέρας στον τουριστικό κλάδο, και εκεί στο τραπέζι θα μπουν όλα τα πιθανά μέτρα ενίσχυσης, όπως μειώσεις ΦΠΑ, τέλων διανυκτερεύσεων, αεροδρομίων κλπ.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης πως με δεδομένη τη φετινή μειωμένη απορρόφηση εργαζομένων λόγω της μειωμένης κίνησης αλλά και πολλών ξενοδοχείων που δεν πρόκειται να ανοίξουν, έχουν ήδη ληφθεί μια σειρά μέτρων στήριξης των εποχικά εργαζομένων, οι οποίοι έχουν λάβει για δύο μήνες περισσότερους το επίδομα ΟΑΕΔ, ενώ θα ληφθούν μέτρα και για την επόμενη τουριστική σεζόν ώστε να γίνει πιο εύκολη η απορρόφηση τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Θεοχάρης τέλος τόνισε πως η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα θα κριθεί από τις επιστημονικές αρχές της χώρας που με συνειδητή απόφαση του πρωθυπουργό και όλης της κυβέρνησης έχουν αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας, και αυτοί είναι τελικά που θα κρίνουν όλες τις επόμενες κινήσεις.

Πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.