ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 14 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ανακοίνωση Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής

Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης τελικά, μόλις 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και μόνο οι μισοί εξ όσων (υποτίθεται) σχεδίαζε το υπουργείο Εργασίας.

Εν μέσω πανδημίας αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε όλους όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Πριν 3 εβδομάδες είχε ανακοινώσει 1,7 εκ. εργαζομένους-δικαιούχους της ενίσχυσης των 800 ευρώ (από 2,6 εκ. απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα) και, τελικά, θα λάβουν το επίδομα λιγότεροι από 850.000 δικαιούχοι. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο εμπαιγμός αποδεικνύεται σκληρός!

Είχαμε εξ αρχής επισημάνει την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τους ανέργους (καθώς μόλις το 13% λαμβάνει το πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ), κυρίως δε για τους 470.000 μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε τα 200 ευρώ της ενίσχυσης. Γι’ αυτό και καλωσορίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το επίδομα των 400 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η μικρή ενίσχυση αφορά μόλις 155.000 άτομα, δηλαδή 1 στους 3 μακροχρόνια ανέργους.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικοί τομέα παραμένουν αβοήθητοι. Είναι οι ευκαιριακά απασχολούμενοι, εκείνοι που η εταιρεία δεν υπέβαλλε δήλωση, όσοι έχασαν τη εργασία τους και το σύστημα «Εργάνη» τους πετάει έξω λόγω μιας παροδικής απασχόλησης σε άλλη επιχείρηση εκτός των επιλεγμένων ΚΑΔ, οι απασχολούμενοι με «γκρίζες» σχέσεις εργασίας κ.α.

Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας

-Να επανεξετάσει τους ΚΑΔ και να εντάξει στα μέτρα όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά από την πανδημία.

-Να δώσει την ευχέρεια στους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση να καταθέσουν αυτόνομη αίτηση οικονομικής στήριξης (με βάσει τους ΚΑΔ δραστηριοποίησης της επιχείρησης) ανεξαρτήτως της στάσης (δήλωσης) των επιχειρήσεων που εργάζονται (γραφειοκρατία, απροθυμία δήλωσης των συμβάσεων σε αναστολή κ.λπ.) και να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση.

-Κυρίως δε, πρέπει να επεκταθεί η «ομπρέλα» προστασίας στο σύνολο των μισθωτών, ανεξαρτήτως (ψευδών) συμβάσεων και μορφών εργασίας, να καλυφτούν ΟΛΟΙ όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, οι οικοδόμοι κ.α. Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα γενναίο σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Οι οποίοι επρόκειτο να αρχίσουν την απασχόλησή τους από τις αρχές Απριλίου (ή και νωρίτερα) και δεν προβλέπεται να αναλάβουν σύντομα εργασία.

Παράλληλα, επιμένουμε στη ΑΜΕΣΗ ανάγκη απόσυρσης του άρθρου 9 της ΠΝΠ με την οποία δίνεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας σε (πρόσκαιρες) συμβάσεις ολίγων ημερών την εβδομάδα ή ολίγων ωρών την ημέρα. Πίσω από αυτό το αντεργατικό τρικ, το κόστος του lockdown, από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις, μεταφέρεται στις οικογένειες των εργαζομένων.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΤΟ ΕΣΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Οι απέναντι» με τους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Μαρία Γεωργίου.

1. Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη για μια συνολική αναγέννηση με πρόσβαση για όλους τους πολίτες

Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην αναγνωρίζει ότι το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο απέναντι στον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το μεγάλο όπλο έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία από τις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ με διαχρονική, ιστορική αξία. Καλωσορίζω τον Πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία στην αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ με πολλές δεκαετίες καθυστέρηση. Θυμάμαι εποχές σε προεκλογικές εκστρατείες της Νέας Δημοκρατίας, που το σύνθημά τους ήταν ότι τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ θα γίνουν χοιροστάσια. Στην πράξη το εγκατέλειψαν χωρίς προσλήψεις, με δυσθεώρητα χρέη, 6,9 δις ευρώ το 2009. Τώρα έχουμε πλεόνασμα δηλώσεων για το ΕΣΥ αλλά έλλειμμα πράξεων από την κυβέρνηση. Το λέω γιατί εδώ και ένα μήνα φωνάζουμε και τρεις φορές καταθέσαμε σχετική τροπολογία για τους νοσηλευτές του ΕΣΥ να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως οι συνάδελφοι τους του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να αρθεί η αδικία. Ο Πρωθυπουργός το αρνείται, μιλάει για τα πάντα, εκτός από αυτό. Το ΕΣΥ δεν χρειάζεται λόγια που γίνονται μόνο για το χειροκρότημα, μόνο για τα μπαλκόνια αλλά έργο. Εμείς θα είμαστε εδώ θα το παρακολουθούμε και θα το ελέγχουμε. Ήμασταν οι τελευταίοι που κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ, που πληρώσαμε τα χρέη του, έχω προσωπική εμπειρία από το χώρο. Οι τελευταίες πραγματικές προσλήψεις έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Στο ΕΣΥ επί ΣΥΡΙΖΑ ακούγαμε συνεχώς για χιλιάδες προσλήψεις που ήταν μόνο στα λόγια και δεν έγιναν ποτέ. Στην πράξη ακολούθησαν την πεπατημένη της ΝΔ, έκλειναν το μάτι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τους άνοιγαν την όρεξη να τεμαχίζουν το ΕΣΥ. Τώρα λοιπόν που όλοι έρχονται στα λόγια μας θα δούμε πόσο θα έλθουν κοντά και στις πράξεις μας για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη για μια συνολική αναγέννηση με πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Με στελέχωση, χρηματοδότηση, τεχνολογικό εξοπλισμό. Με ειδικό σχεδιασμό για τις απομακρυσμένες, νησιώτικες περιοχές και για τους χρόνια πάσχοντες, με έμφαση στην πρόληψη και σε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.

2. Δίνουν 400 ευρώ σε κάθε μακροχρόνια άνεργο και 480 ευρώ ανά άτομο στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για την «εξ’ αποστάσεως κατάρτιση» 180.000 επιστημόνων.

Για τους μακροχρόνια άνεργους εδώ και ένα μήνα φωνάζουμε ότι είναι χιλιάδες άνθρωποι ακάλυπτοι και μόνοι τους αβοήθητοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μέσα στην κρίση. Χαίρομαι που έστω με καθυστέρηση ανταποκρίνεται και καλύπτει τους μακροχρόνια ανέργους. Βέβαια δίνει 400 ευρώ σε κάθε μακροχρόνια άνεργο και 480 ευρώ ανά άτομο στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για διαμεσολάβηση . Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εξακολουθούν να υπάρχουν άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομά, εργαζόμενοι στον τουρισμό με ελαστικές μορφές εργασίας ,συνταξιούχοι, που δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σύνταξή τους και όλοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης. Έχουμε κάνει 150 παρεμβάσεις όλο αυτό το μήνα με προτεραιότητα βέβαια την προστασία της ανθρώπινης ζωής ,αλλά εντοπίζοντας αυτές τις εξαιρέσεις και τις αδικίες ώστε να μην μείνει κανένας άνθρωπος μόνος του και αβοήθητος αυτές στις δύσκολες ώρες.

3. Εκκλησία και Πολιτεία να κάνουν ό,τι απαιτείται για να μην ξαναεμφανιστούν τα μεμονωμένα φαινόμενα που είδαμε σε εκκλησίες.

Τα φαινόμενα που είδαμε σε εκκλησίες μέχρι τώρα είναι μεμονωμένα. Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε μία καθαρή θέση. Κανένας, ούτε η εκκλησία δεν εξαιρείται από τα μέτρα και τις αποφάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή την ιδιαίτερη για την ορθοδοξία μας εβδομάδα αλλά και κρίσιμη για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυξημένη προσοχή. Η εκκλησία έχει την δική της ευθύνη τούτη την ώρα να περιορίσει τα μεμονωμένα φαινόμενα και να μην επιτρέψει να ξαναεμφανιστούν, αλλά και η Πολιτεία να είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί. Είναι κρίσιμο να μην χαλαρώσουμε. Είναι κρίμα να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε όλοι μαζί όλες αυτές τις εβδομάδες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ IONIAN TV (ΣΗΜΕΡΑ 14/04 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει σήμερα, Τρίτη 14 Απριλίου, συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ionian TV στις 20:00 με τον Τάσο Θεοδόση.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ!

Σχόλιο Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Για άλλη μια φορά, ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης προκαλεί το κοινό αίσθημα και εκθέτει την κυβέρνηση. Αφού μας είπε ότι θα ήταν «περιττή» η οικονομική ενίσχυση σε μια περίοδο που μετράμε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και η εργασιακή ανασφάλεια μεγαλώνει, συνέχισε απτόητος «βαπτίζοντας» λίγο-πολύ τους μακροχρόνια άνεργους αδήλωτους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους.

Αν ο κ. υπουργός έχει στοιχεία ότι απασχολούνται κάπου παράνομα οι 300.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, που ακόμη και μετά τις εξαγγελίες δεν δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα. Γιατί αυτό σημαίνει ότι με την ανοχή του ίδιου, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και αφήνουν ανεξέλεγκτη πλήρως την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εργασιακή ζούγκλα.

Ο υπουργός Εργασίας οφείλει να απαντήσει.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός τουρισμός μέσα στην κρίση. Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κρίση της πανδημίας πλήττει ιδιαίτερα τον Τουρισμό. Με επιπτώσεις στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται ένα ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, με αξιοποίηση του διεθνούς brand του και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του.
Σχέδιο που συνδέεται με τους άλλους κλάδους της οικονομίας, που έχουν άμεση σχέση με τον Τουρισμό. (πχ την πρωτογενή παραγωγή, τρόφιμα, μεταφορές, κατασκευές κ.λ.π).

Σχέδιο με άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Κεντρικό ζήτημα είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ και υγειονομικά , για τους ξένους επισκέπτες και μπορούμε. Οι δηλώσεις της κας Φον ντερ Λάιεν, που αποθαρρύνουν τον τουρισμό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι τουλάχιστον άστοχες. Αυτό που οφείλει να κάνει η Ε.Ε είναι να δημιουργήσει Κοινό Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις.

Στο Ειδικό Σχέδιο προτείνουμε να περιληφθούν:

1. Μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όπως:
Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και αναστολή πληρωμής οφειλών.
Μείωση ΦΠΑ για δυο χρόνια στην εστίαση και στη διαμονή στο 6% και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%.

Κατάργηση για δυο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Τόνωση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση με κρατικές εγγυήσεις για δάνεια.

2. Επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων από το κράτος, ως κίνητρο για το άνοιγμα ξενοδοχείων. Με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, χωρίς όρια ενσήμων, στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά.

3. Ενοποίηση και μεγάλη διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, για την στήριξη των μικρότερων τουριστικών επιχειρήσεων.

4. Στοχευμένη καμπάνια προβολής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους φορείς του χώρου.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.