Χωρίς μάσκες, με κενά και ανησυχία στους εκπαιδευτικούς της Ιεράπετρας ξεκινά η νέα σχολική χρονιά


0
(0)

Mια νέα σχολική χρονιά πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες είναι έτοιμη να ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, που μαζί με γνωστά και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της εκπαίδευσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πανδημία του κορωνοϊού με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις συνήθειές τους και να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον.

Οι αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου σχετικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία που έχει γίνει ως τώρα ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της χρονιάς, είναι δεδομένες και πολλές και σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος και η ταμίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη», Γιάννης Πασπαράκης και Κυριακή Κουρούπη αντίστοιχα, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου, Μανώλης Διαλυνάς, έδωσαν την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία του Λασιθίου και το πως αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια την έναρξη της σεζόν.

Ο κ. Πασπαράκης, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Σύλλογο, τόνισε πως η φετινή χρονιά ξεκινά με καθόλου καλούς οιωνούς, αφού ο σχεδιασμός που έχει γίνει από πλευράς Υπουργείου στην πραγματικότητα είναι πολύ χαλαρός χωρίς να εξασφαλίζει ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειες ούτε και εκπαίδευσης για τους μαθητές.

Κάτι που γίνεται φανερό όπως είπε, από την απόφαση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, αντί να μειωθεί όπως γίνεται σε άλλες χώρες και παράλληλα με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σε όλο το νομό Λασιθίου σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας λείπουν αυτή τη στιγμή πάνω από 100 εκπαιδευτικοί κάτι που σημαίνει πως από την ερχόμενη Τρίτη, πρώτη μέρα μαθημάτων, 31 τμήματα σε όλο το νομό θα είναι χωρίς δάσκαλο.

Προβλήματα υπάρχουν και στον αριθμό των καθαριστριών στα σχολεία, των οποίων ο ρόλος φέτος θα είναι καθοριστικός στην ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Στην Ιεράπετρα όπως λέει ο κ. Πασπαράκης ο αριθμός που έχει εγκριθεί και με ωράριο 6,5 ωρών εργασίας, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας σε όλες τις αίθουσες του Δήμου.

Από την πλευρά της η ταμίας του Συλλόγου και νηπιαγωγός κα. Κουρούπη, τόνισε πως η χρονιά ξεκινά χωρίς να υπάρχουν πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με την εφαρμογή μιας μεγάλης λίστας μέτρων που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο, κάτι που είναι αναμενόμενο να προκαλέσει προβλήματα.

Το σίγουρο όπως είπε είναι πως τα παιδιά από ηλικίας 4 ετών και πάνω είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκα, αντίθετα με διάφορες φήμες που διαδίδονται, οδηγία για την οποία τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να απαξιωθεί γρήγορα από τους μαθητές η χρησιμότητα της μάσκας και έτσι να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης της.

Όπως τονίστηκε, οι μάσκες τις οποίες το Υπουργείο έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει στα σχολεία και τους μαθητές, ακόμα δεν έχουν φτάσει στις αίθουσες, όμως οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι σε κάθε περίπτωση να τηρήσουν την οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Διαλυνάς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου, με παρέμβασή του η οποία κινήθηκε σε παρόμοιο κλίμα τόνισε πως αυτή τη στιγμή επικρατεί αναβρασμός στον εκπαιδευτικό κόσμο για τις ασαφείς συνθήκες μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά, τονίζοντας παράλληλα πως ο φόβος του κορωνοϊού είναι μεγάλος στην εκπαιδευτική κοινότητα, αφού δάσκαλοι και καθηγητές στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από τους μαθητές σε περίπτωση κρούσματος.

Παράλληλα υπογράμμισε πως ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι πως δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός αντιμετώπισης σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος εντός σχολικής μονάδας κάτι που εντείνει τις ανησυχίες όλων.

Κοινή άποψη όλων ήταν πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου πέρα από τα κενά που έχει είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο σύνολό του, όμως όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν καθήκον να βάλουν τα δυνατά τους και με χαμόγελο και αισιοδοξία να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν ώστε οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μαθημάτων και παράλληλα να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλείς χώροι για όλους.

Ακούστε αναλυτικά όλη τη συζήτηση:(εδώ)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.