Χωρίς αποτέλεσμα οι ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη για την υποβάθμιση της Νήσου Χρυσής

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 15 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Τη σύνοψη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση πορίσματος για την προστασία της Νήσου Χρυσής το 2017 και συνεχιζόμενη εμπλοκή και έπειτα, έκανε σήμερα γνωστή ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζοντας το συμπέρασμα πως παρά τις συστάσεις οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς δεν συμμορφώνονται ώστε να σταματήσουν την υποβάθμιση της Νήσου Χρυσής.

Ακολουθεί το κείμενο της σύνοψης, διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα του 2017 και ΕΔΩ τα έγγραφα με τις επόμενες συστάσεις του Συνηγόρου προς κάθε αρμόδια υπηρεσία

«Ομάδα πολιτών ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου για την πλημμελή προστασία και τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις που προξενούν διαρκή υποβάθμιση της πολλαπλώς προστατευόμενης Νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) του Δήμου Ιεράπετρας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ζήτησε ενημέρωση από το σύνολο των συναρμόδιων Υπηρεσιών και ενέργειες επί του θέματος. Διαπιστώνοντας περιβαλλοντική υποβάθμιση της νήσου Χρυσής και παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες, κατά παράβαση του ειδικότερου θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, εξέδωσε πόρισμα, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της νήσου.

Το πόρισμα που έστειλε στα αρμόδια υπουργεία, η Ανεξάρτητη Αρχή, επισήμανε την αναποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, την αδυναμία επίσπευσης των διοικητικών διαδικασιών, την εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών, καθώς και τα επιμέρους οικονομικά συμφέροντα που δυσχεραίνουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής και υλοποιήσιμης λύσης (https://www.synigoros.gr/?i=quality-of-life.el.epemvaseis_oikosysthmata.450037)

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σύσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνέχεια του πορίσματος και των εγγράφων που είχαν αποσταλεί μετά από αυτό.

Τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι Υπηρεσίες και έγινε συζήτηση καταγράφηκαν σε έγγραφο της Αρχής. Συνοπτικά, διερευνήθηκε η επισκεψιμότητα της νήσου Χρυσής, ο παράνομος προβλήτας, οι παράνομα εγκατεστημένες δραστηριότητες, η αστυνόμευση της νήσου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη συνέχισε τη διαμεσολαβητική του παρέμβαση, καθώς έκρινε ότι η ανταπόκριση στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες, δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν παρέχονταν εγγυήσεις ότι η καταστροφή της πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής της Νήσου Χρυσής και των φυσικών της πόρων, που χρήζουν προστασίας (δάσος, αναδασωτέα περιοχή, αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλίες και τοπία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος κ.λπ.) δεν συνεχίζεται ή και επιβαρύνεται περαιτέρω.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το σύνολο των Υπηρεσιών και κυρίως οι τοπικοί δημόσιοι φορείς οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά το πλέγμα της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πλήρες ανάπτυγμά του, και να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρηθεί αειφορικά ο πολλαπλώς προστατευτέος οικότοπος NATURA της νήσου Χρυσής, και να εξασφαλιστεί το δημόσιο συλλογικό συμφέρον.»

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.