«Χτύπημα» στην «καρδιά» δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων
Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)
Μάζευαν χρυσό από όλη την Ελλάδα και το έστελναν στην Τουρκία – Συγκλονίζουν τα περιστατικά: Του έκλεψαν κειμήλιο το οποίο εντοπίστηκε το 2013 σε ενεχυροδανειστήριο του Ηρακλείου – Με μία φωτογραφία στο χέρι αναζητά το κειμήλιο της οικογένειάς του
Ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, ένας Τούρκος αρμενικής καταγωγής, ο Σύρος σύνδεσμος με τα «παζάρια» της Κωνσταντινούπολης, ένας αστυνομικός, ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και όπλων.
Επίσης 89 ακόμη κατηγορούμενοι συνθέτουν τις δύο μεγάλες οργανώσεις που άρπαζαν κλεμμένα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο και αφού τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τα «έσπρωχναν» στην αγορά της Τουρκίας αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Ο χρυσός που διακινούσαν προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος άγγιζε τα 400.000 ευρώ ημερησίως, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί σε αυτή την φάση με ακρίβεια το συνολικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής του οποίου ενεχυροδανειστήρια υπάρχουν και στην Κρήτη φαίνεται ότι προσέφερε την νομιμοφανή κάλυψη στο κύκλωμα. Μάλιστα με φόντο την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια η κίνηση σε τέτοια καταστήματα ήταν πρωτοφανής, όπως μαρτυρούν άνθρωποι που έτυχε να ζουν ή να εργάζονται κοντά σε ενεχυροδανειστήρια.
Όπως στα Χανιά στο κατάστημα με την επωνυμία του γνωστού και τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή που σήμερα παρέμεινε κλειστό λόγω αδείας, όπως γράφει σημείωμα στη τζαμαρία που ενημερώνει ότι θα ανοίξει και πάλι την 1η του Δεκέμβρη.
Το θέμα με την κλεπταποδοχή και τα ενεχυροδανειστήρια πάντως δεν είναι άγνωστο και για την Κρήτη.
Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» μάλιστα σε έρευνά της το Μάρτιο του 2017 είχε φέρει στο φως τις συνέπειες του νόμου περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων που σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες, και την έλλειψη ρευστότητας, μετέτρεψαν γρήγορα την Κρήτη, ειδικά το Ηράκλειο, σε ένα απέραντο Ελντοράντο, με μια αγορά που έμοιαζε επαγγελματική ευκαιρία και χρυσοφόρα μάλιστα, στη σκιά όμως πληθώρας από ανθρώπινα δράματα που οδηγούσαν στις πόρτες ενεχυροδανειστηρίων ανθρώπους που κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα, αλλά και ανθρώπων που όπως αποδείχθηκε έπεσαν θύματα κλοπών και τα κοσμήματά τους κατέληγαν σε ενεχυροδανειστήρια.
«Χρυσές μπίζνες» στην καρδιά της κρίσης
2009 – 8 ενεχυροδανειστήρια στην πόλη του Ηρακλείου
2011 – 2012 – εκδόθηκαν 111 άδειες στον νομό Ηρακλείου
Με τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που χρειάζονταν να είναι πέρα για πέρα τυπικές, αφού για να βγάλει κάποιος άδεια αρκούσε
Άδειες στο «πιτς φιτίτλι» και με αστυνομική διάταξη
– Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος
– Καθαρό ποινικό μητρώο
– Αίτηση στην Αστυνομία για την έκδοση άδειας λειτουργίας,
Την ώρα μάλιστα που το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που αναγκάζονταν να περάσουν την πόρτα των ενεχυροδανειστηρίων ήταν περιορισμένο.
Μάλιστα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είχε πάρει θέση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι
Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
«Δυστυχώς οι καταγγελίες που φθάνουν σε μας Παγκρήτια , αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Η εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις αυτές είναι τραγική, αφού ουσιαστικά “γδύνουν” τους ανυποψίαστους καταναλωτές ,που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία, και “παζαρεύουν “οικογενειακά κειμήλια μιας ζωής, για λίγα Ευρώ».
Το πάρτι ωστόσο και σε τοπικό επίπεδο όπως όλα δείχνουν είχε στηθεί από το 2012 περίπου, με τον γνωστό δικηγόρο Γιώργο Κοκοσάλη να διευκρινίζει ότι η εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων είναι μια μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας η οποία όμως ήρθε καθυστερημένα αφού ο χρυσός της χώρας έφυγε από την Ελλάδα από το 2013 και μία τριετία τετραετία μετά, στην κορύφωση της περιόδου που τα ενεχυροδανειστήρια είχαν και τον τίτλο των χρυσορυχείων.
Τα δράματα πολιτών πάντως δεν έχουν τέλος, όπως στην περίπτωση ηρακλειώτη ο οποίος έπεσε θύμα κλοπής στο σπίτι του και έβαλε ως στόχο της ζωής του να βρει τον σταυρό της γιαγιάς του που ήταν για εκείνον οικογενειακό κειμήλιο.
Ένα μεγάλο μέρος των όσων του είχαν αφαιρέσει βρέθηκε το Δεκέμβριο του 2012 σε ενεχυροδανειστήριο του Ηρακλείου σε υπόθεση που είχαν εξιχνιαστεί 24 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών από σπίτια στην πόλη και είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος δύο ανδρών και μίας γυναίκας που με διώξεις για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ο σταυρός και κάποια άλλα χρυσαφικά του δεν βρέθηκαν ποτέ, ωστόσο ο ίδιος με τη φωτογραφία στο χέρι μέχρι και σήμερα ψάχνει να βρει το κειμήλιο της οικογένειάς του, εικάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι εφόσον σε αυτό το κατάστημα είχε εντοπιστεί μεγάλο μέρος από τα χρυσαφικά του, εκεί είχε καταλήξει και ο σταυρός.
πηγη:www.neakriti.gr