Χταπόδι με κρασί


0
(0)

Συστατικά

  • 1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό

Για τη μαρινάδα

  • 400 γρ. κρασί κόκκινο
  • 200 γρ. μηλόξιδο
  • 1 πιπεριά τσίλι

Για το χταπόδι

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 20 ντοματίνια, + μερικά έξτρα για το σερβίρισμα
  • φάβα, για το σερβίρισμα
  • φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ο Αρχίλοχος από την Πάρο έλεγε πως το κρασί της Νάξου θύμιζε το νέκταρ που έπιναν οι θεοί του Ολύμπου… Αμόλυντη και αυτάρκης, η αξιώτικη φύση καταφέρνει να εφοδιάζει την τοπική κουζίνα (και όχι μόνο!) με μοναδικές πρώτες ύλες, γεμάτες γεύση και άρωμα, οι οποίες δίνουν έμπνευση για απολαυστικές συνταγές, που μπορούν να κερδίσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Μία από αυτές επιστρατεύουμε για να κάνουμε και το συγκεκριμένο πιάτο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την αξιώτικη κουζίνα, αλλά γενικά για την κυκλαδίτικη γαστρονομία, η φήμη της οποίας έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της Γης. Πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Β6 και Β12, σίδηρο, φώσφορο και πρωτεΐνες), μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή να αποτελέσει έναν πρώτης τάξης καλοκαιρινό μεζέ.

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια του χταποδιού, καθαρίζουμε το πάνω μέρος του και το κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ.
  • Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα αναμειγνύοντας το κρασί, το μηλόξιδο και την καυτερή πιπεριά, καθαρισμένη από τα σπόρια της.
  • Αφήνουμε το χταπόδι εκεί μέσα για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι και την πιπεριά από τη μαρινάδα.
  • Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, την οποία κλείνουμε καλά με το καπάκι της και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι, ούτε νερό.
  • Αποσύρουμε το χταπόδι από τη φωτιά όταν δούμε ότι τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι.
  • Το σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί και το μέλι.
  • Μόλις μειωθεί το κρασί και αρχίσει να γλασάρει η σάλτσα, προσθέτουμε τα ντοματίνια (κομμένα στη μέση) και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  • Κλείνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη φάβα, τα ντοματίνια και  το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Tip

Η μαρινάδα αποτελεί βασικό βήμα της συγκεκριμένης συνταγής, αφού κατά τη διάρκειά της το χταπόδι μας θα κερδίσει σε γεύση και άρωμα.

akispetretzikis.com

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *