Χρεοκοπία Τhomas CooK: Σωσίβιο μετά το «ναυάγιο» – Το τρίπτυχο των μέτρων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Βάλσαμο για τις πληγές της πτώχευσης

Ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία.

Σχέδιο στοχευμένης υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν μέσω της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης…

Αυτό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι το βασικό τρίπτυχο των μέτρων άμεσης ισχύος που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικών επιπτώσεων από την οικονομική κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού της Thomas Cook, την ώρα που σε επίπεδο Κρήτης η αγωνία τουριστικών παραγόντων, εργαζομένων του τουρισμού, πολιτικών και τοπικών φορέων καλά κρατεί…

Ο προβληματισμός και η αγωνία συνέθεσαν το κλίμα κατά την ευρεία σαββατιάτικη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας οι τοπικοί φορείς “χαιρέτισαν” μεν την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης, τόνισαν δε πως χρειάζεται μια ακόμα μεγαλύτερη κυβερνητική “χείρα βοηθείας”, μιας και η έκταση και το βάθος των παρενεργειών που θα υπάρξουν στην Κρήτη από την πτώχευση της Thomas Cook δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί…

«Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού έχουμε εγκύψει πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook δίνοντας λύσεις.

Βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προς επιχειρηματίες και εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενώ απαρίθμησε αναλυτικά τα μέτρα «άμεσης ισχύος» που προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Πώς διαμορφώνεται η δέσμη των πρώτων μέτρων στήριξης;

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας, προκειμένου οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επιπλέον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα, το υπουργείο Εργασίας θα μειώσει τα αναγκαία ένσημα για την καταβολή επιδόματος ανεργίας από τα 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα.

Επίσης, αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook.

Ακόμη, εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019.

Επίσης, εξετάζεται ο τρόπος προτεραιοποίησης των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλει αυτές οι επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Τέλος, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook. Μάλιστα, μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Αγωνιούν οι επιχειρηματίες του νησιού

Εμφανής είναι, την ίδια ώρα, η αγωνία των επιχειρηματιών της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook, και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα προχθές Σάββατο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Δημήτρης Διβόλης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης και εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων.

Με τη συμμετοχή, σε πολιτικό επίπεδο, του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του ευρωβουλευτή κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, των βουλευτών της Ν.Δ. κ. Μάξιμου Σενετάκη, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Ηγουμενίδη και του ΜέΡΑ25 κ. Γιώργου Λογιάδη, καθώς και εκπροσώπων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Χάρη Μαμουλάκη και κ. Σωκράτη Βαρδάκη, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε προτάσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να θα περιοριστούν οι κλυδωνισμοί στην τοπική τουριστική αγορά.

Όπως επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, θα πρέπει σε πρώτη φάση να καταγραφούν τα τοπικά ξενοδοχεία που έχουν πληγεί και η πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ ή τρόποι για τον συμψηφισμό του σε επόμενες χρήσεις, να υπάρξει μέριμνα για την ένταξη στον ΟΑΕΔ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που θα κλείσουν νωρίτερα, να γίνει μείωση των δημοτικών φόρων και παράταση αποπληρωμής τραπεζικών οφειλών, και να ενισχυθεί η ρευστότητα των συγκεκριμένων ξενοδοχείων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς την επόμενη χρονιά.

«Μας ικανοποιούν εν μέρει αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Έχουμε ακόμα δουλειά όμως, γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας… Η ζημιά στην Κρήτη είναι γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Θα έχουμε όμως και “ντόμινο” προβλημάτων, με ξενοδοχεία να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους και προμηθευτές να μην μπορούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Πρέπει να έχουμε μια ακριβέστερη προσέγγιση στις ζημιές που έχει υποστεί κυρίως η ανατολική Κρήτη, αλλά και να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με τα προηγούμενα χρόνια. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία με Πορτογάλους συναδέλφους ευρωβουλευτές για να κάνουμε μια πρόταση: Πώς θα δημιουργηθεί ένα συνεγγυητικό, ένα ταμείο δηλαδή, που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας σε τέτοιου είδους κρίσεις», τόνισε ο Μανόλης Κεφαλογιάννης.

«Υπάρχουν και μέτρα σε επίπεδο κυβέρνησης, με ενίσχυση και επιδότηση της εργασίας, με φοροελαφρύνσεις στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα μπορούμε να τα δούμε και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως π.χ. το τέλος παρεπιδημούντων και το τέλος καθαριότητας», υπογράμμισε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

«Ο τουρισμός έχει έναν πολλαπλασιαστή επί 6. Αν μας χρωστούν 100 εκατομμύρια, το κόστος που θα υποστεί η κοινωνία είναι 600 εκατομμύρια», τόνισε ο Γιώργος Λογιάδης.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.