Χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο στην Κρήτη – Νέα επιδείνωση από Δευτέρα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Χιόνια στα ορεινά αλλά και σε χαμηλότερο υψόμετρο το Σάββατο στην Κρήτη – Πώς διαμορφώνεται ο καιρός τα Θεοφάνεια – Νέα επιδείνωση από Δευτέρα

Ψυχρή εισβολή, η οποία θα επηρεάσει το νησί μας έρχεται το Σάββατο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο θα είναι οι έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες πέρα από τα ορεινά, φαίνεται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο θα είναι η υγρασία για να προσδιορισθεί το χαμηλότερο υψόμετρο, ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για να δοθεί σαφής ένδειξη υψομέτρου.

Επίσης ο κ. Λέκκας μιλάει για νέα επιδείνωση του καιρού από Δευτέρα, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της γρήγορης ψυχρής εισβολής.

 

Ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάσει την Κρήτη

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η κάθοδος της πολύ ψυχρής αέριας μάζας επηρεάζει από αύριο Σάββατο και την Κρήτη.

Αναμένονται βροχές, από νωρίς το πρωί από τα δυτικά τμήματα του νησιού και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά με αυξημένη όμως την πιθανότητα να κατέλθουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Το πρωί του Σαββάτου το μέσο ύψος χιονόπτωσης προσδιορίζεται κοντά στα 800 μέτρα, ενώ στη συνέχεια κατέρχεται σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο.

Ο πλέον σημαντικότερος παράγοντας που θα συμβάλει στην εμφάνιση του χιονιού καθώς και στην ένταση της χιονόπτωσης σε χαμηλά υψόμετρα του νησιού μας είναι η υγρασία.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις απογευματινές  ώρες του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής  όπου εμφανίζεται, στα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα, και η σημαντικότερη ένταση της χιονόπτωσης.

Οι άνεμοι το πρωί του Σαββάτου θα συνεχίσουν να πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις ενώ από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση του να φθάνει τα 4 – 5 Μποφώρ, τοπικά στα νότια έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο καιρός τα Θεοφάνεια

Την Κυριακή, ημέρα εορτασμού των Θεοφανείων, μόνο τις πρωινές ώρες αναμένονται λίγα φαινόμενα χιονοπτώσεων στα ορεινά αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά σε ολόκληρη την Κρήτη δίνοντας την ευκαιρία του λαμπρού εορτασμού με καλές γενικά καιρικές συνθήκες.

Στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού αναμένονται και πάλι να κάνουν την εμφάνιση τους αυξημένες νεφώσεις και βροχές μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ, στα ανατολικά τμήματα έως και τα 5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις χαμηλότερες τιμές τις πρωινές ώρες που θα είναι κάτω από τους 0°C στα ορεινά, χαμηλές θα είναι και στα πεδινά κοντά τους 4 – 6°C.

Η μέγιστη αναμένεται να φθάσει στους 11 °C και λίγο υψηλότερη στα νότια τμήματα του νησιού. Παρά το τσουχτερό κρύο της ατμόσφαιρας, υψηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στη θάλασσα αφού αυτή την περίοδο διατηρεί τις θερμοκρασίες στου 17 έως και 18°C.

Νέα επιδείνωση τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι μία νέα επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη, με νέα γρήγορη εισβολή πολύ ψυχρής αέριας μάζας η οποία θα προκαλέσει βροχές, χιόνια στα ορεινά ακόμη και σε αρκετά χαμηλότερο υψόμετρο (κυρίως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και μετά), με αισθητή και πάλι πτώση της θερμοκρασίας και ένα βόρειο ψυχρό άνεμο που μέχρι τώρα δεν εμφανίζει, ευτυχώς, ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.