Χιόνια μέχρι και στην παραλία στο Ρέθυμνο


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 8 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Πανέμορφη και με τα χιόνια η πόλη του Ρεθύμνου

Μέχρι την… θάλασσα έφτασαν τα χιόνια στην γραφική πόλη της Κρήτης.

Ο υδράργυρος έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου όταν ένα πάλλευκο «πέπλο» χιονιού σκέπασε ολόκληρη την πόλη.

Μάλιστα το χαλάζι έφτασε μέχρι την παραλία της πόλης καλύπτοντας την άμμο ενώ έφτασε μέχρι και την ακροθαλασσιά όπου χιόνι και θάλασσα «ενώθηκαν» και έγιναν ένα.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα στο νομό Ρεθύμνου πορτοκαλί συναγερμός για χιόνι και παγετό έχει εκδοθεί για την περιφερειακή ενότητα, ενώ έκλεισε το επαρχιακό οδικό δίκτυο Σπηλίου – Γερακαρίου.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

 

Δύσκολη η κατάσταση στο οδικό δίκτυο, συνιστώνται αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο

Τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί, το δυνατόν περισσότεροι δρόμοι, αφού ακόμα και στις παρυφές της πόλης, λίγο μετά τους Αρμένους, ρίχνουν αλάτι στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Αγίας γαλήνης για να μην κοπεί η περιφερειακή ενότητα στα δύο.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στον ΒΟΑΚ από τις Σίσες μέχρι το Φόδελε λόγω παγετού, δύσκολη είναι η προσέγγιση σε Ελεύθερνα και Μυριοκέφαλα και τα πέριξ χωριά και περιοχές, ενώ από το Αρκάδι μέχρι τον ΧΥΤΑ Αμαρίου και στον Αγιοβασιλειώτικο δρόμο από Αρμένους μέχρι Ακούμια υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω της χιονόπτωσης.

Σε ότι αφορά ευρύτερα στο νομό Ρεθύμνου πορτοκαλί συναγερμός για χιόνι και παγετό έχει εκδοθεί για την περιφερειακή ενότητα, ενώ έκλεισε το επαρχιακό οδικό δίκτυο Σπηλίου – Γερακαρίου.

Οδηγίες προς του πολίτες από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τις επόμενες ημέρες αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου -χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι- σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης που εξέδωσε οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών.

Ειδικότερα:

– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν
• Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται αυτά.
• Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Στην περίπτωση πλημμύρας: 

 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση – πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.
  • Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
  • Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά ,καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.
  • Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

 

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα ( πχ γλάστρες σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια)
  • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.
  Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού:
  • Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, με το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Σε περίπτωση αποκλεισμού μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμένουν μέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης, Να ανάβουν την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
  • Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.
  • Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόμους όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.

πηγη:www.neakriti.gr

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.