Χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στη θαυματουργή Αγία Μαρίνα Βόνης


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 16 Ιουλίου 2019 by energinews (admin)

Εκπληρώνουν το τάμα τους και ζητούν την προστασία της

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πλήθος πιστών συρρέει στο ξακουστό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Συγκεκριμένα, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα οι πάγκοι έχουν στηθεί και τα εμπορεύματα έχουν απλωθεί σε όλο το μήκος του δρόμου – από την κεντρική πλατεία του χωριού μέχρι και την εκκλησία. Οι πραμάτειες συμπεριλαμβάνουν τα πάντα: από το φαγητό των προσκυνητών, μέχρι τα καρβουνάκια, το κερί και το λιβάνι…
Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη θαυματουργή γυναικεία μονή της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται 500 μόλις μέτρα από το χωριό Βόνη, ανάμεσα σε μια μεγάλη πεδιάδα με πολλά αμπέλια. Η συγκεκριμένη μονή είναι σύμβολο πίστης στο χριστιανικό Θεό, με την παρουσία των πιστών να είναι ιδιαιτέρως μεγάλη τις ημέρες που διεξάγεται τριήμερο πανηγύρι για τη χάρη της, που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προσέρχονται στο μοναστήρι πεζοί, φέρνοντας σε πέρας το τάμα που έκαναν στην Αγία Μαρίνα.

Η Αγία Μαρίνα θαυματουργός στις ασθένειες μικρών παιδιών

Τη σημασία του θρησκευτικού αυτού γεγονότος ανέδειξε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο επίκουρος καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας κ. Ιωάννης Λίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη, καθώς η Αγία Μαρίνα είναι ιδιαίτερα θαυματουργός στις ασθένειες μικρών παιδιών. Είναι γνωστό ότι πάνε πάρα πολλοί άνθρωποι που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας το παιδί τους. Κατά καιρούς αναφέρθηκαν πάρα πολλές θεραπείες των ασθενειών και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η μονή είναι τόσο αγαπητή όπως και η ίδια η Αγία, η οποία τιμάται με μεγάλη ευλάβεια και σε όλη την Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το μοναστήρι είναι από τα δυο-τρία μεγαλύτερα προσκυνήματα όλης της Ελλάδας. Έρχονται χιλιάδες προσκυνητές, πολλοί αρχιερείς και ουσιαστικά κρατάει μια εβδομάδα όλος ο εορτασμός».
Μάλιστα, στον χώρο υπάρχει δωμάτιο με τα προσωπικά είδη όσων βίωσαν ένα θαύμα με τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας.
Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών. Το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι ήταν στην κατοχή του Τούρκου Χοσρέφ Πασά και υπήρχε εκεί ένα μικρό εκκλησάκι, από το οποίο ανέβλυζε αγίασμα.

Ο Ιωάννης Καπαρουνάκης λέγεται ότι, όταν ήπιε από το νερό αυτό, συνήλθε από την ασθένεια που έπασχε και θέλησε να χτίσει το μοναστήρι για να ευχαριστήσει την Αγία. Ο Χοσρέφ Πασάς δε δεχόταν την ανέγερση του μοναστηριού και τότε η Αγία Μαρίνα τον τιμώρησε και αρρώστησαν τα τρία του παιδιά. Ο Τούρκος όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί παραχώρησε τον χώρο στον Καπαρουνάκη για να υλοποιήσει την επιθυμία του. Τελικά, το 1895 η μονή ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη.

Ποια ήταν η Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Πισιδία και ήταν κόρη του Αιδεσίου, ο οποίος ήταν ιερέας των ειδώλων. Η Αγία Μαρίνα όταν ήταν 12 ετών έχασε τη μητέρα της και τη μεγάλωσε μια άλλη γυναίκα. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από χριστιανούς συμπολίτες της.
Έτσι όταν έγινε 15 ετών ήταν πλέον έτοιμη να δεχτεί τον αγώνα του μαρτυρίου. Το γεγονός αυτό μαθεύτηκε αμέσως και έτσι ο ηγεμόνας της περιοχής διέταξε να τη συλλάβουν και να την φέρουν ενώπιόν του. Αμέσως θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Τη ρώτησε ποια είναι και ποια είναι η πίστη της και αυτή του απάντησε ότι ονομάζεται Μαρίνα και είναι χριστιανή και ότι είναι γέννημα-θρέμμα της Πισιδίας.
Τότε ο ηγεμόνας προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Η Αγία Μαρίνα όμως δε δέχτηκε. Για τον λόγο αυτό ο τύραννος πρόσταξε και την υπέβαλαν σε βασανιστήρια φρικτά και, αφού της κατέσχισαν τις σάρκες, την έριξαν στη φυλακή.
Μέσα στη φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: Ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα προσπάθησε να κάνει την Αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η Αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και τη ράχη τον ταπείνωσε. Στη συνέχεια ο ηγεμόνας διέταξε και την έφεραν πάλι μπροστά του. Παρά τις πιέσεις του, η Αγία παρέμεινε ακλόνητη.
Έτσι υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια, μέχρι που αποκεφαλίστηκε λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου…

[wp1s id=”19418″]

πηγη:www.neakrirti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.