ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ «Η ΕΝΕΡΓΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΤΗΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΚΠΑ, που με τόλμη και σχέδιο ανέλαβε δράσεις για την Ασφάλεια στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας και την περιφρούρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται τον ζωτικό του χώρο ελεύθερο και ανεξάρτητο, με διοικήσεις που έχουν θάρρος και είναι προσηλωμένες στο έργο τους. Η πρόσφατη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη σύσταση ανεξάρτητης δομής Ασφάλειας και Προστασίας, που υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη ή τον Αντιπρύτανη του Ιδρύματος, δείχνει τον δρόμο για το σύγχρονο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Είναι σταθερή η θέση του Κινήματος Αλλαγής, ότι η θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων και πρακτικών ελέγχου, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ελεύθερη λειτουργία των πανεπιστημίων, είναι πρώτα και κύρια δουλειά των ίδιων των ιδρυμάτων. Η συνδρομή της Πολιτείας με όλες τις δομές διοίκησης οφείλει να είναι δεδομένη. Σταθερά υποστηρίζουμε την Αυτονομία των ΑΕΙ χωρίς αστερίσκους, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που κοντόφθαλμα έβλεπε ως μονόδρομο την εγκατάσταση της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμιά μας. Λύσεις όπως απέδειξε το ΕΚΠΑ υπάρχουν χωρίς να χρειάζεται η καταφυγή σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα που η εξαγγελία τους μπορεί να ικανοποιεί πρόσκαιρα το θυμικό ορισμένων, την ίδια ώρα όμως υποδαυλίζει τον σκοπό που ευαγγελίζεται.

Η ενεργή ανάληψη της ευθύνης για την αποτελεσματική φύλαξη από τα ίδια τα ΑΕΙ είναι ο δρόμος για την εξάλειψη του φαινομένου και ελατήριο ανάπτυξης του ελληνικού πανεπιστημίου.

Η βουλευτής τόνισε την επιτακτική ανάγκη εμπέδωσης κουλτούρας, υπευθυνότητας, ανεξαρτησίας και διαφάνειας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο που καλείται να είναι ο μπροστάρης στις παγκόσμιες τεχνολογικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ IONIAN TV (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 20.30)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Ionian TV με τoν δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη, απόψε Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 20.30.

Π. ΒΛΑΧΟΣ: Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, σχολίασε στο σχετικό αφιέρωμα του “Vice” τα εξής:

«Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, τα φαινόμενα στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο δείχνουν ότι το αυγό του φιδιού υπάρχει και επωάζεται ακόμη και μέσα στα δημόσια σχολεία. Όπως και πριν χρόνια στον Πειραιά, η μισαλλόδοξη ατζέντα των νεοναζί βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε γειτονιές της εργατιάς, όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη. Και αντί αμέσως να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά μας και ομόθυμα όλα τα κόμματα να καταδικάσουμε το φαινόμενο, η Κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να μας θυμίσει ότι διατηρεί προνομιακή σχέση με την Ακροδεξιά και κλείνει το μάτι στο νεοναζιστικό μόρφωμα, όπως άλλωστε έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Ακόμη χειρότερα, ο υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ο γνωστός για το παρελθόν του, υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης ανέσυραν την θεωρία των δύο άκρων περί κόκκινης και μαύρης φασιστικής βίας, προσπαθώντας να ακυρώσουν την αντιφασιστική διαμαρτυρία και να μας γυρίσουν 75 χρόνια πίσω, στην ρητορεία του εμφυλίου.

Για εμάς, δεν χωράνε μισόλογα ούτε αστερίσκοι, όταν τα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρονται σε 98 προσαγωγές και 9 συλλήψεις (στην Δ. Θεσσαλονίκη) αποκλειστικά από τον ακροδεξιό και νεοναζιστικό χώρο. Η φυλάκιση της Χρυσής Αυγής δεν θα τερματίσει το φαινόμενο, όσο η κουλτούρα της ακροδεξιάς κυκλοφορεί ελεύθερη και μάλιστα, με κυβερνητική νομιμοποίηση ή ‘στραβά μάτια’. Όπως είχαμε προτείνει και φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές είναι προτεραιότητα. Όπως και αναγκαία είναι η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη που καταπιέζεται, διώκεται, περιθωριοποιείται, ιδιαίτερα μέσα στον περιορισμό της πανδημίας. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ένα εθνικό πρόγραμμα για την δημοκρατική παιδεία στα σχολεία, ώστε οι μαθητές από μικρή ηλικία να μαθαίνουν τις αξίες του διαλόγου, της ανεκτικότητας, της συμμετοχής, της διαφορετικότητας. Μόνο έτσι και σε βάθος χρόνου, θα κόψουμε τις ρίζες από τα στερεότυπα που μολύνουν την συνύπαρξη και την ισότητα.»

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Άρθρο Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr

Εντός της ΝΔ η ακροδεξιά προπαγάνδα υπουργοποιείται

Ο φασισμός δεν είναι κόμμα, είναι μια μαύρη φιλοσοφία για την κοινωνία των “καθαρών”, των ” δικών” μας και των άλλων, της θεσμοθέτησης της βίας ως μέσο λειτουργίας της κοινωνίας. Σαν ιδεολογία κρύβεται παντού, και ξεφυτρώνει παντού. Αντιπαθεί την διαφορετικότητα, φοράει μονόχρωμα γυαλιά, θεωρεί ότι ο καλός άνθρωπος είναι ο αλάνθαστος, ο υπάκουος, «ο κυρ Παντελής».

Πήρε 40 σχεδόν χρόνια μέχρι η εθνική συμφιλίωση να γίνει νόμος, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΚΚΕ να χειροκροτεί και τη ΝΔ να αποχωρεί από το Κοινοβούλιο. Αυτά τα 40 χρόνια άνθρωποι εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν επειδή δεν ήταν «νομιμόφρονες». Αυτή η αντίληψη οδήγησε στη Χούντα και εντέλει στην απώλεια της μισής Κύπρου.

Και τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η κοινωνία εξελίχθηκε, φτιάχνοντας μηχανισμούς, ώστε να δρα προληπτικά με την παιδεία, την κοινωνική μόρφωση, τους θεσμούς αλληλεγγύης, το κοινωνικό κράτος.

Η νεκρανάσταση των νεοναζιστικών συμμοριών που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες με ορμητήρια σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι άκρως ανησυχητικό φαινόμενο που δείχνει ότι ο αγώνας για την εξάλειψή της Ακροδεξιάς, πρέπει να είναι διαρκής και ανελέητος.

Οι επιθέσεις που κλιμακώνονται, μέρα με τη μέρα, δείχνουν πια οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης, καθώς πλησιάζουμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Κλιμακώνουν τη δράση τους επικίνδυνα και προκλητικά. Δε μπορεί να ξεχνάμε τόσο εύκολα τι ζήσαμε. Η ΝΔ κάνει απλή κομματική διαχείριση με παρωπίδες και επικίνδυνες ακροβασίες της ΝΔ, με προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Η Κυβέρνηση αποδέχεται την εθνικιστική ρητορεία αναπαράγοντας τη θεωρία των δυο άκρων μέσα από επίσημες δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της, εξαργυρώνοντας έτσι το ακροδεξιό ακροατήριο με κάθε ευκαιρία. Ατράνταχτη απόδειξη αποτελεί ότι εντός της ΝΔ η ακροδεξιά προπαγάνδα δεν πουλιέται απλώς, αλλά υπουργοποιείται και εξωραΐζεται με μετέπειτα δηλώσεις μετανοίας.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ και ειδικά μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η χθεσινή διαγραφή του κ. Μπογδάνου δεν την αναιρεί, αντίθετα την προσδιορίζει. Άλλωστε, ο κ. Μπογδάνος δεν είναι ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που έχει παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στο Βίτσι. Υπάρχουν αρκετοί και μάλιστα υπουργοί, οι οποίοι πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα για όσα συνέβησαν 70 χρόνια πριν στον εμφύλιο. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε διαγράψει τον κ. Μπογδάνο, αν δεν υπήρχε η αντίδραση Δένδια.

Είναι σαφές, πως η ΝΔ βολεύεται με την έξαρση του ακροδεξιού φαινομένου, για να καπηλεύεται, αφενός, από τη γενικότερη εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου, να οριοθετείται ως κεντροδεξιά, βάζοντας απειλητικά διλήμματα στο εκλογικό σώμα. Μόνο της μέλημα να παρεμβαίνει, μόνο πυροσβεστικά, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, έτσι ώστε να καρπώνεται και το κοινό αυτών των ομάδων, δείχνοντας τους, ότι η κομματική σκέπη τους είναι η ΝΔ κι όχι εκείνοι που δολοφονούν.

Κάποιοι ετοιμάζουν τη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή για παν ενδεχόμενο και είναι χρέος της κοινωνίας των πολιτών, των θεσμών και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων να δρουν συντεταγμένα απέναντι σε κάθε μορφή διχαστικού, ακροδεξιού λόγου, έργου, μορφώματος ή προσώπου.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Παρακολουθώντας όλη αυτή την ώρα τη συζήτηση το συμπέρασμα είναι ένα. Πόσο μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική και αυτό με τεράστια προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που αρνήθηκε το διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό αφήνει περιθώρια να ερχόμαστε εδώ για τόσο σοβαρά ζητήματα και να ακούγονται αυτού του επιπέδου οι αντεγκλήσεις. Προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, λαϊκισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόνο όποιος δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα για να στηρίξει την τοποθέτησή του, τις πράξεις του και τις αποφάσεις του καταφεύγει είτε στις προκλήσεις, είτε στο λαϊκισμό. Όποιος είναι καβάλα στο άλογο και αισθάνεται σιγουριά για τη μεγάλη του νίκη ή για το μεγάλο του όχι δεν έχει κανένα λόγο να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες και μάλιστα να επιχειρείται ένας νέος διαχωρισμός για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι δεν είναι.

Αυτά τα έχουμε τελειώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα έχει κλείσει το ΠΑΣΟΚ με την εθνική συμφιλίωση και ας τα αφήσουμε όλα οριστικά στο παρελθόν.

Θα ήθελα ξεκινώντας να θίξω κάποια θέματα της επικαιρότητας που κατά την άποψη της παράταξης μας είναι πολύ σοβαρά.

Πρώτον, η πανδημία.

Η πανδημία δεν τελείωσε κ. Μητσοτάκη και έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Ούτως ή άλλως παραδεχτήκατε την αποτυχία σας αλλάζοντας όλο το στελεχιακό δυναμικό που χειρίστηκε την πανδημία μέχρι σήμερα.

Το ΕΣΥ και πάλι βρίσκεται στο κόκκινο, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, κάθε μέρα θρηνούμε δεκάδες θανάτους. Τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.

Προωθήστε ξανά τον εμβολιασμό στον πληθυσμό, ενισχύστε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι άλλα λάθη, κύριε Μητσοτάκη. Στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές

Δεύτερον, η ακρίβεια.

Έρχεται βαρύς χειμώνας, η ακρίβεια θα πλήξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά όχι μόνο. Οι ολιγοπωλιακές συμπεριφορές και φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Και μέσα σε όλα αυτά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφαιρείτε ένα σημαντικό εργαλείο για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Αφήστε ελεύθερη την παραγωγή ΑΠΕ από καταναλωτές, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες. Δώστε τέλος στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε δεν φτάνουν, είναι μικρής διαρκείας, και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Μειώστε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, προστατέψτε τους ασθενέστερους με ειδικό επίδομα και αύξηση του κατώτατου μισθού. Να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι από την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διαμόρφωση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παρέμβει στις εξελίξεις που οδηγούν στις συνεχείς αυξήσεις πιέσει και διαπραγματευθεί ως σύνολο, αλλά και να συγκροτήσει ένα ειδικό ταμείο για την υποστήριξη και προστασία των ασθενέστερων τάξεων που θίγονται πρώτες.

Τρίτον, η απειλή της ακροδεξιάς.

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι με γεγονότα όπως αυτά στη Σταυρούπολη. Οι ακροδεξιές αντιλήψεις παραμένουν ζωντανές μέσα στο κόμμα σας. Μπογδάνος διεγράφη και σωστά. Πείτε μας εδώ από το βήμα της Βουλής κ. Μητσοτάκη: Θεωρείτε τις απόψεις του κ. Μπογδάνου απαράδεκτες για το κόμμα σας ναι η όχι; Σας εκφράζουν; Δεν μπορεί κ Μητσοτάκη να παίζετε σε δυο ταμπλό. Τα φλερτ με τις ακροδεξιές αντιλήψεις τις δυναμώνουν, τις καθιστούν ανεξέλεγκτες. Καταλάβετε το.

Κύριε Μητσοτάκη μιλώ για τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου και δεν με ακούτε. Μετά θα λέτε άλλα από αυτά που σας είπα. Μιλάτε με τους βουλευτές σας. Είπα ότι η διαγραφή δεν αρκεί και το ερώτημα που σας θέτω είναι πόσο δεξιά είναι η στροφή που έχετε κάνει.

Περιμένω να καταδικάσετε αυτές τις απόψεις, αλλά και τις προαναγγελίες των Υπουργών σας ότι θα επιστρέψει. Μην κάνετε ότι δεν ακούσατε τι είπα για άλλη μία φορά, γιατί δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το Κίνημα Αλλαγής, ως μια γνήσια πατριωτική πολιτική δύναμη, πορεύεται πάντα με τις διαχρονικές αρχές του ΠΑΣΟΚ για την υπεράσπιση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενδυναμώνει την ισχύ, την αποτρεπτική δύναμη και την διεθνή θέση της χώρας.

Μέσω των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών, αλλά και με την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ψηφίζουμε την συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ελλάδας–Γαλλίας, γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του στόλου με την αγορά των Γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Είναι παραδοσιακός σύμμαχος της χώρα μας και έχει ιδιαίτερη αξία, σε μια εποχή που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της.

Όμως στη συμφωνία, υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνησης και επεξήγησης, που δεν κρύβονται και χρειάζεται να αναδειχθούν εδώ στη Βουλή.

Πέραν των προβλέψεων της συμφωνίας που χρήζουν περαιτέρω επεξήγησης και διευκρίνισης, υπάρχουν αρκετές διατάξεις από τις οποίες προκύπτει η δυνατότητα ή υποχρέωση λήψης κατάλληλων περαιτέρω ενεργειών από τις δύο χώρες. Επομένως, σε ότι τουλάχιστον αφορά την χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει, μέσω της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης και τεκμηρίωσης και με απόλυτη διαφάνεια, τα επόμενα βήματα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμφωνία προς όφελος της Ελλάδας, με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.

Ούτε βέβαια να παρασυρθούμε και σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα υπονομεύει την ήδη πληγωμένη οικονομία και θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οφείλει να συνοδεύεται από μια ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τα θέματα.

Αυτή ως σήμερα δεν υπάρχει.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης σας κ. Μητσοτάκη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα για την χώρα.

Δεν το θέλατε, δεν επιδιώξατε την Εθνική Συνεννόηση, λειτουργείτε αμυντικά και παθητικά απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, δεν έχετε δώσει τις μάχες που έπρεπε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και τις συμμαχίες μας ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι μπορεί να αποδώσει τόσο η νέα συμφωνία με τη Γαλλία, όσο και η παρουσία της χώρας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ.

Και αυτή η λογική πρέπει να επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Γιατί δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που διεθνώς υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών του 19ου αιώνα, που έμμειναν στα χαρτιά τις κρίσιμες ώρες.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα στα οποία η Κυβέρνηση οφείλει συγκεκριμένα να τοποθετηθεί και να δώσει εξηγήσεις.

1ον Η συμφωνία δεν καλύπτει το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών κατά της χώρας μας.

Αναφέρεται στην «επικράτεια», επομένως δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ως γνωστόν αυτές (είτε που έχουν οριοθετηθεί, είτε που θα οριοθετηθούν) δεν συνιστούν «επικράτεια» του κράτους, αλλά περιοχές όπου ασκούνται ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει ότι είναι δυνατόν για την συμπλήρωση της συμφωνίας.

Γιατί ακόμη και η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων, θα είναι ισχυρός παράγοντας αποθάρρυνσης της Τουρκίας.

2ον Πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε στο γραφείο του για να μας ενημερώσει ότι η αγορά των πλοίων κοστίζει ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale.

Σήμερα παίρνουμε και τα Rafale και τις Γαλλικές φρεγάτες. Τι άλλαξε; Η Κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει.

Γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος.

Έχουμε προτείνει στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από το 2024, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αμυντικών μας δαπανών, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών. Τώρα είναι η ώρα να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται και μας υποχρεώνει σε ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας.

Αυτό όμως η Κυβέρνηση πρέπει να το αξιοποιήσει ώστε να διεκδικήσει-και να εξασφαλίσει τη μείωση των πλεονασμάτων-από την Ε.Ε.

Κύριε Μητσοτάκη περιμένουμε την απάντηση και την δέσμευση σας σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

3ον Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει ότι η κάθε συμπράττουσα πλευρά οφείλει να συνδράμει την άλλη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ερωτώ τον κ. Μητσοτάκη. Δεσμευόμαστε ότι θα συνδράμουμε τη Γαλλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Σαχέλ, όπως προβλέπει το άρθρο 18; Ναι ή Όχι;

Και αν ναι -που φυσικά είμαστε αντίθετοι- τι είδους ρόλο θα έχουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις και πώς ακριβώς θα συμμετέχουμε;

4ον Η συμφωνία για τις φρεγάτες, πρέπει να συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης και αναγέννησης των Ναυπηγείων της χώρας μας.

Δεν έχει καταβληθεί ως τώρα καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση, για να αξιοποιηθεί και για τα ελληνικά ναυπηγεία, ένα τόσο μεγάλο ναυτικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αδιαφορία, όταν η συμμετοχή στην κατασκευή μέρους των πολεμικών πλοίων θα εξασφάλιζε στα ελληνικά ναυπηγεία υψηλή τεχνογνωσία και εξοπλισμό; Αλλά και την πρόσληψη και εκπαίδευση εκατοντάδων νέων στελεχών, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να ασχοληθούν στην κατασκευή πλοίων ελληνικής σχεδίασης για την αντικατάσταση του στόλου των περιπολικών, κανονιοφόρων και πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής;

Είναι απαράδεκτο όταν τα ναυπηγεία μας κινδυνεύουν και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση να σιωπά και να μην ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.

Είναι απαράδεκτο να γινόμαστε οικειοθελώς χώρα μόνο «καταναλωτής» αμυντικών συστημάτων, όταν όλες οι άλλες χώρες διεκδικούν και παίρνουν συμμετοχή των βιομηχανιών τους. Μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης.

Και αγανακτώ πραγματικά, γιατί εγώ η ίδια έδωσα μάχες για την Αμυντική Βιομηχανία μας, απέναντι στην τρόικα που ήθελε να κατεβάσει τα ρολά. Και σήμερα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτή την προοπτική, απλά δεν το κάνετε.

Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας στους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Έχουμε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για τις τραγικές συνέπειες της αδράνειας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησής του για την εξυγίανση και βιώσιμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας μας.

Έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και εναλλακτικές επιλογές με γνώμονα την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, της έρευνας και τεχνολογίας, της ενίσχυσης της εργασίας στη ναυπηγοεπισκευή υπό συνθήκες διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η διμερής συμφωνία με τη Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξασθενήσει, τις προβλέψεις για την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 42§7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που υποχρεώνει νομικά και πολιτικά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να συνδράμουν ένα άλλο κράτος- μέλος που πέφτει θύμα ένοπλης επιθετικότητας από Τρίτη χώρα. Η ρήτρα αυτή πρέπει να ισχύει απόλυτα και για όλες τις χώρες.

Ρήτρα που είναι έργο της Ελλάδας, «έργο ΠΑΣΟΚ», που προτάθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2002 με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση αποδεκτή.

Και μια ακόμη επισήμανση.

Ανεξάρτητα από τη ρήτρα, η Ελλάδα ορθώς μετατοπίζει τη στρατηγικής της προς την ενεργό υποστήριξη της «στρατηγικής αυτονομίας» και δημιουργίας του Ευρωπαϊκού στρατού που προωθεί η Γαλλία. Μετά την εμπειρία της άτακτης αποχώρησης από το Αφγανιστάν και κυρίως τη συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Η.Β.) η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ενισχύσει την αυτονομία και τις στρατιωτικές ικανότητές της.

Στο πλαίσιο όμως αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει μια δέσμη από εξειδικευμένα ελληνικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων:

(α) τη συλλογική εγγύηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Σήμερα η ΕΕ προστατεύει, δεν εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα. Ενώ η Συνθήκη παρέχει τη βάση και η συζήτηση για τη «στρατηγική αυτονομία» και στρατό επιβάλλει τη συλλογική εγγύησή τους.

(β) την ενεργή στήριξη της ιδέας για τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα αξιοποιείται και για την προστασία/εγγύηση των εξωτερικών συνόρων σε περίπτωση κρίσεων.

(γ) την υιοθέτηση των συγκεκριμένων λειτουργικών ρυθμίσεων για την ενεργοποίηση και εφαρμογή της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» (άρθ. 42§7 ΕΕ).

Είναι ώρα επιτέλους να διαδραματίσει η χώρα μας ενεργό ρόλο στην Ε.Ε, και να πιέσει ουσιαστικά υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.

Γιατί για παράδειγμα η Ε.Ε, ναι μεν δεν μπορεί να μπει στην ουσία της μοναδικής Ελληνοτουρκικής διαφοράς (θαλάσσιες ζώνες), μπορεί όμως να πιέσει την Τουρκία για να άρει το casus belli εναντίον της χώρας μας και να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί μέρος του ενωσιακού κεκτημένου.

Το ερώτημα κύριε Μητσοτάκη είναι αν η Κυβέρνησή σας θέτει σταθερά αυτά τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι. Γιατί ως τώρα δεν το βλέπουμε.

Το ΝΑΙ μας, η υπεύθυνη στάση μας στη συμφωνία με τη Γαλλία, συνοδεύεται και με την απαίτηση να αναλάβει η Κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που πρέπει, να αξιοποιήσει τη συμφωνία ώστε να ανακοπεί η Τουρκική επιθετικότητα, να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, να εμπεδωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Δευτερολογία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Εγώ κύριε Πρωθυπουργέ πραγματικά αναρωτιέμαι μετά το κλίμα που ζήσαμε και σήμερα, γιατί δεν απαντάτε στην ανάγκη να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να μιλούσε θεσμικά, χωρίς ακρότητες, χωρίς κλακαδόρους, χωρίς χειροκροτήματα, χωρίς προκλήσεις, για να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική που την αξίζει ο ελληνικός λαός. Να συμφωνήσουμε επιτέλους την κατεύθυνση μας για να αντιμετωπίσουμε την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και που κατευθύνουμε τους πόρους του ελληνικού λαού και πως τους δεσμεύουμε για τα επόμενα χρόνια.

Αρνηθήκατε και σήμερα να δώσετε οποιαδήποτε απάντηση γύρω από αυτό το θέμα ενώ ο ίδιος παραδεχτήκατε ότι αυτή η συμφωνία ξεπερνά κατά πολύ τη δική σας κυβερνητική θητεία. Δεν απαντήσατε σε τίποτα από ότι σας έθεσα και κυρίως για την πιο ενεργό διπλωματία που χρειάζεται από εδώ και πέρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό στρατό, για την ευρωπαϊκή κοινή άμυνα, για την εγγύηση των συνόρων, τις θαλάσσιες ζώνες και δεν είπατε τίποτα για το ποιος είναι ο ρόλος για σας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσα από όλες αυτές τις συμφωνίες και κυρίως των ναυπηγείων. Διότι εξελισσόμαστε όπως είπα στην πρωτολογία μου σε μία χώρα καταναλωτή, ενώ έχουμε τις υποδομές, τη γνώση το ανθρώπινο δυναμικό να παίξουμε καθοριστικό ρόλο ιδιαίτερα τώρα που συζητάμε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία άλλη βάση. Όμως, από την μεριά σας καμία απολύτως δέσμευση και καμία δέσμευση για το αν θα διαπραγματευτείτε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε μέρος από αυτά να καλύψουν τις αμυντικές δαπάνες και τις υποχρεώσεις μας για να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον ελληνικό λαό.

Φυσικά και δεν είπατε τίποτα απολύτως για την ακροδεξιά, την στάση σας, αν τα καταδικάζετε όλα αυτά, αν έχει βάση η παραφιλολογία κυβερνητικών στελεχών για επιστροφή του κ. Μπογδάνου. Καλωσορίζουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων στη συζήτηση αυτή. Η μοναδική απάντηση που μου δώσατε αφορούσε τους φόρους. Όμως, κύριε Πρωθυπουργού γνωρίζετε ότι υπάρχει σοβαρή επιδείνωση της σχέσης μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων που επιβαρύνει τους πιο αδύναμους και ασθενέστερους. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι δικές σας πολιτικές αφορούν στη μείωση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα μερίσματά τους. Εμείς μιλάμε για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στους φόρους κατανάλωσης για τα οποία αποφύγατε να αναλάβετε και σήμερα οποιοδήποτε δέσμευση. Για μας προτεραιότητα είναι η αξιοπρέπειά στη διαβίωση του ελληνικού λαού. Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα τον αφορούν εφόσον μπορούμε να του εξασφαλίσουμε αυτή την αξιοπρεπή ζωή και την εθνική του ανεξαρτησία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ανάρτηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

«Ένα χρόνο πριν αποδείξαμε ότι όλοι μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Όμως δεν τελειώσαμε με τη μισαλλόδοξη βία και την κουλτούρα μίσους, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα στον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο. Ο αγώνας για μια ανοιχτή, δημοκρατική, ανεκτική κοινωνία είναι διαρκής. Η προσπάθεια μας αφορά όλους. Κανένας εφησυχασμός, κανένα κλείσιμο του ματιού, καμία ανοχή στον αυταρχισμό και τους φασίστες, καμία έκπτωση στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η δημοκρατία είναι ένα δέντρο που ποτίζουμε όλοι μαζί καθημερινά.»

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΟΥΤΕ ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ομιλία του Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας με τη Γαλλία.

H κύρωση της συγκεκριμένης Συμφωνίας, κατά τη δική μας άποψη, είναι μια χρυσή ευκαιρία για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα θέματα της εθνικής στρατηγικής, όχι προφανώς για να την αλλάξουμε –γιατί δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα-, θα μπορούσαμε όμως να ανιχνεύσουμε το πεδίο μιας εθνικής συνεννόησης και γιατί όχι συναίνεσης, όπου είναι δυνατόν, για τη συνολική πορεία της χώρας, τους νέους εθνικούς στόχους και την αναγκαία στρατηγική, που είναι επιβεβλημένη στις σημερινές συνθήκες και συγκυρίες.

Είναι φανερό ότι εμείς δεν βλέπουμε αυτή τη συζήτηση ως αντιπαράθεση πατριωτισμών και ότι δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές καντρίλιες, άγονες αντιπαραθέσεις και ανέξοδες ρητορείες.

Και τοποθετούμαι επί της αρχής. Είναι στη συνολική στρατηγική η σημερινή Συμφωνία ένα βήμα ή όχι; Είναι μια ιστορική Συμφωνία όπου όλοι οι Έλληνες οφείλουν να την αποθεώσουν ή μήπως να την καταδικάσουν; Ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Την θεωρούμε ένα θετικό βήμα, με ισχυρά πλεονεκτήματα, αλλά και με κάποια σημαντικά μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει στην πορεία να αναθεωρηθούν ή να βελτιωθούν. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά καταρχήν στη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είναι φανερό ότι η Συμφωνία του Ειρηνικού προκατέλαβε και αιφνιδίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλήγωσε καίρια τη Γαλλία όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσε να εμφανίσει τη σημερινή Συμφωνία, που εδώ και αρκετό καιρό φαινόταν να βρίσκεται στο ράφι, στη συγκεκριμένη συγκυρία και στο συγκεκριμένο χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από το Αφγανιστάν και μεταφέρουν το πεδίο αντιπαράθεσης στον Ειρηνικό με προφανή στόχο την Κίνα. Το εύκολο συμπέρασμα ότι αποχωρούν και από την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν επικίνδυνα αφελές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, ενώ αποδέχτηκαν χωρίς αντίδραση την ελληνογαλλική Συμφωνία, σπεύδουν να συνυπογράψουν μαζί μας την αμυντική συνεργασία που σχεδιάζεται από καιρό.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή η Τουρκία εμμένει και κλιμακώνει τη στρατηγική περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επεκτατικής και αναθεωρητικής των συνθηκών στρατηγικής της.

Αυτές είναι καινούργιες εξελίξεις. Και είναι εξελίξεις που υπαγορεύουν με πάρα πολλή προσοχή να αντιμετωπίσουμε τους νέους εθνικούς στόχους και να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη μας, τα επόμενα χρόνια θα αποτελούσε την κεντρική επιδίωξη αυτής της χώρας σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία και να σχεδιάσει, να διεκδικήσει και να κατακτήσει τον κεντρικό εθνικό στόχο των επόμενων χρόνων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός ο στόχος επιμερίζεται σε δύο κυρίως άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι η επιστροφή μετά από δεκαπέντε άγονα χρόνια στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η Συμφωνία είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενισχύει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό πεδίο. Να μην την υπερεκτιμούμε, αλλά συμβάλλει όχι μόνο στην ενίσχυση της δύναμης αποτροπής, αλλά και στην προοπτική της CEPA και της γενικότερης ανάγκης που έχει σήμερα η Ευρώπη να σχεδιάσει την κοινή άμυνα και την εξωτερική της πολιτική.

Πρέπει, παράλληλα, να δώσουμε τη μάχη για μια πολύπλευρη ενίσχυση της προσπάθειας μιας νέας συνθήκης και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα έφερναν την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρό παίκτη στην περιοχή. Και εδώ η Συμφωνία αυτή έχει το θετικό της αποτύπωμα.

Το δεύτερο είναι μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση, στο πλαίσιο των συμμαχιών μας με τη Δύση, του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Έχουμε κάνει κριτική, αγαπητοί συνάδελφοι, στα δύο ταξίδια των Πρωθυπουργών, του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ταξίδια που ουσιαστικά έφεραν ρητορικές συμφωνίες με την εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων αλλά δεν είχαν κανένα ουσιαστικό γεωστρατηγικό ή οικονομικό αντάλλαγμα. Σε μια εποχή που η Ελλάδα δίνει βάσεις, επεκτείνει τις συνεργασίες της, δεν παίρνει το αντίστοιχο ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή.

Τώρα ανοίγει μια συζήτηση αν η Συμφωνία η οποία θα υπογραφεί με την Αμερική είναι αμυντικής συνεργασίας, είναι πενταετής, ή είναι επ’ αόριστον. Ελπίζω η Κυβέρνηση να έχει τη σωστή στάση απέναντι σε αυτό και να επιδιώξει πράγματι μια συνεργασία ορισμένου χρόνου που θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε μια αυξημένη συμμετοχή στις εξελίξεις στην περιοχή. Για να εφαρμοστεί λοιπόν αυτή η στρατηγική, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Η πρώτη απ’ αυτές είναι η αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της χώρας. Προφανώς, ενισχύεται με τη Συμφωνία.

Το δεύτερο είναι η επιθετική διπλωματία σε πολυμερές και διμερές επίπεδο. Ακούσαμε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για τις Συμφωνίες που υπέγραψε η Κυβέρνηση. Σε όλες τις Συμφωνίες υπήρχαν κενά, με πιο χαρακτηριστικό αυτό ότι στον ορισμό της ΑΟΖ δεν τολμήσαμε να πάμε στα νότια της Κρήτης και να δώσουμε μια απάντηση πιο ουσιαστική στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε απέναντι στην εξωτερική απειλή από την Τουρκία.

Το τρίτο είναι η αναζήτηση λύσεων στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και το αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

Και υπάρχει πάντα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η οικονομική όψη του προβλήματος που είναι πολύ κρίσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μια διαπραγμάτευση λοιπόν που γίνεται, πρέπει να καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες και να φέρνει πολύ πιο ολοκληρωμένες συμφωνίες και συμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να εκπληρώσει το βασικό της στρατηγικό στόχο και ρόλο στην περιοχή.

Πάμε τώρα στη Συμφωνία. Εγώ πρέπει να ομολογήσω, κύριοι συνάδελφοι, ότι βλέποντας σφαιρικά και, αν θέλετε, ολοκληρωμένα όλη αυτή την κίνηση, δεν κατανοώ την αυτόχρημα αρνητική ψήφο, παρά το ότι η Συμφωνία έχει ουσιαστικές ελλείψεις. Για εμάς είναι ένα βήμα θετικό.

Υπάρχει ένα ζήτημα του τρόπου και του χρόνου της διαπραγμάτευσης που, κατά τη γνώμη μας, η Κυβέρνηση δεν εξάντλησε τα όρια και τις δυνατότητες που είχε να την κάνει με καλύτερο τρόπο.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό το περί κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή το ότι η Συμφωνία μιλάει για την κυριαρχία, την αμοιβαία συνδρομή στα θέματα παραβίασης της κυριαρχίας και όχι των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι μια στενή αντίληψη που έχει σχέση με την δυνατότητά μας να απαντήσουμε σε μια τουρκική πρόκληση, μια ένοπλη -αν θέλετε- επιλογή που θα κάνει η Άγκυρα.

Και όταν λέμε «κυριαρχικά δικαιώματα», εμείς δεν λέμε γενικά τα δικαιώματα που εμείς διεκδικούμε και δεν έχουν οριοθετηθεί αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για τις οριοθετημένες ζώνες, για όλες αυτές που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε μια ξένη δύναμη, όπως είναι η Γαλλία, να μπει μαζί μας σε έναν πόλεμο –ας πούμε- με την Τουρκία. Αυτό νομίζω ότι είναι μια σημαντική αδυναμία που θα πρέπει να διορθωθεί.

Το δεύτερο αρνητικό σημείο της Συμφωνίας είναι ότι ενώ εξυπακούεται, δεν υπάρχει ρητή σύνδεση με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας στη ρήτρα «αμοιβαία συνδρομή» του 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Δεν είναι ότι δεν αντιβαίνει, δεν αρκεί το «δεν αντιβαίνει», θα έπρεπε να συνδέεται, προκειμένου να προκαθορίσει και τη στάση και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μία ενδεχόμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Γιατί πάρα πολύ εύκολα μπορεί να αποστασιοποιηθούν, εάν θεωρήσουν τη Συμφωνία μερική σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ως διμερή δεν θελήσουν να υλοποιήσουν το χρέος που έχουν σε ό,τι αφορά την αμοιβαία συνδρομή.

Επίσης, υπάρχουν απλουστευτικές και ελάχιστα ακριβείς εκφράσεις, όπως η «ένοπλη βία» και όχι τα «στρατιωτικά μέσα», όπως και άλλα στη Συμφωνία, που φαίνεται ότι είναι προχειρογραμμένη σε πάρα πολλά της σημεία.

Και η τελευταία παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία είναι η αποσύνδεσή της από την όποια συμμετοχή της στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τι σημαίνει αυτό για την πολεμική μας βιομηχανία; Όταν η τεχνολογική παραγωγική απόστασή μας είναι τόσο μεγάλη, που ουσιαστικά οι δεσμεύσεις αφορούν τις δεσμεύσεις της χώρας μας, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ μας αναφορικά με τον τομέα των εξοπλισμών της αμυντικής βιομηχανίας, μόνο αν η χώρα μας διαμορφώσει μια ανάλογη στρατηγική, παραδείγματος χάρη, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών να υπάρχουν γαλλικές επιλογές με μεταφορά επενδύσεων και παραγωγή στην Ελλάδα.

Και βέβαια, εκεί που θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και δεν υπάρχει είναι η στήριξη και η αναγέννηση των Ναυπηγείων της χώρας μας, καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τις κατασκευές των όπλων που εμείς συμφωνούμε με τη Γαλλία θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Ξέρετε κάτι; Να σας το πω με ένα παράδειγμα: Η Τουρκία μπορεί να έχει μια μεγάλη οικονομική κρίση, όμως, δεν έκανε ποτέ οποιαδήποτε συνεργασία με χώρες όπως η Αμερική ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, χωρίς να προϋπολογίσει την προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής της που θα συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας, ενώ εδώ δεν υπάρχει καμιά παρόμοια δέσμευση. Αντίθετα, όλα φαίνεται ότι θα γίνουν στη Γαλλία.

Κύριοι της Κυβέρνησης, είναι φανερό ότι τη Συμφωνία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Οι ανορθογραφίες, οι παραλείψεις, οι μη συμβατοί όροι θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε με μια ανταλλαγή επιστολών -το ξέρετε πολύ καλά- είτε με μια ρηματική διακοίνωση είτε με ερμηνευτική δήλωση. Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα δεν πρέπει να καθίσετε πάνω στις δάφνες της ιστορικότητας της Συμφωνίας που υπογράψατε, πρέπει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις ανορθογραφίες που υπάρχουν, που δεν είναι χωρίς σημασία, δεν είναι ρητορικές, δεν είναι φραστικές.

Και επιτέλους, διαπραγματευτείτε με κάποια άνεση χρόνου για να μπορέσετε να μην υποτάσσεστε στις διαδικασίες ή στους στόχους που θέτουν άλλες δυνάμεις, γιατί είναι φανερό ότι η Γαλλία επεδίωξε μετά την ιστορία του Ειρηνικού να φέρει αμέσως για να δείξει τη δύναμή της και τη στρατηγική της στην περιοχή, τη διμερή Συμφωνία μαζί μας και η Ελλάδα έσπευσε να υπογράψει για τις φρεγάτες και να φτιάξει και τη Συμφωνία που είναι το δικό μας όπλο απέναντι σε αυτή την οικονομική συναλλαγή που έγινε με τη Γαλλία.

Άρα, λοιπόν, ούτε θριαμβολογίες ούτε πεσιμισμοί, ούτε ανέξοδες ρητορείες και τζάμπα πατριωτισμοί! Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και η χώρα πρέπει να βρει τον βηματισμό της. Και τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων είναι υποχρεωμένα να μπουν σε αυτή τη συζήτηση με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα επόμενα δύσκολα βήματα για τη χώρα μας.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.