
Χαλαρώνει ο κανονισμός άρδευσης του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας – Θετικές εξελίξεις για τα συμπληρωματικά έργα Μπραμιανών
Τελευταία ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)
Πρώτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας με βασικά θέματα συζήτησης τον φετινό προϋπολογισμό και τις αλλαγές στον κανονισμό άρδευσης.
O πρόεδρος Μανώλης Παπαδάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα συνέβησαν και κυρίως για τις αλλαγές στον κανονισμό άρδευσης που με δεδομένα τα αυξημένα αποθέματα νερού στο φράγμα Μπραμιανών, χαλαρώνει για τους αγρότες της περιοχής.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως στο νέο κανονισμό άρδευσης που εγκρίθηκε χθες προβλέπεται επαναφορά των ποσοτήτων που υπήρχαν μέχρι και πριν δύο χρόνια, δηλαδή μια αύξηση 15% σε όλες τις κατηγορίες χρήσης νερού. Τα 600 κυβ ανά στρέμμα που ίσχυαν πέρυσι, επανέρχονται στα 700, ενώ για τις ελιές τα 7 κυβικά ανά δέντρο πάει στα 8, και αναλόγων αυξάνονται οι ποσότητες σε κάθε κατηγορία.
Παράλληλα αποφασίστηκε αν μην εφαρμοστούν για τις χρήσεις του 2019 οι αυξημένες χρεώσεις για τις υπερβάσεις στο νερό και έτσι η τιμή από τα 18 λεπτά ανά κυβικό θα πάει στα 36 κυβικά και όχι κοντά στο 1 ευρώ που προβλεπόταν.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως η χαλάρωση αυτή δικαιολογείται από τα αποθέματα στα Μπραμιανά κάλεσε όμως τους αγρότες να συνεχίσουν να κατασκευάζουν τις υπαίθριες δεξαμενές αλλά και να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τεχνικές για σταγόνες ύδρευσης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε επίσης πως πέρα από την κατασκευή της προσαγωγού διώρυγας Μπραμιανών η οποία εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει εντός Μαρτίου, υπάρχουν θετικές εξελίξεις και για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος, αφού πλέον το Υπουργείο Υποδομών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να ρωτά διευκρινίσεις για τις μελέτες που υπάρχουν και έχει εκφράσει την πρόθεση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα.
Πηγη:radiolasithi.gr