Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πολιτική συγκέντρωση της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στην παραλία του Βόλου


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Ιουλίου 2022 by energinews (admin)

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Από εδώ, από την εργατούπολη του Βόλου, από την πόλη όπου για 1η φορά τυπώθηκε στα ελληνικά το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» στα 1908, στην εφημερίδα «Εργάτης», από την πόλη των 3 λαϊκών εξεγέρσεων του βολιώτικου προλεταριάτου, στα 1909, το Φλεβάρη του 1921 και τον Ιούνη του 1936, αλλά και των άλλων, μετέπειτα, μεγάλων αγώνων του λαού μας, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα!
Μήνυμα πάλης, αντεπίθεσης και ταυτόχρονα μήνυμα ειρήνης και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς. Αυτό το μήνυμα, το στέλνουμε μαζί με τους συντρόφους μας από τα Κομμουνιστικά Κόμματα από την Τουρκία, την Ισπανία, το Μεξικό, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Τους καλωσορίζουμε σ’ αυτήν την κόκκινη νεολαιίστικη λαοθάλασσα, που πλημμύρισε την παραλία του Βόλου.

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις οποίες «φαρδιά πλατιά» έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από την αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν νέο «λάδι» στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
Ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου», για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε βάρος άλλων λαών σε πολλές «γωνιές» του πλανήτη μας.
Όπως στην περιοχή του Ειρηνικού, στη μεγάλη «κόντρα» των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού, με την ανερχόμενη δύναμη του καπιταλισμού, την Κίνα.
Οι λαοί ήδη πληρώνουν ακριβά τις πολιτικές τους.
Πότε με το αίμα τους και πότε με την ακρίβεια που «σπάει κόκκαλα»…
Πληρώνουν τους νέους πολέμους τους για τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, το ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Το «γαϊτανάκι» του αδυσώπητου ανταγωνισμού των ισχυρών του πλανήτη, των οικονομικών μεγαθηρίων, των αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καλά κρατεί και κάθε μέρα που περνά, «ξερνά» πολεμικές αιματοχυσίες, ανεργία, ακρίβεια και φτωχοποίηση του λαού.
Κι από αυτό το βήμα, απόψε στο Βόλο, απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή της χώρας μας σε «σφηκοφωλιά» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών εγκληματικών σχεδιασμών!
Να κλείσουν αμέσως οι αμερικάνικες βάσεις που βρίσκονται στη Θεσσαλική γη, εδώ κοντά στο Στεφανοβίκειο Βόλου, αλλά και στη Λάρισα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη, στον Άραξο και αλλού.
Την ώρα που τα «βαλιτσάκια» των πυρηνικών όπλων βολτάρουν στις τηλεοπτικές οθόνες, την ώρα που, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι αντίπαλες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, «μοστράρουν» το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ξανά, δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα και κάθε χώρα να γίνει «πεδίο βολής». Δεν θα αφήσουμε να γίνουν ολάκερες πόλεις και λαοί «ολοκαύτωμα», για να μετρήσουν οι καπιταλιστές την ισχύ τους, όπως έγινε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Τώρα είναι ώρα δράσης για κάθε πατριώτη, για κάθε διεθνιστή, για κάθε συνειδητοποιημένο εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα, που κάνει όνειρα για τη ζωή.
Τώρα όλοι να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου!
Να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα τμήματα των ελληνικών δυνάμεων, που βρίσκονται εκτός συνόρων, όπως στη Σαουδική Αραβία, στις χώρες των Βαλκανίων και αλλού.
Όχι στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι λαοί έχουν τη δύναμη!
Η νεολαία μπορεί και πρέπει να είναι μπροστάρης στις ανατροπές των αρνητικών συσχετισμών.
Με την ταξική πάλη «γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας»!
Μας το δείχνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες, οι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, οι εκπρόσωποι εκατοντάδων σωματείων που συμμετείχαν στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, κουβεντιάζοντας και οργανώνοντας τους νέους αγώνες τους.
Μας το δείχνει και η πρόσφατη μεγάλη νίκη της «Πανσπουδαστικής», της ΚΝΕ, στις φοιτητικές εκλογές που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά ξανά μετά από 36 χρόνια!
Μέσα από την πάλη, η νεολαία και ο λαός μπορεί να αλλάξει τους αρνητικούς συσχετισμούς, να εμποδίσει χειρότερα μέτρα, να κερδίσει ανάσες ανακούφισης, αλλά και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να στείλει αυτό το άδικο, σάπιο και βάρβαρο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης, μια και καλή στη θέση που του πρέπει: Στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας»!
Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη όχι μόνο στη ΝΔ, που με σημαία την πολιτική σταθερότητα συνεχίζει να φορτώνει βάρη στο λαό, μεγαλώνοντας την αστάθεια και την ανασφάλεια στη ζωή του, αλλά και σε εκείνους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαφημίζουν πως με μια άλλου «χρώματος» αντιλαϊκή κυβέρνηση θα ανθρωπέψει η ζωή μας. Κοροϊδεύουν χοντρά το λαό όταν του λένε ή όταν υπονοούν, ότι δήθεν αυτοί θα μειώσουν τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια. Ότι αυτά δήθεν είναι μόνο πολιτικές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της ΝΔ και όχι της δικής τους σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης…
Θέλουν να κάνουν το λαό να ξεχάσει τα δικά τους πεπραγμένα στην κυβέρνηση, που αποδείχτηκαν πιο νεοφιλελεύθεροι των νεοφιλελεύθερων!
Αν ήθελαν πράγματι να ανακουφίσουν το λαό από τη φτώχεια θα είχαν όλοι τους στηρίξει τις προτάσεις του ΚΚΕ:
-Για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών,
-Για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων,
-Για κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων,
-Για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία…
Και τόσα άλλα, προτάσεις νόμου και τροπολογίες που έχουμε καταθέσει στη Βουλή.
Το μέλημά τους, όμως, δεν είναι η πραγματική ανακούφιση του λαού, αλλά η προσπάθεια για άλλη μια φορά να υφαρπάξουν την ψήφο του στις εκλογές που κοντοζυγώνουν και που όλα προς το παρόν δείχνουν ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβρη.
Για να συνεχιστεί το ίδιο αντεργατικό «τροπάρι», με «δεξιούς», «αριστερούς» και «κεντροαριστερούς» ψάλτες, σε αγαστή συνεργασία, με όποιο σενάριο τους προκύψει από αυτά που μαγειρεύουν.
Ας το βάλουν μια και καλή στο μυαλό τους. Το ΚΚΕ «συγχωροχάρτι» στα παλιά και νέα εγκλήματα που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού δεν θα δώσει!
Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού, που είναι ο μόνος που μπορεί και να τους στριμώξει σήμερα και να ανοίξει το δρόμο για να χαράξουμε άλλη «ρότα» για τον τόπο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Κάθε φορά, που οι κομμουνιστές προβάλλουν την πολιτική πρότασή τους, όταν προειδοποιούν και λένε τα «σύκα – σύκα» και τη «σκάφη – σκάφη», τα διάφορα αστικά επιτελεία «βγάζουν από το μανίκι» διάφορους «μπαμπούλες», όπως τον κίνδυνο της Τουρκίας.
Όμως, η πραγματικότητα δείχνει πως τώρα, που η εξουσία είναι στα χέρια τα δικά τους, στα χέρια των ληστών καπιταλιστών, δυναμώνει όλο και περισσότερο για τους λαούς ο κίνδυνος του πολέμου.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη με τις αποφάσεις της απογείωσε αυτούς τους κινδύνους με την σύγκρουση των δύο παγκόσμιων στρατοπέδων που διαμορφώνονται: Του ευρωατλαντικού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ και του ευρωασιατικού, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα.
Πολεμικοί εξοπλισμοί χιλιάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επεμβάσεις σε όλη την υδρόγειο, 300.000 ετοιμοπόλεμους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες για αποστολές και τόσα άλλα, μπήκαν ήδη στην ημερήσια διάταξη.

Φίλες και φίλοι,

Από το 1952, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται μαζί μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια.
Χρόνο με το χρόνο, δυναμώνουν οι απειλές για τους λαούς των δύο χωρών.
Απειλές, που προκύπτουν και μέσα από το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Απειλές που εκδηλώνονται μέσα από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για γεωπολιτικά στηρίγματα, για μερίδια αγορών, για τον ενεργειακό πλούτο.
Είναι σήμερα, που είμαστε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πάνω στις «ράγες» του καπιταλισμού, που οι λαοί και η νεολαία μετατρέπονται σε «κρέας για τα κανόνια», που οι εργαζόμενοι στις δύο γειτονικές χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, κινδυνεύουν, τόσο από την όξυνση των στρατιωτικών συγκρούσεων και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, όσο και από την καταλήστευση των φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που «κυοφορεί» η περιβόητη «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς!
Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να χαράξουν ένα μέλλον ειρηνικό, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις, μακριά από ξένους «προστάτες» και «επιδιαιτησίες», μακριά από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, με σεβασμό των συνόρων, των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν, χωρίς «θερμά επεισόδια» και πολεμικές αναμετρήσεις!
Αυτό το δρόμο, της ειρήνης, της κοινής πάλης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον καπιταλισμό και σε όλους εκείνους και εκείνα που «χαντακώνουν» το μέλλον της νεολαίας και των λαών, αυτό το δρόμο τον βαδίζουμε μαζί οι κομμουνιστές της Ελλάδας, με τους κομμουνιστές της Τουρκίας, της Ισπανίας, του Μεξικού, με τους κομμουνιστές και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις ηπείρους, σε όλο τον κόσμο.
Είναι ο δρόμος του προλεταριακού διεθνισμού, της κοινωνικής ανατροπής και της πραγματικής ανάστασης των λαών!
Είναι ο δρόμος της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού!
Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

ΑΘΗΝΑ 9/7/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της ακρίβειας στη Σρι Λάνκα

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο μεγάλο αγώνα της εργατικής τάξης της Σρι Λάνκα. Καταδικάζει την άγρια καταστολή σε βάρος των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που αποτελούν αποφασιστική απάντηση στην εκτίναξη της ακρίβειας, των ελλείψεων σε βασικά αγαθά, της γενίκευσης της εξαθλίωσης του λαού. Στηρίζει την πάλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (JVP), των κομμουνιστών της χώρας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 09/07/2022                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Φυλλάδιο του ΚΚΕ για το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή

“Κι όμως θα είμαι ακόμα εδώ κι αυτό το καλοκαίρι…”

 

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με νέες στερήσεις. Πλέον, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές, η αναψυχή και μερικές ανάσες δροσιάς κοστίζουν στους εργαζόμενους ολόκληρους μισθούς.

Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες.

 

Πώς γίνεται ο τουρισμός να πηγαίνει για ρεκόρ…

και 1 στους 2

να μην πηγαίνει διακοπές;

 

Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή τουριστική κίνηση δείχνουν ότι το 2022 οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του 2019, που ήταν «χρονιά – ορόσηµο» για τον ελληνικό τουρισµό.

Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι 1 στους 2 Έλληνες το 2022 δεν θα πάει διακοπές, ενώ και ένα µεγάλο τµήµα όσων πάνε διακοπές θα πάνε λιγότερες ηµέρες.

 

Από το 2013 έως το 2018:

– τουριστική έκρηξη στην Ελλάδα

– μείωση του λεγόμενου εσωτερικού τουρισμού

Στην Ελλάδα των ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας για τους µεγάλους ξενοδοχειακούς οµίλους και τους touroperators, των νησιών-διεθνών προορισµών, οι εργαζόµενοι πρέπει να «κόβουν» από παντού για να πάνε µια κοντινή εκδροµή, ενώ οι εργαζόµενοι του κλάδου «στύβονται» κάθε µέρα για µισθούς πείνας και έχοντας κάθε χρόνο ραντεβού µε την ανεργία.

Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που µπορούν να κάνουν πολυήµερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύµατα, που έχουν πρόσβαση σε υποδοµές πολιτισµού, σε µουσεία, σε προορισµούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

Τα διόδια και τα εισιτήρια σε όλα τα µέσα µαζικής µεταφοράς κάνουν απλησίαστη τη µετακίνηση των εργαζοµένων.

Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιµές των δωµατίων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις στις παραλίες, στα τρόφιµα και στις τιµές στα εστιατόρια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των διακοπών.

Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τώρα οι εφοπλιστές για την αύξηση

της κερδοφορίας τους έχουν επιβάλει 4 διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια,

με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων να ξεπερνούν ακόμα και το 45%!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ως… επιβράβευση και με την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, μπουκώνει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας με «ζεστό» χρήμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές», οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας κ.ο.κ.

 

Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

 

Για ποιον λοιπόν είναι φτιαγµένα τα τεράστια τουριστικά θέρετρα;

Ποιος απολαµβάνει την πολυδιαφηµισµένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα ξενοδοχεία – µεγαθήρια που σπέρνονται στους τουριστικούς προορισµούς;

Για ποιον φτιάχνονται οι προβλήτες της κρουαζιέρας και οι µαρίνες;

Για ποιον «χτίζουν» οι εφοπλιστές τα βαπόρια;

Ποιον αφορούν τα πανηγύρια για την «εξωστρέφεια» του τουριστικού προϊόντος, για τα ρεκόρ κερδοφορίας από τον τουρισµό;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι για τον λαό, καµιά σχέση δεν έχουν µε τις ανάγκες του για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικό τουρισµό, για το δικαίωµά του στην αναψυχή. Είναι κοµµένα και ραµµένα στα µέτρα της κερδοφορίας των µεγάλων µονοπωλιακών οµίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισµό.

▶ Γι’ αυτό στα ίδια νησιά που «φυτρώνουν» τα 5άστερα σαν τα µανιτάρια, δεν «φυτρώνουν» υποδοµές Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Άθλησης, Πολιτισµού για τον λαό και την νεολαία της περιοχής.

▶ Γι’ αυτό στα ίδια νησιά που τα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό σπάνε το ένα µετά το άλλο, οι εργαζόµενοι στον τουρισµό ζουν και δουλεύουν σε όλο και χειρότερες συνθήκες.

▶ Το ίδιο κράτος που ταΐζει µε εκατοµµύρια ευρώ τους εφοπλιστές, πετσοκόβει τα ήδη πολύ ανεπαρκή προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού.

 

Τα κέρδη των οµίλων του τουρισµού και των µεταφορών, που όλες οι κυβερνήσεις διαφηµίζουν την «βαριά βιοµηχανία», υψώνουν τείχη στον εργαζόµενο λαό, του στερούν τη δυνατότητα να απολαύσει τις οµορφιές του τόπου του. Αυτοί και τα κέρδη τους καταφέρνουν το… ακατόρθωτο: Ο λαός να µην µπορεί να χαρεί το πιο πολυδιαφηµισµένο καλοκαίρι του κόσµου. Οι εργαζόµενοι που όλο τον χρόνο ξεπατώνονται, που κυνηγούν το µεροκάµατο, που αναµετρώνται µε την ανασφάλεια, να φτάνει η µέρα των ολιγοήµερων διακοπών για να «γεµίσουν τις µπαταρίες τους» και να µην έχουν τη δυνατότητα ούτε γι’ αυτό.

 

Τι έχει να λαµβάνει λοιπόν ο λαός από αυτό το καπιταλιστικό τουριστικό «υπερθαύµα»;

  • Αποκλεισµούς από την αναψυχή

 

  • Υποβάθµιση του φυσικού

περιβάλλοντος

 

  • Πανάκριβες ολιγοήµερες διακοπές

 

 

Ούτε για παρηγοριά δεν κάνουν τα «κοινωνικά προγράμματα»

 

Καµιά ουσιαστική συµβολή στην ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για τουρισµό δεν έχουν τα επιδοτούµενα προγράµµατα της κυβέρνησης. Ο «Κοινωνικός Τουρισµός» αφορά µόλις 300.000 δικαιούχους και το πρόγραµµα «Τουρισµός για όλους» άλλους 200.000 δικαιούχους. Το συνολικό «κόστος» και για τα δύο προγράµµατα, είναι µόλις 65 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 το κονδύλι µόνο για τον κοινωνικό τουρισµό ήταν 62,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο «κοινωνικός τουρισµός» αφορά περιόδους «εκτός σεζόν», που είναι απαγορευτικές για χιλιάδες εργαζόµενους και εργαζόµενες.

Ακόµα κι αυτά τα προγράµµατα ένα σηµαντικό τµήµα των δικαιούχων δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει, καθώς απαιτούν «συµµετοχή» που ειδικά φέτος µε την ακρίβεια δεν περισσεύει, ενώ ήδη φτάνουµε στα µέσα του Ιούλη και δεν έχουν ανακοινωθεί οι «δικαιούχοι», ώστε να προγραµµατίσουν άδειες, εισιτήρια κ.ο.κ.

 

Φτάνει πια!

Μπροστά οι ανάγκες του λαού,

με ισχυρό ΚΚΕ!

 

Δεν µπορεί στην Ελλάδα του 2022 οι εργαζόµενοι να συµβιβάζονται µε αυτή την κατάσταση. Σήµερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ώστε οι εργαζόµενοι καθολικά να απολαµβάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές.

 

Αυτό το ζωτικό δικαίωµα, που αφορά την ίδια την αναπλήρωση της εργατικής δύναµης υπερασπίζεται το ΚΚΕ.

 

Για το ΚΚΕ ο τουρισµός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θα έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωµα και όχι πανάκριβο εµπόρευµα. Το ΚΚΕ αντιµετωπίζει τον τουρισµό και την αναψυχή ως κατοχυρωµένο δικαίωµα για όλους τους εργαζόµενους, θεµελιωµένο πάνω σε έναν άλλο δρόµο ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονοµίας, στην οποία τα µέσα παραγωγής, ο πλούτος που παράγεται θα είναι κοινωνική-λαϊκή περιουσία.

 

Τέτοιου είδους δικαιώµατα κατέκτησαν οι εργαζόµενοι στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόµησης τον 20ό αιώνα. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι οικογένειές τους, τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν διασφαλισµένο το δικαίωµα στην ξεκούραση και την αναψυχή, σε οργανωµένες υποδοµές του εργατικού κράτους.

 

Είναι χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία από τις κατακτήσεις που κατάφερε

η εργατική τάξη εκεί που πήρε την εξουσία, όπως στη Σοβιετική Ένωση:

 

 

▶ Οι εργάτες είχαν καταφέρει στα µέσα του περασµένου αιώνα να έχουν ελεύθερες µέρες µέσα στην εβδοµάδα για ανάπαυση, καθώς και ελεύθερο χρόνο κάθε µέρα.

▶ Υπήρχε δίκτυο πολιτιστικών ιδρυµάτων, κατασκηνώσεις νέων, τουριστικά κέντρα, εξοχικά. Απόδειξη ότι µπορεί να υπάρξει ικανοποίηση του λαϊκού δικαιώµατος των διακοπών, της αναψυχής όταν φύγει από τη µέση η εµπορευµατοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών από το εκµεταλλευτικό σύστηµα.

▶ Υπήρχαν 13.141 κέντρα διακοπών στην ΕΣΣΔ όπου µπορούσε κάποιος να µείνει 24-26 µέρες τον χρόνο. Η ανάπαυση συνδυαζόταν µε ιατρική περίθαλψη όταν χρειαζόταν.

▶ Υπήρχαν σπίτια ανάπαυσης, τουριστικοί ξενώνες και άλλες υποδοµές, για τις οποίες το ποσό που πλήρωναν οι εργαζόµενοι ήταν ελάχιστο, ενώ ένα µεγάλο µέρος καλυπτόταν από το εργατικό σωµατείο, τα ιδρύµατα Κοινωνικής Ασφάλισης ή τους δηµόσιους οργανισµούς.

 

Με αυτόν τον τρόπο το εργατικό κράτος εξασφάλιζε αναψυχή, περίθαλψη, άσκηση, ψυχαγωγία και ξεκούραση για δεκάδες εκατοµµύρια εργαζοµένων, παιδιών, εφήβων, φοιτητών. Αν όλα αυτά τα κατοχύρωσε ο σοσιαλισµός πριν 5 δεκαετίες, η εργατική εξουσία σήµερα µπορεί να κατοχυρώσει πολλά περισσότερα!

 

Να βαδίσουμε τον δρόμο της ανατροπής

 

Η ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού δεν µπορεί να συµβαδίσει µε την καπιταλιστική οικονοµία που  «ζει και αναπνέει»  για τα κέρδη των λίγων.

Οι εργαζόµενοι µε τη δική τους οργάνωση και πάλη, σε συµπόρευση µε το ΚΚΕ, µπορούν να ανοίξουν τον δρόµο για ριζικές ανατροπές, ενάντια στο σύστηµα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την εξουσία των µονοπωλίων και τις ιµπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη

που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη!

 

Το ΚΚΕ τεκµηριώνει στο Πρόγραµµά του ότι ο λαός µπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα µε βάση τις δυνατότητές του σήµερα. Μόνο η εργατική – λαϊκή εξουσία µπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά – λαϊκά συµφέροντα, µόνο η νέα σοσιαλιστική οικονοµική και κοινωνική οργάνωση, ο κεντρικός επιστηµονικός σχεδιασµός στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας µπορεί να εξασφαλίσει ότι οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής µας θα υπηρετήσουν τον εργαζόµενο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για δουλειά, Υγεία, για διακοπές και αναψυχή, για ειρήνη και συνεργασία µε όλους τους λαούς.

 

Σ’ αυτόν τον δρόµο µπορούν να ενισχυθούν σήµερα ακόµα περισσότερο οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζοµένων, των σωµατείων, των φορέων του λαϊκού κινήµατος για:

▶ Μείωση κατά 50% της τιµής των εισιτηρίων και των ναύλων, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόµια στους εφοπλιστές.

▶ Δωρεάν µετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευµένους, ΑµεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωµένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

▶ Συχνή σύνδεση των νησιών µε την ηπειρωτική χώρα και µεταξύ τους, µε πλοία σύγχρονα και ασφαλή και µε ναυτεργάτες µε πλήρη εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώµατα.

▶ Να ξεκινήσουν όλα τα προγράµµατα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράµµατα Κοινωνικού Τουρισµού.

▶ Κατάργηση των φόρων στα καύσιµα, της ρήτρας αναπροσαρµογής και των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύµα.

▶ Επαναφορά του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια αγροτών και κτηνοτρόφων, διαγραφή των χρεών τους.

 

Η συµπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συµβολή στον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες σήµερα, αλλά κυρίως για την προοπτική, για τη µόνη διέξοδο υπέρ του λαού.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

 

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.