Φ. Δουλούμης: Το επόμενο δεκαήμερο θα κρίνει το επίπεδο σταθεροποίησης των τιμών στα κηπευτικά της Ιεράπετρας μετά τη νέα καραντίνα


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγους μήνες ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας όπως και όλης της Κρήτης έχει να αντιμετωπίσει μια νέα και εντελώς απρόβλεπτη κατάσταση, με το νέο lockdown να είναι γεγονός, πολλές αγορές κλειστές, και κυρίως όλα αυτά να συμβαίνουν νωρίτερα απ’ όσο θα μπορούσε να υπολογίσει κανείς.

Την νέα αυτή πραγματικότητα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι αγρότες, παρουσίασε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης.

Όπως είπε όλα τα στοιχεία της αγοράς ως τώρα έδειχναν πως η φετινή χρονιά θα ήταν εξαιρετική για όλα τα κηπευτικά και υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία για το φετινό χειμώνα, όμως το πρόωρο lockdown, ήρθε όχι ακόμα να ανατρέψει, αλλά σίγουρα να μετριάσει αυτή την αισιοδοξία που υπήρχε.

Ήδη με το πρώτο άκουσμα της καραντίνας την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια πτώση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων που έφτασε το 40%, «μουδιάζοντας» την περιοχή, όμως πλέον κάθε μέρα που περνά καταγράφεται μια μικρή άνοδος στις τιμές, με τον κ. Δουλούμη να εκτιμά πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι τιμές των προϊόντων θα σταθεροποιηθούν, και η ελπίδα που υπάρχει είναι η σταθεροποίηση αυτή να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο για τους παραγωγούς.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όπως λέει επηρεάζει με πολλούς τρόπους την αγορά, αφού ακόμα δεν έχει η χρυσή τομή μεταξύ των εξαγωγών, της διακίνησης στην εσωτερική αγορά, αλλά και της συμπεριφοράς των καταναλωτών στο εσωτερικό της χώρας, και στο εξωτερικό.

Η περσινή καραντίνα όπως είπε, ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα για όλη την περιοχή που έμαθε πολλά για το πως πρέπει να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις, όμως αν και φάνηκε να υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, το νέο αυτό lockdown ήρθε νωρίτερα του αναμενομένου, και νωρίτερα από την περίοδο εκείνη που «βολεύει» την περιοχή για να εξάγει, η οποία είναι από τον Δεκέμβριο και μετά, και έτσι αρκετοί βρέθηκαν ξανά απροετοίμαστοι.

Ο κ. Δουλούμης τόνισε πως το θετικό συμπέρασμα που βγήκε από την περσινή καταστροφική χρονιά και έγινε κατανοητό σε μεγάλο αριθμό παραγωγών της περιοχής, είναι πως πλέον το σύστημα «ο καθένας και μόνος του», δεν λειτουργεί, και έτσι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών κλπ, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις άλλες μεγάλες αγροτικές χώρες και περιοχές, όπως η Ολλανδία και η Ισπανία.

Τα όσα έχουν μάθει οι αγρότες της περιοχής από τους παππούδες τους, οδηγούν «μόνο σε τοίχο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Δουλούμη, ο οποίος υπογράμμισε επιπλέον πως ο μοναδικός λόγος που η περιοχή της Ιεράπετρας έχει καταφέρει να αντέχει μετά από τόσα προβλήματα είναι πως σε γενικές γραμμές, το οικονομικό επίπεδο των αγροτών είναι ακόμα σε καλά επίπεδα και μπορούν να αντέχουν τις ζημιές, κάτι όμως που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Ο πρόεδρος της Ανατολής ανάφερε επίσης πως πέρα από το συνεταιριστικό πνεύμα που πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή, πρέπει παράλληλα να γίνει κατανοητό πως η παραγωγή της Ιεράπετρας αλλά και όλης της Κρήτης και της Ελλάδας, σε απόλυτα νούμερα είναι κατά πολύ μκρότερη από αντίστοιχες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία ή και η Τουρκία, κάτι που σημαίνει πως είναι ανέφικτο η τοπική παραγωγεί να μπει και να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αφού απλά τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις παραγόμενες ποσότητες. Αντίθετα όμως τα τοπικά προϊόντα υπερτερούν αισθητά σε ποιότητα από όλα τα ανταγωνιστικά και αυτή ακριβώς η ποιότητα είναι το στοιχείο στο οποίο ο καθένας θα πρέπει διαρκώς να εστιάζει και να αναδυκνείει σε όποιο στάδιο της παραγωγικής αλυσίδας κι αν ανήκει.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.