Φ. Δουλούμης: Σωστή η πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου για αλλαγές στον τρόπο δημοπράτησης κηπευτικών


0
(0)

Μια κατάσταση που εδώ και καιρό παραμένει δύσκολη στην διακίνηση των κηπευτικών της Ιεράπετρας, περιέγραψε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ανατολή», σε μια περίοδο με αρκετές εξελίξεις, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και γενικότερα στις πολιτικές που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα της χώρας.

Ο κ. Δουλούμης ανέφερε πως πλέον, μετά και το πέρασμα αρκετών δύσκολων μηνών για τα κηπευτικά, ο κόσμος της περιοχής έχει στραφεί σε μεγάλο ποσοστό σε τρίτες καλλιέργειες με σκοπό να μπορέσει να βρει την ευκαιρία να βγάλει τα προς το ζην.

Αυτή την περίοδο όπως λέει παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στις καλοκαιρινές καλλιέργειες αγγουριού, την ίδια ώρα που οι τιμές στα αγγούρια αυτές τις μέρες είναι πάρα πολύ χαμηλές και τα προϊόντα βρίσκονται στα αζήτητα.

Ένα στοιχείο που δίνει μια ανάσα αισιοδοξίας στην περιοχή αφορά την καλλιέργεια ντομάτας αφού οι δεύτερες καλλιέργειες τις περασμένες εβδομάδες είδαν μια αύξηση στις τιμές, οι οποίες μπορεί να μην έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον ήταν σε αξιοπρεπές επίπεδο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εισαγωγές που έγιναν από πλευράς Πολωνίας οι οποίες είχαν προσυμφωνηθεί σε υψηλά επίπεδα, κάτι που οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης από εγχώρια προϊόντα, σταματώντας τις νέες εισαγωγές, χωρίς η αγοραστική δύναμη, επί της ουσίας, να έχει αυξηθεί με τον τουρισμό να υπολειτουργεί. Παράλληλα αυτή την περίοδο τόσο στις καλλιέργειες πιπεριάς όσο και μελιτζάνας οι τιμές κινούνται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, χωρίς όμως να διακινούνται μεγάλες ποσότητες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των αποζημιώσεων που ζητούνται ξανά από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ο κ. Δουλούμης ανέφερε πως πλέον υπάρχουν άφθονα στοιχεία που συγκεντρώνονται συνεχώς, δείχνοντας την πορεία των τιμών πριν και μετά την καραντίνα, και στέλνονται στο Υπουργείο, όμως αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για νέες ενισχύσεις. Οι ενισχύσεις αυτές που δόθηκαν πριν από μερικούς μήνες σε ορισμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, είναι και λόγος που το Υπουργείο εξαιρεί την Κρήτη από νέες αποζημιώσεις σε κηπευτικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπογράμμισε ο κ. Δουλούμης, και έτσι αναμένεται πλέον να φανεί αν θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος αποζημιώσεων.

Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή θα πρέπει σίγουρα να αλλάξει, ανέφερε ο κ. Δουλούμης, κάτι που αφορά τόσο τους παραγωγούς όσο και τους υπόλοιπους φορείς, συνεταιρισμούς και δημοπρατήρια της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, κινείται και η πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου για αλλαγές στον τρόπο δημοπράτησης.

Μια συζήτηση που όπως λέει έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μεταξύ του Συλλόγου και των δημοπρατηρίων και έχει καταλήξει σε αποτελέσματα. Έτσι αυτή τη στιγμή όλοι έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση στη δημοπράτηση, κάτι που για τον κ. Δουλούμη, είναι σημαντικό να συμβεί παρά κάποιες διαφωνίες που είναι λογικό να υπάρχουν από ορισμένους επαγγελματίες. Έτσι αν συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας, με πιθανές αλλαγές στις ώρες και τον τρόπο δημοπράτησης, που θα αφορά και θα τηρείται από όλους τους διακινητές προϊόντων της περιοχής, είναι σίγουρο πως μόνο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα συνολικά για την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *