ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: 47 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ


0
(0)

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην επετειακή εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα που οραματίστηκε και ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το Κίνημα που άλλαξε την Ελλάδα, γίνεται 47 χρόνων.

Και είμαστε σήμερα εδώ, όχι απλά για να θυμηθούμε. Αλλά για να δεσμευτούμε ξανά, με σχέση τιμής και εμπιστοσύνης, ότι οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη, που ενέπνευσαν τους Έλληνες να αγωνιστούν για να πετύχουν τόσα πολλά, που ένωσαν γυναίκες και άνδρες τριών σχεδόν γενεών, είναι εδώ και μας οδηγούν στο μέλλον.

Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Με το έργο του πια να ξεχωρίζει, τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις του να αντέχουν στο χρόνο. Θεσμοί που κράτησαν όρθια την πατρίδα τις δύσκολες ώρες. Ζωντανή την κοινωνία στις κρίσεις. Ανθεκτική τη δημοκρατία από τις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν οι τυχοδιώκτες της εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με τους πολίτες να αναπολούν τις καλύτερες μέρες που έζησαν. Τους νέους να γεμίζουν το Διαδίκτυο με χιούμορ που κρύβει μέσα του την προσδοκία να ζήσουν και αυτοί, όσα έζησαν οι γονείς τους. Τους πολιτικούς μας αντιπάλους να αναζητούν  – μάταια είναι η αλήθεια – σωσίβιο στην ιστορία, τα πρόσωπα, την κληρονομιά μας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, δικαιωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων, δυνατό και στιβαρό στήριγμα στο Κίνημα Αλλαγής. Τρέφει με ιστορικό βάθος, αξιακό μέγεθος και πατριωτικό καθήκον τη σημερινή μας προσπάθεια απέναντι σε έναν τοξικό και ευκαιριακό ψευτοδικομματισμό, που κρατά τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις καθηλωμένες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι που μας δίνει τη δύναμη, τη γνώση και τη φλόγα, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να επουλώσουμε πληγές και να γεφυρώσουμε χάσματα που μας αποξένωσαν τα χρόνια της κρίσης. Μέσα και έξω από το σπίτι μας. Στην καρδιά της κοινωνίας. Εκεί που τα πραγματικά κινήματα γεννιούνται και αναγεννιούνται. Εκεί που το κίνημα Αλλαγής γίνεται δύναμη ελπίδας!

Α.    ΕΠΟΧΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ & ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Είμαστε σήμερα εδώ σε μια συγκυρία δραματικών εξελίξεων για τον πλανήτη, την Ευρώπη, την περιοχή μας και, κυρίως, για την πατρίδα μας που βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο μιας καταιγίδας.

Το φετινό καλοκαίρι, υπήρξε για όλους μας αποκαλυπτικό. Η πανδημία και η κλιματική κρίση είναι  πραγματικοί κίνδυνοι για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη.

Κίνδυνοι που αποκαλύπτουν  την ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική της ενοποίηση. Ιδιαίτερα τώρα που οι παγκόσμιες εξελίξεις επιβάλλουν μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη ισχυρό πόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αποκαλύπτει, όμως, ταυτόχρονα, το πραγματικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης του. Έπεσε πλέον το δήθεν κεντρώο προσωπείο τους. Το δήθεν επιτελικό τους κράτος κατέρρευσε. Επιτελικό κράτος για την Δεξιά σημαίνει συγκεντρωτισμός και μπίζνες από τη Μαξίμου ΑΕ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια  Ελλάδα για λίγους.  Το κομματικό Κράτος επανιδρύθηκε, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.  Αντί διαφάνειας  “fast track” φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της  επιχειρηματικής και κομματικής ελίτ, αντί  πολυφωνίας επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης. Αντί μεταρρυθμίσεων απορρύθμιση των  κατακτήσεων και  καταπάτηση δικαιωμάτων. Αντί  ασφάλειας για τον πολίτη ,  βαριά εγκληματικότητα. Αντί  εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής, αμυντική και παθητική εξωτερική πολιτική.

Σε μια εποχή που η  αναθεωρητική και επεκτατική στρατηγική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή εντείνεται διαρκώς.

Σε αυτή την εποχή  που συντελούνται τεκτονικές αλλαγές και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα κόμματα χωρίς συλλογική υπόσταση υποταγμένα στις τεχνικές της επικοινωνίας και της εξουσίας δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.  Θεσμοί νευραλγικοί για τη Δημοκρατία αδύναμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να υπερβεί εδώ και χρόνια τις παθογένειες που το ίδιο δημιούργησε. Πολιτικός λόγος διχαστικός σε μια εποχή που ενωμένοι Έλληνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο σε μια πραγματική αναγέννηση. Σε μια Νέα Αλλαγή.

Β.    Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ «3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»

Είναι  ο καιρός να μετρηθούμε ξανά με τον εαυτό μας, την ιστορία και τη διαδρομή μας.

Να κλείσουμε οριστικά τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και να σκύψουμε στο παρόν και το μέλλον της παράταξής μας.

Είμαστε οι σημαιοφόροι των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του πολιτικού φιλελευθερισμού, ο φορέας των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έζησε ο τόπος και οι αυθεντικοί  κληρονόμοι της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής  παράταξης.

Με οδηγό τις διαχρονικές μας αξίες και τις παρακαταθήκες μας ατενίζουμε με καινούργιο βλέμμα και νέα ριζοσπαστική διάθεση το παρόν και το μέλλον.

Αν έχει νόημα σήμερα μια επετειακή εκδήλωση  για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 47 χρόνια μετά, είναι, η επείγουσα ανάγκη να διατυπωθεί μια νέα 3η Σεπτέμβρη που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Να προτείνει όραμα και δρόμο για τους νέους καιρούς που είναι ήδη παρόντες. Να επανακαθορίσει στόχους, προτεραιότητες, προοπτικές και να δείξει το δρόμο για τη Νέα Αλλαγή.

Όπως ακριβώς συνέβη τότε, η νέα εποχή προϋποθέτει και ένα πραγματικά νέο κόμμα- κίνημα. Ένα κόμμα σύγχρονο θεσμό, ψηφιακό, δικτυωμένο παντού με μια νέα ενότητα και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που θα διεκδικήσει στη διαδρομή του να γίνει ξανά ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα. Να γίνει ξανά πρωταγωνιστής.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι εφήμερο σχήμα. Είναι η καρδιά της ανανεωτικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει , είναι ζωντανό γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής.

Γ.    ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αυτό το κόμμα έχει ταυτότητα.

Δεν βολεύεται στο ρόλο του κομπάρσου της ιστορίας.

Έχει διαπαιδαγωγηθεί και έχει μάθει να πρωταγωνιστεί σ’ αυτή και να αλλάζει το ρου της.

Δεν ψαρεύει σε θολά νερά, ούτε προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο.

Δεν υποτάσσεται στην ευκολία του λαϊκίστικου και παραπλανητικού λόγου γιατί είναι γνήσια λαϊκό. Δεν είναι προϊόν της οργής.

Δεν χαϊδεύει τις δυνάμεις του ανορθολογισμού, της πόλωσης, του αρνητισμού, ούτε φορά τον μανδύα του εκσυγχρονισμού κατά περίπτωση γιατί αποτελεί τη γνήσια μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική δύναμη.

Αυτό το κόμμα είναι πραγματικό Κίνημα Αλλαγής. Συνδέει, εκφράζει και οργανώνει όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Δυνάμεις με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές από τους χώρους του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς που συναποτελούν τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Που έχουμε κοινά προτάγματα:

Την επιστροφή της Πολιτικής απέναντι στην οικονομία της ασύδοτης αγοράς.

Το πρωτείο της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό.

Την Ισχυρή Κοινωνία απέναντι στο κράτος και την αγορά.

Να αντιτάξουμε στην νεοσυντηρητική επίκληση της «επιστροφής στην κανονικότητα» το αίτημα  και το αφήγημα της Νέας Αλλαγής.

Δ.    Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αυτό το κόμμα έχει ταυτότητα. Είμαστε οι πραγματικοί εκφραστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Μιας σοσιαλδημοκρατίας που οι καιροί και οι δραματικές εξελίξεις και κρίσεις επαναφέρουν στο ιστορικό προσκήνιο. Την καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν εκ νέου τη χρησιμότητα του παρεμβατικού κράτους και την ανεπάρκεια του αγοραίου καπιταλισμού να αντιμετωπίσει την κρίση και τη βαθιά ύφεση.

Η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Μπαϊντεν, σηματοδοτεί αυτή την επιστροφή. Ήδη πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη, εκπρόσωποι του συντηρητισμού και απολογητές του νεοφιλελευθερισμού ή εκπρόσωποι του ακραίου  αριστερού λαϊκισμού δεν διστάζουν να φορούν συγκυριακά τον μανδύα του σοσιαλδημοκράτη. Η ηττημένη για πάρα πολλά χρόνια σοσιαλδημοκρατία βλέπει την επαναφορά και τη δυναμική των ιδεών της  και κυρίως των στόχων και των αξιών της να αποκτούν πραγματική υπόσταση.

Με πίστη στις διαχρονικές της αξίες η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα οφείλει να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα προόδου, δημοκρατίας και κοινωνικής ευημερίας με εφικτές, σύγχρονες και προπαντός αξιόπιστες λύσεις.

Ε.    ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΛΑΙΟ

Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική έρχεται να υπηρετήσει η παράταξή μας. Στην καρδιά της πρότασης για τη Νέα Αλλαγή βρίσκεται το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Το περιεχόμενο του οριοθετεί ένας Δεκάλογος Θέσεων.

Εμείς οι  σύγχρονοι Σοσιαλδημοκράτες:

1ο    Δεν αποδεχόμαστε ένα κόσμο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αγωνιζόμαστε  για τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης, για μια νέα εποχή αναγέννησης και ανθρωπισμού που προστατεύει τη ζωή ως την υπέρτατη αξία. Έχουμε σταθερό μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, τις φυλετικές διακρίσεις, τις κοινωνίες των «γκέτο» και των κάθε μορφής διακρίσεων.

2ο     Δεν παρακολουθούμε αμέτοχοι την ορατή πια στο προσεχές  μέλλον καταστροφή του πλανήτη υιοθετώντας την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη οικονομική εκμετάλλευση και οικολογική καταστροφή. Αγωνιζόμαστε  να κατευθυνθεί  μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πλούτου σε ένα Πράσινο New Deal που  θα προσανατολίσει οικολογικά την παραγωγή και την ανάπτυξη.

3ο     Αγωνιζόμαστε ώστε η παγκοσμιοποίηση να πειθαρχεί σε κανόνες και να σέβεται την αρχή της δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και στους υπερεθνικούς θεσμούς που αφορούν την ειρηνική διευθέτηση, το κλίμα και το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, το δίκαιο εμπόριο.

4ο    Αντιστεκόμαστε στη συγκέντρωση πλούτου σε πανίσχυρες και ανεξέλεγκτες μειοψηφίες. Αγωνιζόμαστε  σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ρύθμιση του χρέους των φτωχών χωρών, για τη σύγκληση των επιπέδων ανάπτυξης ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, στην Ευρώπη,  για την ισόρροπη και αειφόρα ανάπτυξη των περιφερειών στην Ελλάδα.

5ο    Αγωνιζόμαστε  για την προσαρμογή όλων των  θεσμών της κοινωνικής οργάνωσης και του παραγωγικού δυναμικού στις τεχνολογικές εξελίξεις. Το ψηφιακό κράτος, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι νέες πρακτικές τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, τηλεϊατρικής δεν θα συνοδεύονται μόνο από κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά θα δημιουργούν παράλληλα πλήθος νέων θέσεων, σε νέα αντικείμενα απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας. Ταυτόχρονα ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων ελέγχου και διαφάνειας θα εγγυάται μια δημοκρατία που δεν θα υποτάσσεται σε αυταρχικές και ολοκληρωτικές  πρακτικές

6ο    Δεν υποτασσόμαστε  στη νεοσυντηρητική αντίληψη ότι η πλήρης απασχόληση, η μόνιμη εργασία, η αναδιανεμητική δικαιοσύνη, η διαγενεακή αλληλεγγύη είναι «εμπόδια» στην πρόοδο και την εξέλιξη. Αγωνιζόμαστε  για κοινωνικό κράτος με αναδιανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, για ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για προστασία από τις απολύσεις και αναλογική αλλά σταθερή αύξηση μισθών και εισοδημάτων για τους οικονομικά ασθενέστερους, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων. Απαιτούμε και διεκδικούμε  βασικό μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης.

7ο    Αγωνιζόμαστε  για μια νέα σχέση κράτους, αγοράς, και κοινωνίας. Όπου το κράτος δεν επιστρέφει ως «πατέρας αφέντης» αλλά πλοηγός της ανάπτυξης. Όπου η αγορά λειτουργεί ελεύθερα και δημιουργικά σε καθορισμένο πλαίσιο ρυθμίσεων και κανόνων που εγγυώνται την δυνατότητα ίσων ευκαιριών. Και όπου η κοινωνία διατηρεί το δικαίωμα της συμμετοχής και της απόφασης μέσω των αντιπροσωπευτικών και συμμετοχικών της θεσμών.

8ο    Δεν αποδεχόμαστε  ότι το κράτος είναι εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για το κράτος Δικαίου, ισονομίας, και ισοπολιτείας, κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα, θέτει τους κανόνες που σε μια ανοιχτή κοινότητα συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο, ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

9ο    Δεν δεχόμαστε στο όνομα της αντιπαράθεσης με τον άκριτο «συντεχνειασμό» με τον οποίο έχουμε ανοιχτό μέτωπο, την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.  Αγωνιζόμαστε  σθεναρά για την ίση πρόσβαση στα κοινωνικά και τεχνολογικά αγαθά. Η κοινωνία των ίσων ευκαιριών και των αξιοκρατικών επιλογών δεν υπόκειται σε εκπτώσεις. Δικαίωμα στην ευημερία και την αξιοπρέπεια έχουν όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.

10ο    Τέλος, εμείς ως σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία δεν αποδεχόμαστε  μια διακυβέρνηση εντολοδόχο οικονομικών συμφερόντων, αυταρχικής επιβολής και συγκεντρωτικής εξουσίας. Αγωνιζόμαστε  για γενναία αποκέντρωση εξουσιών, για δημοκρατία στην αγορά, για διαφάνεια και λογοδοσία παντού.

ΣΤ.    Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Αυτό το κόμμα έχει ταυτότητα.

Από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και σε ολόκληρη τη διαδρομή μας προασπίσαμε σθεναρά τα δίκαια της πατρίδας μας. Την «Ελλάδα στους Έλληνες» που μας έδωσε περηφάνεια και κύρος τη δεκαετία του ‘ 80, διαδέχτηκε η επίτευξη κρίσιμων εθνικών στόχων , όπως η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και το Ευρώ, η ένταξη της Κύπρου, το Ελσίνκι. Για να φθάσουμε στην ακμή μας, την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι νέες συνθήκες και οι παγκόσμιες ανακατατάξεις με τις επιχειρούμενες κατανομές ισχύος. Οι επείγουσες ανάγκες αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο με τις παράλογες και αστήρικτες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Επιβάλλουν τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής  που να ενώσει τους Έλληνες στους νέους εθνικούς στόχους.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην παθητική αποδοχή των εξελίξεων που δρομολογούνται ερήμην μας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τη γεωστρατηγική μας αναβάθμιση ως χώρα Ευρωπαϊκή, Βαλκανική, Μεσογειακή. Μια διεκδίκηση που συνδέεται με δυο κεντρικούς  στόχους:

1ο    Να επιστρέψουμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων ως πρωταγωνιστές και όχι ως ουραγοί. Να συνδέσουμε αυτή την επιστροφή με τη σταθερή προσήλωση στην επιτάχυνση και εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

2ο    Να επαναδιαπραγματευθούμε με τη Δύση στο πλαίσιο των συμμαχιών μας το νέο στρατηγικό μας ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.

Είναι φανερό ότι μια τέτοια στόχευση έχει κάποιες κρίσιμες προϋποθέσεις. Πρώτα  απ’ όλα την σταθερή ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας της χώρας ώστε να διασφαλίζεται κάθε στιγμή  η αναγκαία ισορροπία δυνάμεων που επιβάλλει την ειρήνη στην περιοχή. Έπειτα η σχεδιασμένη και επιθετική διπλωματία σε πολυμερές και διμερές επίπεδο και η βήμα με βήμα αναζήτηση λύσεων στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.  Και πάνω απ’ όλα  το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο πάνω στους συγκεκριμένους στόχους και τις επιδιώξεις μας, καθώς και στην αυστηρή οριοθέτηση των «κόκκινων γραμμών» πέρα από τις οποίες η χώρα αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και διευθέτηση. Πάνω σ’ αυτή την εθνική γραμμή από την αρχή και έως τώρα η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε σταθερή και αδιαπραγμάτευτη.

Ο πατριωτισμός μας είναι βαθιά ριζωμένος, είναι συστατικό στοιχείο της ταυτότητας μας και της ιστορικής μας διαδρομής.

Ζ.     Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ & Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ

Το πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και η Νέα Εθνική Στρατηγική αναβάθμισης της χώρας είναι το αφήγημα μας. Το αφήγημα της  προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η ταυτότητα μας.

Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι.

Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης.

Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση, να συμφωνήσουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. 

Το εγχείρημα είναι τεράστιο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας, των πολιτών, των επόμενων γενεών.

Στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο -εναλλακτικό και αυτόνομο- δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων.  Απέναντι στις εύκολες φωνές της δημαγωγίας.

Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.

Το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη Νέα Αλλαγή αναδεικνύει ως εθνικές προτεραιότητες:

  • Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που φέρνει τη νέα γενιά της πατρίδας μας στην πρωτοπορία της ανόρθωσης της χώρας. Άμεση στροφή στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού ξεκινώντας από το συγκριτικό  μας πλεονέκτημα, το ανθρώπινο κεφάλαιο.
  • Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη. Παράλληλα, ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει  τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα  ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων και κανονιστικών πράξεων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.
  • Επαναθεμελείωση του Κοινωνικού Κράτους με την αναγέννηση του  στο ΕΣΥ, διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, το βασικό εισόδημα, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή του παραγόμενου πλούτου, τη  φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει δίκαια τα βάρη.
  • Αλλαγή στο Κράτος ώστε να στηρίξει την  ανάπτυξη με ότι αυτό σημαίνει για το ψηφιακό κράτος, την Δημόσια Διοίκηση με στόχους και αποτελέσματα, με αξιοκρατία και διαφάνεια και βεβαίως με διαρκή επιμόρφωση. Με γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.
  • Τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, την επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού, την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών.

Η.     ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ είναι ιστορική.

Συμφιλίωσε τους Έλληνες.

Θεμελίωσε τη Δημοκρατία.

Κατοχύρωσε δικαιώματα και ελευθερίες.

Αποκέντρωσε εξουσίες.

Δημιούργησε το ΕΣΥ.

Στήριξε τη γυναίκα.

Ενίσχυσε τον πολιτισμό.

Νοιάστηκε για το περιβάλλον και  την περιφερειακή ανάπτυξη.

Πρώτοι, στην ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και την έρευνα, τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.

Ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του.

Όλα αυτά τα πετύχαμε γιατί δεν είχαμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν. Δεν φοβηθήκαμε. Κοιτάζαμε μπροστά, κοιτάζαμε ψηλά και πατριωτικά.

Γι’ αυτό και σας καλώ να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού την περηφάνεια μας για το κίνημα μας και την τεράστια προσφορά του στη χώρα.

Να μείνουμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του Κινήματος, την πολιτική του αυτονομία, την ιδεολογική του συνοχή, τον ανοιχτό και δημοκρατικό του χαρακτήρα.

Να αποκαταστήσουμε την ιστορική αδικία που μας οδήγησε- πρόσκαιρα- στο περιθώριο. Φορτωθήκαμε τις ευθύνες άλλων. Της ανεύθυνης και επικίνδυνης Δεξιάς που εκτροχίασε την οικονομία.

Να είμαστε μαζί παρόντες στις νέες νικηφόρες σελίδες της Παράταξης.

Που δεν θα υψώνουν τείχη για κανέναν πολίτη.

Που θα γίνουν καταφύγιο και αποκούμπι όσων χειμάζονται, υποφέρουν, καταπιέζονται από τη σύγχρονη βαρβαρότητα, τον φόβο, την ανασφάλεια

Που θα ανταμείβουν όσους μοχθούν και δημιουργούν

Που θα φέρουν ξανά μαζί όλους όσοι αγωνιστήκαμε πλάι πλάι για να κερδίσουμε το δικαίωμα σε μια δίκαιη κοινωνία, σε μια καλύτερη ζωή.

Εδώ χτυπά η καρδιά του Αύριο. Εδώ πάλλεται η ιστορία, το παρόν και το μέλλον της αναγέννησης του τόπου.

Εδώ, εμείς, όσοι μας βλέπουν, μας ακούν, μας εμπιστεύονται, ανασυγκροτούμε τη μεγάλη Παράταξη, για να ζήσει επιτέλους ξανά ο τόπος μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Ρόλοι κομπάρσου και λογικές συμπληρώματος δεν μας αφορούν.

Ο αγώνας να ανεβάσουμε ξανά την Παράταξη ψηλά, συνεχίζεται στο πλαίσιο της αυτονομίας. Ένα πολιτικά άχρωμο μόρφωμα με προορισμό να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι με αντάλλαγμα κάποιες υπουργικές καρέκλες, είναι κόντρα στο πολιτικό μας DNA, κόντρα στην ιστορία μας, κόντρα στις αποφάσεις μας.

Έχουμε ρίζες βαθιές, πηγές πλούσιες και παρακαταθήκες ιστορικές που αποτελούν το πολύτιμο φορτίο μας στη διαδρομή μας. Έχουμε στελέχη παλαιά και νέα, ικανά να τραβήξουν την Ελλάδα μπροστά.

Αλλά και επίγνωση ότι οι νέες εποχές απαιτούν νέες συλλήψεις, νέες επεξεργασίες, νέους στόχους και προτεραιότητες, νέα προτάγματα.

Τώρα ωριμάζουν οι συνθήκες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. 

Τώρα οι συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκης, διαμορφώνουν νέες κοινωνικές συνθήκες, αναδεικνύοντας κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν έκφραση. 

Είμαστε εδώ για να τις εκφράσουμε.

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. 

Είμαστε εμείς που θα σταθούμε δυναμικά απέναντι στην πολιτική της δεξιάς.

Προχωράμε

Με πολιτική ενότητα. 

Με αυτόνομη πορεία. 

Με προοδευτική ταυτότητα. 

Αυτή είναι και η σημαία μου.

Με το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, Κίνημα Αλλαγής και δύναμη ελπίδας για όλους.

Ένα είναι βέβαιο. 47 χρόνια μετά είμαστε εδώ, έτοιμοι να νικήσουμε ξανά.

Με το ΠΑΣΟΚ στις καρδιές μας, τον ήλιο ψηλά και το Κίνημα Αλλαγής μπροστάρη στη νέα εποχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 101 ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής

Καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, γεννάται εύλογα η απορία γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σε ρόλο ‘’παρατηρητή’’, με δηλώσεις που έκανε παραδέχεται ότι επίκειται έκρηξη στις τιμές σε πολλά προϊόντα το επόμενο διάστημα.

Τα σήματα κινδύνου είναι ορατά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, καθώς επηρεάζονται άμεσα οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε βασικά είδη κατανάλωσης, στα καύσιμα και σε πολλά αγαθά, με τη ραγδαία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει ήδη προαναγγελθεί από την ίδια την κυβέρνηση!

Οι συνεχείς αυτές αυξήσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος για πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας, περιορίζουν την αγοραστική δυνατότητα του μέσου νοικοκυριού και ναρκοθετούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Καθώς το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα εξαιτίας όχι μόνο της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού αλλά και των αυξήσεων των πρώτων υλών διεθνώς και του κόστους μεταφοράς, ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους στην αγορά.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν έγινε απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση αδρανεί, αδιαφορεί και κρύβεται, καλύπτοντας το κύμα ανατιμήσεων που ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα.

Ήρθε η ώρα να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αποτραπούν εναρμονισμένες πρακτικές και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΜΟΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΙΟΥΝΤΑΙ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια

Έχουμε μια νέα κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό του κ. Μητσοτάκη. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως ανασχηματισμό αυτό το φιάσκο.

Η αποτυχία  του κ. Μητσοτάκη να ανασχηματίσει την κυβέρνηση του, απέδειξε ότι είναι όχι μόνο δεξιός, αλλά ένας  αδέξιος και αδύναμος Πρωθυπουργός. Και αυτό είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία και τη χώρα. Η δεξιά στροφή και η ομολογία αποτυχίας στην διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, που μέχρι προχθές αρνούνταν να αποδεχθούν, δίνουν το στίγμα.  Αντί για επανεκκίνηση, όπισθεν ολοταχώς.

Κυρία Γεννηματά, πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας, πώς κρίνετε την κυβέρνηση δύο περίπου χρόνια μετά την εκλογή της;

Οπισθοδρομική και αναποτελεσματική. H κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια  Ελλάδα για λίγους.  Το κομματικό Κράτος επανιδρύθηκε, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.  Αντί διαφάνειας  “fast track” φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της  επιχειρηματικής και κομματικής ελίτ, αντί  πολυφωνίας επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης. Αντί μεταρρυθμίσεων απορρύθμιση των  κατακτήσεων και  καταπάτηση δικαιωμάτων. Αντί  ασφάλειας για τον πολίτη,  βαριά εγκληματικότητα. Αντί  εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής, αμυντική και παθητική εξωτερική πολιτική.

Εχθές συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Τελικά «ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ» κα Γεννηματά;

Ψευτοδίλημμα για τυχοδιωκτικά παιχνίδια. Όπως έχω πει πολλές φορές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Όποιος θέλει να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Αυτό είναι το σπίτι μου, δεν το εγκατέλειψα ποτέ,  δεν το υπονόμευσα ποτέ για την προσωπική μου φιλοδοξία. Και, ίσως το σημαντικότερο, έκανα τα πάντα «προστατεύοντας» το ώστε  να μπορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ να είναι ακόμα εδώ, ζωντανό, κινητήριος άξονας του Κινήματος Αλλαγής με τον ήλιο φωτεινό και  ψηλά στα ψηφοδέλτια του.   Το ΠΑΣΟΚ είναι ορθάνοιχτο και είναι ορθάνοιχτο γιατί έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και έκανα προσπάθειες προσωπικά. Όλο αυτό το διάστημα θεώρησα προσωπικό μου χρέος να αποκαταστήσω και την ιστορική του διαδρομή και να αντιμετωπίσω τις πολεμικές σε βάρος του και από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ , να θυμίσω στη μεγάλη πλειοψηφία των παλαιότερων προοδευτικών πολιτών, ότι έζησαν καλύτερα σε αυτή τη χώρα με το ΠΑΣΟΚ. Και να εμπνεύσουμε όλοι μαζί τη νέα γενιά ότι μαζί μπορούμε και σήμερα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη χώρα. Είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω την ευθύνη όπως μας έδειξε ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου να λειτουργούμε με όρους παράταξης. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, η έκφραση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Έχετε θέσει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Πώς την εννοείτε και ποιες δυνάμεις περιλαμβάνει;

Η γνήσια προοδευτική διακυβέρνηση που εμείς προτείνουμε, αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα που μεγαλώνουν τις ανισότητες με τις πολιτικές της ΝΔ. Με βάση τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που κερδίζει διαρκώς έδαφος , αγκαλιάζει  και νοιάζεται για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία χωρίς αποκλεισμούς, μακριά από διχαστικές πρακτικές. Με ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που μπορεί να επανεκκινήσει την  οικονομία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με παραγωγή στον τόπο μας,  με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς εργαζόμενους, προτεραιότητα τις σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Που δίνει χώρο να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες και δεξιότητες της νέας γενιάς, σέβεται και παρέχει στήριγμα στους ευάλωτους. Ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Πρεσβεύει το γνήσιο πατριωτισμό και την κοινωνική ευαισθησία. Η προοδευτική αυτή διακυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Αυτό δεν είναι όρος είναι προϋπόθεση για να είναι πραγματικά προοδευτική και ουσιαστικά αποτελεσματική.

Ο κ. Τσίπρας όμως από την πλευρά του θεωρεί ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση των σημερινών συσχετισμών για να ηγηθούν της προοδευτικής διακυβέρνησης και σας καλούν σε μέτωπο απέναντι στη δεξιά…

Ο κ. Τσίπρας είχε δυο ευκαιρίες να κυβερνήσει. Πήρε δυο φορές εντολή από τον ελληνικό λαό. Παρουσιάστηκε ως μια προοδευτική δύναμη και τι έκανε; Την πρώτη την εξάντλησε με τις αυταπάτες και τη δεύτερη εντολή την εξάντλησε για να συνεχίσει να κυβερνά με τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ηττήθηκε η πρότασή του. Ναυάγησε πολιτικά  και αναζητά σωσίβια. Δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του. Έγιναν οι χορηγοί της ΝΔ  που καβάλησε το αντι Συριζα μέτωπο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του κάνει πάλι ότι μπορεί για να τους συντηρήσει.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επιδιώκουν τον περαιτέρω διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Προσπαθούν συστηματικά να κλέψουν ή να δανειστούν ό,τι μπορούν από την ιστορία και τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, μήπως και αποκτήσουν έρεισμα στα προοδευτικά στρώματα.  Επανέφεραν τη μόδα της αποστασίας και τώρα μαλλιοτραβιούνται, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Το μεταρρυθμιστικό μητρώο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κενό. Μόνη τους αγωνία είναι πως να συμπιέσουν το Κίνημα Αλλαγής που τους χαλάει τα σχέδια. Γνωρίζουν ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν εναλλακτική. Τσίπρας και Μητσοτάκης δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν από τον τρόπο που διακυβέρνησαν και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαλλαγεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ, να απεγκλωβιστεί από αυτές τις δυο σκουριασμένες  άγκυρες της πολιτικής, γιατί τον κρατάνε καθηλωμένο σε λιμνάζοντα νερά. Για αυτό  και αβαντάρει ο ένας τον άλλο,  για να καλύψουν  το πολιτικό τους πρόβλημα. Την απουσία ταυτότητας, την έλλειψη προτάσεων, την ένδεια στελεχών. Σε αυτά απαντάμε με τα δικά μας πολιτικά μας όπλα: τη δύναμη των ιδεών μας, την καθαρότητα των προτάσεών μας, την δικαίωση του έργου μας, την υπεροχή των στελεχών μας.

Ποιος είναι ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής; 

Όπως έχουμε αποφασίσει συλλογικά και ομόφωνα, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να εξειδικεύσει  το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες, πάντοτε στο πλαίσιο του Καταστατικού μας. Για μια ακόμα φορά η οι διαδικασίες μας θα είναι υποδειγματικές όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και ποια η προσωπική θέση – δέσμευση  σε αυτό; 

Στις εσωτερικές μας διαδικασίες τα διλήμματα είναι κυρίως πολιτικά και από την απάντηση τους θα κριθεί η ίδια η υπόσταση και το μέλλον της παράταξης. Που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την πολιτική ενότητα, την αυτόνομη πορεία και  την προοδευτική ταυτότητα της παράταξης.  Αυτό το τρίπτυχο υπηρετώ και για αυτά μάχομαι. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παζάρια. Και δεν δίνω διαπιστευτήρια σε κανένα άλλον από τον κόσμο της παράταξης. Ξέρουν όλοι δεν θα γίνω ορντινάντσα κανενός για αυτό και δέχομαι συνεχή χτυπήματα και  πισώπλατες μαχαιριές από όσους μας προορίζουν για δευτερεύοντες, βολικούς για τους ίδιους, ρόλους και τα παπαγαλάκια τους.

Ποια θα είναι  τα προτάγματα και οι προτεραιότητες της νέας θητείας που διεκδικείτε;

Αφήσαμε πίσω μας τα πέτρινα χρόνια ,της προσπάθειας απαξίας και περιθωριοποίησης και  μπορούμε τώρα να διεκδικήσουμε ξανά την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο.  Χρειάστηκε να γίνουν πολλά για να «πατάει» σήμερα ξανά η παράταξη μας σταθερά και να μπορεί να κάνει το άλμα προς τα μπρος. Για να το πετύχουμε προϋπόθεση είναι η καθαρή ιδεολογική ταυτότητα, συμβατή με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και  η ανάκτηση των κοινωνικών συμμαχιών που χάσαμε τα χρόνια της κρίσης. Μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα πραγματοποιήσει  τη νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα πράσινο κοινωνικό  συμβόλαιο που αγκαλιάζει το περιβάλλον, την οικολογία, την βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγή, την ποιότητα ζωής του πολίτη, την τεχνολογική αλλαγή, την στήριξη της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Και φυσικά, ένα κόμμα πιο ανοιχτό, πιο ριζοσπαστικό, πιο συμμετοχικό και τεχνολογικά έτοιμο να αφομοιώνει τις εξελίξεις. Οι κρίσεις μας έκαναν σοφότερους. Καιρός να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες στην παράταξη, υπέρ του πολίτη. Δικαιούμαστε, αξίζουμε και μπορούμε να κάνουμε αυτό το άλμα στο μέλλον. Είμαστε κόμμα με ιστορία και προοπτική, με ταυτότητα σοσιαλδημοκρατική, όχι κομπάρσοι της ιστορίας.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η παράταξη σας χρειάζεται μια ισχυρή δόση ανανέωσης για να κερδίσει το στοίχημα με το μέλλον…

Συμφωνώ για αυτό το έκανα πράξη από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ευθύνη της ηγεσίας της παράταξης. Η ανανέωση όμως στη πολιτική δεν μπορεί να είναι επίδειξη ληξιαρχικών πράξεων γέννησης στελεχών, αλλά διαμόρφωση σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας. Είναι αλλαγή σε ιδέες, πρακτικές και βεβαίως και πρόσωπα. Εγώ αυτή την πολιτική ανανέωσης έκανα πράξη όλα αυτά τα χρόνια, σε πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο και επιλέγοντας σχεδόν σε όλες τις θέσεις ευθύνης νέα, άφθαρτα αλλά και ικανά πρόσωπα.  Δεν ήταν, ξέρετε, ούτε μια εύκολη επιλογή ούτε χωρίς κόστος. Πετύχαμε όμως η πραγματική πολιτική ανανέωση στο κόμμα μας να γίνεται σταδιακά πράξη και όχι να μείνει μια ανέξοδη διακήρυξη.

Με βάση την εικόνα που έχετε θεωρείτε ότι το 2021 μπορεί να είναι και εκλογική χρονιά για την χώρα μας;  Είστε έτοιμοι για εκλογές σε περίπτωση που προκηρυχτούν;

Η πολιτική Μητσοτάκη φέρνει τις εκλογές όλο και πιο κοντά. Οι πολίτες βιώνουν “στο πετσί τους” τις καταστροφικές συνέπειες της “Μαξίμου Α.Ε.” και, αργά ή γρήγορα, θα την αξιολογήσουν ακριβώς όπως της αξίζει.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν αιφνιδιαζόμαστε. Πόσω μάλλον απέναντι σε μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που ήδη απέτυχαν παταγωδώς σε κάθε σημαντικό ζήτημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Αποτυχίες που μοιραία θα επαναλαμβάνονται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα, όσο δομικά συστατικά της διακυβέρνησής του παραμένουν ο υπερσυγκεντρωτισμός, η αναποτελεσματικότητα, η αλαζονεία και η ανύψωση του κόμματος και των ελίτ σε ύψιστη προτεραιότητα. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές εμείς θα υπερδιπλασιάσουμε τη δύναμή μας.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *