ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ


Reading time: 11 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Άρθρο Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Μέσα στη δίνη της πανδημίας δοκιμάστηκαν όλα και επαναξιολογούνται όλοι. Δοκιμάστηκαν τα όρια όλων, ατομικά και συλλογικά. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, δημοκρατικοί θεσμοί, οικονομικά δεδομένα, εργασιακά κεκτημένα, κοινωνικές συνήθειες, διαπροσωπικές σχέσεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, όλα πέρασαν από τις πρωτοφανείς συμπληγάδες της πανδημίας.

Είναι μια δοκιμασία και για το πολιτικό σύστημα. Αποκαλυπτική και καταλυτική που δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για ριζική αλλαγή του πολιτικού χάρτη.

Όποιος αφουγκράζεται την κοινωνία, το γνωρίζει καλά. Ξέρει πως πίσω από τα καλυμμένα με τις μάσκες στόματα, σιγοβράζει ο θυμός. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τους κρατούντες. Πιστεύουν ότι δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα προβλήματά τους. Η δίψα για αλλαγή , γίνεται όλο και πιο έντονη. Και όποιος έχει …απορίες για το τι συμπεριλαμβάνει και τι όχι η πολυσυζητημένη προοδευτική διακυβέρνηση, δεν έχει παρά να ακούσει τι ζητούν οι προοδευτικοί πολίτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά. Ή απλά να διαβάσει τις δικές μας προτάσεις.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ. Η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει καθημερινά το πραγματικό της πρόσωπο. Το «κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς. Ο τελευταίος ανασχηματισμός ήταν στροφή προς τα δεξιά. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις με επάρκεια, δεν μπορεί να σχεδιάσει, αυτοσχεδιάζει. Προχωρά με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Μιλούν για πρόοδο και οδηγούν σε οπισθοδρόμηση. Πρόοδος στο 2021 δεν είναι να πάρεις τη σειρά άλλων στον εμβολιασμό, με κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Πρόοδος δεν είναι να καταστρέφεσαι οικονομικά, ανοιγοκλείνοντας το μαγαζί σου μέσα στο ράβε-ξήλωνε ανόητων αυτοσχεδιασμών. Να πετάνε στο παιδί σου μάσκες για “γίγαντες” και να το στριμώχνουν σε πολυπληθείς αίθουσες. Να σε στοιβάζουν σε υποβαθμισμένα μέσα μεταφοράς και ταυτόχρονα να σε κατηγορούν ότι δεν έχεις ατομική ευθύνη. Εσύ να ρισκάρεις τη ζωή σου ως εργαζόμενος πρώτης γραμμής και αυτοί να σου αρνούνται επανειλημμένως έστω το δώρο Χριστουγέννων, ως συμβολική έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς σου, λες και μπορείς να ζήσεις με χειροκροτήματα.

Παρά τον αυτοθαυμασμό του Πρωθυπουργού, στην εξωτερική πολιτική τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών και ευρω-τουρκικών σχέσεων αποδεικνύουν το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής και διπλωματίας, σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται από τις εθνικές πολιτικές. Τα ίδια και στο προσφυγικό, όπου η κυβέρνηση ελέω πανδημίας έχει κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Από την άλλη, “βρίσκουν και τα κάνουν”. Βολεύονται με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τυπικά ασκούν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πράξη όμως διευκολύνουν τη ΝΔ στο έργο της. Όχι μόνο γιατί χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών ή έστειλαν μαζικά τον κεντρώο χώρο και την μεσαία τάξη στην κάλπη να ψηφίσει ΝΔ. Αλλά και γιατί, ακόμη και σήμερα, παρά τα μαθήματα της εξουσίας, αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, με ταυτότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο δικομματισμός δεν πείθει και δεν συσπειρώνει. Η άνοδός του κ. Μητσοτάκη και του κ.Τσίπρα στην εξουσία προέκυψε μέσα σε ιδιαίτερες, οξυμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η εκλογή τους πρόεκυψε από αντίδραση στον προηγούμενο, όχι ως επιβράβευση του προγράμματος ή των πολιτικών τους. Γι’ αυτό και η μεταρρυθμιστική τους ατζέντα είναι από αρνητική έως ανύπαρκτη. Μεταρρύθμιση δεν είναι να βολεύεις στρατιές μετακλητών, για να υπηρετούν τον κυβερνητικό θίασο που αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται. Μεταρρύθμιση δεν αποτελεί η παραβίαση κάθε κανόνα καλής νομοθέτησης με ευτελισμό του Κοινοβουλίου. Το κρεσέντο συγκεντρωτισμού, η απαξίωση των Αιρετών της τοπικής δημοκρατίας. Οι εξυπηρετήσεις των λίγων και δυνατών, εις βάρος των πολλών και αδυνάμων. Η απέχθεια στην πολυφωνία της ενημέρωσης. Ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και -πάνω από όλα- η αναγωγή της “καρέκλας” σε ύψιστη αξία.

Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που λαχταρά η κοινωνία, δεν μπορούν να συντελεστούν με παράταση των ίδιων αδιεξόδων, που μεγέθυνε και η νυν και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η αλλαγή σελίδας προϋποθέτει ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Μια ανατροπή που ο λαός έχει τη δύναμη να κάνει πραγματικότητα. Το έχει πράξει στο παρελθόν, διαψεύδοντας τεχνητά δίπολα και κατασκευασμένες τάσεις. Θα το κάνει ξανά, για να απαλλαγεί αυτή τη φορά από το αναχρονιστικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιοι μάταια και με κάθε μέσο , προσπαθούν να συντηρήσουν.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΩΡΑ έρχεται. Έχουμε εναλλακτική πρόταση. Που συνδυάζει την κοινωνική ανόρθωση με ισχυρό κοινωνικό κράτος και εξωστρεφή, παραγωγική οικονομία, που σέβεται το περιβάλλον και επενδύει στην ποιότητα ζωής. Που δεν ανέχεται τη φορολογική ασυλία των λίγων και ισχυρών, τη μαζική φτώχεια και υστέρηση. Που έχει σχέδιο για το που θα πάει το κάθε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιστεύει στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εγγυάται διαφάνεια και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής ώστε η δημοκρατία να αποκεντρώνεται και να απελευθερώνει τον πολίτη. Που μάχεται για καλοπληρωμένες δουλειές και αξιοπρεπείς συντάξεις όχι εις βάρος των σημερινών και μελλοντικών γενεών αλλά μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, από την δίκαιη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής, κοιτίδα της νέας αλλαγής. Απόδειξη ότι υπάρχει προοδευτική διέξοδος.

Για αυτό και μας πολεμούν. Γιατί ένα Κίνημα Αλλαγής που διατυπώνει πρόταση εξουσίας ενοχλεί. Ξεβολεύει τα σχέδια των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να κυριαρχήσουν. Κάθε φορά που το Κίνημα Αλλαγής αποκτά δυναμική, ως δια μαγείας ανασύρεται από το συρτάρι το σενάριο των εσωκομματικών τριβών, η διαδοχολογία, η τεχνητή διόγκωση απόψεων στελεχών. Όσο και να προσπαθούν όμως, το παιχνίδι παίζεται αλλού. Βρίσκεται στην κοινωνία, στις ανάγκες, τις αγωνίες της.

Είναι ευθύνη συλλογική, αλλά και προσωπική δική μου , απέναντι στους ιδρυτές του Κινήματος, στους ψηφοφόρους μας, τους αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της πολιτικής Οικολογίας, να μην συμβιβαστούμεΠορευόμαστε με ένα κίνημα προοδευτικό, ακηδεμόνευτο, που προχωρά αυτόνομα, με τις πλούσιες αποσκευές του και μια νέα προοπτική που ανοίγει. Είναι για το συμφέρον της χώρας να προστατέψουμε τη δημοκρατική παράταξη, να την ανοίξουμε σε όσους μας γύρισαν την πλάτη τα δύσκολα χρόνια, να ασκήσουμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο με δυναμισμό και λογική. Ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, είναι εμπόδιο σε έναν νέο εθνικό κατήφορο και εγγύηση για μια ισχυρή, δημοκρατική, δίκαιη κοινωνία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

Άρθρο Χρήστου Πρωτόπαπα μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής στο i-eidiseis.gr

Το εύκολο είναι να πεις πως μετά την πανδημία, πολύ λίγα θα είναι όπως πριν στην οικονομία και στην κοινωνία.

Το δύσκολο και αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις για τα πολιτικά κόμματα, είναι να προβλέψεις και να προτείνεις αυτό που πρέπει να γίνει.

Πόσο μάλλον είναι ότι στην νέα περίοδο πρέπει να ενσωματωθούν οι αλλαγές του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αναπτυχθεί με άλματα η πράσινη οικονομία.

Στην Ελλάδα τα προβλήματα προβάλλουν ήδη. Η διψήφια ύφεση, η εγκατάλειψη των μικρομεσαίων από την Κυβέρνηση, η κρίση στις παραδοσιακές υπηρεσίες (τουρισμός), ο κίνδυνος για διόγκωση της ανεργίας και αύξησης των «φτωχών εργαζομένων», δημιουργούν ανησυχητικές καταστάσεις για το μέλλον.

Σίγουρα οι συνταγές για τους «δρόμους της ανάπτυξης» για το νέο παραγωγικό μοντέλο, δεν μπορεί να αποτελούν επανάληψη των χθεσινών. Αλλά και αποτελεί επικίνδυνη επιλογή το να προσδοκάς να κτίσεις πάνω σε ερείπια και με μια κοινωνία που ανασφαλής, αβέβαιη, θα βλέπει τις ανισότητες να διευρύνονται.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον συντηρητικό εαυτό της. Εναποθέτει τα πάντα στους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Από κει και πέρα όποιος επιβιώσει. Με ένα σχέδιο που δεν αφορά τους πολλούς αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους, που δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που συνοδεύεται από παρεμβάσεις που οδηγούν στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Σχέδιο από το οποίο απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά στη σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη. Κάνει πως δεν βλέπει πως η ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους, θα μας απειλήσει σύντομα με νέες περιπέτειες. Ενώ ταυτόχρονα ανθούν οι παλιές πελατειακές λογικές στο δημόσιο, αλλά και στις δημόσιες συμβάσεις.

Δεν μπορούμε βέβαια να μένουμε μόνο στην κριτική. Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Και όσο μας αφορά στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε.

Για να είμαστε χρήσιμοι στον λαό και στον τόπο.

Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με απαραίτητο βήμα την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας με άμεσα και ουσιαστικά μέτρα τώρα.

Αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πέντε μεγάλων αλλαγών:

Η πρώτη: Να τερματιστούν οριστικά οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη. Μετά από αυτή την κρίση δεν μπορούμε να αντέξουμε τους δυσβάστακτους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, τους υψηλούς φόρους, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Και είναι ώρα να ανοίξει ο διάλογος για να ανταποκριθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στα προβλήματα του διογκωμένου δημοσίου χρέους.

Η δεύτερη: Ισχυρές δημόσιες επενδύσεις για την υγεία για το νέο ΕΣΥ, για τις κοινωνικές υποδομές, το ψηφιακό κράτος. Συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία, στην πράσινη οικονομία, στις μεταφορές, στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, στις νέες μορφές τουρισμού.

Επενδύσεις με χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ισχυρά κίνητρα και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει πολλές και πολιτικές νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις με δυνατότητες για όλους, με βοήθεια για την συνεργασία των μικρών και μεσαίων, ώστε να πετύχουν εκσυγχρονισμό και ανταγωνιστικότητα.

Η τρίτη: Μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις πρώτα και κυρία στο κράτος. Με στόχο την αποκομματικοποίησή του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών. Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του. Την ουσιαστική αποκέντρωση του.

Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων, στην δικαιοσύνη και για την ανοιχτή αλλά με κανόνες λειτουργία της αγοράς. Στο τραπεζικό σύστημα και στην λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Η τετάρτη: Μια νέα ρύθμιση για την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις Ώστε να μην αποτελέσουν οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα των αλλαγών. Όταν όλα αλλάζουν, όταν οι νέες μορφές (τηλεργασία, πλατφόρμες κλπ) διευρύνονται, δεν αμύνεσαι για το χθες, αλλά επιθετικά διασφαλίζεις τον εργαζόμενο και τα δικαιώματα του μέσα στις νέες συνθήκες.

Με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με ισχυρό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κράτος οφείλει να εγγυάται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα,

Η πέμπτη: Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.

Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής, που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.

Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Αντλώντας πόρους για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανένα πίσω και μόνο του.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 και στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη, ότι ευθύνονται οι γιατροί για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, είναι μία δήλωση εντελώς απαράδεκτη, αδιανόητη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, εκθέτει ακόμα και σε διώξεις τους ανθρώπους που έχουνε ματώσει στην πρώτη γραμμή και αναφέρομαι στους γιατρούς.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, η έλλειψη κλινών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Επομένως, ο κύριος Κοντοζαμάνης, οφείλει να ζητήσει άμεσα συγνώμη προς τους γιατρούς. Δεν χωράει συζήτηση αυτό. Είναι παντελώς άστοχη η συγκεκριμένη δήλωση, προσβάλλει τους υγειονομικούς της χώρας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν ο κόσμος αναρωτιέται αν μπροστά μας έχουμε και τρίτο ενδεχόμενο κύμα, διχάζει την κοινωνία σχετικά με τις ευθύνες των γιατρών και νοσηλευτών και γενικότερα κλονίζει την κοινωνία και στρέφεται εναντίον των ανθρώπων που σώζουν ζωές.

Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων και πράξεων, καθώς και παραλείψεων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πράγματι έχει χάσει τον έλεγχο της κρίσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να αναπροσαρμόσει το σχέδιό της και αυτό βλέπουμε και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το lockdown και στον τρόπο με τον οποίο προχωρά το σχέδιο «Ελευθερία» γύρω από τα ζητήματα των εμβολιασμών .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσον αφορά την οικονομία στέκομαι σε αυτά που έχει πει ο κύριος Καββαθάς, ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές, δεν θα μπορέσει να ανοίξει ξανά.

Η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το ελληνικό Δημόσιο και αυτό θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Είναι τεράστιο το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε το 2021. Χρειάζονται άμεσα και στοχευμένα μέτρα στήριξης σήμερα, σε μια σειρά επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σε αυτό το σκέλος θα αναφερθεί και η Φώφη Γεννηματά στην ερώτησή της την Δευτέρα στη Βουλή. Έξι μήνες μετά το πρώτο κύμα και δύο μήνες με το δεύτερο lockdown η κυβέρνηση δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Για να μπορέσουν αν λειτουργήσουν ξανά, με το προσωπικό που είχαν και την προοπτική δυναμικής ούτως ώστε να αντισταθμίσουν το χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Να θυμίσω ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο κύριος Μητσοτάκης δίπλα στον κύριο Τσιόδρα, ανακοίνωσε την δυνατότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει χρήματα από το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και από το ΕΣΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λόγους αντιμετώπισης της πανδημίας. Θυμίζω τις δηλώσεις του κύριου Σταϊκούρα πριν το δεύτερο lockdown που έλεγε πως μπορούμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί.

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Για το άνοιγμα των σχολείων χρειάζονται ειδικά μέτρα που θα προστατεύουν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται τεστ στους καθηγητές που το επιθυμούν, όμως κατά την άποψή μας, θα πρέπει να γίνουν σε όλους τους καθηγητές και τους δασκάλους οι οποίοι θα μπουν σε τάξεις την Δευτέρα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθούμε τι γίνεται με τους μαθητές κάθε 15 μέρες. Η κάθε τάξη δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 15 μαθητές.

Είμαστε υπέρ στο άνοιγμα των σχολείων αλλά υπό προϋποθέσεις ασφαλείας.

Από τη στιγμή που έδωσαν οι ειδικοί την συγκατάθεση τους, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή διότι θα εξακολουθήσουν τα παιδιά να έχουν επαφές μεταξύ τους καθώς βέβαια και με τις οικογένειές τους.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία αποτελεί ένα κράτος που τα τελευταία χρόνια παραβιάζει διαρκώς και εσκεμμένα το διεθνές δίκαιο, προκαλεί την Ευρωπαϊκή ένωση και αυτό δεν έχει επιπτώσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η Ευρώπη την Τουρκία και τη σχέση της με το διεθνές δίκαιο, είναι ένας τρόπος το λιγότερο μη αποτελεσματικός, για να το πούμε ήπια.

Όσον αφορά την Ελληνική κυβέρνηση, για εμάς που εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σκοτάδι γιατί δεν έχουμε ενημέρωση για την στρατηγική της, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία αφορά τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και μόνο αυτά, τίποτα παραπάνω, τίποτα διαφορετικό από αυτό που αποτελεί την εθνική μας γραμμή εδώ και δεκαετίες.

Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να υπάρξει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, για να καταλάβει και η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές πελατειακές σχέσεις με την Τουρκία και να πουλάει όπλα σε αυτή, ότι δεν γίνεται να πουλάει όπλα σε ένα κράτος μέλος το οποίο απειλεί ευθέως ένα άλλο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι αδιανόητο και προκλητικό, εκτός οποιασδήποτε ευρωπαϊκής ιδέας και αντίληψης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.