ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕ 40% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς γραφειοκρατία

Χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, με 40% επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες. Για τις κλειστές επιχειρήσεις για το 100% των υπαλλήλων τους και για τις υπόλοιπες για όσους εργαζόμενους έθεσαν σε αναστολή. Τα στοιχεία υπάρχουν στο ΕΡΓΑΝΗ, άρα μπορούν πολύ γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία και με διαφάνεια να προσδιορισθούν ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Επιπλέον για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία πρέπει να επιδοτηθεί ( για τρεις μήνες), ο μισθός των εργαζομένων τους για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και επειδή εμείς δεν μιλάμε στον αέρα αλλά με μετρήσιμα, κοστολογημένα στοιχεία, γίνομαι συγκεκριμένη που θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Μιλάμε για περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που το συνολικό ύψος επιδότησης τους με τον τρόπο που προτείνουμε έχει κόστος 2 δις ευρώ. Από το πρόγραμμα SURE που εγκρίθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αντιστοιχεί στην Ελλάδα ποσό μεταξύ 1 έως και 1.5 δις ευρώ και για τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετα 600 εκ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Υπάρχουν λοιπόν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα μας.

Σε ότι δε αφορά τους 300.000 άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που παραμένουν παντελώς ακάλυπτοι, σε αυτούς πρέπει να γίνουν σοβαρά προγράμματα κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας και όχι προγράμματα μαϊμού όπως έκαναν για τους επιστήμονες. Πρώτοι εμείς από τις 27 Μαρτίου αποκαλύψαμε την κομπίνα και τώρα τρέχουν να μαζέψουν άρον, άρον τα άπλυτά τους με αστείες δικαιολογίες.

Μηδενική προκαταβολή φόρου για κλειστές επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις έχουμε ήδη σειρά συγκεκριμένων και κοστολογημένων προτάσεων. Πρόσφατα καταθέσαμε και τροπολογία γιατί είναι αδιανόητο να ζητά η κυβέρνηση να δίνουν προκαταβολή φόρου για το 2020 με τα δεδομένα του 2019. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή έχουν πληγεί από την κρίση να έχουν μηδενική προκαταβολή φόρου και όσες λειτουργούν να έχουν στο 50%. Αυτό το μέτρο δεν έχει κόστος γιατί στο τέλος θα γίνει εκκαθάριση με βάση τα πραγματικά τους έσοδα. Όπως επίσης φωνάζουμε για τη στήριξη και των αγροτών. Είναι εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση, ενώ έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα. Να δοθούν π.χ άμεσα το 50% των προβλεπόμενων για το 2020 ενισχύσεων μέσα στον Μάιο αλλά και να υιοθετηθούν μια σειρά άλλων μέτρων που έχουμε καταθέσει. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πράγματα χωρίς να βουλιάξει η οικονομία, με διαφάνεια. Πρέπει όμως να γίνουν τώρα γιατί αν καταρρεύσει η παραγωγική βάση και έχουμε εκτόξευση της ανεργίας θα είναι πολύ δύσκολη μετά η ανασυγκρότηση.

Άμεση παράταση στην προστασία της Α’ κατοικίας και Διακομματική Επιτροπή για οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Καταθέσαμε τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση στην προστασία της Α’ κατοικίας. Επειδή όμως εμείς δεν θέλουμε να κρύβονται πίσω από τους αδύναμους και από αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν οι συνειδητοί κακοπληρωτές, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για την συνολική αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος. Με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής ζητήσαμε την σύσταση διακομματικής επιτροπής και εκεί να συνθέσουμε μια πρόταση ευρείας πολιτικής στήριξης και κοινωνική αποδοχής, δίκαιη και βιώσιμη. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, αν καταλήξει η επιτροπή σε μία κοινά αποδεκτή λύση, θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους μας. Αφού δεν ισχύει βέβαια, αυτό που μας λέει ο κ. Τσίπρας , ότι δήθεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Γιατί και στο συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται η έγκριση των εταίρων και δεν μπορούμε μόνοι μας να προχωρήσουμε σε δικές μας εθνικές πολιτικές. Σε αυτήν την πρόταση για την σύσταση της διακομματικής επιτροπής έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα εκτός από τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης έχουμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο προτείνει μια bad bank συνολικά για τα κόκκινα δάνεια. Έπεσαν τότε να μας φάνε γιατί είμαστε – λέγανε – λαϊκιστές και ότι αυτά είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις. Πρόσφατα η ίδια πρόταση διατυπώθηκε δημόσια από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, συζητείται δε ευρέως και στα ευρωπαϊκά όργανα και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»: ΕΜΑΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΟΒΑΣΤΕ…

Εμάς μην μας φοβάστε…

Γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 90’. Με τις πρώτες μνήμες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας. Αλλάξαμε νόμισμα ως σφραγίδα της ευρωπαϊκής μας διάστασης, θαυμάσαμε το εθνικό μας μεγαλείο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γνωρίσαμε την Ελλάδα των μεγάλων έργων, της ευμάρειας. Ζήσαμε την τεχνολογική έκρηξη, την ψηφιακή εποχή, τις ευκολίες της. Ξεκινούσαμε μία ζωή που προδιαγραφόταν στρωμένη με ροδοπέταλα…

Μέχρι τα πρώτα λίγα σύννεφα, όταν γίναμε περίπου 18. Πριν από δέκα χρόνια, και πριν καλά-καλά νιώσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, μας ονόμασαν «γενιά των 700 ευρώ». Μας το είπαν για κακό, ότι είναι λίγα, για τα δεδομένα της «παχιάς» εποχής. Που να φανταζόμασταν τότε ότι λίγα χρόνια μετά θα «παρακαλούσαμε» να μας πουν ξανά έτσι.

Οικονομική κρίση, ανεργία, εξαθλίωση, κοινωνική αναταραχή, πολιτικές ακροβασίες, αχαρτογράφητα νερά, μία χαμένη δεκαετία. Και σήμερα, πάνω που λίγο «σαν να στρώνει», κοιτάζοντας με το ένα μάτι πίσω για να κάνουμε τον απολογισμό μας, το άλλο πάλι μισοκοιτάζει μπροστά με φόβο, μία νέα δεκαετία ίσως αντίστοιχη, με την αναπάντεχη επίσκεψη του Covid-19. Είμαστε, όντως, τόσο άτυχοι με όσα μας συνέβησαν και όσα μας συμβαίνουν;

Θα μπορούσαμε εύκολα να ρίξουμε την ευθύνη στους άλλους, τους μεγάλους, τους παλιούς. Μπορούμε όμως να αναλογιστούμε και τη δική μας. Γιατί σε αυτή την κρίση που περάσαμε, δεν ήμασταν εμείς η φωνή της λογικής, δεν ήμασταν η απάντηση στον παλαιοκομματικό λαϊκισμό. Γιατί πιστέψαμε – και ίσως πρώτοι – τα εύκολα λόγια, γιατί με την αντικομφορμιστική μας νιότη οπλίσαμε τις ψευτοεπαναστατικές κορώνες. Γιατί με τα social media δώσαμε βήμα στους δημαγωγούς. Γιατί δεν ήμασταν το πραγματικά νέο που μπορούσε να σχεδιάσει τη χώρα από την αρχή με φρέσκιες ιδέες και αντιλήψεις. Δώσαμε απλά ένα νέο περιτύλιγμα στην παλιά νοοτροπία που μας έφερε εδώ.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε όλα όσα μας στοίχισε η δεκαετία της κρίσης, σε ευκαιρίες, σε προοπτικές, σε στιγμές. Μπορούμε όμως να δούμε και τι μάθαμε από αυτήν. Γιατί είμαστε μία γενιά που δεν βρήκε τίποτα έτοιμο, που έμαθε να ζει με λίγα και να ζει καλά. Που έμαθε να βρίσκει ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν, να αγωνίζεται, να λύνει προβλήματα για να επιβιώσει. Που έφυγε στο εξωτερικό, άνοιξε το μυαλό της, πήρε πίσω εμπειρίες και γνώσεις. Που είδε στην πράξη τι μας λείπει, που ξέρει πώς να το αλλάξει. Είμαστε η γενιά που η κρίση την έμαθε να μάχεται και να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Και φυσικά, τώρα με τη νέα κρίση που προδιαγράφεται, θα μπορούσαμε πάλι εύκολα να μεμψιμοιρούμε για άλλη μία χαμένη δεκαετία. Ή απλά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα μία ευκαιρία. Η τεχνολογία που υπήρχε για να μας διευκολύνει, τώρα με το «social distancing» έγινε βασικό επαγγελματικό εργαλείο. Και αυτή η τεχνολογία για εμάς δεν χρειάζεται οποιαδήποτε μετάβαση, ήταν ήδη η καθημερινότητα μας. Και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Στη νέα εποχή που τίποτα δεν θα μοιάζει με πριν, εμείς ήμασταν ήδη μέσα. Και για πρώτη φορά στο στίβο της ζωής μας, εμείς ξεκινάμε τώρα με πλεονέκτημα.

Η τύχη, συνεπώς, είναι πάντα θέμα οπτικής. Εμάς, λοιπόν, μη μας φοβάστε. Ξεκινήσαμε στα δύσκολα, μάθαμε από αυτά, τα αφήσαμε πίσω. Η νέα δεκαετία θα έχει τη σφραγίδα μας.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.