ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ

Τελευταία ενημέρωση 17 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά. Γιατί τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων. Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από την φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στην συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί «το ψωμί», «την παιδεία», «την ελευθερία» μας. Απειλεί, πάνω απ’ όλα τη ζωή μας. Γι αυτό και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους. Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν. Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μια όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ μας περιμένει υγιείς και δυνατούς.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενη από το Γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, και τον Εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε:

«Είμαστε και φέτος εδώ, στην επέτειο της ηρωικής εξέγερση του ’73, με σεβασμό φυσικά, στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη.

Ειδικά φέτος, οφείλουμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, απέναντι στον αυταρχισμό και την πόλωση που τροφοδοτούν νέους διχασμούς. Γιατί τη μάχη απέναντι στην ανασφάλεια και το φόβο που δημιουργεί η απειλή της ανθρώπινης ζωής, μόνο ενωμένοι μπορούμε να την κερδίσουμε.

Στους αγώνες για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την Ενότητα, την Εθνική Συμφιλίωση και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.»

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΚΑΤΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Γιορτάζουμε φέτος την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε συνθήκες πρωτόγνωρες αλλά και δύσκολες. Στο βαρύ τοπίο της πανδημίας, και καθώς νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο, η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας.

Σηματοδότησε τη διάθεση της ελληνικής νεολαίας να βγει αγωνιστικά στο προσκήνιο και να θέσει τέρμα στον αυταρχισμό και την καταστροφική πολιτική της Χούντας.

Το σύνθημα ‘’Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’’ που κυριάρχησε εκείνες τις ημέρες, μαζί με την καθολική απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία που υπήρχε παντού, στην πύλη του Πολυτεχνείου στους λόγους και τα γραπτά εκείνης της εποχής, συμπύκνωσα με μοναδικό τρόπο-σε τέσσερις μόνο λέξεις- τα επιτακτικά αιτήματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Μας εμπνέει και σήμερα, όχι μόνο η μαχητικότητα και το αγωνιστικό πνεύμα, αλλά και η διαχρονικότητα των αιτημάτων: η δικαιοσύνη, η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ο αγώνας για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που δοκιμάζονται, η διεύρυνση των χώρων ελευθερίας.

Κάθε χρόνο φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες τιμούν τη μνήμη της εξέγερσης σε μια μαζική πορεία με έντονο παλμό.

Φέτος, με την πανδημία να ορίζει την καθημερινότητα και να αλλάζει τις ζωές μας, επιβάλλεται να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με άλλους τρόπους.

Ως Κίνημα Αλλαγής το είπαμε καθαρά από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά.

Για όλους όσοι λένε ότι η πορεία μπορεί να γίνει με τήρηση των κανόνων ασφαλείας, απαντάμε ότι σε συνθήκες μαζικότητας δεν μπορείς να εγγγυηθείς κάτι τέτοιο.

Δεν είναι φετίχ η πορεία. Η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι υπέρτατο καθήκον και πράξη ευθύνης.

Και την αναλαμβάνουμε, γιατί ακριβώς σε μας πέφτει το βάρος, σε όσους τιμάμε το μήνυμα και το πνεύμα του Πολυτεχνείου. Σε όλους εμάς που μετέχουμε κάθε χρόνο στην πορεία. Γιατί εμάς μας νοιάζει και μας καίει.

Σε εμάς πέφτει το βάρος, και όχι σε όσους εδώ και χρόνια εχθρεύονται το Πολυτεχνείο, που θα ήθελαν να το σβήσουν από τη συλλογική μνήμη.

Δεν ξεχνάμε βουλευτές της κυβέρνησης που παλιότερα αρνούνταν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου ή υμνούσαν τη Χούντα, και άλλους βουλευτές που επιδεικτικά ανέλαβαν το ρόλο του εμψυχωτή των επιχειρήσεων της αστυνομίας, ως μη όφειλαν.

Η ακύρωση της πορείας ήταν αναγκαία, η κυβέρνηση όμως, για άλλη μια φορά, έδωσε το λάθος μήνυμα. Προέκρινε τη λογική του αυταρχισμού, της επίδειξης πυγμής και της όξυνσης, αντί να ζητήσει πολιτική συναίνεση. Κάτι που έκανε προσχηματικά ο πρωθυπουργός εκ των υστέρων και αφού ο ίδιος είχε πυροδοτήσει την ένταση λίγες μέρες πριν.

Το δίλημμα δεν είναι αυταρχισμός ή τυφλότητα. Τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια της Χούντας δεν μας επιτρέπουν τη διχόνοια και τη μικροψυχία.

Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό που αντιστάθηκε από την πρώτη στιγμή, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις κάποιων νοσταλγών των πραξικοπηματιών.

Η σύλληψη και φυλάκιση του Μανώλη Γλέζου, οι δολοφονίες των αγωνιστών Γρηγόρη Λαμπράκη και Σωτήρη Πέτρουλα, αλλά και του Νικηφόρου Μανδηλαρά, οι φυλακίσεις, η εξορία στη Γυάρο και τον Αη- Στράτη και ο βασανισμός δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ και στη διαβόητη Μπουμπουλίνας, με εμβληματικές περιπτώσεις τον Αλέκο Παναγούλη, το Σπύρο Μουστακλή, τον Σάκη Καράγιωργα και τον Περικλή Κοροβέση.

Μια σειρά από αντιστασιακές πράξεις πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου αντηχούν στην αιωνιότητα

  • Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη
  • Η κηδεία του γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου που πήρε παλλαϊκό αντιδικτατορικό χαρακτήρα
  • Το μήνυμα-μανιφέστο του Γιώργου Σεφέρη στο BBC
  • Η αυτοθυσία του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα
  • Το κίνημα του Ναυτικού και η κατάληψη της Νομικής

Τα τραγούδια του Μίκη, του Λοϊζου, του Λεοντή, η φωνή του Νίκου Ξυλούρη, χαλύβδωσαν το αγωνιστικό φρόνημα της ελληνικής νεολαίας στη διάρκεια της δικτατορίας.

Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα και ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαζί με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις συνετέλεσαν καθοριστικά στην απονομιμοποίηση και διεθνή απομόνωση της χούντας

Και ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου που καθιέρωσαν το 1981 την επέτειο του Πολυτεχνείου ως ημέρα σχολικής εορτής, εντάσσοντας στη συλλογική μνήμη την εξέγερση της νεολαίας απέναντι στην τυρρανία.

Ως συνεχιστές του Πολυτεχνείου, στο Κίνημα Αλλαγής, οφείλουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία, να ενισχύουμε τους δεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο, παλεύοντας και διευρύνοντας τα αιτήματά του στο σήμερα. Γιατί το Πολυτεχνείο συμβολίζει την αντίσταση απέναντι στον αυταρχισμό και την ξένη εξάρτηση.

Και η δικαίωση του αγώνα του περνά μέσα από τη δημιουργία μιας δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας που θα είναι εθνικά κυρίαρχη και αυτοδύναμη στις σύγχρονες συνθήκες.

Α. ΠΟΥΛΑΣ: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Δήλωση Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η συμμετοχή μας στη σημερινή ενημέρωση είχε ως στόχο να θέσουμε ερωτήματα και προβληματισμούς για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 προκειμένου να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και λύσεις σε προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση του εφησυχασμού στους πολίτες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το εμβόλιο δεν είναι η λύση αλλά κομμάτι αυτής και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας προκειμένου να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του COVID-19 είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί σχέδιο, συντονισμό και οργάνωση με συμμετοχή όλων των φορέων και των πολιτών.

Προκειμένου να διεξαχθεί με ασφάλεια και με πειθαρχία χρειάζεται ενημέρωση, συνεργασία και ειλικρίνεια προς τους πολίτες.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ! Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ!

Οι αυθαιρεσίες και τα ολισθήματα του Υπουργού Εσωτερικών, που καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει σοβαρό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση – ιδίως στις έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας – συνεχίζονται δίχως τέλος…

Αυτή τη φορά, σε απολύτως άσχετο νομοσχέδιο ενσωμάτωσης Κανονισμού της Ε.Ε , ήρθε πάλι νυχτερινή τροπολογία του κ. Θεοδωρικάκου που προβλέπει ότι «σε Δήμους που δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, δύναται με Απόφαση του Δημάρχου …να ορίζονται «διοικητικοί» Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ.. , οι οποίοι θα ασκούν κανονικά όλα τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών !

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Ο κ. Θεοδωρικάκος με μια τροπολογία της νύχτας, μετατρέπει τους διοικητικούς υπαλλήλους, σε δημοτικούς αστυνόμους!

Μα είναι δυνατόν διοικητικοί υπάλληλοι των ΟΤΑ να «βαπτίζονται» εν μία νυκτί σε Δημοτικούς Αστυνομικούς;

Είναι δυνατόν διοικητικοί υπάλληλοι γραφείου, να ασκήσουν καθήκοντα ένστολου προσωπικού, το οποίο προφανώς έχει περάσει συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής που προβλέπει ειδικά προσόντα, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες, και εν συνεχεία εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση πριν βγει στους δρόμους;

Πως φαντάζεται ο κ. Θεοδωρικάκος την σύγχρονη δημοτική αστυνόμευση;

Σαν παλιά ταινία γουέστερν, όπου ελλείψει σερίφη, οι πολίτες έδιναν το «αστέρι» του, σε όποιον «ξένο» περνούσε από τον κεντρικό δρόμο της πόλης τους;

Με αυτή τη λογική – θα πουν και ότι τους δίνουμε ιδέες! – ας στείλει η κυβέρνηση τους διοικητικούς των νοσοκομείων να στελεχώσουν τις ΜΕΘ.

Ή στο πλαίσιο της κρίσης με την Τουρκία, ας πάρουν διοικητικούς που έχουμε σε πλεόνασμα να πετάξουν τα F-16 πάνω από το Αιγαίο ή να στελεχώσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Μα είναι δυνατόν ;

Αρνούμαστε πλέον να πιστέψουμε αυτά που βλέπουμε!

Αγωνιούμε όμως σοβαρά, τί άλλο μας περιμένει, με αυτήν την κυβέρνηση που έχουμε μπλέξει!

Download (DOCX, 36KB)

Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.11.2020

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στις καρδιές και τους αγώνες μας

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν διαφορετική. Από την πρώτη στιγμή είπαμε «όχι» στο παιχνίδι με τη φωτιά, διότι η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια. Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας απέναντι στον αυταρχισμό και την πόλωση που τροφοδοτούν νέους διχασμούς. Ενωμένοι πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην ανασφάλεια και το φόβο για την ανθρώπινη ζωή. Και να θυμηθούμε ότι στους αγώνες για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την ενότητα και την εθνική συμφιλίωση, αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Η πανδημία εμπόδισε λοιπόν τις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά όχι την πρόθεσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα οποία είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων. Μπορεί να μην ήμαστε εκεί, αλλά καταθέσαμε στεφάνι στο μνημείο, καλύψαμε ολόκληρη την πρόσοψη των γραφείων μας στην Χαριλάου Τρικούπη με ένα πανό αφιερωμένο στην επέτειο, αναρτήσαμε σχετικό βίντεο.

Όπως τόνισε στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, τα μηνύματα αυτά «είναι το σινιάλο Ελευθερίας από την φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στην συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία μας. Απειλεί, πάνω απ’ όλα τη ζωή μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους».

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο

Σούπερ-μάρκετ, κινητή τηλεφωνία και τράπεζες: οι τιμές καλπάζουν, οι πολίτες παραμένουν ανυπεράσπιστοι

Σήμερα οι πολίτες αισθάνονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πολίτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη της πανδημίας. Ως Κίνημα Αλλαγής κάναμε πρώτοι ερώτηση ένα χρόνο πριν επισκεφθήκαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και λίγες ημέρες μετά ελεγκτές της Επιτροπής έκαναν εφόδους στις τράπεζες. Λίγες ημέρες μετά τις παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους τραπεζίτες και τους ζήτησε να μειώσουν τις χρεώσεις οι οποίες μειώθηκαν μόνο για 26 απομακρυσμένα νησιά και περιοχές. Το 99,5% των πολιτών συνεχίζει να πληρώνει τις υψηλές αυτές χρεώσεις. Οι συμπολίτες μας που μετρούν καθημερινά και το τελευταίο ευρώ για τα έξοδα επιβίωσης δεν αντέχουν αυτές τις χρεώσεις.

Για τις χρεώσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε 60% παραπάνω από ό, τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η σχετική υπερχρέωση επισημαίνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη. Κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία τώρα στη δεύτερη καραντίνα, όταν πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για χρήση MB για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και ψυχαγωγικούς λόγους. Παρά τις μειώσεις που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τις εταιρίες, οι μειώσεις που έγιναν ήταν μεμονωμένες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 2019.

Ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε σχετική ερώτηση και ζητήσαμε τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής για να έρθει στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με τις δύο ανεξάρτητες αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού-ΕΕΕΤΤ) και τους εκπροσώπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά ο Υπουργός δεν ήρθε ποτέ για να μας εξηγήσει τι γίνεται. Είναι ο ίδιος που ζήτησε να μη μπαίνουμε στα social media για να μη φορτωθεί το δίκτυο αλλά πολύ σύντομα θα κληθεί να μας απαντήσει για την επάρκεια και τη συντήρηση του δικτύου, τώρα που στο δεύτερο lockdown το δίκτυο διαρκώς πέφτει. Απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και του κόσμου της αγοράς. Το Υπουργείο Ανάπτυξης επέτρεψε την απότομη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής από τα σούπερ-μάρκετ και μάλιστα παραμονή της καραντίνας. Κάναμε τη σχετική επισήμανση, είδαμε διάθεση να διερευνηθεί το θέμα, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Περισσότερα ΕΔΩ

Εκτός ρυθμίσεων οι αγρότες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη δεύτερη ευκαιρία

Στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων) βρίσκονται πολλοί αγρότες εξαιτίας της απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση αυτή βέβαια επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα. Παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος μας κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή

Μέτρα στήριξης: Η ατολμία της κυβέρνησης πλήττει εργαζομένους κι επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται άτολμη ως προς τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας. Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής παραμένει άγνωστο πότε θα πληρωθεί, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις δεν έχει ακόμη ανοίξει, ενώ αναπάντητα παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 2 δις ευρώ και την ένταξη των προηγούμενων γύρων στην επιστροφή μόνο του 50% του συνολικού ποσού.

Επίσης, η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν συνοδεύεται από επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, προκειμένου να κρατηθούν οι εργαζόμενοι για όσο οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές. Και η κυβέρνηση μεταθέτει μόλις το 10% των υποχρεώσεων των κλειστών επιχειρήσεων και με τους περισσότερους εργαζομένους σε αναστολή αντί να τους στηρίζει με γενναία μέτρα για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μπορέσουν ν’ αντικρίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.