ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ


0
(0)

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα με αίτημα την διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, για τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας στην δημόσια υγεία, την οικονομία, στους εργαζόμενους και για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, απέστειλε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθεί το κείμενο της επιτολής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα προκαλεί την εύλογη ανησυχία των πολιτών, ιδιαίτερα εν όψει της «επιστροφής» του κοινωνικού συνόλου σε συνθήκες πλήρους επαναλειτουργίας.

Πόσο μάλλον όταν οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, και συνοδεύονται από επισημάνσεις για την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν δείχνει να διαθέτει ένα τέτοιο σχεδιασμό. Αντίθετα η πολιτική της όλο το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιφάσεις, παλινωδίες, λάθη που συνοδεύτηκαν από μια απαράδεκτη προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες.

Σπατάλησε η Κυβέρνηση πολύτιμο χρόνο, έδωσε η ίδια το σύνθημα της χαλάρωσης. Το «άνοιγμα» μετά την καραντίνα, έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, αλλά και χωρίς υπευθυνότητα.

Η επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής περιόδου επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στο άνοιγμα των σχολείων. Χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση των μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Κυριαρχούν μάλιστα αντί της ενημέρωσης και της πειθούς, οι απειλές και οι εξαγγελίες για «κυρώσεις», που φυσικά κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Επιλέγει η Κυβέρνηση την αντιπαράθεση με την ίδια την κοινωνία, και μάλιστα σε ένα χώρο που δεν προσφέρεται για πειράματα και αυτοσχεδιασμούς.

Η έξαρση της κρίσης εντείνει και τα προβλήματα στην οικονομία. Που η Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ούτε έγκαιρα, ούτε αποτελεσματικά.

Όχι μόνο χάνεται οριστικά η χρονιά για τον τουρισμό, αλλά η ύφεση διογκώνεται και απειλεί με λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μαζική ανεργία τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση περιορίζεται στο να προαναγγέλλει κάποια ανεπαρκή και άτολμα μέτρα, και το χειρότερο, εκμεταλλεύεται την κρίση εμμένοντας στο δόγμα «μισή δουλειά-μισός μισθός» για τους εργαζόμενους.

Αντί να αντιμετωπίσει στοχευμένα και ρεαλιστικά τα προβλήματα, αντί να στηρίζει και να επιδοτήσει την εργασία, επιχειρεί να γενικεύσει τα επιδόματα φτώχειας, δημιουργώντας επικίνδυνες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ζητούμε να διενεργηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, με αντικείμενο τον αναγκαίο σχεδιασμό για την προστασία της δημόσιας υγείας, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και την έναρξη των σχολικών μονάδων με ασφάλεια για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Με εκτίμηση,

Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΛΟΓΩ COVID

Παρά την ανησυχία που εξέφρασε σήμερα στη Βουλή για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα σώματα ασφαλείας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου αρνήθηκε να απαντήσει στο επίμαχο ζήτημα του ειδικού επιδόματος εκτάκτων συνθηκών και να δεσμευτεί σε απτά μέτρα αποσυμφόρησης των αστυνομικών τμημάτων και κρατητηρίων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και αρμόδιου Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ. ανέρχονται σε 54, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε 6 και στη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής σε ένα, ενώ συνολικά σε καραντίνα βρίσκονται 231 άτομα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει επανειλημμένα, με τη μορφή νομοθετικής τροπολογίας, τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία, ως συμβολική και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.

Όταν ο κ. Καμίνης επανέφερε σήμερα το ζήτημα στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει, δείχνοντας για ακόμα μία φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Καμία δέσμευση για την αποσυμφόρηση για τα κρατητήρια “υγειονομικές βόμβες”

Στο φλέγον ζήτημα της συμφόρησης στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε να πει πως ότι υπάρχουν ελλείψεις και κενά στις υποδομές, οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν από τη μια ώρα στην άλλη, και πως οι συνθήκες κράτησης δεν είναι οι επιθυμητές. Το ζήτημα είχε αναδείξει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τα κρατητήρια “υγειονομικές βόμβες”.

Το Κίνημα Αλλαγής με δύο ερωτήσεις του υπεύθυνου Τομεάρχη Γιώργου Καμίνη έχει επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο. Πρώτα, στις 30/3/2020, στην αρχή δηλαδή της κρίσης, με ερώτηση (αρ. Πρωτ. 5289), σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας και για την ανάγκη αυξημένων τεστ σε αυτές τις ομάδες. Και στη συνέχεια στις 21 Απριλίου (αρ. Πρωτ. 5857), σχετικά με τα μέτρα προστασίας του εν λόγω προσωπικού καθώς και για μέτρα αποσυμφόρησης των κρατητηρίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Κυβέρνηση με τα κρούσματα του Covid-19 να μηδενίζονται από τον Μάιο, σηματοδότησε την χαλάρωση. Θεώρησαν ότι τελείωσαν με τον Ιό, κάνοντας σχεδιασμό επί χάρτου και ανακοινώνοντας για τον Τουρισμό και τα Νησιά τίτλους μέτρων χωρίς αντίκρισμα.

Παρέβλεψαν όμως στην πράξη τις προειδοποιήσεις για την θερινή περίοδο.

Έτσι βρέθηκαν χωρίς σχέδιο για την Β’ φάση και συνέχισαν να τρέχουν πίσω από την έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για προληπτικά test παντού και χωρίς να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση του ιού.

Με 8.978 προσωρινούς διορισμούς για τον COVID 19 και 6631 συμβασιούχους παντός είδους στο Υπουργείο Υγείας το τελευταίο πεντάμηνο, θεωρητικά θα έπρεπε να γίνεται «κοσμογονία» σε τεστ, κλιμάκια και ομάδες Δημόσιας Υγείας.

Αντί γι’ αυτό ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ παρέμεινε συγκεντρωτικός με τα εργαστήρια στην περιφέρεια να δίνουν καθυστερημένα απαντήσεις. Πάρος, Σύρος, Πόρος ,Χαλκιδική, Διδυμότειχο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ στη Λέσβο τις ανακοινώσεις για τα κρούσματα εξέδωσε η Αστυνομία με δελτία τύπου(!!)

Αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και αμφισβήτηση του επίσημου αριθμού των κρουσμάτων.

Τώρα βγαίνει ο λογαριασμός της ανεπάρκειας όσων διόρισαν στις Διοικήσεις, ΕΟΔΥ ΥΠΕ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΕΚΕΠΥ.

Έχει υποβαθμιστεί ο Τομέας της Δημόσιας Υγείας και η σημασία του Ρόλου της ΠΦΥ στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στην κοινότητα και χειρίζονται την υγεία ως παροδική ανάγκη και ως έκτακτο γεγονός με προσωρινές προσλήψεις.

Τα στοιχεία από το Μητρώο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε η Κυβέρνηση της Ν.Δ το Τακτικό προσωπικό του Υπ.Υγείας έχει μειωθεί κατά 1347 Ιατρούς και Υγειονομικούς, ενώ και οι επικουρικοί Ιατροί που αμείβονται από το ΕΣΠΑ έχουν μειωθεί κατά 136.

Αντίστοιχα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020

1.Στη μισθοδοσία του ΔΗΜΟΣΙΟΥ εμφανίζονται 8978 νέες προσωρινές προσλήψεις «Covid 19» με τους 6.674να είναι αμειβόμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και 2304 από το ΕΣΠΑ και εκτός προϋπολογισμού πόρους.

2.Ταυτόχρονα στο Υπουργείο Υγείας εμφανίζονται να υπηρετούν 1533 επιπλέον έκτακτοι στον ΕΟΔΥ, 2047 επιπλέον έκτακτοι στα Νοσοκομεία το ΕΚΑΒ και τις άλλες δομές του Υπουργείου Υγείας, ενώ έχουν προσληφθεί και 2599 επιπλέον μέσω ΟΑΕΔ και 2 ειδικευόμενοι.

Από το σύνολο των προσλήψεων αυτών μόνο 410 αφορούν Ιατρούς και το ερώτημα είναι που προσφέρουν υπηρεσίες οι 8978 και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ OPEN TV (28/8/2020 στις 08:50)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου και ώρα 08:50 στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Αλεξία Τασουλή και Σπύρο Δημητρέλη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΖΑΜΠΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ «ΜΕΓΑΛΩΜΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο Ρ/Σ, radio north 98,0, στην εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους»

με το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη

Επέκταση των χωρικών υδάτων:

*Την απάντηση στον κ. Μητσοτάκη για τη χθεσινή του ανακοίνωση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δυτικά και μόνο, την έχει δώσει ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κουμουτσάκος τον Οκτώβριο του 2018. Aπευθυνόμενος τότε, για την ίδια απόφαση, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, είπε τα εξής: «…με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στα Ιόνιο και έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμένει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση…».

Ο κ. Κουμουτσάκος, ομοίως θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον κ. Μητσοτάκη.

*Τζάμπα λεονταρισμοί στα εθνικά μας ζητήματα, περί «μεγαλώματος» της Ελλάδας, δεν κάνουν καλό στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά στην «εσωτερική».

Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο.

*Διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας δεν προχώρησαν στην επέκταση προς τη δύση, παρόλο που οι συνθήκες ήταν αντίστοιχες. Ο λόγος που δεν γινόταν τόσο καιρό είναι για να μην υπάρχει αντιπαραβολή προς την ανατολή, με προεκτάσεις για «ειδικές» συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο.

Βάζοντας τις επιφυλάξεις μας για τις παραμέτρους και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει για το Αιγαίο, μένουμε εδώ προς το παρόν, περιμένοντας να δούμε ποιες θα είναι και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

*Σήμερα έχουμε άλλη μία παράνομη Navtex από την Τουρκία και άλλη μία μέρα που ο Πρωθυπουργός δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η ενιαία γραμμή του πολιτικού συστήματος στην οποία εμείς συνεισφέρουμε, δεν χτίζεται απλά στη βάση της δικής μας εθνικής υπευθυνότητας. Απαιτείται συνεννόηση πριν να είναι αργά.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.