ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΥΣ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

  • Η αντιπαράθεση αφορά δυο πόλους. Από τη μια η σοσιαλδημοκρατία και από την άλλη η κυβέρνηση, η συντήρηση
  • Αντί διαρροές για εκλογές στο Μαξίμου να στρωθούν, επιτέλους, στη δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση
  • Άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα
  • Για τον τουρισμό έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα

Η Κυβέρνηση καθυστερεί, παλινωδεί, δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία

Πράγματι στην πρώτη φάση πήγαμε καλά ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και κυρίως οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των ειδικών. Τώρα, στη δεύτερη φάση, που πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία, είναι η ώρα της κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις. Να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, για να μην εκτοξευτεί η ύφεση και η ανεργία. Αντί αυτού βλέπουμε μια κυβέρνηση που καθυστερεί, παλινωδεί, δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Έτσι όμως, δυστυχώς, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι εργαζόμενοι. Εμείς καταθέτουμε ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα, αυτό που εμείς λέμε ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούνται ξανά σε κοκορομαχίες.

Άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα.

Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξαντλείται σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σε νομοσχέδια που έχουν ως προτεραιότητα αδιαφανείς διαδικασίες. Ένα πελατειακό κράτος που ξαναχτίζεται όπως γνωρίζαμε από την παλαιά δεξιά, ένα κράτος απευθείας αναθέσεων και μετακλητών.

Ούτε να αξιοποιείται η υπολειτουργία της Βουλής για να επιβάλλει η κυβέρνηση το πάγωμα του κατώτατου μισθού χωρίς διάλογο και να έρχονται και να ψηφίζονται άρον – άρον σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για το περιβάλλον ή αυτό που έρχεται για την παιδεία. Σημειώστε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, σε συνθήκες πανδημίας, προβλέπει αύξηση των μαθημάτων ανά τάξη. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Δεν ανταποκρίνεται καν σε αυτά που υγειονομικά πρέπει να τηρούμε στις παραλίες και τους υπαίθριους χώρους, όπως δείξατε στο ρεπορτάζ σας πριν από λίγα λεπτά. Και τελευταία στιγμή έρχεται και μία τροπολογία για να μπει μία κάμερα στην τάξη χωρίς να λέει πως και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις θα μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που θα είναι στο σπίτι. Προφανώς κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω αλλά είναι άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα. Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε τον πιο πρόσφορο τρόπο πως πρέπει να γίνει αυτό, χωρίς αλαζονεία και αυταρχισμό.

Για τον τουρισμό έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα

Η οικονομία μας σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα μέχρι τώρα για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Η Κυβέρνηση περιμένει άπραγη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και μάλιστα δηλώνει ικανοποιημένη. Χθες μπορεί να έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αφού δεν υπάρχει ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο στην Ευρώπη και όλα, αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, παραπέμπονται σε διμερείς διακρατικές συμφωνίες; Πως χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία θα αντιμετωπισθεί η τάση που φαίνεται να επικρατεί στις οι βόρειες χώρες να κρατήσουν για εσωτερικό τουρισμό τους πολίτες τους;

Επίσης είναι κρίσιμο χωρίς άλλη καθυστέρηση οι επιχειρηματίες του τουρισμού να γνωρίζουν τουλάχιστον ποιο είναι το πλαίσιο από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς λέμε ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή πρέπει να μειωθεί στο 6%. Πρέπει να υπάρξει μηδενική προκαταβολή φόρου και επιδότηση εργασίας στο 40% για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Να υπάρξει ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις. Να μπουν στο ταμείο ανεργίας οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν. Να δοθεί το επίδομα ανεργίας από το φθινόπωρο σε αυτούς που θα δουλέψουν, χωρίς περιορισμό ενσήμων γιατί είναι προφανές ότι δεν θα τα συγκεντρώσουν.

Να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι με στοχευμένες παρεμβάσεις τώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε προγράμματα 540 δις ευρώ από τα οποία τα 7 δις ευρώ αντιστοιχούν στην χώρα μας. Από αυτά τα προγράμματα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το ΕΣΥ, να γίνει η στήριξη της απασχόλησης μέσα από το πρόγραμμα SURE, από εκεί θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση εργασίας την οποία προτείνουμε. Υπάρχουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, το απόθεμα, τουλάχιστον το κομμάτι της υπερφορολόγησης του ελληνικού λαού και δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί για το 2020. Πρέπει τώρα να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για να σταθεροποιήσουμε την παραγωγική βάση για να μην καταρρεύσει γιατί θα είναι πιο δύσκολο να κτίσουμε πάνω σε ερείπια.

Η αντιπαράθεση αφορά δυο πόλους . Από τη μια η σοσιαλδημοκρατία και από την άλλη η κυβέρνηση , η συντήρηση

Οι δύο πόλοι είναι η σοσιαλδημοκρατία, ο προοδευτικός πόλος που εκφράζουμε εμείς με τη συνολική μας στάση σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και είναι ολοφάνερο πια πως μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις μέσα από ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο κράτος. Η αγορά δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας. Βλέπετε ότι επιχειρήσεις – κολοσσοί χρειάζονται σήμερα τη στήριξη του κράτους. Από την άλλη μεριά είναι η κυβέρνηση, οι συντηρητικές απόψεις, οι νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες καταρρέουν αυτή τη στιγμή και αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία του κ. Μητσοτάκη.

Στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς. Ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός

Το ζήτημα της λογικής περνά οριζόντια τα κόμματα. Το θέμα είναι τι στίγμα δίνουμε για να βγούμε από την κρίση. Η αμηχανία και της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδεολογίες, οι προτάσεις τους, η γραμμή τους όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανταποκρίνονται και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτό τους οδηγεί να αναζητούν καταφύγιο στην άγονη αντιπαράθεση και την ακραία πόλωση.

Δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημα για την Μαρφίν. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς. Τη λογική του διπόλου και του νέου διχασμού πρέπει να την αποφύγουμε. Μας στοίχησε πολύ ακριβά την προηγούμενη δεκαετία. Καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, την ακρίβυνε, το πλήρωσε ο λαός με θυσίες. Είμαστε όλοι σοφότεροι. Εμείς στην πράξη αποδεικνύουμε καθημερινά το ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός.

Οι αγρότες είναι παραπεταμένοι από την κυβέρνηση.

Το μόνο που κάνει το αρμόδιο υπουργείο είναι διαρροές μέτρων που μετά αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Αυτό ζουν οι αγρότες καθημερινά ενώ πλήττονται καίρια από την κρίση. Εμείς λέμε συγκεκριμένα και ξεκάθαρα πράγματα και για τους αγρότες. Με αιχμή την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, όπως έκαναν ήδη οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων του 2020 μέσα στο Μάιο.

Αντί διαρροές για εκλογές στο Μαξίμου να στρωθούν, επιτέλους, στη δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση,

Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα γίνουν εκλογές με τους πολίτες να φορούν γάντια και μάσκες. Οι ευπαθείς ομάδες θα εξαιρεθούν από την διαδικασία και θα μείνουν σπίτι; Αντί λοιπόν στο Μαξίμου να ασχολούνται με διαρροές για εκλογές, να στρωθούν επιτέλους στη δουλειά για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση, αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης.

Π. ΒΛΑΧΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ»

Συνέντευξη Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στο iEidiseis

Πώς κρίνετε τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία κ. Βλάχο;

-Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι το «βλέποντας και κάνοντας». Επενδύει μεγάλο βάρος στην επικοινωνία και στη διαχείριση της εικόνας της με κρατικό χρήμα. Ταυτόχρονα, η δήθεν “ρευστότητα” με τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, η “στήριξη” της επιχειρηματικότητας με ρουσφέτια σε φίλους και χρηματοδότηση κυρίως των μεγάλων παικτών της αγοράς, οι 300.000 άνεργοι που μένουν εκτός ρυθμίσεων, οι αγρότες που περιμένουν ακόμη περσινές αποζημιώσεις και οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι του μισού μισθού που εισήγαγε η περίφημη ΠΝΠ, αντανακλούν νεοφιλελεύθερες και μπαγιάτικες ιδεολογικές γραμμές. Οι πολίτες το εισπράττουν. Όσο επιβραβεύουν την διαχείριση που έγινε στο υγειονομικό σκέλος, άλλο τόσο αγωνιούν για την οικονομική τους κατάσταση, τις δουλειές τους, ακόμη και για το ίδιο τους το σπίτι σε μερικούς μήνες. Άρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία χρειάζονται κινήσεις “κομάντο”, προωθητικές, αντικυκλικές με προτεραιότητα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία. Όχι η εκ των υστέρων διαχείριση των λουκέτων, της ανεργίας και της φτώχειας, που θα φέρει νέα λιτότητα.

-Η Φώφη Γεννηματά άφησε αιχμές για επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση. Πού βασίζετε την εκτίμησή σας;

-Ζούμε μια «πανδημοκρατία», αφού η πανδημία εκ των πραγμάτων αλλάζει τις λειτουργίες της δημοκρατίας, της αγοράς, των κοινωνικών σχέσεων. Και φυσικά, εκθέτει τις ιδέες, τις νοοτροπίες και τις αξίες που φέρουν τα κόμματα και οι πολιτικοί. Η Κυβέρνηση βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να επιτεθεί στις εργασιακές σχέσεις. Χειροκροτά υποκριτικά αλλά δεν επιβραβεύει τους νοσηλευτές. «Κλαδεύει» την πολιτική πολυφωνία στα ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα. Επιτίθεται σε πολίτες στα πάρκα. Θυσιάζει το περιβάλλον αντί να επενδύσει σε αυτό. Αλλοιώνει ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια. Δημιουργεί νέους μυστικούς κουμπαράδες σε υπουργεία. Βολεύει λεγεώνες από γαλάζια παιδιά σε νέες κρατικές δομές. Βάζει κάμερες μέσα στις σχολικές τάξεις και τόσα άλλα, που δεν θα ακούσετε σε κεντρικά δελτία ειδήσεων. Κι από πάνω διαρρέει και σενάρια για εκλογές. Και όλα αυτά τα βαφτίζει “κανονικότητα”, το σλόγκαν – ευφημισμό για τη Συντήρηση, την οπισθοδρόμηση, την κοινωνική ακινησία.

-Για να καταλάβω, το ΚΙΝΑΛ έχει κόψει κάθε «νήμα» με τη ΝΔ, από τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση και –για κάποιους, ακόμα και στη Χαριλάου Τρικούπη- συμμετείχαν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο;

-Εμείς δεν είχαμε ψευδαισθήσεις πως θα κυβερνήσει η ΝΔ, ακόμη και πριν την πανδημία. Και από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχουμε σταθεί στην σωστή πλευρά της ιστορίας, χωρίς να κρατάμε υποδεκάμετρο ή να βάζουμε τις θέσεις μας στο ζύγι. Όπου χρειάστηκε στηρίξαμε με θέσεις και προτάσεις, από το προσφυγικό μέχρι την πρόσφατη πανδημία. Όπου είδαμε τυχοδιωκτισμό, αδικίες, αστοχίες και επιστροφή στις νοοτροπίες της Δεξιάς, το καυτηριάσαμε και σταθήκαμε απέναντι, πάλι με προτάσεις. Επιτρέψτε μου όμως μια προσωπική, συναισθηματική περισσότερο, εξομολόγηση. Δεν αισθάνομαι ότι μια παράταξη που σφράγισε την ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας, έβγαλε από τη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες, κατοχύρωσε τη Δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία, έδωσε σε κάθε Ελληνόπουλο το δικαίωμα να γίνει πολλά περισσότερα από τους γονείς και τους παππούδες του, θα πρέπει διαρκώς να απολογείται για την αναγκαστική συμβίωση της περιόδου 2012-2014 με τη ΝΔ. Και πολύ περισσότερο να αλλοιώνεται ο ιδεολογικός και πολιτικός μας προσανατολισμός, επειδή μέσα σε συνθήκες οριακές κοιτάξαμε μπροστά αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Είχαμε το χρόνο και τις διαδικασίες για να κάνουμε και αυτοκριτική, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα – αλλά τώρα κοιτάμε μπροστά. Δεν μας ενδιαφέρει μια χλιαρή, συμβιβασμένη σοσιαλδημοκρατία των ελάχιστων ή της λυκοφιλίας με το νεοφιλελευθερισμό. Αλλά μια νέα Αλλαγή, με ισχυρή κοινωνική και δημοκρατική ταυτότητα, αυτόνομη πορεία, κυβερνητική πρόταση, απέναντι στην Δεξιά και την Ακροδεξιά και μακριά από τον διχαστικό αριστερισμό.

-Πολλές πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει και ενόψει ανασχηματισμού ένα νέο «κύμα διεύρυνσης», χρησιμοποιώντας και πρώην υπουργούς από το κόμμα σας…

-Ζούμε το ρόλο της πολύφερνης νύφης κάθε μέρα εδώ και χρόνια, πριν τις εκλογές, μετά τις εκλογές και ενδιάμεσα όταν επίκεινται ανασχηματισμοί. Δείτε το συγκλονιστικό και ταυτόχρονα, εξοργιστικό παράδοξο: όλοι θέλουν σήμερα να γίνουν ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που έβαλαν τα δυνατά τους να εξαερωθεί το ΠΑΣΟΚ την περίοδο των μνημονίων, είπαν ψέματα, λοιδώρησαν πρόσωπα, παραχάραξαν την νεότερη ιστορία, πότισαν με μίσος τη δημόσια σφαίρα, ήρθαν μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων να ‘ψαρέψουν’ από τη μεγάλη δεξαμενή της Παράταξης. Αν αυτή δεν είναι η απόδειξη μιας εξόφθαλμης πολιτικής απάτης, τότε τι είναι; Όμως αυτή η Παράταξη, πολλάκις ξεγραμμένη από δημοσιολόγους και δημοσκόπους, είναι ακόμη εδώ. Με ηγεσία, όργανα, στελέχη, εκπροσώπηση και ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι υλοποιούνται αυτά τα σενάρια, ας προβληματιστούν οι νεοδημοκράτες. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τις ικανότητες των στελεχών του; Μήπως στέρεψε ο πολιτικός «πάγκος» της ΝΔ των αρίστων και του πολυδιαφημισμένου μητρώου στελεχών; Ή μήπως θέλει να στήσει τον δικό του μηχανισμό, τη δική του αυλή για την επόμενη μέρα, ακολουθώντας τα χνάρια του κ. Τσίπρα;

-Τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να υλοποιηθούν οι σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δυο κόμματα πια είστε στην αντιπολίτευση…

-Δεν είναι ζήτημα προϋποθέσεων κ. Σκουρή. Είναι ζήτημα θέσεων. Το πολιτικό μας DNA με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατό. Η πανδημία, όπως σας είπα και παραπάνω, μετρά το πολιτικό μας μπόι. Μπορεί να βρισκόμαστε και οι δυο στην Αντιπολίτευση, αλλά δεν την ασκούμε ούτε με τον ίδιο τρόπο ούτε από την ίδια αφετηρία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας μέσα σε ακραίες συνθήκες, χωρίς να έχει ούτε ιδεολογική ούτε προγραμματική σχέση με τον σύγχρονο σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. Ο αριστερισμός και ο βυζαντινισμός της Κουμουνδούρου αποξενώνει σήμερα τους μετριοπαθείς κεντροαριστερούς πολίτες που του εμπιστεύτηκαν την αντιδεξιά τους ψήφο τον περασμένο Ιούλιο.

-Ασκείτε κριτική στα μέσα ότι αποκλείουν το ΚΙΝΑΛ και συνολικά την αντιπολίτευση. Τι συμφέρον έχουν να το κάνουν; Τηλεθεατές, ακροατές και αξιοπιστία χάνουν. Γιατί να το κάνουν;

-Το Σύνταγμα εγγυάται την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Δεν λέει πουθενά ότι η γνώμη των επιστημόνων είναι πιο βαρύνουσα από των πολιτικών ή ότι μια έκτακτη συνθήκη επιβάλλει μονολιθική ενημέρωση. Προφανώς και έπρεπε να ενημερωθούν οι πολίτες, αλλά υπάρχει και ένα όριο. Ο αποκλεισμός μας από τηλεοπτικά πάνελ και συζητήσεις είναι εμφανής και υπηρετεί ένα τυχοδιωκτικό πολιτικό σκεπτικό, αφού προτείναμε διαρκώς μέτρα, τα οποία ερχόταν μετά από λίγες ημέρες να υιοθετήσει η Κυβέρνηση.

Το λυπηρό όμως είναι ότι όταν απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του ΕΣΡ, εισπράξαμε ως απάντηση ότι δεν έχει το προσωπικό και τα μέσα για να παρακολουθήσει αν τηρείται η πολιτική πολυφωνία στα ΜΜΕ. Φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν χρειάζεται ανεξάρτητες Αρχές, αλλά ξέρει πολύ καλά να κάνει δημόσιες σχέσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων. Κρατήστε όμως δυο πράγματα: θα επιμείνουμε και για να γίνει γνωστό που και πως κατανεμήθηκε η κρατική διαφημιστική δαπάνη, αλλά και για να αναβαθμιστεί το ΕΣΡ και να ασκεί σωστά τον θεσμικό του ρόλο.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 13.05.2020

Θέματα: τουρισμός, κάμερες στα σχολεία, ανασυγκρότηση ΕΣΥ, χρεώσεις δεδομένων

Τουρισμός: Θετική ανταπόκριση της Ευρώπης στην επιστολή της Προέδρου
Με αίσθημα ευθύνης για να στηριχθεί ο κρίσιμος τομέας του Τουρισμού, το Κίνημα Αλλαγής ανέλαβε την πρωτοβουλία για αποφασιστική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με επιστολή της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εκτός από το τεράστιο οικονομικό διακύβευμα, τονίσαμε και την ουσιαστική πολιτική σημασία που έχει για την Ε.Ε η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της. Γι’ αυτό ζητήσαμε να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες μετακίνησης χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, με προσαρμογή στην αντιμετώπιση του covid 19. Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η εκτεταμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου και η δημιουργία ενός Ειδικού Προγράμματος για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι απαραίτητα εργαλεία για την θωράκιση του τουριστικού τομέα.

Με ικανοποίηση είδαμε ότι η επιστολή είχε θετική ανταπόκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κυβέρνηση όμως βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος. Χρειάζονται σήμερα, γενναία και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του Τουρισμού με έμφαση στα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα υγείας. Ας μελετήσουν τις προτάσεις μας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Υγεία: Η ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ δεν πρέπει να χαθεί

Θα εκμεταλλευτούμε την πανδημία για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ ή θα μείνουμε στις εντυπώσεις και τα χειροκροτήματα; Η αξιολόγηση, η βελτίωση των υποδομών σε όλη την χώρα (και όχι μόνο στην Αττική), η δημιουργία ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ψηφιοποίηση, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, η τηλεϊατρική, η υγειονομική θωράκιση των νησιών μας με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο είναι εθνικές προτεραιότητες.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, την ανάγκη να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων. Η εποχική γρίπη ήταν προ των πυλών και 150 κλίνες ΜΕΘ ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Ούτε προσωπικό, ούτε άνοιγμα κλινών ΜΕΘ είδαμε, παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε. Έπρεπε να έρθει ο κορωνοϊός για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση, με την ψυχή στο στόμα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κάνοντας μπαλώματα. Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει 10 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχουν παρουσιάσει τον σχεδιασμό τους για το δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας την εντύπωση ότι η πανδημία απλά έφερε τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης λίγο πιο πίσω χρονικά και μόλις ξεπεράσουμε τη λαίλαπα, θα επανέλθουν βάζοντας στο περιθώριο τους άλλοτε ήρωες του ΕΣΥ.

Παιδεία: Η αλαζονεία εκθέτει την Κυβέρνηση και δυστυχώς, τους μαθητές

Η αλαζονεία της εξουσίας δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Παιδείας να δει με καθαρή ματιά τα ζητήματα της Παιδείας και να λάβει έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Θα μπορούσε να αποφύγει τη δυσαρέσκεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και μεγάλης μερίδας των γονέων αν λειτουργούσε θεσμικά, συγκροτημένα και συντονισμένα, με αναλυτικό σχεδιασμό που όφειλε να έχει έτοιμο από το τέλος Μαρτίου, μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα.

Οι επιλογές της ψηφιακής εποχής είναι πολλές και θα γίνουν περισσότερες. Πρώτοι εμείς εξάλλου, δημιουργήσαμε το “Ψηφιακό Σχολείο” και σήμερα η εκπαίδευση λειτουργεί εξ αποστάσεως ασύγχρονα ή σύγχρονα με αυτές τις πλατφόρμες, τα δεδομένα και τα περιεχόμενα. Καμία σχέση όμως δεν έχει αυτό, με την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος χωρίς κανόνες, προδιαγραφές, περιορισμούς εκθέτοντας ανήλικους μαθητές. Η ηγεσία του Υπουργείου όμως επέλεξε να αιφνιδιάσει με τροπολογία άμεσης εφαρμογής, ενός μέτρου που όφειλε, πριν έρθει στη Βουλή, να έχει τουλάχιστον τηρήσει τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες.

Τι συμβαίνει με τις χρεώσεις δεδομένων; Ζητάμε (πάλι) απαντήσεις

Το αναδείξαμε προ ημερών, μετά από έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σήμερα το επαναφέρουμε. Τι πραγματικά συμβαίνει με τις χρεώσεις; Διασφαλίζονται συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά προς όφελος των πολιτών και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης κατάλληλων υποδομών για τη γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή; Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, αφού επισημαίνουν την αναποτελεσματική παρέμβαση του Πρωθυπουργού το Δεκέμβριο, τονίζουν ότι η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι οι χρεώσεις είναι υπερβολικές, συνιστώντας ουσιαστικό εμπόδιο για αρκετούς συμπολίτες μας για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, εξυπηρέτηση, τηλεργασία κ.α. Εξού και κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.