ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΥΤΕ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΟΥΤΕ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΩΣΗ ΧΩΡΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


Τελευταία ενημέρωση 13 Νοεμβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εδώ και 9 περίπου μήνες, ο κορωνοϊός ορίζει την ζωή μας.

Μας επέβαλε να ζούμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ακόμη και να αγαπάμε, διαφορετικά.

Δυστυχώς είναι ολοφάνερο από τη μέχρι τώρα συζήτηση ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει με τίποτα: Η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και σε αυτό το κλίμα της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για πολλούς συμπολίτες μας που δίνουν μάχη ζωής στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πού  νοσούν με αγωνία στο σπίτι, στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης.

Το πρώτο κύμα ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο, το φόβο και την ανασφάλεια. Βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε σπίτι. Ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε χρόνο στο κράτος και στην Πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας το τσουνάμι που όλοι φοβόντουσαν ότι θα έρθει.

Μείναμε σπίτι, αλλά δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχθεί το  ΕΣΥ.  Πως μπορεί να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Πως έπρεπε να γίνει η μετάβαση από το πρώτο lock down στο άνοιγμα της χώρας. Πώς έπρεπε να ξεκινήσει ο τουρισμός; Πως έπρεπε να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από τα ΜΜΜ -λέξη δεν άκουσα γι’ αυτά, θα επανέλθω- ως τα σχολεία για να καθυστερήσουμε και να μειώσουμε τη διασπορά και το δεύτερο κύμα.

Καταθέτω τις σχετικές προτάσεις. Όλες τις επεξεργασίες που κάναμε και ξεκινώ από την ερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής στις 22 Ιανουαρίου 2020 στον υπουργό Υγείας, όταν είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα στην Κίνα και πολύ πριν αρχίσει η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Ρωτούσαμε πώς θα προετοιμαστεί η χώρα και τι θα γίνει στις εισόδους της χώρας κλπ.

Συνεχίζω με τις 150 παρεμβάσεις που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών, από την υγεία τους μέχρι την οικονομία, μέχρι τη στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Γιατί, καλά τα λόγια, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, αλλά χρειάζονται στήριξη έμπρακτη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και τις παλεύουμε, δεν τις πετάμε έτσι ως φέιγ βολάν. Τις παλεύουμε καθημερινά από αυτό εδώ το βήμα με ολόκληρη την Κ.Ο μας.

Συνεχίζω με το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε από την ώρα που άρχισαν οι περιορισμοί, ακριβώς επειδή ξέραμε ότι αυτοί οι περιορισμοί θα χτυπήσουν τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους. Καταθέτω την πρότασή μας. Αργά έως βασανιστικά υιοθετήθηκαν κάποιες από αυτές από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι περισσότερες βέβαια δεν ακολουθήθηκαν. Με ορατές συνέπειες. Και με λουκέτα και με ανεργία και με κινδύνους πολλαπλούς.

Καταθέτω προτάσεις από 21 Μαΐου. Τι έπρεπε να γίνει με τη λήξη του lockdown για την οικονομία.

Καταθέτω την πρότασή μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ στις 03/09. Γιατί βλέπουμε ότι τους έχει πιάσει όλους ο πόνος ξαφνικά. Όλοι όσοι στην πράξη κυβέρνησαν και με νύχια και με δόντια το πολέμησαν. Κάποιοι το έλεγαν ευθαρσώς ότι πρέπει να το κόψουμε κομματάκια και να το δώσουμε στα ιδιωτικά συμφέροντα και γι’ αυτό το καταχρέωσαν κιόλας και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Κάποιοι κρύβονταν πίσω από δήθεν μεγάλα λόγια αλλά εκεί οδηγούσαν και εκεί οδήγησαν τα πράγματα: στην κατάρρευση. Και βέβαια πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι, εάν είχε προσλάβει 19.000 ο κ. Τσίπρας στο ΕΣΥ και άλλες 13.000 η ΝΔ, γιατί ψάχνουμε γιατρούς σήμερα για να λειτουργήσουμε τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ; Προτείνω να αρχίσουμε να τους εξάγουμε. Γιατί ακούω ότι πιέζονται γύρω τα συστήματα. Επειδή, λέει, είναι πολύ τεκμηριωμένα όσα λέγονται από αυτό το βήμα από τους αρχηγούς των κομμάτων. Έτσι άκουσα. Πάρτε λοιπόν τις προτάσεις για το ΕΣΥ.

Συνεχίζω με την πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν αρκεστήκαμε στο τι πρέπει να γίνει στο ενδιάμεσο τμήμα από το lockdown μέχρι να ανοίξουμε. Αλλά, αφού κατάφερε επιτέλους η Ευρώπη να συμφωνήσει σε αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς η Ελλάδα θα προετοιμαστεί και θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Και κυρίως, όχι μόνο πώς, αλλά και υπέρ ποιων; Γιατί ακούω διάφορες ανοησίες ότι δεν υπάρχει πια η πάλη των τάξεων, ότι δεν υπάρχει το δεξιά-αριστερά, δεν υπάρχει το πρόοδος-συντήρηση. Αλλά υπάρχει πάρα πολύ καλά το πρόοδος ή συντήρηση και τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και των αδύναμων και μικρομεσαίων σε σύγκρουση, ανάλογα με το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν έχουμε πάρει σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και υπέρ των πολιτών της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και των πιο αδύναμων. Το καταθέτω για τα πρακτικά.

Βεβαίως καταθέσαμε και προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αντίστοιχα με όσα έκαναν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το καταθέτω για τα πρακτικά.

Προτάσεις στοχευμένες για το πώς πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης. Καταστρέφονται. Καταστρέφονται. Εμείς θα γυρίσουμε σήμερα στο σπίτι μας και ξέρουμε ότι, πέρα από την ανησυχία μας, κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Δεν ισχύει αυτό για πάρα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Και, πέρα από την ανθρώπινη ζωή, αυτή θα πρέπει να είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία μας. Αυτό πρέπει να μας ενώσει, γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την αίθουσα. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για το πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους κλάδους που καταστρέφονται σήμερα. Πάρτε τα μέτρα για την εστίαση.

Έρχομαι στο πρόγραμμά μας για τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς πολιτισμό. Και πολιτισμός βεβαίως είναι τα αρχαία μας αλλά δεν είναι μονάχα αυτά. Υπάρχει ένας κόσμος που καταστρέφεται, που υποφέρει, που δεν μπορεί να ζήσει. Θέατρα και κινηματογράφοι και θίασοι που, αν κλείσουν, δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν θα σταματήσει το lockdown. Και άρα πρέπει να σκύψουμε από πάνω τους και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Διαβάστε τα, ακούστε τα. Τα καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής.

Και βεβαίως, τι πρέπει να γίνει με τα ΜΜΜ. Στοιβάζεται ο κόσμος, είναι ο ένας πάνω στον άλλον, η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα επανέλθω για τις προτάσεις γιατί η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, αλλά θα καταθέσω και ό,τι προτάσεις έχουμε πει μέχρι σήμερα για να υπάρχουν στα πρακτικά. Γιατί αυτά δεν τα λέμε τώρα, σήμερα. Τα λέμε εδώ και μήνες. Πάρτε λοιπόν για τα πρακτικά τις προτάσεις για τα ΜΜΜ.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και γι αυτό η στάση όλων μας και κάθε πρόταση μας είναι κρίσιμο να είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής.

Με δυο λόγια, είχατε και τις προτάσεις, τον χρόνο, την κοινωνική στήριξη και τα χρήματα για να μην οδηγηθούμε στη νέα αυτή περιπέτεια.

Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lock down, αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση σας έχει ξεφύγει και είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο. Αλλά γιατί φτάσαμε κ. Μητσοτάκη στο σημείο να είναι αναγκαίο.  Επιβεβλημένο είναι , αναπόφευκτο ήταν;

Και μη μας ρωτάτε εμάς αν έπρεπε κάποια πράγματα να τα έχετε αποφασίσει νωρίτερα και να τα έχετε επιβάλει. Εάν κ. Μητσοτάκη οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι έπρεπε να τα έχετε επιβάλει νωρίτερα, κακώς δεν τους ακούσατε και καθυστερήσατε. Αν δεν σας το είπαν, δεν ξέρω το θίγετε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να εισηγείται τέτοιου είδους μέτρα. Γιατί, αν το είχαμε πράξει αυτό, χωρίς να είναι και δημόσια τα στοιχεία του τι ακριβώς συμβαίνει, τότε όλοι θα μας κατηγορούσαν ότι σπέρνουμε τον πανικό. Και την ανησυχία στον κόσμο με μέτρο λοιπόν να λέγονται όλα, με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει ποια στιγμή πρέπει να επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία.

Τι κάνατε από αυτά που έπρεπε;

Αφήσατε το χρόνο να κυλάει. Στείλατε την Κυβέρνηση διακοπές και φωτογραφιζόσασταν στα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.

Το θέμα είναι: βοηθήθηκε η χώρα τελικώς από όλο αυτό; Είναι σε καλύτερη θέση ο τουρισμός σήμερα; Εξασφαλίζει την επόμενη χρονιά του 2021; Σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι σε αυτά; Για άλλη συζήτηση αυτά. Ας περιοριστούμε σε αυτά για τα οποία έχουμε έρθει εδώ.

Γνωρίζατε τι έπρεπε να κάνετε κ. Πρωθυπουργέ για να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα που ήταν η καλή κατάσταση της χώρας, πολύ καλύτερη από άλλες Ευρωπαϊκές, με τις οποίες μας συγκρίνετε σήμερα. Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον Ελληνικό λαό που με θυσίες για άλλη μια φορά έβαλε πλάτη. Γιατι και το πρώτο lockdown είναι πάρα πολλοί που το πλήρωσαν πολύ ακριβά αλλά το έκαναν με υπερηφάνεια, το έκαναν με ελπίδα, με προσδοκία ότι «να η χώρα μας ξεχωρίζει, είναι πρώτη στην Ευρώπη. Δεν πειράζει αν δυσκολεύουμαι οικονομικά δεν πειράζει άμα κλείσω το μαγαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί τα κατάφερα». Και, μη γελιέστε, δεν είναι ίδιο το κλίμα σήμερα στον ελληνικό λαό. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων σήμερα με το lockdown της άνοιξης. Δεν είναι σα να μπαίνει η άνοιξη. Μπαίνει μια βαρυχειμωνιά.  Προφανώς δεν περίμενε κανείς από εσάς να αντιμετωπίσετε τον κορωνοιό που μαστίζει την ανθρωπότητα. Αλλά να κλείσετε  με σχέδιο όλες τις  χαραμάδες για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

Αντίθετα εσείς ανοίξατε την πόρτα με :

Το μήνυμα χαλαρότητας που οι ίδιοι δώσατε. Το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Ανοίξατε τα χερσαία σύνορα. Τουλάχιστον επί ένα ίσως κι ενάμιση μήνα δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Και γνωρίζατε ποιο ήταν το πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες, τις γειτονικές, των Βαλκανίων. Ακόμη και στα αεροπορικά ταξίδια, με καθυστέρηση ξεκίνησαν οι έλεγχοι και περιορισμένοι. Έρχονταν από την Αγγλία που υπήρχε τέτοιο μεγάλο πρόβλημα και δεν κάνανε ελέγχους. Πήγαιναν στα νησιά και περίμεναν να βγει το τεστ και γυρνούσαν 2-3 ημέρες  στα μαγαζιά και κάνανε διακοπές. Και μετά ανακάλυπταν ότι είναι θετικοί. Ασύλληπτα πράγματα έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα Περιορισμένα τεστ. Την ανικανότητα στήριξης,  στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την  καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και  κοινωνικής φροντίδας.

Αντί για μια λέξη αυτοκριτικής το μόνο που κάνετε είναι να τροφοδοτείτε με προπαγάνδα τα επιδοτούμενα από σας μέσα και να εξαφανίζετε ή να απαξιώνετε ακόμα και την τεκμηριωμένη κριτική.

Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακός σύμβουλος αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως και ο διχαστικός λόγος και η πόλωση. Δεν χωρούν όταν διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων.

Απέναντι μας ένας είναι ο εχθρός , ο κορωνοιός.

Για να τον αντιμετωπίσουμε όμως, χρειάζεται πριν από όλα να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να επισημαίνουμε και να προλαβαίνουμε τα λάθη.

Έτσι μόνο χτίζεται η εμπιστοσύνη με τους πολίτες.

Ρωτώ λοιπόν,

1. Τι κάνατε για τα ΤΕΣΤ;

Σας λέγαμε από την αρχή περισσότερα ΤΕΣΤ,ΤΕΣΤ,ΤΕΣΤ.

Παραμένουμε τελευταίοι μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών σε τεστ κατά αναλογία πληθυσμού.

Πάρτε τον σχετικό πίνακα με τις επιδόσεις της χώρας μας στα τεστ:

 

2) ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημιουργήσατε τον υγειονομικό χάρτη, που είναι μια θετική εξέλιξη, χωρίς όμως ταυτόχρονα αυτός να συνοδεύεται από τυχαίες δειγματοληψίες ανά περιφερειακή ενότητα, που θα μας έδιναν τα στοιχεία για την πραγματική διασπορά της νόσου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Γρεβενά, τα οποία, πριν λίγες ημέρες, παρουσιάσατε ως την ‘’πράσινη” περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας.

Πάρτε το σχετικό:

 

 

Μία εβδομάδα μετά, πραγματοποιήθηκε τυχαία δειγματοληψία από τον ΕΟΔΥ στα Γρεβενά και φάνηκε το πραγματικό δυσθεώρητο πρόβλημα 31,5% θετικοί. Την εβδομάδα που μεσολάβησε καταλαβαίνετε τι τεράστια διασπορά του ιού υπήρξε στην κοινότητα;

Πάρτε τον σχετικό πίνακα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΟΔΥ στην περιοχή των Γρεβενών.

 

 

3) ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ

Η επάρκεια μίας χώρας στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αξιολογείται από τα λεγόμενα ‘’ορφανά’’ κρούσματα, αυτά που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων, τόσο φαίνεται η ανεπάρκεια της χώρας στο πεδίο αυτό. Ας δούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ήδη από τις 21/8, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων ήταν 44,1%. Όλο τον μήνα Σεπτέμβριο τα ορφανά κρούσματα ήταν πάνω από 50%, ενώ στις 30/10 έφτασαν το 69,7% και στις 9/11 στο 83,6% -δείκτες που αποδεικνύουν παντελή αδυναμία ελέγχου της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, στο Κέντρο Ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εργάζονται μόλις 190 άτομα και αναμένονται προσλήψεις ακόμη 192 ατόμων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Χρειαζόμαστε όμως περίπου δεκαπλάσιο αριθμό για να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες του CDC.

Πάρτε και τον σχετικό πίνακα με το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων στη χώρα μας:

 

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα για την παραγωγή του εμβολίου, είναι φανερό ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός και δύσκολος.

Δεν αρκούν τα διακεκομμένα και συνεχόμενα lock down, χρειάζεται επειγόντως σχέδιο από την Κυβέρνηση.

Σχέδιο που δεν υπήρξε γι αυτό και προχωρήσατε με τη λογική βλέποντας και κάνοντας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 ώρες πριν επιβληθεί το νέο απαγορευτικό, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Πέσατε έξω όπως είπε χθες και Υπουργός σας.

Ο καθένας από εμάς θα κριθεί στη μάχη αυτή ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί.

Εμείς στηρίζουμε τις προτάσεις και τις αποφάσεις των επιστημόνων.

Είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας.

Θεωρούμε πως αυτή την δύσκολη περίοδο-παρά τις διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της Πανδημίας.

Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση που επιλέγουν Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, πάνω από ανθρώπους που κινδυνεύουν και χάνουν τη ζωή τους.

Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε “ώρα μάχης” .

Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος την γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν συμμετέχουμε στην πόλωση.

Είμαστε εδώ με στάση ευθύνης, θέσεις και προτάσεις.

Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα, από τη μια για την ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη για τη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Α)Προτείνουμε μέτρα άμεσης εφαρμογής που αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ.

1. Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

· Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.

· Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες!!

· Άμεση fast track πρόσληψη 300 ιατρών, ώστε να μην ολοκληρωθούν «κατόπιν εορτής». Κάνατε την προκήρυξη για τους γιατρούς μόλις στις 5 Νοεμβρίου.
Από πότε έχει τελειώσει το πρώτο lockdown; Από πότε ξέραμε ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με προσωπικό; Σέβομαι απόλυτα τους εντατικολόγους, κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά και στηριζόμαστε πάνω τους πραγματικά. Προφανώς είναι ευχαριστημένος ένας εντατικολόγος όταν βλέπει ότι του έρχεται ένας πνευμονολόγος, ένας παθολόγος, θα τον εκπαιδεύσει, θα χάσει λίγο χρόνο αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα; Ρωτήστε όμως το διευθυντή του διπλανού νοσοκομείου που του πήραν αυτόν τον πνευμονολόγο, που του πήραν τον παθολόγο γιατί αυτό έγινε. Τράμπες από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Για πείτε μας λοιπόν τι λέει και ο διευθυντής του διπλανού νοσοκομείου, αν είναι ευχαριστημένος που του διαλύσανε την κλινική. Και φυσικά όποιος δεν έχει πρόβλημα και έχει λεφτά, θα πάει στον ιδιωτικό τομέα που είναι covid free. Αλλά πόσοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα σήμερα στην Ελλάδα; Οι γιατροί είναι για να έχουν την εικόνα της κλινικής τους. Οι πολιτικοί είναι για να σχεδιάζουν και να συντονίζουν το όλον, το σύνολο. Γι’ αυτό λέω πολλές φορές να μη χρησιμοποιείτε ως ασπίδα τους επιστήμονες γιατί ο καθένας είναι για τη δική του δουλειά. Δεν είμαστε όλοι για να κάνουμε τα ίδια.

Και βέβαια αποκαλύπτεται τώρα γιατί υπήρχε όλη αυτή η καθυστέρηση: Ανακοινώσατε εξωτερικές συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα το μήνα συν δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή. Περισσότερα από ότι αμείβονται οι γιατροί του ΕΣΥ, κατάφωρη αδικία και εμπαιγμός για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ που κράτησε και κρατά τη χώρα όρθια στις δύσκολες στιγμές.

· Να δοθούν άμεσα τα στοιχεία για τις ως τώρα προσωρινές προσλήψεις λόγω covid-19 και να πάνε να δουλέψουν επιτέλους στα Νοσοκομεία και στην ΠΦΥ.

2. Ενεργοποίηση επιτέλους των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για εξετάσεις στις δομές της, όσο και για παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή νοσηλεία.

Πέρα του δικτύου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί όπου είναι αναγκαίο.

3. Αύξηση του αριθμού των τεστ. Συνεχή δειγματοληπτικά τεστ για να ερευνηθεί η διασπορά σε κάθε περιοχή.

· Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων. Άμεση αγορά μηχανημάτων επεξεργασίας για την επιτάχυνση τους.

Το κόστος της επιδημίας είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος των μηχανημάτων ταχείας επεξεργασίας μοριακών test (Robot).

 

· Εβδομαδιαία τεστ σε υγειονομικούς, γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων,

· Τεστ σε όλους τους μαθητές/εκπαιδευτικούς σε μια τάξη που παρουσιάζεται κρούσμα.

· Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

4. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια Ιατρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής.

Αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ σε θέματα-πρόληψης και προαγωγής της υγείας, του παρέχει στοιχεία και έχει την ευθύνη της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στην περιφέρεια.

Β) Προτάσεις για μέτρα αποτροπής συνωστισμού. Η ανάγκη παραμένει.

1. Στην λειτουργία των σχολείων.

· Κατανομή των μαθητών των Δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας με μείωση της ύλης (μισές μέρες τον μήνα) ώστε να επαρκέσουν οι εκπαιδευτικοί.

· Προετοιμασία για το άνοιγμα και των Γυμνασίων /λυκείων.

Αναζήτηση συμπληρωματικών αιθουσών για να αποτραπεί ο συνωστισμός και άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών.

· Επί τέλους αξιοποίηση της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας με αξιόπιστο plan B για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

2. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

· Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών που έχουν καθυστερημένα προκηρυχθεί.

· Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. Τα λεωφορεία που φέρατε από τα ΚΤΕΛ , αν είναι δυνατόν … δεν έχουν παράθυρα.

· Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

3. Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου, προς τις μονάδες τους, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ώστε να φθάσουν με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας οργανωμένα και με προστασία της υγείας τους.

Υπάρχει κίνδυνος αν κάποιοι είναι θετικοί στον ιό, να υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο δικός μας στόχος είναι να έχουμε λιγότερα θύματα, λιγότερες ανισότητες από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Αυτή την κρίση δεν την πληρώνουν όλοι το ίδιο. Θα επιβαρυνθούν κυρίως οι ασθενέστεροι, οι αδύναμοι, ενώ οι λίγοι και ισχυροί που έχουν ρευστότητα θα διευρύνουν την δύναμη τους. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής ένα στόχο υπηρετούμε αταλάντευτα. Να μην επιτρέψουμε σε αυτή τη κρίση να δημιουργήσει ερείπια στην Οικονομία και αδιέξοδα στην Κοινωνία. Αυτή είναι η εγερτήρια δημιουργική δύναμη των προτάσεων μας. Να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως στο πλάι των οικονομικά ασθενέστερων, των μη προνομιούχων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την σημερινή ανασφάλεια και αγωνία να διαδεχθούν η απογοήτευση και η αίσθηση αδικίας αύριο.

Γιατί αλλιώς ο κίνδυνος του λαϊκισμού, των τυφλών συγκρούσεων, του διχασμού και των αδιεξόδων θα πάρει ξανά απειλητικές διαστάσεις. Και η δική μας η έγνοια είναι όλα αυτά να τα αφήσουμε οριστικά πίσω μας, στο παρελθόν. Μονάχα ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε αυτήν τη χώρα μπροστά.

Δυστυχώς και αυτή τη φορά τα κυβερνητικά μέτρα στην οικονομία και στην στήριξη των εργαζομένων δεν είναι μόνο ανεπαρκή, είναι πίσω ακόμα και από αυτά του πρώτου lock down.

Γ) Καταθέτω σήμερα 10+1 βασικές προτάσεις, που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να διεκδικούμε, σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς της παραγωγής, των εργαζόμενων, των αγροτών, με όλη την Ελληνική Κοινωνία.

1) Αύξηση του πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δις ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το 1,7 δις που έχετε ανακοινώσει και περιλαμβάνει και αυτοαπασχολούμενους δεν επαρκεί.

Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).

2) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

3) Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορείες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Η αναστολή που ανακοινώσατε αφορά μόνο τον Νοέμβριο λες και τον Δεκέμβριο θα είναι όλα κανονικά. Κοροϊδία και εξαπάτηση.

Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

4) Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας. Ο πτωχευτικός σας νόμος και οι πλειστηριασμοί Α κατοικίας τίθενται σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνησή σας, μην δυσαρεστήσετε τις Τράπεζες και τα funds .

5) · Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ. Ανακοινώσατε ότι κάνετε το επίδομα από 534 σε 800 ευρώ αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται 640.

· Διασφάλιση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους-με επιδότηση από το κράτος- με βάση τον πραγματικό μισθό. Όχι με βάση τα 534 που λέτε εσείς.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό βλέπουν το επίδομα αδείας τους και το δώρο Χριστουγέννων ουσιαστικά να καταργείται μια και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιδότηση του από το κράτος και τις σχετικές Υ.Α

6) Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, με επίδομα ανεργίας ως τουλάχιστον τις 30/04/2021.

7) Αναστολή κατάθεσης του Νόμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

8) · Ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία.

· Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα.

· Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.

9) Αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των φρούτων και των λαχανικών, που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

10) Δημιουργία ειδικού Ταμείου Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ’ αρχήν από τα αδιάθετα των πόρων που έχουν ήδη δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (87 εκ. ευρώ).

Και 10+1)

Επιτέλους να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ και των Κέντρων Κοινωνικής Φροντίδας στα βαρέα-ανθυγιεινά.

Αρκετά πια με τα λόγια. Είναι ώρα για πράξεις.

Έχετε διαθέσιμους πόρους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του, μίλησε για 37 δις, από την υπερφορολόγηση και τον υπερδανεισμό.

Κλείνοντας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πιο εύκολος δρόμος για μια Κυβέρνηση που δεν θέλει να δει τα λάθη της, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τουλάχιστον αυτά για τα οποία έχει ευθύνη και να ξεφύγει από την εικονική πραγματικότητα της επικοινωνίας, είναι να προσπαθεί να εξαφανίσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης και να απαξιώνει την κριτική που της γίνεται.

Ιδιαίτερα όταν αυτή η κριτική δεν έρχεται με πέτρες ή εύκολα συνθήματα αλλά με τεκμηρίωση. Όπως από εμάς, το Κίνημα Αλλαγής, την Παράταξη που ανέβασε την Ελλάδα ψηλότερα από κάθε άλλη στη νεότερη Ιστορία.

Εσείς βέβαια κύριοι της ΝΔ και ως αντιπολίτευση το 2009, σπρώχνατε τη χώρα στο γκρεμό με τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό σας.

Αυτό όμως που έχετε υποχρέωση να καταλάβετε είναι ότι το θέμα δεν είναι η πορεία της Κυβέρνησης σας. Αυτό θα κριθεί όταν θα έρθει η ώρα.

Τώρα διακυβεύεται η ζωή και η υγεία του Ελληνικού λαού, το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων .

Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε τη μάχη για να υπάρξει πρόοδος και ελπίδα σε αυτό τον τόπο.

Μακριά από λογικές πόλωσης και διχασμού.

Η Αλλαγή που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε δεν φέρνει φόβο και ανασφάλεια αλλά ξεβόλεμα από την αδικία, την ανισότητα, το περιθώριο. Χτύπημα στον αυταρχισμό.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα , είναι για μας μονόδρομος, ζήτημα πατριωτισμού, ευθύνης και τιμής, η υπεύθυνη τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Κι έτσι θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και μόνο.

 

Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΧΑΘΗΚΕ Η…ΜΠΑΛΑ: ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!»

Ε.Λιακούλη: «Χάθηκε η…μπάλα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο αδειάζει την Κυβέρνηση!»

«Στις 15 Σεπτέμβρη, με δημόσια παρέμβασή μας, το Κίνημα Αλλαγής έθεσε το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν, αυτή η Κυβέρνηση να μην σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά, ακόμη και στα εύκολα, ακόμη και στα αυτονόητα.

Ήταν τότε που διανεμήθηκαν οι «μάσκες – τεντόπανα», που υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν για τα κεφαλάκια των μικρών μαθητών και των μαθητριών, που πήγαν πρώτη ημέρα στα σχολεία τους…

Το θέμα προσφέρθηκε για σάτιρα και έγινε «θέαμα» τότε, κατακλύζοντας με σχόλια και φωτογραφίες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργώντας υλικό, για απίθανες θεατρικές επιθεωρήσεις!

Τότε, η δικαιολογία της Κυβέρνησης ήταν απολύτως…καμία και το μόνο που κρατήσαμε στη μνήμη μας όλοι, ήταν ότι ο ένας Υπουργός έριχνε το φταίξιμο στον άλλο και ο ένας -ομογάλακτος της Κυβέρνησης- αυτοδιοικητικός, στον άλλο!

Πολιτικά τραγικό.

Τώρα, το θέμα επανέρχεται στο πολιτικό σκηνικό και κάνει το ήδη πολιτικά τραγικό, ακόμη τραγικότερο!

Η Κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της, για να δικαιολογήσουν την νέα καθυστέρηση και την μη παράδοση ακόμη και σήμερα των μασκών στα σχολεία, έριξε αυτή τη φορά το φταίξιμο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δήθεν καθυστερεί τον έλεγχο και την έγκριση του διαγωνισμού.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με ανακοίνωσή του, αδειάζει απόλυτα την Κυβέρνηση και δηλώνει ότι καμία καθυστέρηση δεν έγινε εξαιτίας του, αλλά ο έλεγχος, παρά το γεγονός ότι τον έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα, λόγω της πανδημίας, εντούτοις, αναγκάστηκε να τον αναβάλει λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και εγγράφων διευκρινίσεων, που έλειπαν από το φάκελο που κατέθεσε η Κυβέρνηση !

Αυτό πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο ανοργανωσιάς, κάθε όριο ανευθυνότητας, κάθε όριο φαιδρότητας.

Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι, και υπάρχει κάτι μεγαλύτερο κάτω από ένα συνηθισμένο «φιάσκο» στα οποία κατά τ’ άλλα μας έχει συνηθίσει η Ελληνική Πολιτεία και υπό την παρούσα κυβέρνηση;

Δυστυχώς όμως, στο καιρό της πανδημίας, όλα αυτά σημαίνουν κάτι ακόμη- και ίσως πολύ πιο σοβαρό:

Πώς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη κανείς σ’αυτή την Κυβέρνηση, να διαχειριστεί ανθρώπινες ζωές μέσα στην πανδημία, όταν μήνες τώρα δεν μπορεί να καταφέρει να φτιάξει ούτε μάσκες για τους μαθητές;

Αλήθεια, ΠΩΣ ;»

ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σημεία δευτερολογίας Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Η συζήτηση επιβεβαίωσε την πραγματικότητα, παρά την προσπάθεια που και σήμερα κάνατε να την αμφισβητήσετε.

Χάθηκε –χάσατε για την ακρίβεια– πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας ώστε να μην μας βρει το 2ο κύμα ανοχύρωτους. Προετοιμασία που θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά και να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού σε αυτή τη δεύτερη φάση. Γιατί το γενικό απαγορευτικό μπορεί να έγινε εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο, όπως σας, είπα δεν ήταν όμως αναπόφευκτο κύριε Μητσοτάκη.

Και δυστυχώς ούτε σήμερα παραδεχθήκατε τα λάθη σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε αποφασισμένοι να τα διορθώσετε.

Στο τελευταίο από το μακρύ κατάλογο των διαγγελμάτων σας κ. Μητσοτάκη είπατε ότι όπως στην έναρξη της πανδημίας έτσι και τώρα, είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Γιατί όλη η αλήθεια είναι ότι τα συνεχώς αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα καθιστούν επιβεβλημένα οι χαμηλές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Και την κρύβεται αυτή την αλήθεια για να κρύψετε ότι ελάχιστα βελτιώσατε – ως οφείλατε – τις δομές και τις αντοχές του ΕΣΥ όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες και ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται δεύτερο κύμα

Χρειάζεται σχέδιο τώρα για την αποτελεσματική οργάνωση του ΕΣΥ και την προστασία των πολιτών.

Από το στάδιο της πρωτοβάθμιας τον συντονισμό της αυτοδιοίκησης με τις περιφερειακές μονάδες δημόσιας υγείας μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, την πρόσληψη γιατρών.

Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας φροντίστε να τις αξιοποιήσετε.

Επιμένετε κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζετε μια δική σας εκδοχή της πραγματικότητας που όμως την διαψεύδει η τραγική εικόνα που ζούμε.

Αρνείσθε ακόμα και σήμερα να αναγνωρίσετε το λάθος σας για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

Στην βόρειο Ελλάδα και βέβαια ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται ανάγλυφα το έλλειμμα των πολιτικών σας για το οποίο σας ασκούμε κριτική.

Δεν ακούσατε όχι μόνο τις δικές μας προτάσεις αλλά και τις προτάσεις τις αυτοδιοίκησης που σας εστάλησαν προσωπικά.

Καταθέσαμε το σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά.

Να αποφασίσουμε σήμερα ότι το αρνητικό τεστ δυο ημερών για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα ανεξαρτήτως εθνικότητας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καθαρίσει πλήρως ο ορίζοντας της μάχης με τον ιό.

Ταυτόχρονα προετοιμαστείτε ώστε να μην έχουμε τα ίδια όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν έχουμε την δυνατότητα για lockdown «φυσαρμόνικα» όπως προτείνουν ορισμένοι.

Να μην έχουμε πάλι συνωστισμό στα λεωφορεία, στο μετρό, στα πλοία αλλά και τις σχολικές τάξεις. Και επίσης προετοιμαστείτε σωστά για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η συζήτηση σήμερα ήταν επίσης αποκαλυπτική για το πως αντιλαμβάνεστε την ζωτική ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. Στην πράξη φάνηκε ότι η μέχρι τώρα παρεμβάσεις σας εξυπηρετούν την πολιτική σας αντίληψη για την στήριξη των λίγων και ισχυρών.

Για αυτό κάνετε ότι δεν βλέπετε ότι το 80% περίπου των ενισχύσεων ρευστότητα της προηγούμενης φάσης κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και καλούς πελάτες των τραπεζών και συνεχίζετε απτόητοι στην ίδια κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν και πάλι να παραδοθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην διάθεση των τραπεζών. δεν είναι δυνατόν να καταδικαστούν οι εργαζόμενοι στην φτώχεια και στην ανεργία και να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Πάρτε ουσιαστικά μέτρα ΤΩΡΑ. Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Αν δεν αξιοποιήσετε το απόθεμα από τις υπερφορολογήσεις τώρα πότε θα το κάνετε;

Από τις 7/11 έχουμε ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής (κυρίως σε ρύζι / μακαρόνια). Τα στοιχεία είναι στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργού Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζω ότι είναι ο μόνος κλάδος που είναι οι κερδισμένοι της κρίσης. Είναι ώρα να παρέμβετε. Το θέσαμε ήδη σήμερα το πρωί στον Υπουργό Ανάπτυξης.

Στα λόγια συμφωνήσατε.

Περιμένουμε τις πράξεις.

Όσον αφορά τώρα το Πολυτεχνείο, η θέση μας είναι αυτονόητη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου φέτος πρέπει σεμνά και μετρημένα, με τη λογική ότι είμαστε μία χώρα σε καραντίνα, με περιορισμούς, που προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία.

Είναι δυνατόν να λέει κανείς ότι «εμείς θα στείλουμε τους ανθρώπους μας σε μία πορεία να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον»; Προφανώς όχι.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί για πράγματα απλά και αυτονόητα, επιλέγετε να στήνετε έναν καυγά απίστευτο. ‘Η μάλλον καταλαβαίνω. Ψάχνετε κάθε φορά να κάνετε έναν αποπροσανατολισμό, έναν αντιπερισπασμό από τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, για τα οποία δεν δώσατε καμία απάντηση.

Και ψάχνετε ένα πεδίο να στήσετε μία νέα μονομαχία «κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση». Είναι απαράδεκτο και αποκρουστικό. Και για τα προβλήματα της κάθε ελληνικής οικογένειας, αλλά και για το Πολυτεχνείο αυτό καθ’ εαυτό.

Για να αντέξουμε όσο ακόμα χρειάζεται μέχρι να έρθει και να λειτουργήσει το εμβόλιο στο πληθυσμό πρέπει ν’ αλλάξουμε. Φοβάμαι όμως ότι εσείς δεν έχετε καμία πρόθεση να αλλάξετε κ. Μητσοτάκη.

Χρειαζόμαστε σχέδιο με ευθύνη και όραμα.

Για την υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνία και αύξηση του προϋπολογισμό για το 2021.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στο     Ρ/Σ, parapolitika fm

Για την πανδημία:

  • Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι πως έχουμε για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, εμπιστευόμαστε τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, επιμένοντας ότι ο εχθρός που έχουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή, είναι ο κορωνοϊός και η απειλή της ανθρώπινης ζωής. Συνεχίζουμε να υπερθεματίζουμε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων γιατί η απειλή αυτή δεν χωράει αστερίσκους.
  • Στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι σε αυτή την υγειονομική κρίση επισημαίνοντας πολιτικές παραλείψεις, αστοχίες, προβληματική και ελλιπή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Ο ελληνικός λαός δεν εκλέγει μόνο τον πρώτο, εκλέγει και τους υπόλοιπους για να ελέγχουν τον πρώτο. Έτσι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, χωρίς τη λογική άναρχων φωνών ή στείρας συνθηματολογίας. Με αντιπροτάσεις, τεκμηριωμένο λόγο, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο που έχουμε καταθέσει από το Μάρτιο. Θα είμαστε εκεί να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα, προσπαθώντας να διορθωθούν προς όφελος όλων μας.

Για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης:

  • Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, μια χαρακτηριστική παράμετρος είναι η διασπορά της νόσου στο υγειονομικό προσωπικό. Ο ελλιπής σχεδιασμός που αφορά στα πρωτόκολλα και την πρόληψη του υγειονομικού προσωπικού, έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα νοσοκομεία να βρίσκονται είτε θετικοί στον ιό, είτε σε καραντίνα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, το ΕΣΥ είναι στα όρια του και δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του.
  • Δεν ενισχύθηκε το σύστημα με νέες ΜΕΘ. Οι μόνες που προστέθηκαν ήταν από τη δωρεά της Βουλής και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αυτές υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ανακοίνωσαν τώρα νέες προσλήψεις τη στιγμή που ο χρόνος ήταν αρκετός ώστε να έχουν γίνει πριν τρεις ή τέσσερεις μήνες.
  • Ανεπαρκής σχεδιασμός των τεστ. Τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας δεν συγκροτήθηκαν εγκαίρως, ώστε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πολλές περιοχές, να υπάρχει γνώση του επιδημιολογικού φορτίου. Επίσης δεν έγινε καμία διατίμηση του κόστους των τεστ ή και κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το υψηλό κόστος να μην είναι αποτρεπτικό για τους πολίτες.

Για την υπεύθυνη αντιπολίτευση:

  • Το Κίνημα Αλλαγής, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, παρουσίασε 150 παρεμβάσεις και προτάσεις, εντός και εκτός Βουλής. Το Μάιο παρουσίασε το ολοκληρωμένο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα μας, για μια όρθια κοινωνία και ζωντανή οικονομία. Το Σεπτέμβριο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λίγες μέρες αργότερα, το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα έρθουν, τόσο από το Ταμεία Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ, το 2021. Και όλα αυτά πλήρως κοστολογημένα.
  • Όποιος πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής κάνει άγονη αντιπολίτευση μάλλον δεν μας παρακολουθεί. Είναι άλλωστε κατανοητό κάποιοι να μην μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ποια ακριβώς ήταν η στάση μας, γιατί δυστυχώς ένα από τα λίγα πράγματα που «θωράκισε» η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία ήταν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ίσως μάλιστα και ετεροβαρώς σε σχέση με την ανάγκη των παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν στην υγεία και σε άλλους καθοριστικούς τομείς.
  • Ήμασταν από τους πρώτους που υπερθεματίζαμε για την ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης. Κανείς από το Κίνημα Αλλαγής δεν φώναξε απλά και μόνο για να το κάνει, δεν αξιοποίησε μικροπολιτικά οποιαδήποτε διαφωνία και οποιεσδήποτε αντιδράσεις της κοινωνίας. Ίσα ίσα, με το παράδειγμά μας προτρέψαμε και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε κριτική περί του αντιθέτου είναι μικροπολιτική και άδικη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος Κίνημα Αλλαγής

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αστακού για την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Ακαρνανίας από την Κυβέρνηση.

Με τον Δήμαρχο Αστακού και εκπροσώπους φορέων της περιοχής συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος Γιώργο Π. Αποστολόπουλο, τον Αναπληρωτή Γραμματέα Νίκο Χούτα, το μέλος της Γραμματείας Χρήστο Μπαρμπαρέσο και την Τομεάρχισσα Εθελοντισμού Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα.

Στη συνάντηση αναλύθηκε διεξοδικά από την πλευρά των εκπροσώπων του Δήμου το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην ευρύτερη περιοχή της Ακαρνανίας με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε ευρύτατη επέκταση εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργειών.

Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε τόσο η ανάγκη διατήρησης της ευάλωτης περιβαλλοντικής ισορροπίας στο θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στις ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο εκσυγχρονισμός και ο χωροθετικός εξορθολογισμός τους εξάλλου έγινε από κοινού αποδεκτό ότι είναι αναγκαίος, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκτασή τους στο παραλιακό μέτωπο.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής τονίστηκε ότι κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του Περίβάλλοντος και η ανάπτυξη που δεν στηρίζεται σε «μονοκαλλιέργειες» αλλά σε πολύπλευρες και αειφόρες δράσεις, αντίθετα με τη σημερινή Κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη συνύπαρξης στις θάλασσες της πατρίδας μας όλων των νόμιμων αλιευτικών δράσεων παραδοσιακών και σύγχρονων, με τους περιορισμούς φυσικά που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση ώστε να εξασφαλίζεται η περιβαλλοντική προστασία, τα αλιευτικά αποθέματα, η χωροταξική ισορροπία, οι θέσεις εργασίας, η πολύπλευρη ανάπτυξη, η οικονομική ευημερία και η ποιότητα ζωής για όλους.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 12.11.2020

Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: Ναι στην κριτική στην Κυβέρνηση, όχι σε ένα νέο διχασμό

α. Κριτική στην Κυβέρνηση

– Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμμένουν σε αχρείαστες κοκορομαχίες, σε κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού. Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lockdown, αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Είναι εκ των πραγμάτων λοιπόν επιβεβλημένο, αλλά γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Εάν οι επιστήμονες έλεγαν στην κυβέρνηση να έχει λάβει μέτρα νωρίτερα, κακώς δεν τους άκουσε και καθυστέρησε..

– Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων σήμερα με το lockdown της άνοιξης, δεν είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη. Μπαίνει μια βαρυχειμωνιά. Δεν περίμενε κανείς να αντιμετωπίσετε (κ. Μητσοτάκη) τον κορονοϊό που μαστίζει την ανθρωπότητα, αλλά να κλείσετε με σχέδιο όλες τις χαραμάδες για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Ανοίξατε την πόρτα στον ιό με το μήνυμα χαλαρότητας που εσείς δώσατε και το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων.

– Η κυβέρνηση φοβάται να πει τη λέξη «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Στοιβάζεται ο κόσμος, ο ένας πάνω στον άλλον. Κατέφυγε σε περιορισμένα τεστ. Δεν στήριξε το ΕΣΥ, ενεργοποίησε με καθυστέρηση την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα. Δεν φρόντισε για τα σχολεία, τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας. Αντί για μια λέξη αυτοκριτικής, το μόνο που κάνετε είναι να τροφοδοτείτε με προπαγάνδα τα επιδοτούμενα από εσάς ΜΜΕ και να εξαφανίζετε ή να απαξιώνετε ακόμα και την τεκμηριωμένη κριτική

– Στα τεστ, παραμένουμε τελευταίοι μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών κατ’ αναλογία πληθυσμού. Δημιουργήθηκε ο υγειονομικός χάρτης, που είναι μια θετική εξέλιξη, χωρίς όμως ταυτόχρονα αυτός να συνοδεύεται από τυχαίες δειγματοληψίες ανά περιφερειακή ενότητα που θα έδιναν τα στοιχεία για την πραγματική διασπορά της νόσου. Ενώ η επάρκεια μιας χώρας στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αξιολογείται από τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα και σήμερα βρίσκονται στο 83,6%, αποδεικνύοντας την παντελή αδυναμία ελέγχου της πανδημίας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για lockdown-φυσαρμόνικα, όπως προτείνουν ορισμένοι. Και πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

– Για την πορεία του Πολυτεχνείου, προφανώς προέχει η δημόσια υγεία και θα γιορτάσουμε την επέτειο όπως αρμόζει σε μια χώρα που τιμά τους αγωνιστές της και είναι σε καραντίνα. Αλλά να μην επιχειρείτε ένθεν και ένθεν να εργαλειοποιήσετε την επέτειο για να βρείτε ακόμνη ένα θέμα να κάνετε τους μονομάχους.

β. Προτάσεις μας για ΕΣΥ, καθημερινότητα, οικονομία

– Από τις 22.1.2020, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει να προετοιμαστεί η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακολούθησαν έως σήμερα περίπου 150 παρεμβάσεις για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των πολιτών.

– Στις 3.9.2020 καταθέσαμε την πρότασή μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Εάν ο κ. Τσίπρας είχε προσλάβει 19.000 γιατρούς και η ΝΔ 13.000, γιατί ψάχνουμε σήμερα γιατρούς για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ; Στηρίζουμε τις προτάσεις και αποφάσεις των επιστημόνων κι είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας.

Για το ΕΣΥ προτείνουμε:

1. Ηλεκτρονική παρακολούθηση για διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ & ΜΑΦ

2. Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας κρεβατιών & σύνδεση με ΕΚΑΒ

3. Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στα νοσοκομεία

4. Fast track πρόσληψη 300 ιατρών

5. Ενεργοποίηση δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

6. Αύξηση αριθμού τεστ παντού

7. Αξιοποίηση εργαστηρίων των Πανεπιστημίων

8. Εβδομαδιαία τεστ σε υγειονομικούς, γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

9. Τεστ σε όλους τους μαθητές & εκπαιδευτικούς όταν υπάρχει κρούσμα σε τάξη

10. Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

11. Ιατρική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής σε κάθε περιφέρεια

Για ασφαλή καθημερινότητα προτείνουμε:

α.Σχολεία

1. Κατανομή των μαθητών των Δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων.

2. Εκ περιτροπής διδασκαλίας με μείωση της ύλης

3. Έξτρα αίθουσες και εκπαιδευτικοί για Γυμνάσια & Λύκεια

4. Εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας με αξιόπιστο plan B

β. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

5. Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών

6. Ενιαίος σχεδιασμός και αξιοποίηση δημοτικών συγκοινωνιών.

7. Ανταλλακτικά για τα 270 ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

γ. Στρατός

8. Οργανωμένη μετακίνηση νεοσύλλεκτων ΕΣΣΟ Νοεμβρίου

Για την οικονομία προτείνουμε:

1. 4 δις ευρώ πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής – 50% μείωση στο επιστρεπτέο ποσό

2. 100% κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για πληττόμενες επιχειρήσεις

3. 6 μήνες αναστολή υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.

4. 40% επιδότηση ενοικίων επαγγελματικής στέγης για 6 μήνες

5. Πάγωμα πτωχευτικού νόμου και πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.

6. 100% του μισθού των εργαζομένων σε αναστολή μέχρι 1.000 ευρώ/μήνα

7. Δώρο Χριστουγέννων σε όλους με βάση τον πραγματικό μισθό

8. Επίδομα ανεργίας σε όλους μέχρι 30/04/2021

9. Αναστολή νόμου για το ωράριο & απλήρωτες υπερωρίες

10. Νόμος για προστασία εργαζόμενων με τηλεργασία

11. Ένταξη αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων που πλήττονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή υποχρεώσεων, καταβολή ενισχύσεων

12. Δωρεάν φρούτα & λαχανικά σε ευπαθείς ομάδες

13. Ταμείο Αρωγής για τον Πολιτισμό με αρχικό κεφάλαιο 87 εκ. ευρώ από ΟΤΑ

14. Ένταξη στα βαρέα & ανθυγιεινά εργαζομένων σε ΕΣΥ & Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε την ομιλία ΕΔΩ

Δικαστήρια: ομολογία αποτυχίας η αναστολή λειτουργίας

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Η αναστολή της λειτουργίας της λοιπόν αποτελεί ομολογία αποτυχίας για την κυβέρνηση και δεν υπάρχει η δικαιολογία του αιφνιδιασμού από την πανδημία, όπως υπήρξε στο πρώτο κύμα το Μάρτιο.

Η Πολιτεία οφείλει επίσης να προστατεύσει απέναντι στην πανδημία τους πολίτες και τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης: δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους. Όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει «ξεχαστεί» στη διαχείριση του πρώτου κύματος. Όπως και στην περίπτωση του ΕΣΥ, έτσι και με τη Δικαιοσύνη δεν έλαβε μέτρα. Δεν προώθησε την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, τις βάσεις για την οποία έθεσε από το 2010 το ΠΑΣΟΚ. Αν είχαν προωθηθεί οι ψηφιακές λύσεις, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για την αναστολή της λειτουργίας των περισσότερων δικαστηρίων. Ούτε οι πολίτες και οι δικηγόροι τους θα χρειάζονταν αυτοπρόσωπη παρουσία για να εξυπηρετηθούν σε όσες υπηρεσίες παραμένουν εν λειτουργία. Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα. Να εξασφαλίσει την πλήρη και ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών τους, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, επαρκές προσωπικό και μέτρα ασφαλείας για εργαζομένους και πολίτες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μάσκες στα σχολεία: Το Ελεγκτικό Συνέδριο αδειάζει την κυβέρνηση!

Το Κίνημα Αλλαγής, από τις 15/9, έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μη σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά, με αφορμή τις «μάσκες-τεντόπανα» στα σχολεία. Θέαμα πολιτικά τραγικό, αλλά τώρα γίνεται ακόμη πιο τραγικό, διότι η κυβέρνηση ρίχνει τώρα για την καθυστέρηση την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δήθεν καθυστερεί τον έλεγχο και την έγκριση του διαγωνισμού. Κι όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο αδειάζει απόλυτα την κυβέρνηση και δηλώνει ότι η καθυστέρηση δεν έγινε εξαιτίας του, αλλά ο έλεγχος αναβλήθηκε ελλείψει δικαιολογητικών και εγγράφων διευκρινίσεων!

Περισσότερα ΕΔΩ

Αστυνομική βία: να έρθει το πόρισμα Αλιβιζάτου στη Βουλή

Την κλήση στη Βουλή του Νίκου Αλιβιζάτου, επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την αστυνομική βία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητάει το Κίνημα Αλλαγής. Στόχος είναι να διεξαχθεί κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πορίσματος της επιτροπής για την αστυνομική βία, με τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να ζητούν την παρουσία σε αυτή του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συστηματικά απουσιάζει από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκπροσωπείται από τον υφυπουργό, Ελευθέριο Οικονόμου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου, τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, για σύμβαση δημοσίου με Cisco για τηλε-εκπαίδευση

«Αν υποθέσουμε ότι ήταν ρεαλιστικές οι ‘8+1 Αλήθειες’ του Υπουργείου Παιδείας για τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν στο σύστημα τηλε-εκπαίδευσης,

Αν πούμε ότι είναι αναμενόμενο το sprint της Υπουργού να στείλει κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο να διαφωτίσει τα ΜΜΕ για τους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της εταιρείας CISCO,

τότε γιατί μετά από τόσο θόρυβο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνείται να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Cisco;

Καλές οι ‘8+1 Αλήθειες’ για την τηλε-εκπαίδευση, μας λείπει όμως η βασική. Η ίδια η σύμβαση. 

Οι δημόσιες συμβάσεις που αφορούν κάθε ελληνικό σπίτι, δεν είναι για κλεφτές ματιές μεταξύ μας. Δημοσιοποιούνται και συζητιούνται. 

Ζητούμε τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστου Γκόκα, υπεύθυνου της Κ.Ο. για τον Τομέα Μεταφορών και Υποδομών, προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, για το φαινόμενο του αυξημένου συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γκόκας, σημείωσε ότι η δραματική κατάσταση στα ΜΜΜ και οι συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν, καθιστώντας αδύνατη τη τήρηση οποιουδήποτε υγειονομικού πρωτοκόλλου, αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία υπερμετάδοσης του Covid-19, με αποτέλεσμα το γενικό απαγορευτικό, το lockdown, που επιβλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Τόνισε δε, ότι ευθύνες υπάρχουν και στην προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άφησε τις Αστικές Συγκοινωνίες χωρίς καμία νέα αγορά οχημάτων, καμία πρόσληψη, χωρίς ανταλλακτικά.

Όμως επεσήμανε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη δική της μεγάλη ευθύνη. Με την αδράνειά της και τα ανεπαρκή μέτρα, η κατάσταση στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες είναι τραγική.

Χαρακτηριστικά σημείωσε

“…Με τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις, αντί να επιταχύνει τη λύση του προβλήματος, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχασε πολύτιμο χρόνο επί έξι (6) μήνες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή. Η κακή εξυπηρέτηση αλλά και οι κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό έκτακτων δρομολογίων. Την ίδια στιγμή 270 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Το πρόβλημα δεν λύθηκε με το μέτρο της τελευταίας στιγμής, τη μίσθωση κάποιων δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ…”

Και συνέχισε τονίζοντας “…Συνεχίζατε σαν να μην υπήρχαν οι έκτακτες ανάγκες της πανδημίας. Μέχρι που στοιβάχτηκε ο κόσμος. Κανένα μέτρο δεν έχει αποτέλεσμα με όλο αυτό το στρίμωγμα, ούτε κοινωνική αποστασιοποίηση υπάρχει. Από πότε δεν μεταδίδεται ο ιός με το συνωστισμό των λεωφορείων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός; Είναι και αυτό άποψη των ειδικών;”

Ο κ. Υπουργός παίρνοντας το λόγο παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση για την αγορά νέων οχημάτων και το σχέδιο για μίσθωση οχημάτων και πρόσληψη προσωπικού μόλις τώρα δρομολογείται.

Στην ουσία παραδέχθηκε ότι δεν πέτυχε την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Ανέφερε επίσης ότι πολλές από τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής έχουν υιοθετηθεί, και τρεις ήδη υλοποιούνται από την Κυβέρνηση.

Ο κ. Γκόκας κλείνοντας, τόνισε πως αυτά που τώρα δρομολογήθηκαν, δεν έγιναν στο χρόνο που έπρεπε, και δεν επαρκούν. Ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες, όπως διατυπώθηκαν ξανά μόλις χθες στη συζήτηση στη Βουλή, από τη Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κα Γεννηματά, και αφορούν στην άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να βγουν στην κυκλοφορία τα οχήματα που είναι ακινητοποιημένα, στην επιτάχυνση των προσλήψεων (πάντα με αντικειμενικότητα), στο συντονισμό των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών με τις δημοτικές συγκοινωνίες και αστικές συγκοινωνίες πόλεων-Περιφέρειας, στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων, με άμεσες διαδικασίες και κάλεσε ξανά τον Υπουργό να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα του απαράδεκτου και επικίνδυνου συνωστισμού που παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να υποβαθμιστεί, παραμένει και πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ, ζητώντας παράλληλα άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.